joe

De cyclische aard van de cryptocurrency markt

GO TO

Wanneer we ons dagelijks leven onderzoeken, zien we talloze verschijnselen die zich aan ritmes of cyclische patronen houden, net zoals de wisselende seizoenen. Op dezelfde manier is cyclicaliteit evident in financiële markten. Economische hoogconjunctuur en recessies manifesteren zich in cycli, die de financiële markten beïnvloeden met hun eigen periodes van welvaart en neergang. Desondanks variëren de duur en de rendementen van deze cycli aanzienlijk tussen verschillende activaklassen.

Deze cycli worden gedreven door verschillende factoren. Zo ligt in de cryptocurrency markt de Halving van Bitcoin hieraan ten grondslag. Deze vindt elke vier jaar plaat en halveert de uitgifte (inflatie) van nieuwe Bitcoin. Dit wordt vaak de Grote Cyclus genoemd. Echter kan deze ook weer worden onderverdeeld in kleinere cycli. In dit artikel duiken we dieper in op de kleinere cycli en hoe dit in het voordeel kan worden gebruikt.

De marktcyclus ontleden

Wanneer we de Grote Cyclus onderzoeken, kunnen we deze in vier fasen verdelen: accumulatie, markup, distributie en markdown. Onderstaand zetten we de verschillende fase van de cyclus uiteen.

Accumulatie

De eerste fase naar de nieuwe cyclus is de accumulatiefase. Dit kan worden beschouwd als de conclusie van de vorige cyclus, omdat deze meestal volgt na een scherpe correctie. Deze fase staat bekend om het gebrek aan interesse bij de meeste investeerders. De meeste retailbeleggers hebben de markt verlaten, wat resulteert in een laag handelsvolume, wat op zichzelf resulteert in een zijwaarts bewegende markt.

Het algemene sentiment in deze fase is voornamelijk negatief en/of sceptisch. Degenen die de markt betreden of blijven investeren in deze fase zijn over het algemeen ervaren beleggers en voorstanders van de technologie. Doordat deze beleggers langzaam hun portefeuille vergroten, ervaart Bitcoin een graduele opmars. Kort voor of na de Bitcoin Halving zien we een versnelling van de koersstijging . Dit komt tot stand door de schaarste die wordt gegenereerd met de afname van de uitgifte van nieuwe Bitcoin.

Markup

Tijdens de Bitcoin Halving ondergaat de markt een significante transformatie en gaat over in de "markup-fase". Deze fase wordt gekenmerkt door de markt die overgaat van zijwaarts bewegen naar een consistente opwaartse traject. Aanvankelijk gekenmerkt door scepsis en negativiteit, evolueert het marktsentiment geleidelijk naar optimisme, wat het begin markeert van wat in de volksmond de "bull run" wordt genoemd.

Tijdens deze fase worden er goede rendementen behaald door beleggers uit de accumulatie-fase, dit resulteert dan vaak ook in een toename van nieuwe participanten die de markt betreden. Deze nieuwkomers zijn vaak retailbeleggers die niet de potentiële winsten willen missen. Als gevolg hiervan leidt deze instroom van nieuw kapitaal tot een merkbare toename van het handelsvolume, wat op zijn beurt de Bitcoinkoers nog hoger stuwt. Dit opwaartse momentum resulteert vaak in nieuwe recordhoogten, wat terug te zien is in de opwinding en de aandacht voor

Ondertussen beginnen slimme investeerders die eerder Bitcoin hadden gekocht tijdens de accumulatiefase of op andere gunstige prijsniveaus, de gelegenheid te grijpen om winst te nemen. Deze afgemeten aanpak stelt hen in staat de vruchten te plukken van hun eerdere investeringen, wat verder bijdraagt ​​aan de dynamische aard van de markt tijdens de markup-fase.

De cyclische aard van de cryptocurrency markt
Source: tradingview.com

Distributie

Nadat de markt zijn hoogtepunt heeft bereikt, begint de distributiefase. Tijdens deze fase wordt een delicate balans geslagen tussen kopers en verkopers. Professionele investeerders, zowel vroege als institutionele investeerders nemen hun winst. Sommige marktparticipanten geloven dat de markt zijn hoogtepunt heeft bereikt, terwijl anderen optimistisch blijven. Er vindt nog steeds veel handel plaats, maar de markt beweegt zich grotendeels in een zijwaarts kanaal.

Naarmate de prijs blijft schommelen zonder een duidelijke indicatie van welke richting het zal gaan, verschuift het sentiment van positief naar onzeker. Dit zorgt voor een stagnatie van de prijs en een verdere daling van het sentiment. Dit resulteert dan ook in de start van een neerwaarts traject.

Markdown

De markt komt dan in zijn langdurige periode van neerwaartse beweging, die in de volksmond de Markdown-fase of de bearmarkt wordt genoemd. Tijdens deze periode komen er bijna geen nieuwe investeerders de markt op, wat resulteert in een dalende vraag. Door het gelijkblijvende of groeiende aanbod, beginnen de koersen te kelderen.

Het algehele sentiment blijft tijdens deze beweging dalen wat zorgt voor een aanhoudende koersdaling. Vaak vindt de markt een bodem na een snelle koersdaling als gevolg van een serie van liquidaties van posities. Pas wanneer een meerderheid overtuigd is van een mogelijke bodem, zal de markt zich langzaam gaan keren en zich weer gaan bewegen richting het begin van de cyclus.

De marktcyclus benutten

Wanneer er een duidelijk beeld is van deze cyclus, kan deze ten voordelen worden ingezet. Hierbij zijn er twee belangrijke elementen:

  • Vaststellen in welke fase de markt zich bevindt
  • De juiste posities innemen

Een goede indicator om te bepalen in welke cyclus de markt zich momenteel bevindt, is de Bitcoin Dominance-grafiek. Toen Bitcoin de enige cryptocurrency was, was zijn dominantie 100%. Inmiddels is de markt echter sterk gegroeid en is de dominantie hierdoor langzaam gedaald. Momenteel schommelt de Bitcoin-dominantie tussen 40-60%, waar de dominantie de koers doorgaans volgt. Onderstaand vindt u enkele handvaten.

  • Als de prijs van Bitcoin stijgt en de dominantie met zich meeneemt, is de kans groot dat de markt nog steeds in de accumulatiefase is.
  • Als de Bitcoin-prijs stijgt en de dominantie daalt, is het hoogstwaarschijnlijk de markup-fase. Dit komt door een sterkere toename van de koersen van de overige cryptocurrencies.
  • Als de Bitcoinkoers gelijk blijft en de dominantie daalt, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om de distributiefase. Dit komt door de winsten die worden genomen op Bitcoin, welke worden omgezet in beleggingen in kleinere cryptocurrencies die nog geen sterke opwaartse beweging hebben doorgemaakt.
  • Als de Bitcoinkoers daalt en de dominantie stijgt, dan bevindt de markt zich waarschijnlijk in de markdown-fase. Tijdens deze fase daalt de markt sterk, maar is de daling van Bitcoin relatief gezien minder hard.
Liquidity shifts across the digital assets market

Wat kenmerkend is tijdens een opwaartse beweging is dat beleggers zich positioneren op basis van marktkapitalisatie. Tijdens de markup-fase zullen investeerders die Bitcoin hebben gekocht tijdens de accumulatiefase, langzaam winst nemen om dit verder te investeren in andere projecten met een relatief kleinere, maar nog steeds grote marktkapitalisatie. Deze volgen vaak als eerst de sterke opwaartse beweging van Bitcoin.

De winst gemaakt in deze middelgrote marktkapitalisaties zal uiteindelijk verschuiven naar de kleine en marktkapitalisaties en later verder verspreiden naar de ‘micro’ marketkapitalisaties. Naarmate de markt zich verder in de cyclus bevindt, wordt er doorgaans meer risico genomen door beleggers. Door de fase van de markt juist te definiëren kan er optimaal worden geprofiteerd van de kenmerken van de fase.

Hoe Hodl deze verschuivingen benut

Ondanks dat een generieke positionering handig is, is het nog steeds van groot belang dat de juiste projecten worden geselecteerd voor een belegging. Niet alle cryptocurrencies zullen een (optimaal) rendement behalen in een volgende cyclus, sommige zullen zelfs niet meer bestaan. De fundamenten, use-case en potentie moeten voldoende zijn voor een toekomstige belegging. Het is een delicate taak om uzelf op de juiste manier te positioneren en zelfs voor professionele investeerders kan dit uitdagend zijn.

Met name onze actief beheerde strategie maakt optimaal benut van de marktcycli. Dit wordt bereikt door een methode die bekend staat als "Bottom-up". Deze actief beheerde fondsen volgen de cycli en gaan mee in de verschuivingen van de liquiditeit. De assets zijn onderverdeeld in drie lagen: de Foundation, Floor en Top.

De Bottom-up strategie laat Hodl toe om te profiteren van de marktcyclus
  • De Foundation bestaat uit gerenommeerde digitale valuta's die worden gekenmerkt door hoge liquiditeit, noteringen op meerdere beurzen en een bewezen trackrecord.
  • De Floor bestaat uit cryptocurrencies met een technologische toepassing en/of blockchain ontwikkeld door gerenommeerde teams, aangetoonde praktische use cases en veel potentieel.
  • De top is een kleiner deel van het portfolio en bevat meer speculatieve assets waarvan het businessmodel zich nog moet bewijzen, maar met aanzienlijke groeiverwachtingen. Deze investeringen bestaan ​​uit vroege toegangsaanbiedingen voor high-risk, high-reward-mogelijkheden.

In onze benadering heeft de verdeling van de lagen een dynamische aard. Wanneer de markt overgaat van de distributie naar de markup-fase, alloceert het fonds bijvoorbeeld strategisch assets naar de foundation-laag, waardoor de neerwaartse druk wordt verminderd. In een opwaartse beweging zal het zwaartepunt van de portefeuille langzaam iets verschuiven naar de twee bovenste lagen, al blijft de foundation altijd de grootste. Ons team van analisten is dagelijks bezig met het analyseren van de markt, het laatste nieuws en het herbalanceren van de portefeuille. Door onze uitgebreide kennis en ervaring, profiteren onze participanten van de juiste blootstelling in iedere fase.

Omdat de markt zich soms onverwacht kan bewegen, passen we een diversificatiestrategie toe over een breed scala aan projecten in verschillende sectoren. Deze gediversifieerde benadering stelt ons in staat om de kansen die worden geboden door liquiditeitsverschuivingen volledig te benutten, terwijl we de blootstelling aan potentiële risico's minimaliseren.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een diversificatie via een van onze beleggingsfondsen? Neem dan contact met ons op. Wij kijken ernaar uit om u te begeleiden en te ondersteunen bij de beste keuze voor uw beleggingsportefeuille.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE