joe

Marktupdate: November

Hodl Team
Hodl Team
18 november 2022

Gevallen dominostenen leiden tot afwachtende markt

De start van november stond in het teken van veel onrust en onzekerheid op de cryptocurrency markt. Als gevolg van het omvallen van een van de grootste cryptocurrency exchanges én een aanverwante dochtermaatschappij, daalde de Bitcoinkoers van $21,5K naar het dieptepunt van $15,6K. Kort hierna zagen we de prijs weer stabiliseren tussen de $16,5K en $17K. Momenteel bevindt de markt zich in een afwachtende houding, kijkend naar wat er mogelijk nog komen gaat.

Cryptocurrency marktupdate november 2022

De onrust op de cryptocurrency markt ontstond na geruchten dat de balans van handelspartij Alameda Research grotendeels uit de FTT-token bestond, de handels-token van FTX, een van de grootste cryptocurrency exchanges. Hoewel dit in beginsel kan, is het probleem dat Alameda deze van waarde fluctuerende token heeft gebruikt als onderpand bij het aangaan van schulden. Daalt de waarde van de token tot een bepaald niveau, dan wordt Alameda geforceerd deze te verkopen om zodoende hun schulden af te kunnen lossen. Deze mogelijke verkoopdruk zorgde voor onrust onder bezitters van FTT, welke daarom afstand deden van hun beleggingen hierin. De waarde daalde, waardoor het proces in een vicieuze cirkel en stroomversnelling kwam. Door de sterke relatie tussen Alameda, FTT en FTX begonnen ook klappen te vallen in de hoek van de exchange. Er ontstond een ware bank-run die uiteindelijk leidde tot hetgeen waar de markt bang voor was; onvoldoende liquide assets op de exchange. U kunt meer lezen over de gebeurtenissen rond crypto exchange FTX en handelsorganisatie Alameda Research in ons eerder gepubliceerde nieuwsartikel.

Waar we nu staan

Sinds het laatste artikel is er langzaam meer duidelijk geworden over de situatie rondom FTX en de hieruit voortvloeiende effecten op de rest van de markt. Gezien de nauwe banden met andere partijen en de omvang van de exchange én Alameda is niet uit te sluiten dat betrokken partners, investeerders en gebruikers als dominostenen om zullen vallen als gevolg van het officiële faillissement dat het bedrijf op 13 november aanvroeg. Tot op heden is het nog erg onduidelijk waar de gelden van de gebruikers zijn gebleven en welke andere partners hier hun reserves stalden. Naar verluid ontbreekt er zo’n 10 miljard dollar. Verschillende verhalen doen dan ook de ronde dat FTX een (groot) deel hiervan uitgeleend heeft aan Alameda. Alameda zou deze op haar beurt geïnvesteerd hebben in startups, waardoor deze gelden nog voor een lange periode vastzitten. Dit belemmert schuldeisers, maar ook de startende projecten, aangezien de verwachting is dat Alameda direct de vrijgekomen tokens zal verkopen om zo een deel van de schulden af te kunnen lossen. Ook staat het risicomanagement van Alameda sterk ter discussie; hefboomposities hebben mogelijk geleid tot de snelle liquidatie van grote sommen geld.

Ook gevestigde namen ondervinden problemen door de implosie van beide organisaties. Zo zijn er verschillende projecten die hun reserves stalden op de exchange, hadden meerdere fondsen posities op het platform en stonden er verschillende leningen uit bij DeFi-lenders. De hardst getroffenen zijn inmiddels naar buiten gekomen en de aankomende weken moet duidelijk worden wat de volledige impact is op de cryptocurrency markt.

Naast crypto partijen zijn er ook verschillende traditionele instituties geraakt door het faillissement van FTX. Eerder dit jaar werd de exchange nog geëvalueerd op $32 miljard dollar en was er een aanvullende investeringsronde. Instituten zoals Sequoia Capital, Softbank en het pensioenfonds Ontario Teachers Plan waren geïnvesteerd in de failliet verklaarde exchange. Respectievelijk ging dit om investeringen van $63.5M, $100M en $95M.

Exchange FTX vraagt faillissement aan

Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, escaleerde de ineenstorting van het FTX-platform verder toen FTX op 12 november slachtoffer werd van een hack. De hacker wist rond $600M van de exchange op te nemen. Toen het nieuws naar buiten kwam, adviseerden werknemers van FTX om de app te verwijderen en de website te vermijden. Dit kwam mede doordat werknemers het vermoeden hadden dat de hacker de website en app heeft overgenomen. Doordat de aanval plaatsvond op dezelfde dag dat de exchange faillissement aanvroeg, leidde dit al snel tot speculatie dat de hack door iemand binnen de organisatie is uitgevoerd. De hacker wist toegang te verschaffen tot meerdere systemen en grote sommen aan geld en crypto over te schrijven, wat de kans vergroot dat dit door een insider is uitgevoerd.

Amerikaanse toezichthouders zoals Janet Yellen, Minister van Financiën van de Verenigde Staten, en Gary Gensler, voorzitter van de Securities and Exchange Commission, hebben zich al uitgesproken over het malafide handelsplatform en waarschuwen investeerders en benadrukken voor verhoogde regulatie.

Mocht u het eerdere nieuwsartikel nog niet gelezen hebben, dan willen wij u graag nogmaals benadrukken dat de Hodl fondsen een 'long only'-strategie hebben, geen enkele vorm van hefboomwerking kennen, geen derivaten gebruiken en hun posities nooit gebruiken om als onderpand te dienen. De Hodl fondsen maken gebruik van cold-storage faciliteiten voor het bewaren van de cryptocurrencies en proberen het aanhouden van coins op exchanges zoveel mogelijk te voorkomen. Wij maakten geen gebruik van de beurs FTX en hebben niet geïnvesteerd in de FTT-token.

Cryptocurrency werd ooit in het leven geroepen ter bevordering van decentraliteit en inmiddels is wederom duidelijk geworden waarom dit zo belangrijk is. Echter is het dit keer wel fout gegaan in de cryptocurrency markt zelf door het malafide handelen van één centrale organisatie. We zagen een vergelijkbaar voorval eerder gebeuren tijdens de financiële crisis in 2008, maar het heeft zich nu gereproduceerd in de cryptocurrency markt. In de afgelopen dagen zien we dan ook interessante ontwikkelingen op het gebied van decentrale oplossingen die een alternatief kunnen bieden voor centrale oplossingen zoals een Centralized Exchange. Naast de benodigde wet- en regelgeving verwachten we dan ook dat er een sterke toename zal zijn in het gebruik van een gedecentraliseerd alternatief.

Ommekeer in de financiële markt?

Waar de cryptocurrency markt voornamelijk te maken had met onrust, was er op de aandelenmarkt juist ruimte voor opluchting. Zo werden op 10 november de laatste inflatiecijfers van de Verenigde Staten gedeeld. Na enkele maanden van hoger uitvallende resultaten, was er dit keer ruimte voor wat opluchting nadat het cijfer 0,2% lager uitviel. Hoewel de markt positief reageert, is er nog altijd sprake van een jaar-op-jaar inflatie van 7,7%. De vraag blijft echter of dit genoeg is voor de Fed om haar beleid bij te stellen. Momenteel gaat 80% van de markt er vanuit dat de renteverhoging op 14 december uit zal komen op 0,5%. Dit is wel al een lagere verhoging dan de voorgaande maanden waar de Fed verhogingen doorvoerde van 0,75%.

Verwachte renteverhoging december 2022

Hodl Finance genomineerd

Wij hebben gedurende het jaar al meerdere keren Hodl Finance naar voren gehaald in onze nieuwsbrieven. Hodl Finance is opgericht door verschillende leden van het Hodl team en het dient als een incubator voor andere cryptocurrency projecten. Eén van de projecten is de Nachtwacht NFT’s samen met de Rembrandt Heritage Foundation. We zijn blij om te kunnen delen dat het harde werken van het Hodl Finance team is beloond met een nominatie voor de Dutch Blockchain Awards 2022 in de categorie: Technology Implementation Award!

De Dutch Blockchain Week (DBW) is één van de bekendste conventies van het Nederlandse crypto-ecosysteem. Tijdens de DBW komen verschillende belanghebbenden van de markt zoals wetgevers, fondsen en ondernemers bij elkaar om te leren en spreken over de progressie van de markt. De categorie waarvoor Hodl Finance is gekwalificeerd heeft betrekking op welk bedrijf of project de beste blockchaintechnologie heeft geïmplementeerd. We zijn natuurlijk zeer trots dat Hodl Finance zich heeft kunnen kwalificeren voor de Awards en kijken dan ook erg uit naar de uitreiking. Stemmen kan alleen vandaag, 18 november, nog via de onderstaande link.

Stem nu

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE