joe

Cryptocurrency: De gids voor beleggers (Deel 2)

Hodl Team
Hodl Team
20 april 2022

Bitcoin als nieuwe valuta

Welkom bij onze cryptocurrencygids voor beleggers. In dit tweede deel leren we hoe Bitcoin de nieuwe valuta werd, een revolutie van innovatieve technologie en gedecentraliseerd geld ontketende. Lees verder om uw weg te vinden in cryptocurrency.


De perfecte timing voor Bitcoin

De ontevredenheid die volgde uit de financiële crisis van 2008 zorgde voor een volgende stap in onze monetaire evolutie. Onder het pseudoniem ‘Satoshi Nakamoto’ werd kort na het begin van de crisis een whitepaper over Bitcoin gepubliceerd. De whitepaper omschrijft een nieuw elektronisch geldsysteem dat een alternatief biedt voor het huidige monetaire systeem en haar onderliggende problemen. Bitcoin was geboren.

Eén van de cruciale elementen voor het succes van Bitcoin was de perfecte timing.

De whitepaper zou al sinds 2007 klaar hebben gestaan om te worden gepubliceerd, maar Satoshi wachtte het juiste moment af om het document naar buiten te brengen. Het traditionele financiële systeem verloor vertrouwen en de vraag naar alternatieven was groter dan ooit. Satoshi besloot dat dit het juiste moment was en publiceerde de whitepaper in oktober 2008. Het Bitcoinnetwerk ging uiteindelijk live op 3 januari 2009.


Het concept van gedecentraliseerd geld

Al tientallen jaren zijn mensen bezig met het ontwikkelen van digitale alternatieven voor ons traditionele financiële systeem. Velen ondersteunde de juiste techniek of ideologie, maar geen enkele voldeed aan alle wensen om genoeg tractie te genereren. De voorlopers van Bitcoin creëerden een framework voor digitale valuta, maar slaagden er niet in om de benodigde decentralisatie te integreren.

Satoshi combineerde de kracht van blockchain met de eigenschappen van Proofof-Work; een systeem dat in de jaren ‘90 werd gebouwd om spam te voorkomen. Deze combinatie zorgde voor een transparant en gedecentraliseerd digitaal grootboek.


Hoe werkt blockchain technologie?

Het lukte Satoshi om het netwerk van Bitcoin te bouwen door blockchain-technologie op een nieuwe manier te implementeren. Een blockchain wordt vaak omschreven als een deelbare database. Het belangrijkste verschil met een gewone database is de manier waarop een blockchain gestructureerd is. In een reguliere database worden gegevens opgeslagen in de vorm van een tabel, maar bij een blockchain worden ze opgeslagen in een keten van opeenvolgende blokken.

Een groot voordeel van een blockchain is de wijze waarop het dataopslag decentraliseert. Het opslaan van gegevens op een netwerk van duizenden computers voorkomt dat een kwaadwillend individu de data zomaar aan kan passen. De aanpassing zou namelijk leiden tot een conflict met de kopiën op de andere computers. Samen met de unieke tijdgebonden structuur van een blockchain creëert dit een onomkeerbaar, transparant en veilig network.

In het traditionele financiële systeem worden inkomende en uitgaande transacties gecontroleerd door een gecentraliseerde autoriteit zoals een bank of creditcard provider. Om decentralisatie te realiseren moest er een alternatieve methode bedacht worden om transacties te verifiëren. Daarom implementeerde Satoshi het consensus mechanisme Proof-of-Work (PoW). Dit mechanisme vereist wiskundig bewijs om een overeenkomst tussen alle partijen, ook wel consensus genoemd, tot stand te brengen.

Het consensusmechanisme maakt decentralisatie mogelijk en voorkomt de afhankelijkheid van een derde partij.

Om een nieuw blok in de keten van het Bitcoinnetwerk te creëren, moet er een specifieke getallenreeks gevonden worden. Duizenden computers proberen deze reeks zo snel mogelijk te vinden. Het vinden van de juiste getallenreeks wordt namelijk beloont met het verkrijgen van nieuwe Bitcoins. Dit proces wordt net als het delven van nieuw goud ‘mining’ genoemd.

