joe

Marktupdate: Augustus

GO TO

De weg naar Spot Bitcoin ETF’s wordt vervolgd

Na de verschillende aanvragen voor een Spot Bitcoin ETF, was het deze maand de beurt aan de SEC om een eerste uitspraak te doen. Niet geheel onverwacht zagen we het verzoek tot uitstel van de SEC voor alle aanvragen. Hierdoor zal de eerstvolgende deadline verschuiven naar begin 2024. Opvallend was dat op dezelfde dag als de uitspraak de eerste Spot Bitcoin ETF live ging op de Euronext in Amsterdam. Met deze livegang en de aankomende wetgeving rondom MiCAR, neemt Europa dan ook het voortouw op het gebied van adoptie.

Nadat we in de derde week van augustus de koersen langzaam zagen dalen, volgde op 17 augustus een snelle koersdaling van de gehele markt. De initiële daling zagen we eveneens ontstaan op de aandelenmarkt. Deze kwam onder meer tot stand door slechte economische cijfers uit China. Zo daalde de consumentenuitgaven, steeg de werkeloosheid en duurt de crisis op de vastgoedmarkt nog altijd voort. Dit laatste werd duidelijk toen de Chinese vastgoedgigant Evergrande op 17 augustus in de VS faillissement aanvroeg. Enkele uren voorafgaand aan dit nieuws volgde ook de berichtgeving dat SpaceX haar Bitcoinreserves zou hebben afgewaardeerd á 373 miljoen dollar. Dit nieuws zorgde voor een snelle koersdaling en een golf van liquidaties die de Bitcoinkoers kortstondig richting de 25.000 dollar duwde. Op het moment van schrijven is de koers gestabiliseerd rond de 26.400 dollar.

Nieuwsbrief marktupdate augustus 2023 hodl fondsen
Bron: tradingview.com

Verder signaleerden we begin augustus dat Hong Kong de deuren verder opende voor de crypto markt met het legaliseren van het verhandelen van cryptocurrencies. Ook zagen we PayPal een eigen stablecoin (PYUSD) lanceren en verschillende financiële instituties Ether ETF’s aanvragen. De maand augustus staat tot dusver dan ook erg in het teken van de verdere omarming van cryptocurrencies.

SEC stelt Spot Bitcoin ETF’s uit

Half augustus stonden de eerste deadlines van de Spot ETF-aanvragen op de planning bij de SEC. De eerste ETF aanvraag betrof de aanvraag van Ark Invest. Twee dagen voor de deadline maakte de SEC bekend dat het de deadline met enkele weken vooruitschuift, mogelijk zelfs met maanden. Momenteel loopt er ook nog een rechtszaak die Grayscale aanspande tegen de SEC. Deze zaak was aangespannen door Grayscale, omdat het de SEC verwijt nalatig te zijn in de goedkeuring van hun aanvraag om de Grayscale BTC Trust om te zetten in een Spot Bitcoin ETF. Verschillende Bloomberg analisten hebben op basis van hun bronnen uitgesproken dat zij deze week nog een uitspraak verwachten in deze zaak. De kans is echter aanwezig dat ook dit besluit vooruit zal worden geschoven, wel kan de rechtbank een datum opleggen wanneer SEC een uitspraak moet doen over de aanvraag.

De eerste Spot Bitcoin ETF op Euronext

Waar de SEC over ging tot uitstel, werd in Amsterdam de eerste Spot Bitcoin ETF verhandelbaar. De Jacobi Bitcoin ETF van Jacobi Asset Management is op 15 augustus verhandelbaar geworden op de Euronext Amsterdam. Hiermee is het de eerste Spot Bitcoin ETF die de Europese markt betreedt. Hoewel ook deze aanvraag sinds de eerste publicatie in 2021 flink vertraging opliep, toont dit een behoorlijke stap in de verdere adoptie. In combinatie met de aankomende MiCAR-wetgeving laat dit duidelijk zien dat Europa hierin voorop loopt ten opzichte van de VS. De ETF is verhandelbaar onder de ticker BCOIN en wordt mede gerealiseerd door Fidelity Digital Assets, Flow Traders, Jane Street en DRW.

Eerste aanvragen Ether ETF’s stromen binnen

Na de snelle reeks van Bitcoin ETF aanvragen in juni, volgde er deze maand een rits aan verschillende Ether ETF aanvragen. Na de initiële Bitcoin ETF aanvraag van BlackRock lijkt de interesse van institutionele partijen alsmaar toe te nemen. Nu zijn er ook verschillende vermogensbeheerders die een ETF uit willen brengen voor Ethereum. Dit gaat vooralsnog enkel om Future-ETF’s en nog niet om een Spot-ETF waarbij de activa echt als onderpand aangehouden dienen te worden. Inmiddels hebben Volatility Shares, Bitwise, Roundhill, VanEck, Proshares, Direxion, Valkyrie en Grayscale een aanvraag ingediend bij de SEC.

Vooralsnog is de onduidelijkheid omtrent regulatie in de VS nog altijd een veelbesproken onderwerp. Hoewel steeds meer partijen zich positief uitlaten over Bitcoin, is dit niet per se van toepassing op andere cryptocurrencies. Toch heeft de SEC een eerste indicatie gegeven waaruit blijkt dat het mogelijk de ETF-aanvragen, of enkele daarvan, goed zal gaan keuren. Dit zou dan ook in lijn liggen met de goedkeuring van eerdere op Futures gebaseerde ETF’s voor Bitcoin.

PayPal lanceert eigen stablecoin

Op 7 augustus lanceerde betalingsprovider PayPal zijn eigen stablecoin op het Ethereum-netwerk. Na de aanval van regulatoren op andere stablecoins, is de komst van een vertrouwde partij in de markt een mooie stap vooruit. De stablecoin wordt uitgegeven in samenwerking met Paxos, een bedrijf dat gereguleerde blockchain- en digitale activa-oplossingen bouwt. Paxos is tevens de leverancier van BUSD, welke eerder in opspraak kwam na een nog lopend onderzoek door regelgevers.

PayPal's stablecoin zal worden uitgegeven met de ticker PYUSD en net als vele andere stablecoins gedekt worden door deposito's in Amerikaanse dollars, kortlopende Amerikaanse staatsobligaties en vergelijkbare kasequivalenten. De waarde staat dan ook gelijk aan één US dollar en kan hier dan ook te allen tijde voor worden ingewisseld. Als de stablecoin wordt uitgerold, kunnen Amerikaanse PayPal-klanten PYUSD kopen, overmaken en gebruiken voor betalingen via het PayPal-platform.

Paypal lanceert eigen stablecoin pyusd

Wel is er ook wat ophef door de gecentraliseerde functies die het Smart Contract van PYUSD heeft. Zo kan PayPal het saldo van PYUSD op een andere wallet bevriezen en zelfs het saldo wissen. Daarnaast is de asset gekoppeld aan de personlijke PayPal login en moet de gebruiker een verificatieproces ondergaan. Dit maakt de stablecoin gecentraliseerder dan menig ander, maar desalniettemin blijft dit een grote vooruitgang in het gebruikersgemak. De komst van PayPal is dan mogelijk ook een startschot voor andere bedrijven richting de markt.

Hongkong legaliseert handel in digitale activa voor particuliere beleggers

Op 3 augustus kondigden HashKEy exchange en OSL Digital Securities aan dat ze de eerste beurslicenties voor cryptocurrencies in Hongkong hebben verworven. Met deze stap wordt het ook voor de particuliere belegger mogelijk om te handelen in cryptocurrencies. Voorheen mochten beide exchanges enkel hun diensten aan professionele beleggers aanbieden. Doordat dit al eerder akkoord was bevonden door wetgevers, is de aanvraag vermoedelijk extra snel goedgekeurd. Doordat de infrastructuur reeds klaar stond, is het inmiddels voor de nieuwe doelgroep mogelijk om via OSL Digital een account aan te maken en toegang te krijgen tot hun producten. De beurs start met het aanbieden van Bitcoin en Ethereum en naar verwachting zal dit aanbod snel uitbreiden.

Deze stap ligt dan ook in het verlengde van de aankondiging in juli van HSBC Hong Kong, die haar gebruikers in staat zou stellen Bitcoin en Ethereum ETF’s te verhandelen op de beurs van Hong Kong. Tot op heden gaat het hier nog wel om future-based ETF’s. Naast Europa lijkt ook Hong Kong vastberaden om een toonaangevende speler te worden in de markt voor digitale activa.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE