Welkom bij onze nieuwsbrief. Bij Hodl maken wij elke maand een overzicht met de resultaten van onze fondsen, de ontwikkelingen binnen Hodl en het laatste nieuws in de cryptocurrency markt.
De maand februari startte met een positief sentiment toen Bitcoin uit zijn drie maanden durende neerwaartse trend brak. Helaas werd dit herstel onderbroken door spanningen in het geopolitieke landschap en de speculatie op renteverhogingen door het FOMC. De escalatie in het conflict tussen Rusland en Oekraïne zorgde voor terughoudendheid bij beleggers, wat resulteerde in een afname van risicovolle beleggingen. Deze zogenaamde risk-off beweging leidde tot dalende koersen van aandelen en cryptocurrency, terwijl de prijs van veilige havens zoals grondstoffen juist steeg.
De escalatie zorgde voor een drastische afremming van alle financiële markten. Waar macro-economische trends en geopolitieke kwesties voorheen minder invloed hadden op de prijs van Bitcoin, zien we nu een groeiend verband tussen aandelen en cryptocurrencies. Door de institutionele adoptie zijn cryptocurrencies nu onderhevig aan dezelfde trends als de aandelenmarkt. De grootste correlatie is te vinden met tech-aandelen.
Institutionele beleggers zijn actief in alle markten en behandelen crypto als een risico-asset in hun portefeuilles. De correlatie werd zichtbaar toen beide markten reageerden met een soortgelijke koersbeweging en fluctuatie in het handelsvolume als reactie op de escalerende spanning tussen Rusland en Oekraïne.
Het voorzichtige sentiment was ook zichtbaar op de blockchain, er vond een daling plaats van het aantal korte-termijn Bitcoin-houders. On-chain analyse bevestigt deze risk-off beweging. Lage netwerkactiviteit en een afnemend aantal actieve handelaren wijzen erop dat beleggers op hun hoede zijn.
Deze afwachtende houding heeft geleid tot een all-time high van stablecoins op exchanges. Het feit dat beleggers hun stablecoin-posities vergroten in plaats van hun fondsen terug te trekken, geeft aan dat beleggers nog steeds groei voorzien voor de cryptocurrency-markt en wachten om (opnieuw) de markt te betreden zodra de macro-economische situatie is verbetert.
Het gevoerde vaccinatiebeleid heeft over de hele wereld tot massale protesten geleid. Een van deze protesten, “The Freedom Convoy of Canadian Truckers”, was gericht tegen het vaccinatiemandaat van de Canadese regering, die eiste dat alle internationale truckers werden gevaccineerd. De truckers uitten hun ongenoegen door verschillende straten in de hoofdstad Ottawa te bezetten. Het protest kreeg nationale en internationale steun en al snel werden verschillende inzamelingsacties gestart om de onkosten van de demonstranten en de verwachte boetes te dekken.
Eén van de inzamelacties leverde meer dan 500.000 dollar aan Bitcoin op. In een wanhopige poging om de protesten te stoppen, beval de Canadese regering financiële instellingen en crypto handelsplatformen om alle transacties in verband met de protesten stop te zetten. Uit angst dat hun tegoeden bevroren zouden worden namen Canadezen massaal geld op van hun bankrekeningen. Verschillende banken ondervonden storingen als gevolg van deze zogenaamde bankrun.
Los van ieders mening over de protesten, benadrukt de directe tussenkomst van de overheid en financiële instellingen opnieuw het belang van cryptocurrency. De bevoegdheid van de overheid om transacties te stoppen, rekeningen te bevriezen en betalingen te verbieden kan vervelende gevolgen hebben. Dit voorbeeld versterkt het pleidooi voor een gedecentraliseerd alternatief voor ons huidige monetaire systeem.
Waar de markt begon met een voorspoedig herstel, werd dit snel gecorrigeerd door de verdere escalatie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Voor de Hodl fondsen heeft dit geleid tot een neutrale performance over de maand februari. Het Hodl.nl Consensus Fund, Hodl.nl Genesis Fund en het Hodl.nl Oracle Fund behaalden respectievelijk een performance van -1,1%, -0,4% en -1,2%.
Resultaten februari 2022:
Deze maand verwelkomen we vier nieuwe aanwinsten in het Hodl-team. Onze researchafdeling wordt versterkt met twee nieuwe analisten en de marketing- en salesafdeling verwelkomen beide een stagiair.
Aan de researchkant hebben twee nieuwe namen het team versterkt: Nick van der Heiden en Vladimir Mikirtumov. Nick handelt sinds 2017 fulltime in cryptocurrency en zal bij Hodl onderzoek gaan doen naar early-stage investeringsmogelijkheden. Vladimir besloot na zijn werk bij ASML een switch te maken naar de cryptocurrency industrie en zal Hodl helpen aan de data-kant van de trading.
Nick: “Toen ik fulltime voor mezelf aan het traden en investeren was, miste ik het om deel uit te maken van een team. Het geeft me energie om in een omgeving te zijn die crypto ademt, daarom ben ik erg enthousiast om bij Hodl aan de slag te gaan.”
Vladimir: “Ik ben blij dat Hodl me de kans biedt om aan de voorgrond te staan van nieuwe ontwikkelingen binnen de cryptocurrency wereld. Gezien de snelle en dynamische omgeving van crypto sta ik als analist voor de ultieme uitdaging om de juiste signalen van de ruis te scheiden.”
Deze maand verwelkomen we ook twee nieuwe stagiaires namelijk: Celin Birol en Gerard de Jager.
Celin: “Van februari tot juli volg ik mijn afstudeerstage bij Hodl. Tijdens mijn stage ga ik verschillende experimenten uitvoeren met betrekking tot sales/marketing aan de hand van de Lean methode. Ik kijk er naar uit om bij Hodl aan de slag te gaan en mijn kennis uit te breiden met betrekking tot zowel cryptocurrency als marketing!”
Gerard: “Voor mijn afstudeerstage ga ik een analyse maken van de bedrijfsprocessen bij Hodl. Ik heb cryptocurrency altijd al leuk gevonden en heb als particuliere belegger onderzoek gedaan naar het onderwerp. Door mijn interesse in crypto ben ik op zoek gegaan naar professionele cryptocurrency bedrijven en heb ik Hodl gevonden. Tijdens mijn tijd hier wil ik alles leren over de professionele kant van cryptocurrency en beleggingsfondsen.”
Wij heten al onze nieuwe teamleden van harte welkom!
Grayscale Investments, werelds leidende cryptocurrency asset manager, is op 2 februari de New York Stock Exchange toegetreden met zijn eerste ETF genaamd “Grayscale Future of Finance” met de ticker GFOF. Grayscale heeft tot heden al 16 crypto gerelateerde beleggingsproducten die in totaal resulteren in $34.6 miljard vermogen onder beheer.
De organisatie streeft om met het recent geïntroduceerde beleggingsinstrument in bedrijven en technologieën te investeren die de Future van Finance gaan vormgeven. De ETF heeft in totaal 22 deelnemingen waaronder verschillende organisaties die bijdragen aan de vooruitgang van cryptovaluta markt. De grootste deelnemingen van het ETF zijn ondere andere Coinbase, Hut 8 Mining en Block Inc.
Grayscale probeert al langere tijd zijn “Bitcoin Trust” beleggingsfonds te converteren naar een beursgenoteerde spot ETF, deze wordt vooralsnog telkens afgekeurd. Onze verwachtingen zijn dat het uitbrengen van de ETF Grayscale ervaring zal brengen in het doorlopen van de reglementaire processen. De verkregen ervaring zal dan ook bijdragen om de samenwerkingsverbanden met toezichthouders zoals de SEC te verbeteren en de kans op goedkeuring van hun beoogde spot ETF vergroten.
Op 8 februari kondigde het Amerikaanse Ministerie van Justitie (MvJ) aan dat ze twee mensen hadden gearresteerd die betrokken geweest zouden zijn bij de hack van cryptocurrency exchange “Bitfinex”. In 2016 konden de hacker(s) 120.000 Bitcoins opnemen van de exchange, met een tegenwaarde van 72 miljoen dollar. Voor lange tijd werd er weinig vooruitgang geboekt bij het terugvorderen van de gestolen Bitcoins en velen dachten dat de Bitcoins nooit teruggevorderd zouden worden.
Op 1 februari vertoonden meerdere wallets die met de hack in verbinding stonden activiteit en verstuurden zij duizenden transacties, waarbij één wallet adres 90.000 Bitcoin geconsolideerde had, met een waarde van 3,6 miljard dollar. Een week later kondigde de MvJ aan dat het in totaal 94.000 Bitcoins (3,55 miljard dollar) in beslag had genomen en twee personen in hechtenis had.
De MvJ verklaarde dat zij in staat waren om de verdachten aan te houden nadat zij de mogelijkheid hadden om “het geld te volgen via de blockchain”. Wat uitstekend laat zien hoe transparantie van de blockchain werkt. En wanneer deze technologie in de verschillende sectoren toegepast gaat worden, kan dat voor iedereen grote voordelen opleveren.
BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, is volgens interne bronnen van plan om cryptovaluta aan te bieden aan zijn cliënten. De vermogensbeheerder heeft beheer over een vermogen van $10 biljoen, onderverdeeld over 1.500 institutionele klanten. Eerder dit jaar liet BlackRock al enkele positieve signalen zien ten opzichte van cryptocurrencies toen Larry Fink, de huidige CEO, zei dat het bedrijf het potentieel van cryptocurrencies bestudeert om het als langetermijnbeleggingen te dienen.
Bovendien heeft de vermogensbeheerder ook de intentie om zijn “iShares Blockchain and Tech ETF” de markt op te brengen. Het ETF bestaat uit een bundel van verschillende Amerikaanse bedrijven die dichtbij de ontwikkeling van crypto technologie staan. Wij verwachten dat de instroom van financiële instellingen die zich in de cryptocurrency-markt willen begeven, zal toenemen. Zeker als de grootste vermogensbeheerder ter wereld crypto-handelsdiensten introduceert voor zijn institutionele klanten.
BlockFi, een cryptocurrency leenservice, is met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tot een schikking gekomen van $100 miljoen dollar wegens het niet registeren van hun cryptovaluta leenservice. Er heerst nog veel onduidelijkheid over de legaliteit en juridische status van veel crypto-services, waaronder het uitlenen van crypto tegen een bepaald rendement. Door de enorme snelheid waarmee de cryptocurrency markt zich ontwikkelt, loopt de regelgeving vaak achter. Hierdoor verkeren deze organisaties juridisch gezien vaak in grijs gebied.
BlockFi biedt haar klanten sinds maart 2019 de mogelijkheid om hun cryptovaluta uit te lenen in ruil voor een rente. Deze samengestelde rente liep in sommige gevallen zelfs op tot een rendement van ruim 9%. Door de opbouw van de aangeboden dienst waren de SEC en andere toezichthouders echter van mening dat deze teveel op een investeringscontract lijkt.
De dienst was niet als zodanig geregistreerd, wat heeft geleid tot de boete. De toezichthouder heeft hiermee meer justitiële slagkracht naar zich toegetrokken, dit zal waarschijnlijk resulteren in verder onderzoek naar andere organisaties. Wel biedt de schikking meer duidelijkheid voor andere organisaties over de vereisten en visie van de toezichthouder. Dit zet de deur voor regulatie op een kier.
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.