joe

Marktupdate: Februari

Hodl Team
Hodl Team
17 februari 2023

Markt toont veerkracht na consolidatie

Het begin van februari werd gekenmerkt door een periode van consolidatie, gevolgd door een snelle stijging van de Bitcoinkoers van zo'n 22.000 dollar naar 24.000 dollar. Dit werd enigszins aangedreven door de uitkomsten van het faillissement van Genesis Trading, de plotselinge toename in de regulatie en publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers. Waar we eerder al interessante ontwikkelingen zagen in niches zoals data en AI, zagen we begin deze maand de interesse in schaalbaarheidsoplossingen verder groeien.

Grafiek en gebeurtenissen gedurende de maand februari

Genesis en schuldeisers bereiken akkoord

In januari was Genesis Trading meerdere malen in het nieuws met de aanvraag van het faillissement. Ook in februari komt Genesis weer voorbij, ditmaal echter wel in positief daglicht. Nadat het faillissement verschillende partijen, waaronder het Nederlandse Bitvavo, met grote uitstaande schulden achterliet, lijkt er nu een overeenkomst te zijn over de af te lossen schulden. Na het faillissement vormde Gemeni, een van de schuldeisers, een crediteurencomité. De schuldeisers eisten dat Digital Currency Group (DCG), het moederbedrijf van Genesis, de uitstaande schuld van ruim $1,6 miljard zou terugbetalen. Cameron Winkeloss, medeoprichter van Gemini, eiste via een open brief aan Barry Silbert, CEO van DCG, dat DCG alle uitstaande schulden voor 8 januari moest terugbetalen, anders zou er actie worden ondernomen. De deadline verstreek en geen van beide partijen ondernam enige actie. Door de opgaande beweging van de markt verdween het verhaal ook enigszins naar de achtergrond.

Dit veranderde op 6 februari toen Cameron Winklevoss aankondigde dat het debiteurencomité en Digital Currency Group een overeenkomst zouden hebben bereikt over de af te lossen schulden. Volgens de overeenkomst zal het Bitvavo zo’n € 225 miljoen van de in totaal verschuldigde € 280 miljoen terugbetalen. Een nog altijd groot verlies voor de organisatie, maar een stap in de goede richting

Een dag later kwam aan het licht dat DCG is begonnen met de verkoop van haar belangen in de cryptocurrency Trusts die worden beheerd door Grayscale Investments, de grootste dochteronderneming van DCG. Deze informatie kwam naar voren uit een publicatie waarin vermeld stond dat DCG een kwart van zijn aandelen in Grayscale's Ether Trust heeft verkocht. Vermoedelijk verkocht DCG ook enkele van hun aandelen in verschillende andere Trusts van Grayscale zoals de Litecoin en BitcoinCash Trusts. DCG gaf in respons aan dat dit ging om een lopende herbalancering van de portefeuille. De markt houdt er echter rekening mee dat de verkoop van de aandelen wordt gebruikt om kapitaal op te halen en liquiditeit te behouden.

De plotselinge verkoop van aandelen een dag na het akkoord is een ongunstige samenloop voor DCG, dit kan namelijk impliceren dat DCG nog in zwaar weer verkeert. In januari kondigde het ook al aan dat er vanaf dat moment geen kwartaaldividenden meer zouden worden uitgekeerd ter bevordering van de financiële gezondheid van de organisatie. In de aankomende periode zal er langzaam meer duidelijk worden over de motieven van de organisatie. DCG blijft nog steeds het grootste Venture Capital en conglomeraat binnen de cryptocurrency sector. De organisatie heeft nog altijd 200 cryptocurrency gerelateerde bedrijven in haar portfolio. Desalniettemin is het akkoord een stap in de goede richting voor de betrokken partijen én de cryptocurrency markt in het geheel.

Amerikaanse toezichthouders richten zich op crypto

Op 9 februari kondigde de Securities and Exchange Committee (SEC) aan dat ze cryptocurrency exchange Kraken hebben aangeklaagd wegens "het niet registreren van het aanbod en de verkoop van hun crypto-asset staking-as-a-service product". Kraken en de SEC hebben de aanklacht inmiddels geschikt door een boete van 30 miljoen dollar te betalen en direct te stoppen met het aanbod van staking-diensten. De stopzetting van de staking-diensten geldt echter alleen voor Amerikaanse klanten, aangezien de SEC opereert onder Amerikaanse jurisdictie. De aanklacht kwam uit de lucht vallen, omdat Kraken een van de vele beurzen is die staking-diensten aanbiedt. Naast de aanklacht tegen Kraken wil de SEC ook stablecoin-uitgever Paxos aanklagen, de organisatie achter de stablecoins Pax Dollar (USDP) en Binance USD (BUSD), de op twee na grootste stablecoin. De SEC beweert dat beide stablecoins als effecten kunnen worden beschouwd. Als dit juist is, zou dit eveneens gaan om ongeregistreerde effecten.

Brian Armstrong bezorg over verbod staking
Bron: coinbase.com

Op 13 februari liet Paxos in een officiële publicatie weten dat het de uitgifte van nieuwe stablecoins heeft stopgezet. Wel zal de organisatie reeds bestaande stablecoins nog inwisselen. Momenteel is er ruim 16 miljard dollar aan BUSD in omloop, hiervan is zo’n 20% de reserve van Paxos. Hoewel het mogelijk slechts een korte periode van onderbreking is, tot na het onderzoek, blijft het stopzetten van de uitgifte geen goed voorteken. Het lijkt erop dat Amerikaanse toezichthouders de duimschroeven aandraaien bij cryptocurrency organisaties die opereren onder Amerikaanse jurisdictie. Verschillende leiders binnen de markt hebben zich uitgesproken over de nieuwste aanklachten, waaronder Brian Armstrong, CEO van Coinbase. Hij waarschuwde dat de SEC mogelijk het algehele gebruik van cryptocurrencies wilt verbieden. Eerder liet hij zich al uit over hoe een verbod de voorsprong van de VS in de markt zal tegenwerken. Een verder verbod kan ervoor zorgen dat andere landen een voorsprong krijgen in de ontwikkeling van de technologie.

CPI zorgt voor onduidelijkheid

Op 14 februari werd de maandelijkse Amerikaanse consumentenprijsindex weer gepubliceerd. Na maanden van sterke volatiliteit, zagen we de markt ditmaal relatief rustig reageren. De prijs van Bitcoin bleef relatief stabiel en schommelde tussen de 21.500 dollar en 21.800 dollar. De maand-op-maand en de jaar-op-jaar inflatie bedroegen respectievelijk 0,5% en 6,4%. Het lijkt erop dat de markt nog niet helemaal weet welke kant het uit wil met deze informatie. Hoewel de gegevens wijzen op een verdere vertraging van de inflatie, geeft de CPI ook aan dat het niet zo snel gaat als de markt had verwacht. De obligatiemarkt reageerde wel snel en lijkt rekening te houden met een langere periode van hoge rente. Andere markten zoals de aandelenmarkt en de crypto markt bleven relatief stabiel. De volgende vergadering van het Federal Open Markets Committee (FOMC) staat gepland op 22 maart. Bij de volgende beslissing over het rentebeleid zullen de laatste cijfers worden meegenomen.

Mogelijkheden rentestanden maart 2023
Bron: cmegroup.com

Momenteel verwacht de meerderheid van de markt een renteverhoging van 0,25%, waardoor de rente wordt verhoogd tot 5%. Eerder zagen we in de Dot-Plot al dat het gros van de FOMC-leden verwacht dat het uiteindelijke rentepercentage van 2023 zal uitkomen op 5,25%. Dit zou betekenen dat er na de aankomende renteverhoging nog één verhoging volgt. Hoewel de impact van een van de meest agressieve verhogingscampagnes in de Amerikaanse geschiedenis tot nu toe relatief meevalt, is de kans nog altijd aanzienlijk dat er een periode van recessie volgt.

Layer-2 oplossing Arbitrum wint aan populariteit

De afgelopen weken krijgt de Layer-2 (L2) oplossing "Arbitrum" steeds meer tractie binnen de cryptocurrency markt. L2-oplossingen zijn gericht op het verhogen van de transactiecapaciteit van blockchains. Dit wordt gerealiseerd door de transacties te verwerken buiten de ‘hoofdblokchain’ (Ethereum). Na de verwerking worden deze op een later moment in een batch geverifieerd op de hoofdblockchain, waardoor de kosten een stuk lager liggen en de transacties een stuk sneller zijn. Momenteel is Arbitrum de grootste L2-oplossing als het gaat om Total Value Locked (TVL), de hoeveelheid kapitaal die zich bevindt in de verschillende projecten op het netwerk. De TVL zit al sinds juli 2022 in de lift, maar ook in de toekomst verwachten we een positieve groei.

Een bijkomend voordeel van de groeiende TVL is de toename van interesse door ontwikkelaars om te bouwen op Arbitrum. En een breder aanbod van producten brengt op haar beurt ook weer nieuwe gebruikers met zich mee. De combinatie van de veiligheid van het Ethereumnetwerk en de schaalbaarheid en voordelige transacties van een Layer 2 vergroten het gebruikersgemak. Wij voorzien dan ook een positieve groei van deze oplossingen. Op korte termijn publiceren wij daarom een rapport dat dieper in zal gaan op de verschillende schaalbaarheidsoplossingen en de beleggingskansen van deze markt.

Hodl Nieuws

Wij zijn blij om onze nieuwe collega Lorenzo Ligas te verwelkomen! Lorenzo zal het marketingteam van Hodl helpen met nieuwe ideeën op het gebied van de marketingstrategie en communicatie. Lorenzo heeft onlangs zijn Master Media & Business afgerond en eerder zijn Post Grad in Marketing. Hij start bij Hodl als marketeer en kijkt ernaar uit om zijn kennis en ervaring toe te passen in de uitdagende markt van cryptocurrency.

Lorenzo Ligas

Lorenzo: "In de afgelopen jaren ben ik actief geweest in verschillende communicatie-, PR- en Social Mediafuncties. Na jaren in de academische wereld besloot ik me volledig op mijn carrière te richten en mijn vaardigheden in de praktijk te brengen. Mijn start bij Hodl was erg prettig en uitdagend. Ik kijk ernaar uit om te zien wat we als marketingteam kunnen neerzetten!"


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE