joe

Cryptocurrency: De gids voor beleggers (Deel 4)

Hodl Team
Hodl Team
12 mei 2022

De voordelen en toepassingen van cryptocurrency

Welkom bij onze Cryptocurrency: De gids voor beleggers. In dit vierde deel belichten we de populairste toepassingen van cryptocurrency in verschillende sectoren, van videogames en databeveiligingsschema’s tot eigendomsversleuteling. Lees verder om uw weg te vinden in cryptocurrency beleggen.

Cryptocurrency als betaalmiddel

crypto as a payment method


Cryptocurrency kent zijn oorsprong in het gebruik als alternatief betalingssysteem. Bitcoin was ooit de eerste, maar inmiddels is dit aanbod sterk uitgebreid. Cryptocurrencies kunnen worden gebruikt voor een directe overdracht van geld tussen personen of organisaties.

Cryptocurrency-transacties maken onmiddellijke (internationale) overboekingen mogelijk, brengen weinig tot geen kosten met zich mee, zijn veilig en niet onderworpen aan de goedkeuring van een tussenpersoon. Hoewel het op het eerste gezicht niet extreem innovatief lijkt, heeft deze gebruikstoepassing drastische veranderingen binnen de normen van onze huidige samenleving veroorzaakt.


Cryptocurrency als supply chain oplossing

crypto for supply chains


Transparantie en bestrijding van namaakartikelen zijn topprioriteiten voor de supply chain industrie. Eindgebruikers verwachten steeds meer van een product en willen graag precies weten waar hun product vandaan komt en welke ingrediënten of grondstoffen gebruikt zijn. Het integreren van blockchain-technologie biedt ondersteuning bij het creëren van transparantie, alle informatie kan namelijk openbaar worden opgeslagen.

Een product in de supermarkt kan bijvoorbeeld via een RFID-chip of QR-code gekoppeld worden aan een token op de blockchain. De openheid van de blockchain geeft volledig inzicht in de geschiedenis van de token en eventuele extra gegevens die aan de token zijn gekoppeld. Door het scannen van de code wordt bijvoorbeeld inzichtelijk welke ingrediënten zijn gebruikt, welke boer het heeft geproduceerd, wanneer het product is geoogst en welke bestrijdingsmiddelen er zijn gebruikt.

Blockchain-technologie helpt ook merken die te maken krijgen met een grote hoeveelheid namaakproducten. Deze namaakproducten schaden niet alleen de omzet, maar vaak ook het imago van het merk. Door alle data op de blockchain op te slaan en te koppelen aan een specifiek product, kan er worden vastgesteld welke producten echt zijn en welke namaak.

Louis Vuitton is een voorbeeld van een bedrijf dat blockchain-technologie heeft geïntroduceerd in haar distributieketen. Door deze technologie in te bouwen kan de authenticiteit van een product worden geregistreerd. Ook kan de herkomst van het product worden herleid tot aan de grondstoffen toe. Door deze gegevens openbaar te maken, wordt het moeilijker om namaakgoederen te verhandelen, aangezien gebruikers precies de geschiedenis en het eigendom van het item kunnen zien. Op de nieuwste collecties van Louis Vuitton staat vanaf dit jaar ook geen datumstempel meer, maar een RFID-chip die gekoppeld is aan een token op de blockchain.


Cryptocurrency als digitaal eigendom platform

In 2021 hebben we een enorme groei gezien in Non Fungible Tokens (NFT). NFT’s zijn een vorm van tokens die gebruikt worden voor het registreren van eigendom. NFT’s kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Van het registreren van eigendom over digitale goederen zoals afbeeldingen of videospelkarakters tot de registratie van fysieke eigendommen zoals vastgoed en kunstwerken.

De markt voor kunst en verzamelaars is een van de vele voorbeelden waar NFT’s toegepast worden. Vooral het segment van digitale verzamelitems heeft een enorme groei meegemaakt. Deze groei heeft geresulteerd in marketkapitalisatie van miljarden dollars voor NFT’s. Deze enorme groei heeft ook geleid tot de ontwikkeling van online NFT-marktplaatsen en de integratie van NFT-veilingen in traditionele veilinghuizen zoals Sotheby’s.


Cryptocurrency als een gedecentraliseerd financieel platform

Waar cryptocurrency ooit begon als een betalingssysteem voor directe transacties, zijn er ondertussen veel meer diensten uit de traditionele financiële wereld en het bankwezen. Het resultaat: Decentralized Finance, ook bekend als DeFi. DeFi is ontworpen om financiële diensten te leveren zonder daarbij een tussenpersoon (bank) nodig te hebben.

Bekende diensten bestaan uit lenen, huren, verzekeren en beleggen. De voordelen voor gebruikers worden gekenmerkt door efficiëntie en decentralisatie. Door de unieke structuur is DeFi meer open en toegankelijk voor het brede publiek. De afwezigheid van een centrale autoriteit zorgt voor een drastische afname van de kosten.

In het kort…

In dit artikel hebben we de belangrijkste uses-cases en adoptie door individuen en organisaties behandeld. De bewezen veelzijdigheid van cryptocurrencies heeft transacties mogelijk gemaakt, waardoor de betalingsindustrie transparant, veilig en betrouwbaar is geworden. De uses-cases gaan echter verder en omvatten ook grote voordelen voor de supply chain-industrie.

De topbedrijven zullen ook profiteren van de veiligheid die het met zich meebrengt bij het bestrijden van namaakartikelen. In het volgende artikel (Deel 5) zullen we onderzoeken hoe DeFi (Decentralized FInance) financiën en bankieren kan verbeteren.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE