Een van de grootste sectoren binnen de cryptocurrency industrie is Decentralized Finance (DeFi). Binnen DeFi zien we een hoge graad van adoptie van een specifiek financieel instrument, namelijk perpetual futures. Een future is een derivaat dat partijen verplicht om een effect te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs in de toekomst. In de traditionele markten hebben futures een einddatum waarop de gebruiker verplicht is aan deze contractuele verplichtingen te voldoen, maar dit is mogelijk niet de gewenste instap- of uitstapmogelijkheid voor de investeerder.
Om dit probleem aan te pakken, werden perpetual futures geïntroduceerd op de cryptocurrency markt. Hierdoor konden gebruikers short- of longposities innemen zonder de zorg dat hun contract zou aflopen. De gebruiker kan deze positie zo lang mogelijk behouden, indien hij of zijn voldoende marge in zijn account had om de volatiliteit van de markt te weerstaan.
Een groot deel van de handel in perpetual futures vond plaats op FTX. Bij de ineenstorting van FTX werd duidelijk hoe belangrijk gedecentraliseerde oplossingen zijn voor perpetual futures. Perpetual Protocol biedt zo'n oplossing met hun gedecentraliseerde platform voor deze financiële instrumenten, waar gebruikers met een hefboom tot 10X long- en shortposities kunnen innemen.
De belangrijkste technologieën in Perpetual Protocol zijn de virtuele Automated Market Maker (vAMM) en het gecollateraliseerde schuldensysteem. Normaliter gebruiken gedecentraliseerde exchanges een AMM om de prijzen te bepalen en cryptocurrencies te verhandelen. Een AMM is een wiskundige formule die de gewogen balansen van verschillende cryptocurrencies gebruikt om de prijs te bepalen. Bij het handelen in futures vindt er geen directe handel plaats, omdat de prijs van deze contracten wordt afgeleid van de onderliggende cryptocurrency.
Bij Perpetual Protocol vindt er geen directe handel in cryptocurrencies plaats. In plaats daarvan maakt het gebruik van een vAMM, een systeem dat de instap- of uitstapprijs van elke transactie berekent. De vAMM ruilt geen cryptocurrency, maar derivatencontracten en fungeert alleen als prijsbepaling mechanisme. De tweede technologie is het gecollateraliseerde schuldensysteem. Dit systeem beheert de marge die gebruikers storten en creëert de benodigde hefboomwerking wanneer dat nodig is.
Perpetual biedt gebruikers een gemakkelijke en toegankelijke manier om perpetual futures te verhandelen met een hefboom tot 10x. Gebruikers kunnen long en short gaan met 18 verschillende cryptocurrencies. Hierdoor heeft de exchange inmiddels ruim $21 miljard aan volume gedraaid. Omdat Perpetual Protocol een gedecentraliseerde beurs is, wordt een positie aangegaan via een on-chain collateral vault. Hier heeft de gebruiker direct toegang toe vanuit zijn persoonlijke wallet. Dit biedt gebruikers een non-custodial derivatenplatform zonder single-point-of-failure.
Een andere use-case van de beurs is de mogelijkheid om een deel van de handelskosten die door het platform worden gegenereerd, terug te geven aan PERP token stakers die hun tokens tot een jaar terug kunnen vorderen. Sinds dit model live is gegaan, heeft het platform meer dan $19M aan vergoedingen verzameld en $900K aan vergoedingen uitgekeerd aan PERP token stakers in USDC, evenals een extra boost van vergrendelde PERP tokens.
De DeFi-sector is sterk verweven met andere projecten omdat ontwikkelaars hun producten voortbouwen op andere reeds bestaande projecten. Dit is ook te zien bij Teahouse, een DeFi-platform dat veilig en flexibel vermogensbeheer biedt. Teahouse biedt verschillende liquiditeitspools aan die gebaseerd zijn op PERP's v2. Een voorbeeld hiervan is de Perpetual Protocol LP Strategy, die een concentrated liquidity provision strategie uitvoert.
Een andere partner in het ecosysteem van Perp is DappOS, een besturingsprotocol dat crypto-infrastructuren beheert voor gebruikers. Het protocol heeft een uniek frontend ontwikkeld waarmee gebruikers toegang kunnen krijgen tot de Perpetual Protocol-exchange via verschillende blockchains, zoals bijvoorbeeld de BNB-chain. Door de gebruiksvriendelijke interface verlaagt dit de drempel voor nieuwe gebruikers.
Perpetual Protocol kondigde op 26 juni aan dat zij een samenwerking aangegaan zijn met Yearn Finance, een DeFi yield aggregator platform. Gebruikers kunnen nu rente verdienen op hun onderpand terwijl ze handelen op het platform, de ondersteunende cryptocurrencies zijn de stablecoins USDC en USDT, plus Wrapped Ether. De nieuwe strategie heet Yield+ en gebruikers verdienen een rendement van ~6% per jaar, en is daarnaast toegankelijk voor alle gebruikers.
Een andere interessante ontwikkeling is de introductie van de Smart Maker functie. Dit is een bètafunctie die is ontworpen om betere transactiewaardes te krijgen en slippage te verminderen bij het openen van grote posities. De Smart Maker maakt gebruik van Over-the-Counter (OTC) transacties om de liquiditeit te vergroten voor de meest populaire cryptocurrencies op het platform, zoals BTC, ETH, OP en PERP. Voordat een gebruiker een transactie uitvoert, berekent de Smart Maker of er een betere prijs beschikbaar is. Als dat niet het geval is dan wordt de transactie zoals gebruikelijk uitgevoerd.
Na zijn lancering aan het begin van 2021, volgde de PERP-token een stijgende trend die samenviel met de algemene beweging van de cryptocurrency-markt op dat moment. De prijs schoot snel voorbij $5, waar het gedurende drie maanden tussen de $5 en $10 bleef. Vervolgens steeg de prijs verder en bereikte in september zijn all-time high van $24,2.
In december 2021 vond echter een opmerkelijke gebeurtenis plaats: het 50-daagse gemiddelde van de tokenprijs doorkruiste het 200-daagse gemiddelde, een fenomeen dat bekend staat als de "death cross". Deze gebeurtenis veroorzaakte een scherpe neerwaartse trend, verergerd door het algehele negatieve marktsentiment, onduidelijkheid rondom wetgeving en het vestigingsschema van de token. Zes maanden na dit punt vond de prijs uiteindelijk stabiliteit rond zijn oorspronkelijke startniveau, wat ongeveer één dollar was.
Sinds die tijd heeft PERP een consolidatieperiode laten zien tussen de $1 en $0.30. Gedurende deze periode daalde de koers langzaam, terwijl de fundamenten van het project juist zijn verbeterd. Dergelijke periodes staan vaak bekend als erg uitputtend voor reeds geïnvesteerde beleggers, maar voor nieuwe beleggers biedt dit interessante kansen vanuit een langetermijnperspectief.
Wilt u het volledige rapport doornemen? Ons rapport biedt diepgaande analyses in het team, tokenomics, technologie en meer. Wilt u direct toegang tot al onze onderzoeksrapporten? Maak dan een account aan in onze portal.