Het crypto-avontuur van Sam Bankman-Fried, beter bekend als SBF, begon ruim 5 jaar terug. In 2017 richtte hij Alameda Research op, een handelspartij gericht op kwantitatieve handel, ook wel bekend als quant-trading of quantitative trading. Bij deze manier van handelen wordt er een handelsstrategie gebruikt die wordt gebaseerd op een grote hoeveelheid van data. In 2018 werd Alameda erg succesvol met de arbitrage-handel van het verschil tussen de Bitcoin-prijs in de VS en Japan. Dit leverde het bedrijf al snel enkele miljoenen en later zelfs miljarden op. Doordat Bankman-Fried zelf zo’n 90% van de aandelen van Alameda Research bezit, groeide zijn vermogen dan ook snel door. Inmiddels is Alameda actief op meerdere vlakken en is het bijvoorbeeld betrokken bij tal van VC-deals en investeringen.
In 2019 vervolgde Bankman-Fried zijn avontuur met de oprichting van FTX.com, een gecentraliseerde cryptocurrency exchange. In de afgelopen jaren is de exchange enorm gegroeid, waardoor het op basis van volume is gestegen naar een prominente plaats op de ranglijst, kort na Binance. Hoewel FTX en Alameda op papier geen officiële relatie meer hebben, lijken de twee nog altijd aanverwant en worden ze vaak samen in één adem genoemd.
Begin november begon de onrust toen crypto nieuwsplatform Coindesk claimde de balans van Alameda Research in handen te hebben. Uit deze balans kwam naar boven dat een groot deel van haar bezittingen bestond uit de token FTT, de handels-token van FTX. In totaliteit ging dit om zo’n 5,8 miljard van de 14,6 miljard dollar. Het bedrijf bezit zo’n groot gedeelte aan FTT tokens dat als deze in de vrije omloop zouden komen, dit de normale circulerende hoeveelheid zou verdrievoudigen. Er zouden dus onvoldoende kopers zijn wanneer zij deze zouden willen of moeten verkopen. Om de waarde van deze tokens wel te kunnen gebruiken is Alameda leningen aangegaan met FTT als onderpand. Dit is niet zonder risico, daalt de waarde van deze token tot een specifieke prijs, dan kan het bedrijf een margin-call verwachten waar het deze bezittingen dient te liquideren om zodoende de schulden af te lossen. Door de nauwe relatie met FTX was dit dan ook reden genoeg voor gebruikers om te starten met de verkoop van hun FTT tokens en de liquiditeiten uit het handelsplatform te onttrekken.
[embed id=3]
Op zondag 6 november werd deze situatie extra kracht bijgezet toen Changpeng Zao (CZ), de CEO van Binance, aankondigde hun bezittingen aan FTT te gaan verkopen. Binance was eerder een grote investeerder tijdens de seed-ronde van FTX, hierdoor bezat het bedrijf afgelopen zondag nog circa 500 miljoen dollar aan FTT-tokens. De onrust nam verder toe en de prijs van FTT begon sterk te dalen. Niet veel later begonnen de eerste gebruikers problemen te ervaren met het opnemen van hun gelden op FTX.com en op dinsdag werd dit zelfs volledig gestaakt. Hierdoor lijkt een scenario te ontstaan zoals eerder dit jaar bij Celcius dat onvoldoende liquiditeit had om de gelden aan hun gebruikers terug uit te keren. Momenteel is hier nog veel onduidelijkheid over en wordt er dan ook vooral nog gespeculeerd over de manier waarop de gelden van gebruikers zijn verdwenen.
Na het opschorten van de opnames volgde radiostilte totdat Binance dinsdag aan het eind van de dag aankondigde een intentieverklaring te hebben getekend om FTX.com over te nemen. Dit zorgde voor wat opluchting op de markt, maar inmiddels weten we dat deze overname van tafel is. Na uitvoerig onderzoek maakte Binance woensdagavond bekend de overname niet door te zetten vanwege de slechte staat van FTX.com.
De impact voor de Hodl fondsen zit met name in de algemene daling van de cryptocurrency markt. Als gevolg van de onrust heeft het vertrouwen in de cryptocurrency markt een flinke deuk opgelopen de afgelopen dagen. Dit resulteerde in forse dalingen van koersen over het hele spectrum. Bitcoin daalde van circa $21K naar $16K en verschillende alt-coins verloren enkele tientallen procenten. De grootste klappen vielen vanzelfsprekend in de hoek van de FTT-token en aanverwante investeringen van FTX. De FTT token daalde maar liefst met 92%! De Hodl.nl beleggingsfondsen maken geen gebruik van de beurs FTX en hebben niet geïnvesteerd in de FTT-token.
Graag willen we nogmaals benadrukken dat de Hodl fondsen een 'long only'-strategie hebben, geen enkele vorm van hefboomwerking kennen, geen derivaten gebruiken en hun posities nooit gebruiken om als onderpand te dienen. De Hodl fondsen maken gebruik van cold-storage faciliteiten voor het bewaren van de cryptocurrencies en proberen het aanhouden van coins op exchanges zoveel mogelijk te voorkomen.
De grootste impact van de situatie is voor de gebruikers van het FTX.com platform welke momenteel niet bij hun gelden kunnen. De aankomende weken moeten uitwijzen wat er precies gaat gebeuren. Het mogelijke faillissement van een exchange van dit kaliber kan een perfecte aangelegenheid zijn voor de entree van een speler uit de traditionele financiële wereld, zoals Goldman Sachs of JP Morgan die in een klap toegang kunnen krijgen tot de meer dan 1 miljoen gebruikers van de beurs FTX. Het daaraan voorafgaande boekenonderzoek zal daar meer duidelijkheid over kunnen geven, vooralsnog zullen we dit moeten afwachten en van dag tot dag in de gaten houden.
Hoewel de onrust heeft geleid tot een daling van de koersen, is er in de essentie niets veranderd aan de werking van cryptocurrencies. Het bepleit zelfs de verdere noodzaak voor decentralisatie, waardoor het wellicht positief is te noemen dat de overname door Binance geen doorgang vindt. We verwachten wel dat het herstel van het vertrouwen in de markt enige tijd op zich kan nemen, de barometer laat zien dat er momenteel veel angst in de markt zit. Uit de geschiedenis blijkt dat deze periodes achteraf vaak goede momenten blijken te zijn om juist te investeren, zoals Warren Buffet zegt: “Be greedy when others are fearful and fearful when others are greedy!”