Op 27 juni diende vermogensbeheerder VanEck een aanvraag in voor een Amerikaanse Solana spot ETF, waarbij werd aangegeven dat dit actief als grondstof (commodity) moet worden behandeld. VanEck stelt dat dit financiële instrument is ontworpen om instellingen gemakkelijker in Solana, een concurrent van Ether, te laten investeren. De dag erna diende vermogensbeheerder 21Shares ook een aanvraag in voor hetzelfde financiële instrument. Deze ontwikkelingen zorgden voor optimisme en leidden tot een korte opwaartse beweging voor Solana, Ether en Bitcoin. Industrie-experts geloven echter dat het minstens een jaar zal duren voordat dergelijke ETF's werkelijkheid worden, mits ze voldoen aan de SEC-normen voor spot ETF's voor cryptocurrency.
Op 19 juni kondigde Ethereum ontwikkelaar Consensys aan dat de SEC haar onderzoek naar de vraag of Ether een effect is, heeft gestaakt. Dit onderzoek richtte zich op de initial coin offering (ICO) van Ethereum in 2014 en de vraag of dit een ongeregistreerde uitgifte van effecten betrof. Volgens Consensys stuurde de SEC op 7 juni een brief waarin werd vermeld dat het onderzoek werd beëindigd. Consensys speculeert dat dit te maken heeft met de recente goedkeuring van de verhandeling van de Ether ETF, waarbij ETH als grondstof (commodity) werd geclassificeerd. Het vermoeden van veel experts is echter dat de SEC te weinig bewijs had voor een solide rechtszaak. Voor de sector geldt dit als een belangrijke overwinning, die bevestigt dat een groot deel van de cryptocurrency markt zich niet kenmerkt als een effect.
De Ethereum spot ETF's zijn vertraagd doordat de SEC opmerkingen heeft gemaakt over de S-1 formulieren en herindiening heeft gevraagd voor 8 juli. Hierdoor zal de lancering van deze financiële instrumenten naar verwachting worden uitgesteld tot begin of eind juli. Dit is een kleine tegenslag voor de industrie, aangezien velen hadden verwacht dat de ETF op 2 juli zou worden gelanceerd, waardoor de exacte tijdlijn nu onzeker is. Hoewel de SEC heeft aangegeven dat een mogelijke lancering deze zomer kan plaatsvinden, heeft Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, ook verklaard dat een notering maanden kan duren en mogelijk pas in september zal plaatsvinden. De sector blijft echter gefocust op deze ontwikkelingen, omdat dit als een katalysator kan dienen voor een bredere marktstijging.
De afgelopen tweeënhalf jaar is de cryptocurrency markt onder vuur komen te liggen van verschillende regelgevende instanties, zoals de SEC. Ondanks dat de industrie enkele juridische overwinningen heeft behaald, zoals in de zaken Grayscale en Ripple, blijven veel juridische kwesties onduidelijk voor bedrijven in deze sector. Om meer duidelijkheid te krijgen, heeft Coinbase de SEC meerdere keren gevraagd om documenten vrij te geven over onderzoeken die achter gesloten deuren hebben plaatsgevonden. De documenten zouden kunnen onthullen hoe de SEC oorspronkelijk bepaalde welke digitale tokens als effecten zouden worden beschouwd. De SEC heeft echter alle verzoeken afgewezen omdat dit hun handhavingsinspanningen zou kunnen ondermijnen. Om deze reden heeft Coinbase nu een rechtszaak aangespannen tegen de SEC en de FDIC op grond van de Freedom of Information Act. Deze rechtszaak kan mogelijk leiden tot de vrijgave van de documenten en meer inzicht geven in de besluitvorming van de SEC.
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.