In de periode rondom 2017 was er een hype in de cryptocurrency investering wereld genaamd ICO´s (Initial Coin Offerings). Dit waren momenten waarbij vroege investeerders een allocatie in een cryptocurrency project konden verkrijgen, voordat de tokens daadwerkelijk gelanceerd waren. Een soort private investment ronde om durfkapitaal op te halen. Gelijkheid was echter ver te zoeken in de manier waarop deze allocaties te verkrijgen waren. Mechanismes zoals “first-come, first-served” of andere mechanismes waarbij grote investeerders voorrang kregen op de kleinere particulieren waren vooral populair.
Nu, in 2021, is de algehele cryptocurrency markt wat volwassener geworden. Het cryptocurrency project Launchpool zorgt er namelijk voor dat grote investeerders en kleinere particulieren, een gelijke kans op allocatie hebben in de vroegere investeringsrondes van nieuwe cryptocurrency projecten. Launchpool streeft naar gelijke voorwaarden voor elke investeerder, groot of klein, om uiteindelijk een gemeenschappelijk doel te bereiken.
Launchpool is gelanceerd op het Ethereum netwerk en heeft zich daarna ook uitgebreid naar het Binance Smart Chain netwerk. De innoverende ideeën van Launchpool kunnen ervoor zorgen dat de decentrale versie van Private Investing en Venture Capital (VC) gaat veranderen. Door vroege investeringen in nieuwe cryptocurrencies gemakkelijk aan te bieden, doorbreken zij het taboe dat alleen grote investeerders kunnen investeren in dit soort projecten. Dit realiseert Launchpool met een innovatief mechanisme:
Allocation mining events (AME) zijn momenten waarin investeerders hun interesse in een nieuw project kunnen tonen. Door LPOOL-tokens vast te zetten tijdens een AME kunnen investeerders zichzelf een deel van een allocatie in een nieuw project toe-eigenen. De grootte van de allocatie hangt af van twee factoren:
1. De tijdsduur dat de LPOOL-tokens zijn vastgezet
2. De hoeveelheid LPOOL-tokens die vastgezet zijn
In principe tonen potentiele investeerders dus concrete interesse in een project door te stemmen met hun tokens. Een AME duurt meestal tussen de vier à vijf dagen en wanneer een investeerder zijn tokens vastzet in de AME verkrijgt hij/zij gegarandeerd een allocatie. Belangrijk is dat de allocatie na toewijzing wel nog betaald moet worden. Via een aantal andere mechanismes kunnen deze allocaties nog vergroot worden.
Bijvoorbeeld hoe langer een investeerder in het Launchpool project zit, hoe meer extra allocatie er ontvangen kan worden. Na het lanceren van het project kunnen tokens nog langer vastgezet worden voor extra tokens.
Het voordeel wat cryptocurrency en de blockchain mee brengt in dit is dat het volledig geautomatiseerd gebeurt via smart contracts. Alhoewel het concept al bestaat is het decentrale aspect natuurlijk iets wat we nog niet hebben meegemaakt, investeerders over de hele wereld die vroeg kunnen beleggen in projecten uit welke plek dan ook.
De omschrijving van het Launchpool project is soms wat moeilijker te begrijpen omdat het volledig binnen de cryptowereld fungeert. De vergelijking met venture capital of een incubator is waarschijnlijk de beste die er gemaakt kan worden met de traditionele financiële wereld.
Launchpool kan gezien worden als een soort venture capital fonds bestaande uit vele verschillende investeerders. De community van Launchpool telt nu zo’n 35.000 leden waarvan er meer dan 10.000 leden KYC hebben gedaan en deel uitmaken van dit fonds. Het unieke van Launchpool zit dus in het feit dat investeerders, groot of klein, mee kunnen doen in het spel van durfkapitaal. Er zijn geen enorme bedragen nodig want iedere investeerder kan een passende allocatie verdienen.
De grootte van de allocatie wordt bepaald door de hoeveelheid vastgezette tokens en de duur dat de tokens zijn vastgezet. Zo zullen er dus nog steeds grote investeerders zijn die een grote allocatie genereren, maar het mooie is dat kleine investeerders in ieder geval ook een allocatie krijgen en dus mee kunnen profiteren van al het moois dat venture capital kan brengen.
Naast het zogenoemde durfkapitaal fungeert Launchpool ook als een incubator voor nieuwe cryptocurrency projecten. Door de vele partners die Launchpool over tijd heeft weten te binden hebben zij een unieke positie weten te bemachtigen. Kennis is voor veel startende cryptocurrency projecten van grote waarde.
Wat Launchpool Labs dus zo aantrekkelijk als partner maakt is de combinatie van kennis via hun vele partners, investeringen die benodigd zijn om een startend project van de grond te krijgen en een community die zorgt voor roering rondom een project. Een win-win voor alle betrokken partijen.
Sinds de oprichting van Launchpool zijn er al meerdere cryptocurrency projecten geïncubeerd. Als een van de eerste kwam Unizen die met een overweldigende 120x van de aanschafprijs op de markt kwam. In de bovenstaande afbeelding kunt u een aantal van andere geïncubeerde projecten zien.
Wat het belangrijkste is bij het investeren in de vroege rondes van deze projecten is geduld. Meestal zitten er op de tokens die vrijkomen ook een aantal voorwaardes zoals vrijgave schema’s die ervoor zorgen dat tokens geleidelijk op de markt zodat grote prijsfluctuaties voorkomen worden.
Launchpool is recentelijk een samenwerking aangegaan met het Alphabit Fund en Techstars om een blockchain gerichte accelerator te starten. Deze accelerator gaat versnelde incubatieprocessen verzorgen voor nieuwe blockchain projecten. De Launchpool Web3 Techstars Accelerator zal werken met startups in het hele crypto-ecosysteem, om ondernemers te doen slagen.
Bijzonder aan deze samenwerking is dat Techstars een welbekende startup accelerator is in de traditionele investeringswereld. Ze hebben eerder al accelerator programma’s neergezet voor belangrijke namen als ABN Amro en Western Union.
Uit technische analyse is te constateren dat Launchpool zich op dit moment in een consolidatiefase bevindt. Na een stevige daling in de prijs, veroorzaakt door het hevige inflatieschema, lijkt er eindelijk een einde aan de daling te komen.
Medio Juni is een sterk ondersteunende prijs gevonden. Dit is te zien aan de onderste rode streep in de figuur hierboven. Na deze ondersteuning gevonden te hebben, heeft er een prijsbeweging plaatsgevonden binnen de ondersteunde en resistentieprijs. Dit is te zien aan het blauwgekleurde kanaal. De prijs is kracht aan het verzamelen is voor een nieuwe (mogelijk) opwaartse trend. Het is cruciaal dat de resistentieprijs doorbroken wordt om het begin van de opwaartse trend in te luiden.
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.