In de eerste twee weken van februari is de waarde van Bitcoin aanzienlijk gestegen, waarbij het de grens van $52.000 heeft doorbroken, een prijsniveau dat sinds december 2021 niet meer was bereikt. Gebruikers en investeerders voorzien verdere stijgingen in de Bitcoin-prijs, gedeeltelijk vanwege de toenemende institutionele vraag via exchange-traded funds (ETF's) en de aanstaande Bitcoin Halving. De Bitcoin Halving is een gebeurtenis waarbij het aanbod van nieuwe Bitcoin wordt gehalveerd, wat leidt tot een grotere schaarste op de markt.
Ondanks de sterke opleving van Bitcoin, was de nieuwsstroom begin februari relatief rustig. Belangrijke ontwikkelingen omvatten het gezamenlijk opnieuw indienen van een aanvraag voor een Ether ETF door vermogensbeheerders Ark Invest en 21Shares, terwijl Franklin Templeton zich ook bij deze wedloop voegde. Daarnaast breidde de openbare aanklager van New York zijn rechtszaak tegen Digital Currency Group (DCG), Gemini en het failliete Genesis uit tot $3 miljard.
In januari kenden alle elf goedgekeurde Bitcoin spot ETF's een positieve start, ondanks enkele dagen van uitstroom van de Grayscale ETF (GBTC). De afgelopen weken is de uitstroom uit GBTC echter verminderd, terwijl de instroom in andere ETF's, met name BlackRock's ETF (IBIT), is toegenomen.
In februari vertoonden de totale Bitcoin spot ETF's geen enkele dag negatieve kapitaaluitstroom. Op 10 februari bereikten deze ETF's, exclusief GBTC, een beheerd vermogen van meer dan $10 miljard. IBIT alleen al wist meer dan $4 miljard binnen te halen, wat de groeiende interesse van professionele beleggers in Bitcoin benadrukt. Bovendien kochten beleggers met behulp van Bitcoin ETF's op 12 februari tien keer meer Bitcoin dan dat er door miners werd geproduceerd. Ongeveer 10.280 Bitcoin vloeiden naar de ETF's, terwijl er slechts 1.059 werden gemined. Deze trend werd ook waargenomen op 9 februari, toen ongeveer 12.700 Bitcoin naar Bitcoin ETF's stroomden. Verder zijn de Bitcoin-reserves van Bitcoin miners gedaald tot ongeveer 1,8 miljoen BTC, het laagste niveau sinds juni 2021, wat de verschuiving van Bitcoin naar het traditionele financiële systeem verder illustreert.
Door deze omstandigheden wordt er een gunstig scenario voor de prijsontwikkeling van Bitcoin gecreëerd . In april zal de Bitcoin Halving de uitgifte van Bitcoin verminderen tot 3,125 Bitcoin per blok, wat neerkomt op een gemiddelde uitgifte van ongeveer 450 Bitcoin per dag. Mocht de huidige trend zich voortzetten, dan kunnen er uitdagingen zijn om met het huidige aanbod van Bitcoin te voldoen aan de institutionele vraag, wat op lange termijn kan leiden tot prijsstijgingen. Dit wordt reeds geïllustreerd door recente ontwikkelingen, waarbij Bitcoin de grens van $52.000 heeft overschreden.
Hoewel de prijs van Ether tot dusver in 2023 en 2024 achterblijft, blijven Amerikaanse vermogensbeheerders gericht op het verkrijgen van een Ether spot ETF. Op 7 februari hebben Ark Invest en 21Shares gezamenlijk hun aanvraag opnieuw ingediend, met een model voor het creëren en aflossen in contanten, zodat beleggers uitsluitend via fiatvaluta kunnen instappen en uitstappen. Een opmerkelijk aspect is het voorgestelde stakingselement in de aanvragen, waarmee de ETF periodiek Ether kan staken via een vertrouwde derde partij.
Op 12 februari diende ook Franklin Templeton een aanvraag in voor een Ether ETF, waarbij ook staking werd genoemd. Dit markeert een belangrijke ontwikkeling waarbij DeFi-rendementen worden geïntegreerd met traditionele markten. Desondanks blijft staking een punt van discussie bij Amerikaanse toezichthouders, met name de SEC, die bedrijven zoals Coinbase hebben beboet vanwege het aanbieden van stakingsdiensten die als ongeregistreerde effecten beschouwd werden.
Op 9 februari kondigde de openbare aanklager van New York (NYAG), Letitia James, aan dat Gemini, DCG en hun dochteronderneming Genesis $3 miljard zullen terugbetalen vanwege vermeende fraude met het product Gemini Earn. Met Gemini Earn konden gebruikers rente verdienen op hun crypto door het uit te lenen aan betrouwbare leners. In eerste instantie klaagde de NYAG de betrokken partijen in oktober aan, met de beschuldiging dat ze 230.000 beleggers $1,1 miljard hadden afgezet. Sindsdien is de claim verhoogd naar $3 miljard.
Bij de aanklacht werd gesteld dat Gemini Earn werd gezien als "een zeer liquide investering" en dat er kredietwaardigheid van Genesis Capital werd geïmpliceerd door het voortdurende risicobeheer van Gemini. De uitdagingen voor DCG nemen toe nu het bedrijf het afgelopen jaar verwikkeld is geraakt in juridische gevechten met de betrokken partijen. Het lijkt erop dat de NYAG zich steeds meer op het bedrijf richt.
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.