Het researchproces van Hodl (1/2)

GO TO

De cryptocurrency markt bestaat uit duizenden cryptocurrencies en ieder heeft zijn sterke en zwakke punten. Het onderzoeken en filteren van al deze investeringsmogelijkheden is een cruciale activiteit binnen de Hodl fondsen en het vereist een kritische en analytische blik.

Onze researchanalisten zijn altijd op zoek naar nieuwe beleggingsmogelijkheden om het rendement van de fondsen verder te optimaliseren. Maar, hoe ziet dit proces er precies uit? Wij nemen u graag mee in het researchproces bij Hodl.

Het Researchproces

Als eerst kiezen de researchanalisten een sector of onderwerp binnen de cryptocurrency markt waar mogelijke kansen zijn, zoals de derivaten sector. Binnen de derivaten sector zullen de analisten gezamenlijk verschillende projecten onderzoeken die allen onderworpen worden aan eenzelfde analyse. Deze analyse kan onderverdeeld worden in vier verschillende fases: de due diligence fase, de quickscan, de researchfase en de einddiscussie.

Due Diligence Fase

De eerste stap is de due diligence fase. Om het kaf van het koren te scheiden, hebben de analisten een due diligence check opgesteld. De check bestaat uit vijf verschillende aspecten waarop het project wordt getoetst. De vijf aspecten zijn:

  • Is er een whitepaper voor het project?

  • Zijn de tokenomics openlijk beschikbaar?

  • Zijn de identiteiten van de teamleden openbaar bekend?

  • Is er een token waar geïnvesteerd kan worden?

  • Zijn er juridische kwesties waar we rekening mee moeten houden?

Dit zijn minimale vereisten waar het project aan moet voldoen. Ook indien er maar één onderdeel ontbreekt, dan zal het project niet verder onderzocht worden. Het kan voorkomen dat een project niet door de due diligence check heen komt sinds er nog geen token op de markt is. Projecten zoals dit worden doorgestuurd naar de ventureafdeling waarbij er onderzocht wordt of er mogelijke geïnvesteerd kan worden in de privé ronde.

Na de due diligence fase heeft het team vast kunnen stellen dat de basisvereisten gehaald zijn en dat het project waard is om te onderzoeken. Volgens onze Head of Trading, Jess Muntenaar, is één van de belangrijkste aspecten het team van het project. Cryptocurrencies zijn nieuwe digitale activa en de ontwikkeling hiervan vereist een specifieke expertise en aan de hand van de kwaliteiten en ervaring van team kan men een inzicht krijgen over de interne werking van het project.

Quickscan Fase

De tweede stap van het researchprocess is de quickscan, hierbij wordt er gekeken of het project fundamenteel sterk is, wat voor technologie het project implementeert en wat voor soort mensen bijdragen aan het project. Daarnaast wordt er gekeken naar andere belangrijke aspecten zoals de token economie en de community: of het project een groeiende trend heeft op hun sociale media kanalen. Bij een positief resultaat van de quickscan gaat het project naar de volgende stap.

Research funnel

Researchfase

Vervolgens is de researchfase aangebroken. Het onderzoek naar het project wordt door twee analisten onafhankelijk van elkaar uitgevoerd. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het potentieel voor de lange termijn, de winstgevendheid, de on-chain metrics, het dagelijks aantal gebruikers en het transactievolume binnen het project. De exacte aspecten welke onderzocht worden verschillen per project, aangezien de probleemstelling sterk kan wisselen. Nadat beide analisten hun research hebben uitgevoerd, vormen zij beide een conclusie. In de conclusie wordt duidelijk of het project interessant genoeg is om te investeren, waarna dit wordt voorgelegd aan het gehele team van analisten.

Discussiefase

In de laatste fase, de discussiefase, moeten de analisten die het onderzoek verricht hebben het gehele team zien overtuigen van hun conclusie over het project. Het team van analisten gaat in principe altijd in discussie, ongeacht de conclusie uit het onderzoek. Het team heeft gedurende deze tijd ook onderzoek gedaan binnen dezelfde sector en heeft dus voldoende kennis opgedaan om een discussie te voeren. Indien de conclusie positief is, dan zal het team hier dieper op ingaan en zullen de analisten in staat moeten zijn enige negatieve aspecten te weerleggen. Is de conclusie negatief, dan wordt er alsnog besproken waarom het project niet investeringswaardig is. Naar aanleiding van deze discussie wordt er besloten of de fondsen in het project gaan investeren en met welke allocatie.

Analisten van Hodl aan het discussiëren

Veel voorkomende valkuilen tijdens research

Het onderzoeken van investeringsmogelijkheden is een tijdrovend en nauwkeurig proces en het kan op sommige momenten moeilijk zijn om onbevooroordeeld te blijven. Een belangrijk aspect van investeren is dat keuzes gemaakt moeten worden op basis van feiten en emoties hierin absoluut geen invloed mogen hebben op het besluit. Het moment dat een researchanalist een project onderzoekt, ontstaat de kans dat er toch een te positieve bevoordeeldheid wordt ontwikkeld. Er is namelijk tijd en energie in het onderzoeksproces gestoken en als er dan een paar goede aspecten gevonden worden, kan hij/zij enthousiast raken over het project terwijl er ook veel negatieve aspecten kunnen zijn. Indien het project als niet investeerbaar wordt beoordeeld, dan kan dit voelen als verspilde tijd.

De psychologie van trading

Dit maakt de discussiefase juist zo belangrijk, aangezien er andere analisten zijn die zonder een bevoordeeldheid naar het project kijken. Kritisch blijven en de emoties onder controle houden zijn dan ook essentieel tijdens het doen van onderzoek en het innemen van posities.

De volgende stap

Het onderzoeken van projecten kent meerdere vormen en de stijl van investeren kan dus ook sterk verschillen. Wij hebben vorig jaar een whitepaper gepubliceerd over de verschillende manieren van beleggen. Hierin gaan we ook dieper in op het zelfstandig beleggen en het onderzoek dat hierin noodzakelijk is. De eerder genoemde manier van onderzoeken werkt in Hodl’s positie het best, dit wil echter niet zeggen dat die voor individuele beleggers ook zal werken. Het onder de knie krijgen van dit onderzoeksproces is gecompliceerd en het zal dan ook niet direct zonder fouten verlopen. Via de onderstaande link kunt u geheel vrijblijvend onze whitepaper downloaden om zo meer te leren over dit proces.

Na research komt een andere belangrijke fase om de hoek kijken: het innemen van posities aan de hand van technische analyse (TA). Bij TA bestuderen de research analisten de grafiek van de onderzochte token, hierbij kijken zij naar de prijsactie, support & resistance, transactievolume en andere indicatoren. Voor velen is dit een lastig onderwerp en daarom willen wij u hier graag meer informatie over delen. In de volgende blog zullen wij dieper in op de TA en hoe onze analisten in- en uitschalen om het rendement van de fondsen te optimaliseren.

SHARE THIS ARTICLE