joe

Hodl Ventures: Onze Visie op de Marktcyclus

GO TO

De afgelopen twee jaar waren hectisch voor de cryptocurrency-sector. De markt kwam langzaam uit de crypto-winter toen macro-economische omstandigheden verbeterden en de interesse onder het publiek ontwaakte. In 2023 zagen we toenemende interesse van Amerikaanse instituten toen verschillende vermogensbeheerders Bitcoin spot ETF's aanvroegen. Deze werden niet veel later in begin 2024 goedgekeurd. De effecten van deze ETF's zijn duidelijk te zien in de nieuwe all-time high voor Bitcoin, en de huidige consolidatie rond dit koersniveau.

Op dit moment schommelt Bitcoin rond de $69.000, ongeveer 6% onder zijn recente all-time high. Hoewel altcoins een sterke opwaartse trend hebben laten zien, bevinden de meeste zich nog lang niet in de buurt van hun eerdere all-time highs. Dit wekt de vragen: Wat is de huidige stand van de markt? Waar bevinden we ons in de cyclus? En hoe kijken wij bij Hodl Ventures naar deze omstandigheden?

Bitcoin is (momenteel) Koning

In 2024 is Bitcoin het dominante thema gebleven in de cryptocurrency markt. Versterkt door de goedkeuring van de spot ETF’s, stroomden er miljarden dollars richting Bitcoin. In de aanloop naar april zagen we de focus wederom toenemen op Bitcoin door het plaatsvinden van de vierde Bitcoin Halving. Dit is ook te zien in de Bitcoin Dominance, die sinds december 2022 een opwaartse trend vertoont.

Bitcoin's dominantie geeft signalen van een mogelijke omkeer
Bron: tradingview.com

Naarmate we de zomer ingaan, verwachten we dat Bitcoin langzaam zijn dominante positie zal verliezen. Dit komt doordat de Ether-ETF's onlangs zijn goedgekeurd voor notering, wat impliceert dat het slechts een kwestie van tijd is voordat ze verhandeld gaan worden. Hierdoor zien we dat Ethereum de leiding begint te nemen en altcoins langzaam herstellen. We denken echter dat een bullmarkt pas later zal doorzetten, aangezien de Federal Reserve haar renteverlagingen heeft uitgesteld tot september, met de mogelijkheid van verdere vertraging als economische cijfers tegenvallen. Tot er meer duidelijkheid is over deze kwestie, verwachten we niet dat investeerders een meer risicovolle benadering zullen aannemen en grootschalig in altcoins zullen investeren. We voorzien dat dit versoepelde monetaire beleid aan het einde van 2024 of het begin van 2025 zal plaatsvinden. Onder de huidige omstandigheden verwachten we daarom een relatief rustige periode. Trends zullen nog steeds voorkomen, maar deze zullen relatief kortstondig zijn.

Op weg naar de latere fase van de bullmarkt

Dat Bitcoin dominant is in de vroege stadia van de bullmarkt is niets bijzonders. Hoewel de geschiedenis zich niet herhaalt, vertoont de cryptocurrency markt wel een cyclisch karakter met bepaalde overeenkomsten. Net als in eerdere cycli is Bitcoin de eerste asset die een opwaartse trend laat zien, wat meestal leidt tot een toename van de interesse onder investeerders. Naarmate meer investeerders de industrie betreden en nieuwe liquiditeit meebrengen, versnelt de prijs van Bitcoin, zoals we ook zagen met de introductie van de ETF's.

We verwachten dat we ons nog steeds in deze opwaartse fase (markup) bevinden; Bitcoin zal blijven stijgen in prijs door de liquiditeit via de ETF's. Met de recente goedkeuring van de Ether spot ETF kunnen we echter een verschuiving van liquiditeit en aandacht naar Ether zien, wat mogelijk kan leiden tot een grotere interesse van investeerders in Ether dan in Bitcoin.

De verschillende fase's van de cryptocurrency markt cyclus
Bron: tradingview.com

Dit brengt ons bij de altcoinmarkt. Hoewel deze activa een opwaartse trend hebben laten zien, hebben ze niet zo sterk gepresteerd als verwacht en geen significant marktaandeel kunnen veroveren door verslechterende macro-economische omstandigheden in maart en april. Desondanks zullen de meeste van deze activa volgen nu Bitcoin en Ether hun opwaartse momentum voortzetten. We zullen pas een "altcoin seizoen" zien wanneer de liquiditeit van Bitcoin naar altcoins begint te stromen. Dit biedt unieke kansen voor Hodl Ventures.

Hodl Ventures investeert actief

Omdat de bredere altcoinmarkt nog niet in het altcoin seizoen is gekomen en de interesse onder particuliere investeerders nog niet significant is toegenomen, hebben wij de mogelijkheid om actief te investeren in interessante projecten die van plan zijn om binnen nu en anderhalf jaar live te gaan. Hierdoor kunnen deze projecten optimaal profiteren van het altcoin seizoen en tegelijkertijd de aandacht van particuliere investeerders trekken, aangezien recent gelanceerde projecten in deze periode doorgaans beter presteren dan oudere projecten.

Crypto VC Deal Count by Stage
Bron: https://www.galaxy.com/insights/research/crypto-and-blockchain-venture-capital-q1-2024/#:~:text=VC%2Dbacked%20crypto%20company%20valuations,but%20with%20less%20dilution%20vs

Hoewel de financiering door durfkapitaal doorgaans aanzienlijk toeneemt naarmate de cyclus vordert, zoals te zien is in de bovenstaande illustratie, suggereren wij dat de komende periode de laatste kans biedt om te investeren in het vroege stadium van projecten. Dit komt voornamelijk doordat de markt na het altcoin seizoen de neiging heeft om een langdurige periode van neerwaartse beweging in te gaan, bekend als een bearmarkt. Helaas hebben projecten die in deze periodes worden gelanceerd een lagere slagingskans, omdat meer gebruikers en kapitaal de markt verlaten. Daarom is ons doel om tegen het einde van 2024 of de eerste helft van 2025 volledig geïnvesteerd te zijn.

Wanneer de industrie een bearmarkt ingaat, verschuift onze focus. We blijven interessante projecten en oprichters zoeken, maar dit gebeurt in een rustiger tempo. Dit is een industrieel fenomeen, aangezien het aantal deals afneemt en er een voorzichtiger aanpak wordt gehanteerd. In deze fase concentreren we ons op het creëren van nieuwe dealflow-kanalen, het uitvoeren van onderzoek en het opbouwen en verbeteren van relaties met nieuwe en bestaande partners. Ook is dit hét moment om te reflecteren en nieuwe methoden te vinden om waarde toe te voegen aan projecten.

Hodl Ventures' visie

Volgens ons zal de markt de komende maanden langzaam uit de Bitcoin-dominantie fase komen, naarmate er steeds meer aandacht wordt besteed aan Ether en altcoins. Pas wanneer de Federal Reserve besluit om de rente te verlagen, zullen we een meer risicovolle benadering bij investeerders zien. Dit zal meer in het voordeel van altcoins werken dan van Bitcoin en wij denken dat dit de noodzakelijke liquiditeitsverschuiving zal veroorzaken om het altcoin seizoen te starten.

Omdat het altcoin seizoen nog niet is begonnen, biedt dit ons de mogelijkheid om ons te positioneren in interessante projecten. Volgens onze investeringsstrategie streven we ernaar om tegen het einde van dit jaar of de eerste helft van volgend jaar volledig geïnvesteerd te zijn, aangezien dit de laatste kans biedt om te investeren in tokens in een vroeg stadium. Deze projecten hebben als doel om binnen de huidige cyclus te lanceren, waardoor ze kunnen profiteren van het opwaartse momentum van de markt, optimistisch investeringsgedrag en de aandacht van particuliere investeerders. Dit biedt hen een unieke set omstandigheden voor een succesvolle lancering en langdurige groei. Dit moet binnen dit tijdsbestek gebeuren, aangezien de marktcyclus daarna zal eindigen en zal leiden tot een langdurige neerwaartse beweging.

We kijken uit naar een spannende periode, waarin we streven naar een blijvende impact op de sector door te investeren in de juiste projecten met een nieuwe dimensie van waarde. Op de hoogte blijven van al onze ontwikkelingen? Volg ons dan op onze sociale kanalen op X en LinkedIn.

SHARE THIS ARTICLE