Op 31 juli besloot de Federal Reserve (Fed) om de huidige rente van 5,50% te handhaven, in lijn der verwachting van de markt. Aanvankelijk reageerden de financiële markten hier kalm op, maar dit veranderde snel toen op 1 en 2 augustus de nieuwste economische cijfers werden gepubliceerd. Het aantal mensen dat zich aanmeldde voor een werkloosheidsuitkering in de VS viel hoger uit dan verwacht en de ISM Manufacturing PMI daalde aanzienlijk. Beide cijfers wijzen erop dat de Amerikaanse economie sneller krimpt dan voorspeld. Hierdoor namen zorgen onder beleggers toe en denkt men dat de Fed achterloopt met het verlagen van de rente. Ook de verwachting van het beleid van de Fed is bijgesteld, zo houdt men inmiddels rekening met een renteverlaging van 0,5% in september, ten opzichte van de eerder verwachte 0,25%.
De zorgen namen verder toe toen de cijfers over de non-farm employment (de verandering in het aantal werkenden in de afgelopen maand, exclusief de landbouwsector) en het werkloosheidspercentage slechter uitvielen dan verwacht. Hierdoor veranderden de vooruitzichten voor de rentetarieven aanzienlijk. Investeerders verwachten nu dat de rente met 125 basispunten zal dalen, met een eindstand van 4,25% in december 2024. Veel beleggers denken nu dat de VS op weg is naar een recessie, waarbij sommige analisten van Goldman Sachs een kans van 25% voorzien. Dit heeft wereldwijd een domino-effect veroorzaakt, vooral in Japan, dat hard werd getroffen, aangezien de VS nog steeds de leidende economische macht van de wereld is.
Het afgelopen decennium heeft de centrale bank van Japan een zeer ruim monetair beleid gevoerd, waarbij de rente werd gehandhaafd op -0,1%. Dit stelde investeerders in staat om carry trades in yen uit te voeren, waarbij ze tegen een lage rente in Japan leenden en dit vervolgens investeerden in activa met hogere rendementen in het buitenland, zoals buitenlandse aandelen en obligaties. Echter stapt Japan nu af van dit beleid en heeft het de rente verhoogd naar 0,25%. Dit heeft geleid tot een snelle stijging van de yen. Daarnaast zijn de Amerikaanse en Japanse markten nauw met elkaar verweven. De vrees voor een recessie in de VS, gecombineerd met de stijgende yen, heeft geleid tot een daling van de Japanse aandelenmarkt. Van 1 augustus tot maandag 5 augustus is de Nikkei, de belangrijkste aandelenindex van Japan, met meer dan 20% gedaald, wat de grootste crash sinds Black Monday in 1987 markeert. Ook andere markten in Azië werden getroffen: Zuid-Korea, Taiwan, Australië, Hongkong en China zagen hun belangrijkste indexen respectievelijk dalen met 10,5%, 8%, 3,8%, 2,6% en 1,3%
De vrees voor een mogelijke recessie in de VS, samen met dalende financiële markten in Azië, heeft de cryptomarkt hard getroffen. Ook zijn er toenemende spanningen in het Midden-Oosten na de moord op een Hamas-functionaris op Iraans grondgebied. Iran zal waarschijnlijk Israël aanvallen in de komende week, wat voor extra spanning op de markt zorgt. Crypto is nog altijd een risk-on asset. Nu investeerders voorzichtiger worden, trekken velen zich terug uit hun posities.
Op zondag 4 augustus stond de prijs van Bitcoin rond de $60.000 voordat deze daalde naar ongeveer $49.000, een daling van 19,8%. Daarna herstelde het tot ongeveer $52.000. Ethereum onderging een soortgelijke daling, van ongeveer $2.900 naar $2.100, wat neerkomt op een daling van 27,8%. Andere altcoins ondergingen zelfs dalingen van meer dan 40%. Dit leidde tot meer dan $1 miljard aan liquidaties op de gehele cryptomarkt.
De cryptomarkt kijkt nu voornamelijk naar de Amerikaanse markten, die momenteel relatief stabiel blijven in vergelijking met andere financiële markten. De vraag blijft echter hoe lang deze stabiliteit zal aanhouden. In de komende weken zullen macro-economische omstandigheden de belangrijkste drijfveer van de markt zijn. De meeste investeerders zullen hun aandacht richten op de Federal Reserve en de vraag of zij een tussentijdse vergadering zullen beleggen voor een mogelijke interventie of de markt haar gang laten gaan om de inflatie naar de doelstelling van 2% te brengen
Met de recente daling van Bitcoin is de cryptomarkt eindelijk voorbij de zijwaartse trend die begon na het bereiken van een nieuw hoogtepunt in maart van dit jaar. Momenteel zien we dat er weer kapitaal naar Bitcoin stroomt, terwijl altcoins, zoals ETH, aanzienlijke verschuivingen laten zien. Hoewel de BTC/ETH-verhouding momenteel in het voordeel van Bitcoin is, wat op korte termijn als uitdagend kan worden gezien, legt dit juist de basis voor altcoins om in de schijnwerpers te komen. De Fear and Greed Index geeft momenteel aan dat er angst heerst in de markt, wat de voorzichtige houding van investeerders weerspiegelt. Hoewel we op korte termijn enige negatieve ontwikkelingen verwachten, ziet het langetermijnvooruitzicht voor altcoins er steeds positiever uit.
We verwachten dat de dominantie van Bitcoin rond de 60% zal komen te liggen, een doel dat steeds dichterbij lijkt te komen. Zodra dit niveau is bereikt, verwachten we een omkering van de trend, waarbij de dominantie van Bitcoin afneemt en de altcoin-markt Bitcoin overtreft. Deze verschuiving zou het begin kunnen markeren van een nieuwe fase waarin diverse altcoins aan momentum winnen en meer aandacht van investeerders krijgen.
De ontwikkelingen wijzen op een periode van groei en innovatie binnen de cryptomarkt, waarbij zowel Bitcoin als altcoins hun unieke rol in het ecosysteem versterken.
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.