Zodra een Bitcoinminer de getallenreeks vindt en zijn ‘Proofof-Work’ levert, verifiëren de andere miners de uitkomst. Zo wordt het netwerk beveiligd en uiteindelijk een nieuw blok met transacties aan de ketting toegevoegd. Door Proof-of-Work te combineren met de transparantie en verifieerbaarheid van een blockchain, ontstaat er een open, veilig en betrouwbaar betalingssysteem.


Bitcoin’s economie

Om een stabiele economie te creëren, zijn de mining-beloningen en de totale Bitcoinvoorraad vooraf vastgesteld. De totale Bitcoinvoorraad zal nooit groter zijn dan 21 miljoen en het aantal Bitcoins dat vrijkomt door mining neemt in de loop der tijd af. Hierdoor past de mate van inflatie zich aan op het adoptietempo, waarbij deze in het begin exponentieel hoger is.

Bitcoins inflatie model

Op het moment van schrijven is ongeveer 90% van de Bitcoin-voorraad al gemijnd. De resterende 10% zal gedurende de komende 120 jaar gemijnd worden. Doordat het maximale aantal Bitcoins vaststaat, kunnen er nooit extra bitcoins gecreëerd worden. Hierdoor kan de munt niet ten onder gaan aan monetaire verruiming en maakt het Bitcoin uiteindelijk immuun voor monetaire inflatie.

De toenemende adoptie van Bitcoin

number of addresses bitcoin

Hoewel de adoptie van Bitcoin in de eerste paar jaar langzaam op gang kwam, is deze in de laatste vijf à tien jaar in een stroomversnelling gekomen. Het aantal dagelijkse gebruikers is gegroeid naar 1 miljoen en het totale aantal aangemaakte bitcoin wallets nadert de miljard. Het spreekt voor zich dat Bitcoin inmiddels niet langer de enige cryptocurrency is, wat betekent dat de werkelijke adoptie van cryptocurrency veel hoger ligt dan de eerdergenoemde aantallen.

De prijzen van Bitcoin door de jaren heen

De adoptie weerspiegelt zich duidelijk in de koersontwikkeling van Bitcoin. Een blik op de jaarlijkse koersgroei laat al snel zien dat Bitcoin vele malen beter presteert dan traditionele markten en grondstoffen.

Een volwassen Bitcoin markt

In 2021 zagen we verschillende tekenen die duiden op het volwassen worden van de cryptocurrency markt. Zo voegde grote Tech bedrijven als MicroStrategy, Tesla en Block Bitcoin toe aan hun balans. Opvallend was dat deze trend zich ook voortzette binnen de traditionele dienstverlening.

The Massachusetts Mutual Life Insurance Company deed als een van de eerste een investering in Bitcoin van maar liefst 100 miljoen dollar. Ook KPMG Canada bracht onlangs naar buiten dat zij Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies hebben toegevoegd aan hun balans.

Na vele jaren hebben we ook de goedkeuring gezien van de eerste Bitcoin Exchange Traded Funds. Een Exchange Traded Fund (ETF) is een (beursgenoteerd) financieel instrument dat institutionele beleggers mogen gebruiken. Deze ETF’s maken het mogelijk voor institutionele beleggers om te speculeren op de prijs van Bitcoin.

Een laatste opvallende ontwikkeling was de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel. In 2021 werd El Salvador het eerste land dat Bitcoin omarmde. Sindsdien hebben verschillende landen erkent dat zij aan het onderzoeken zijn hoe ze Bitcoin adopteren als wettig betaalmiddel.

Conclusie

In dit deel is onderzocht hoe de komst van Bitcoin in 2009 een revolutie in het economische landschap ontketende. De belangrijkste bijdrage van de Bitcoin is het creëren van een consensusmechanisme, waardoor het netwerk gedecentraliseerd kon zijn en er dus geen vertrouwen meer nodig was in een single point of failure, zoals bijvoorbeeld een bank.

Het toenemende gebruik ervan heeft de manier veranderd waarop we investeringen en financiën begrijpen. In het volgende artikel (Deel 3), gaan we verder met het verkennen van alternatieve oplossingen voor traditionele investeringen, en introduceren we nieuwe manieren om kansen in crypto-investeringen te bevorderen.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE