joe

Maak kennis met het Hodl Team: Axel Hörger

GO TO

In 2020 lanceerde Hodl zijn eerste twee cryptocurrency beleggingsfondsen uitsluitend gericht op de Nederlandse markt. Sindsdien is Hodl gegroeid van een klein bedrijf tot een organisatie met een internationale focus en ambitie. Dit heeft geleid tot nieuwe beleggingsfondsen in Gibraltar, Spanje, Luxemburg en een Actively Managed Certificate in Zwitserland. Vanwege de uitdaging die komt kijken bij deze ambitie, is het van groot belang dat het team verder wordt uitgebreid met kennis en expertise.

Axel Hörger, recent aangesteld als Executive Advisor, is een van deze uitzonderlijke personen die vele teams en organisaties heeft geleid tot buitengewone prestaties. Voordat hij aan zijn uitgebreide carrière in de financiële sector begon, behaalde Axel een masterdiploma in Bedrijfskunde - Internationale Economie en Financiën aan de Universiteit van Goethe. Terwijl hij zijn studie afrondde, startte Axel bij Goldman Sachs, waar hij 16 jaar lang in verschillende functies actief was. Zijn laatst rol bij Goldman Sachs was die van Managing Director voor Asset Management (EMEA). Later bekleedde Axel CEO-posities bij UBS Deutschland AG, Lombard International Assurance en Petiole Asset Management. Ook is hij voorzitter van de American International Bank Acquisition Corp en bekleed hij adviserende rollen in verschillende sectoren.

Zijn natuurlijke nieuwsgierigheid naar technologie en financiën leidde hem uiteindelijk naar de cryptocurrency sector en Hodl Group. In dit interview gaan we verder in op zijn visie op de cryptocurrency markt en de rol die hij bekleed binnen Hodl.

Interview met onze Executive Advisor, Axel Hörger

Wat bracht je naar de cryptocurrency sector?

Om deze vraag te beantwoorden, gaan we terug naar mijn jongere jaren. Mijn vader had aardig wat technische expertise, zo ontwikkelde hij ooit een van de eerste online mailboxen. Ik was bijzonder nieuwsgierig en betrokken bij wat mijn vader aan het ontwikkelen was en groeide zo dus op in de wereld van nieuwe technologieën. Zo leerde ik bijvoorbeeld al jong hoe ik binaire code moest lezen. Ondanks dat ik technologie altijd interessant vond, kon ik me niet voorstellen dat het een actief onderdeel van mijn carrière zou worden. Dus toen ik de middelbare school afrondde, koos ik ervoor om Bedrijfskunde - Internationale Economie en Financiën te studeren aan de Universiteit van Goethe. Mijn vader hoopte dat ik voor de meer technische kant, zoals IT, zou kiezen, maar zoals ik eerder al zei, was dat op dat moment niet mijn ambitie.

Ondanks mijn brede historie bij Goldman Sachs, UBS en Petiole Asset Management, was ik niet altijd actief in de financiële sector. Zo was ik mede-oprichter van een softwarebedrijf dat een app ontwikkelde (Poltergeist) om snelle berichtenuitwisseling te realiseren door tekst om te zetten in emoji-reeksen voor iOS en Android. Ook ben ik actief geweest in andere sectoren, zoals cosmetica, mijnbouw en dierenvoeding. Toch merk ik dat mijn passie ligt in de combinatie tussen technologie en financiën.

In mijn tijd bij Goldman Sachs, maakte ik in 2008 ook de financiële crisis van dichtbij mee. Op dat moment zag ik veel verschillende dingen tegelijk gebeuren. De zoektocht naar nieuwe vormen van geld, zoals Bitcoin, was buitengewoon fascinerend. Het duurde dan ook niet lang voor ik me hier verder in ging verdiepen. Ik heb een voorliefde voor het leren en begrijpen van complexe concepten. Bitcoin intrigeerde me dan ook door de filosofische en maatschappelijke betekenis. Door de geschiedenis heen hebben we gezien dat wanneer het vertrouwen in mensen of instellingen wankelt, men op zoek gaan naar alternatieven.

Dit principe is van enorm belang in vermogensbeheer. Investeerders kiezen ervoor om jou te vertrouwen met hun gelden. Het behouden van dat vertrouwen is van het grootste belang en het draait om eerlijkheid en transparantie. Dit houdt in dat je openlijk risico's en hun mogelijke impact bespreekt. Het is een persoonlijke beslissing of men het risico wil accepteren, maar oneerlijkheid kan jaren van opgebouwd vertrouwen ondermijnen en alles waar je voor hebt gewerkt in gevaar brengen. De groeiende interesse in cryptocurrencies kan dan wellicht ook duiden op een afname van het vertrouwen in bepaalde aspecten van ons financiële systeem.

Welke kansen en uitdagingen zie je voor Hodl Group en de gehele sector?

Er zijn natuurlijk verschillende kansen en uitdagingen voor beide. Toen ik voor het eerst het kantoor van Hodl binnenliep, kreeg ik het gevoel dat ik een venture-organisatie binnenstapte, maar Hodl was die fase al voorbij. Wat ik wil zeggen, is dat je de nieuwsgierigheid en gedrevenheid van de mensen in de lucht kunt voelen, wat een zeer uniek gevoel creëert. Toen ik de kans kreeg om met de verschillende afdelingen binnen Hodl te praten, kon ik zien en voelen dat elk individu de nieuw verstrekte informatie direct omzette in acties. Men staat open voor verandering en een blik van buitenaf.

Je kunt de openheid en transparantie in de organisatie voelen, wat een gezonde werkomgeving creëert. Zoals eerder vermeld, heb ik veel teams geleid, dus ik weet wanneer individuen andere plannen of doelstellingen hebben dan ze zeggen. Maar, dat gevoel heb ik hier niet. Er is een duidelijk doel: een stempel drukken op het internationale toneel en een integraal onderdeel worden van de cryptocurrency industrie. Momenteel staat alles klaar voor succes. Hodl heeft de drive, de mensen, de expertise en het concurrentievoordeel dat nodig is om dit doel te bereiken. Toch begint nu de meest uitdagende fase - de uitvoering. Een van de kansen voor Hodl is de voorsprong die het heeft ten opzichte van andere spelers. De industrie ontwikkelt zich snel en voor nieuwe - maar ook gevestigde - instellingen die de sector betreden is het moeilijk om vanaf nul momentum op te bouwen.

De voornaamste uitdaging voor Hodl ligt in het vestigen van een prominente aanwezigheid in de branche binnen een relatief korte periode. Dit dient te worden bereikt door thought leadership, waarbij unieke inzichten worden geboden om nieuwe investeerders in deze markt te begeleiden. Dergelijke inspanningen zijn van vitaal belang om het essentiële vertrouwen op te bouwen dat vereist is in de vermogensbeheerindustrie. Hoewel Hodl bedreven is in het navigeren door de cryptocurrency-markt, zullen velen deze volledig nieuw vinden, en het verwerken van deze overvloed aan nieuwe informatie kan een obstakel vormen. Hodl heeft daarentegen veel kennis in huis die het ten goede in kan zetten voor het bereiken van though leaderhsip. Maar, zoals altijd is de uitdaging nu de implementatie.

Axel Hörger Interview Digital Assets Quote

In een steeds veranderende branche zijn onverwachte gebeurtenissen, vaak aangeduid als "black swan"-gebeurtenissen, onvermijdelijk. De specifieke aard van deze gebeurtenissen blijft onzeker totdat ze zich voordoen. Voor Hodl is het van groot belang om proactief risico's te identificeren en te beheersen. Hoewel er al stappen in deze richting zijn gezet, is het essentieel om voortdurend toegewijd te blijven aan risicobeheer. De organisatie zou zich regelmatig moeten afvragen: "Wat als …?" om vooruit te blijven denken over mogelijke uitdagingen.

