joe

Cryptocurrency: De gids voor beleggers (Deel 3)

Hodl Team
Hodl Team
5 mei 2022

De opkomst van cryptocurrencies

Welkom bij onze cryptocurrencygids voor beleggers. Dit derde artikel zal ons vertellen over de verschillende beschikbare cryptocurrencies naast Bitcoin en de invloed hiervan op de traditionele industrieën. Lees verder om uw weg te vinden in cryptocurrency beleggen.


Bitcoin als startpunt voor cryptocurrency

cryptocurrencies adoption hodl

Enkele jaren na het ontstaan van Bitcoin realiseerde gebruikers echter dat de structuur van Bitcoin ook enkele nadelen had. Hierdoor startte een nieuwe fase waarin projectontwikkelaars alternatieven voor Bitcoin ontwikkelde. Het begon met kleine aanpassingen van bijvoorbeeld het verhogen van transactiesnelheid in Litecoin. Echter, werden deze aanpassingen in de loop der tijd steeds complexer.

In de basis zijn cryptocurrencies digitale munteenheden die zijn beveiligd door middel van cryptografie. Deze munteenheden kunnen net als ‘fiat geld’ worden gebruikt om waarde op te slaan en geld over te maken.

Na verloop van tijd zijn er duizenden cryptocurrencies ontstaan, elk met een andere toepassing in gedachte. Sommige toepassingen waren gericht op privacy, zoals Monero, terwijl andere cryptocurrencies gewoon voor de lol werden gemaakt; zoals bijvoorbeeld Dogecoin.


Smart contracts in cryptocurrency

De grootste vooruitgang in de cryptoindustrie kwam tot stand toen Ethereum Smart Contracts ontwikkelde die op hun cryptocurrency konden draaien. Smart Contracts zijn gecodeerde overeenkomsten die eenvoudige “als…dan…”-logica volgen.

Wanneer aan de vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan, vindt de uitvoering automatisch plaats. Met de komst van Smart Contracts werden de gebruiksmogelijkheden van cryptocurrencies snel uitgebreid.

Dit zijn een paar van de belangrijkste kenmerken van Smart Contracts:

‣ Autonoom. Men hoeft niet afhankelijk te zijn van derden partijen. Het zou bijvoorbeeld het proces van het afsluiten van een verzekering gevoelloos kunnen maken en onafhankelijk van de belangen van derden.

‣ Betrouwbaar. Uw versleutelde documenten worden veilig opgeslagen in een gedeeld grootboek. Het is een transparant proces omdat alle betrokken partijen er toegang tot hebben.

‣ Snel. Smart Contracts worden automatisch uitgevoerd na de overeenkomst. Ze zijn zo nauwkeurig dat fouten worden vermeden.


Tokens in het Ethereum ecosysteem

De komst van Smart Contracts maakte het mogelijk om andere waardes vast te leggen op de blockchain in de vorm van tokens. Deze tokens kunnen van alles vertegenwoordigen; van fysieke goederen en kunstwerken tot de aandelen in een bedrijf.

De mogelijkheid om deze tokens te creëren leidde tot de enorme bloei van het Ethereum ecosysteem in 2017. Tokens zijn gebouwd op andere reeds bestaande blockchains en helpen een divers ecosysteem van brede use-cases te creëren.

Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt om Dollars en afbeeldingen (NFT’s) te representeren. Ook faciliteren ze de creatie van allerlei gedecentraliseerde financiële instrumenten.


Diverse consensus mechanismen

De afgelopen jaren hebben ontwikkelaars allerlei verschillende implementaties van cryptocurrency gemaakt.

In 2022 zijn er meer dan 15.000 cryptocurrencies met ieder een eigen toepassing.

Sommige projecten introduceerden nieuwe consensus mechanismen, zoals proof-of-stake en proof-of-burn. Anderen creëerde een compleet nieuwe blockchain-structuur zoals een Directed Acyclic Graph. De fundamenten van Bitcoin hebben enorme mogelijkheden voor innovatie geopend. We zullen de implicaties van deze nieuwe mechanismen uitleggen in het volgende artikel uit Cryptocurrency: De gids voor beleggers

In het kort…

In dit artikel hebben we kort uitgelegd hoe de opkomst van digitale valuta het financiële systeem drastisch heeft veranderd en nieuwe mogelijkheden heeft geopend. Een van de belangrijkste is de creatie van Smart Contracts. Deze hadden een domino-effect op traditionele industrieën. In het komende artikel, Cryptocurrency: De gids voor beleggers (Deel 4), zullen we duidelijke voorbeelden geven van de meest kritische in de praktijk toepassingen van Smart Contracts in verschillende financiële industrieën.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE