Op 7 augustus kreeg Ripple een boete van $125 miljoen opgelegd voor 1.279 institutionele verkooptransacties die in strijd waren met de effectenwetgeving. In 2023 oordeelde een rechter dat de verkoop van Ripple-tokens aan particuliere beleggers niet als beleggingscontracten kon worden aangemerkt, terwijl dit voor verkopen aan instellingen wel het geval was. De Securities and Exchange Commission (SEC) had aanvankelijk een boete van $2 miljard geëist, maar de rechter vond dit buitensporig en onevenredig. Ondanks de aanzienlijke boete steeg de waarde van Ripple's token (XRP) met meer dan 25%. Met het besluit kwam een einde aan een vier jaar durende juridische strijd met de Amerikaanse toezichthouder. De uitspraak is extra positief, aangezien is geoordeeld dat de verkoop aan particuliere beleggers niet als effect wordt gezien.
In 2021 werd de Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin Templeton de eerste financiële instelling die een getokeniseerde investering op een publieke blockchain lanceerde, namelijk op het Stellar-netwerk. Het Franklin OnChain U.S. Government Money Fund maakte het voor beleggers mogelijk om te investeren in Amerikaanse staatsobligaties, waarbij ze profiteerden van de transparantie en kostenefficiëntie van de blockchain. Het fonds beheert momenteel $412 miljoen aan activa. Op 8 augustus breidde Franklin Templeton dit fonds uit naar Arbitrum, een Layer 2-oplossing op het Ethereum-netwerk. Deze stap is waarschijnlijk genomen om meer kapitaal aan te trekken, aangezien het fonds zijn titel als grootste getokeniseerde investeringsfonds verloor aan BlackRock's BUIDL Fund, dat inmiddels meer dan $500 miljoen aan activa beheert. Bovendien is dit een belangrijke erkenning voor Arbitrum, aangezien toezichthouders de public ledger van Arbitrum beschouwen als een legitiem instrument voor financiële verslaglegging.
Na een juridische strijd van 19 maanden lijkt het FTX-debacle tot een einde te komen, nu een rechter een schikking van $12,7 miljard heeft goedgekeurd tussen de failliete beurs en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Op 12 juli werd bekend dat FTX en de CFTC een akkoord hadden bereikt, waarbij de toezichthouder geen civiele boetes zou opleggen en de $12,7 miljard zou worden gebruikt om schuldeisers terug te betalen. De schikking moest echter nog definitief worden goedgekeurd door de rechtbank, wat op 7 augustus is gebeurd. Sommige schuldeisers van FTX willen echter liever in crypto worden gecompenseerd in plaats van in dollars. Daarom wordt er momenteel gestemd over de voorkeursmethode van betaling. Schuldeisers kunnen tot 16 augustus hun stem uitbrengen, en de Amerikaanse faillissementsrechter John Dorsey zal op 7 oktober een definitieve beslissing nemen.
Door onzekere macro-economische omstandigheden, zoals een mogelijke escalatie tussen Israël en Iran en een dreigende recessie in de VS, heeft het sentiment in de cryptomarkt een dieptepunt bereikt dat we in jaren niet hebben gezien. Dit wordt bevestigd door de nieuwste cijfers van de Crypto Fear & Greed Index, die daalde tot een score van 17 op 100, wat gedefinieerd wordt als “Extreme Fear”. Dit is het laagste niveau sinds juli 2022 en zelfs lager dan de angst die ontstond door de ineenstorting van FTX. Hierdoor is de prijs van Bitcoin gedurende augustus zeer volatiel geweest. Deze angst zal aanhouden totdat de macro-economische omstandigheden verbeteren, waardoor de focus van investeerders de komende tijd vooral zal liggen op de nieuwste economische cijfers uit de VS.
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.