Daarnaast bestaat het risico van een economische neergang, die onvoorspelbaar is en moeilijk te voorkomen. Zoals eerder genoemd, zou de focus moeten verschuiven naar hoe de organisatie van plan is om met deze risico's om te gaan.

Een andere factor die mogelijke risico's met zich meebrengt, is de voortdurende ontwikkeling in de branche, met name nu regelgeving steeds gangbaarder wordt. Hoewel regelgeving welkome duidelijkheid verschaft, legt het ook een set standaardregels op waaraan alle marktdeelnemers zich moeten houden. Hierdoor wordt het speelveld gelijk getrokken en worden organisaties gedwongen op vergelijkbare manieren aan te passen. In deze omgeving wordt differentiatie van cruciaal belang. Wat onderscheidt Hodl en waarom zouden (nieuwe) investeerders voor ons kiezen? Deze zoektocht naar onderscheid zal een essentieel aspect zijn in de komende jaren. Het is belangrijk om niet te proberen alles te doen, maar te focussen op wat Hodl werkelijk uniek maakt.

Merk je een verandering in interesse op als het gaat om traditionele financiële instellingen?

Na een aanzienlijk deel van mijn carrière te hebben doorgebracht in enkele van 's werelds grootste financiële instellingen, is het duidelijk dat ze voortdurend vooroplopen in technologische vooruitgang. Door de geschiedenis heen hebben financiële instellingen altijd interesse getoond in het omarmen van opkomende technologieën, zoals computers, vroege digitale omgevingen en het gebruik van kwantitatieve modellen. Deze interesse strekt zich nu ook uit tot de verkenning van cryptocurrency en blockchaintechnologie dat unieke voordelen kan bieden voor grotere instellingen.

Een van deze voordelen ligt in het verbeteren van operationele efficiëntie. Cryptocurrency en distributed ledger creëren een transparant en onderling verbonden ecosysteem, in tegenstelling tot de huidige gesegmenteerde systemen. Dit heeft het potentieel om veel tussenpersonen uit het proces te elimineren en de operaties aanzienlijk te stroomlijnen. Met verbeterde efficiëntie kunnen bedrijven hun focus verleggen naar andere cruciale aspecten. Een ander opmerkelijk aspect is het potentieel voor geavanceerde productstructurering, waaronder functies zoals verbeterde traceerbaarheid, versnelde betalingen, fractioneel eigendom en verbeterde toegankelijkheid.

Axel Hörger Interview Digital Assets Quote

Bovendien zal de branche waarschijnlijk een trend zien waarbij traditionele financiële instellingen gevestigde spelers overnemen. Zoals eerder vermeld, kost het tijd en aanzienlijk kapitaal om jezelf vanaf nul te vestigen in een relatief nieuwe branche. Voor grotere bedrijven is het vaak logischer om bedrijven over te nemen die al de kennis, expertise en branchecontacten hebben. Dit weerspiegelt een soortgelijke aanpak die te zien is in de medische industrie, waar goed gevestigde instellingen kleinere organisaties overnemen die doorbraken hebben bereikt, omdat het zowel tijdrovend als financieel veeleisend is om dergelijke ondernemingen zelfstandig te starten.

Met het volwassen worden van de branche en de samensmelting met traditionele financiële en kapitaalmarkten kijk ik ernaar uit om nauw samen te werken met het Hodl team en getuige te zijn van de groei van zowel het bedrijf als de branche. Zoals ik eerder heb genoemd, bestaat het team uit opmerkelijke individuen en ben ik er sterk van overtuigd dat alles haalbaar is met hun toewijding. Bovendien kijk ik ernaar uit om mijn inzichten en ervaringen die ik in de loop der jaren heb opgedaan, bij te dragen, wat ik denk dat Hodl ten goede zal komen in zijn internationale inspanningen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in Hodl en het team.

SHARE THIS ARTICLE