joe

Investment Thesis: RWA & DePIN

GO TO

De cryptocurrency sector is rijk aan verschillende sectoren, waarin elk segment unieke voordelen en kansen biedt voor beleggingen. Het alloceren van de juiste posities maakt het verschil tussen een succesvolle gediversifieerde portefeuille en een portefeuille welke afhankelijk is van één trend. In deze reeks artikelen lichten we verschillende veelbelovende sectoren uit en delen we waarom wij denken dat deze een rol moeten vormen in een portefeuille. Onder deze sectoren vallen Real-World Assets (RWA) en Decentralized Physical Infrastructure Networks (DePIN), twee op zichzelf al interessante industrieën die langzaam beginnen te integreren.

Wat zijn RWA & DePIN?

RWA is al langere tijd een thema binnen de cryptocurrency markt, maar heeft de afgelopen twee jaar aanzienlijk aan populariteit gewonnen. In essentie tokeniseren developers financiële instrumenten zoals obligaties, aandelen of onroerend goed en brengen deze op de blockchain, waardoor het verhandelbaar en digitaal bewaarbaar wordt. Dit stelt het actief in staat om te profiteren van de unieke kenmerken van de blockchain, zoals transparantie, lage transactiekosten en onveranderlijkheid.

Wat zijn Real-World Assets?
Bron: https://apollocrypto.com/exploring-the-real-world-assets-rwa/

DePIN is een relatief nieuw concept binnen de cryptocurrency-industrie en de sector is behoorlijk breed. DePIN-projecten zijn gedecentraliseerde applicaties (dApps) die tokens inzetten om gebruikers te stimuleren om samen een netwerk te vormen van fysieke infrastructuur in de echte wereld. Voorbeelden van dergelijke netwerken zijn computer-, opslag-, energie- en landbouwnetwerken.

Omdat zowel RWA als DePIN gericht zijn op het integreren van instrumenten of netwerken met gedecentraliseerde ledger technologie en cryptocurrency zien we dat deze twee sectoren langzaam in elkaar verweven raken. Fysieke netwerken kunnen immers theoretisch als reële activa worden beschouwd.

Waarom zijn RWA & DePIN belangrijk?

RWA en DePIN worden steeds belangrijker omdat ze de cryptocurrency-industrie integreren met traditionele markten. Wil de sector haar opwaartse traject voortzetten, dan is het essentieel om niet alleen afhankelijk te zijn van waardecreatie binnen het digitale ecosysteem. De sectoren bieden unieke voordelen ten opzichte van traditionele markten, zoals lagere operationele en transactiekosten, transparantie en 24/7 beschikbaarheid.

Traditionele financiële instellingen experimenteren al met tokenisatie. Zo heeft 's werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock, onlangs zijn eerste getokeniseerde investeringsfonds op Ethereum gelanceerd. Dit stelt professionele beleggers in staat te investeren in Amerikaanse obligaties via blockchaintechnologie. Daarnaast hebben we gedecentraliseerde financiële protocollen gezien die getokeniseerde obligaties of leningen aanbieden, waardoor investeerders rendement kunnen behalen dat buiten de digitale activa-industrie wordt gegenereerd. Door deze integratie worden de operaties van traditionele bedrijven efficiënter en trekt de cryptocurrency-industrie meer waarde aan in haar ecosysteem.

Beide industrieën kunnen profiteren van elkaars sterke punten, wat leidt tot innovatie en verbeterde investeringsmogelijkheden.

Momenteel kosten het bedrijven aanzienlijke investeringen om fysieke infrastructuren op te bouwen en te schalen, wat meestal leidt tot gecentraliseerde netwerken. Met DePIN kunnen gebruikers helpen deze netwerken te decentraliseren en worden daar tegelijkertijd voor beloond. Een voorbeeld hiervan is het blockchain-project Helium, dat blockchaintechnologie gebruikt om een gedecentraliseerd draadloos internet netwerk te creëren. Dit netwerk stelt iedereen in staat om betaald te worden voor het bieden van dekking en verbinding via hun persoonlijke apparaten. Hierdoor kunnen gebruikers een deel van het netwerk bezitten zonder afhankelijk te zijn van grote bedrijven. Bovendien ontstaat er een goedkoper netwerk, omdat er geen bedrijf achter zit dat op winst uit is.

Waarom zouden RWA & DePIN deel moeten uitmaken van een portefeuille?

RWA en DePIN zouden een belangrijk onderdeel moeten zijn van een gediversifieerde portefeuille, omdat deze sectoren bijdragen aan de bredere integratie van cryptocurrency en traditionele markten. De afgelopen jaren heeft de cryptocurrency-industrie voorspeld dat cryptocurrencies en blockchaintechnologie zouden worden geïntegreerd met financiële markten en andere sectoren. Deze trend versnelt nu zichtbaar. Blockchain en cryptocurrency bieden unieke voordelen ten opzichte van de huidige systemen die bedrijven gebruiken. Ze zijn kostenefficiënt, functioneren 24/7, zijn transparant en stellen bedrijven in staat om in één omgeving te opereren in plaats van in gescheiden ecosystemen.

Grote instellingen zien het potentieel van tokenisatie. Zo voorspelt het wereldwijde adviesbureau McKinsey dat er tegen 2030 $2 biljoen aan getokeniseerde activa zal zijn.

Wat is DePIN in de cryptocurrency-markt?
https://x.com/dr_andrewlaw/status/1649067731268894720

DePIN is een relatief jonge sector, maar marktdeelnemers en durfkapitalisten zoals Multicoin Capital zien er enorm veel potentieel in. DePIN-protocollen maken gebruik van de kracht van open-source netwerken. Traditionele bedrijven ondervinden problemen met het opschalen van netwerken omdat dit voorafgaande investeringen, data of andere activa vereist. Via DePIN-netwerken kunnen gebruikers gemakkelijk toetreden en bijdragen aan de verbetering van het netwerk met data of andere middelen, waarvoor zij worden beloond. Deze open netwerken kunnen zo een ongelooflijke schaalbaarheid bereiken en bieden een unieke investeringsmogelijkheid.

Interessante RWA & DePIN Projecten

Ondo Finance

Ondo Finance is een RWA-project dat professionele beleggers en instellingen in staat stelt te investeren in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties, waardoor gebruikers traditioneel rendement kunnen behalen via cryptocurrency. Het belangrijkste doel van het platform is het creëren van risicogeïsoleerde, vaste rendementsleningen die worden gedekt door rendementgenererende cryptocurrencies. Voor deze dienst rekent Ondo een kleine vergoeding. De diensten van Ondo hebben de industrie stormenderhand veroverd, aangezien de totale waarde die in het platform is vergrendeld de $400 miljoen heeft overschreden.

Dimo

Dimo is een DePIN-protocol dat erop gericht is om elke auto te verbinden en zo een slimme en programmeerbare transportindustrie te creëren door gebruik te maken van voertuiggegevens, connectiviteit en handel. Het protocol heeft een app ontwikkeld die gebruikers met hun auto's kunnen verbinden. Met de app kunnen gebruikers de status van hun auto monitoren, inclusief bandenspanning, batterijduur, locatie en meer. Gebruikers kunnen ook onderhoud boeken, de waarde van hun auto volgen en beloningen verdienen.

De visie van Hodl

Hoewel er veel interessante sectoren binnen de cryptocurrency-industrie zijn, kunnen RWA en DePIN de belangrijkste drijvende krachten van groei worden in deze cyclus. Wij geloven dat een bredere integratie met traditionele markten nodig is om verdere vooruitgang te boeken en RWA en DePIN bieden deze mogelijkheid. Naarmate meer instellingen beginnen te experimenteren met tokenisatie en de integratie van blockchaintechnologie, zal er meer aandacht voor deze sectoren komen.

Omdat deze sectoren de integratie van twee industrieën vertegenwoordigen, beschouwen wij ze als een cruciaal onderdeel van een gediversifieerde portefeuille van cryptocurrency. Wij denken dat ze belangrijke bijdragen kunnen leveren aan de groei van deze marktcyclus. Het is echter belangrijk om niet te veel te concentreren op deze sectoren, omdat dit zou leiden tot een onevenwichtige portefeuille. Daarnaast moeten investeerders beslissen of ze willen investeren in één of meerdere projecten binnen deze sectoren, waarbij elke optie zijn eigen voor- en nadelen heeft.

Bij Hodl geloven we dat elke moderne investeerder een allocatie naar cryptocurrency zou moeten hebben, en via gereguleerde investeringsfondsen willen we professionele investeerders helpen dit te bereiken. Benieuwd wat cryptocurrency kan toevoegen aan uw portefeuille? Maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

SHARE THIS ARTICLE