Marktupdate: Bitcoin en zijn impact op de markt

GO TO

Sinds maandag 1 juli heeft de cryptomarkt een terugval doorgemaakt, waarbij Bitcoin daalde van ongeveer $64.000 naar een dieptepunt van ongeveer $53.500. Bitcoin, het vlaggenschip van de industrie, beïnvloedt de hele markt met zijn prijsbewegingen. De afgelopen 113 dagen bewoog Bitcoin zijwaarts met een lage volatiliteit.

We hadden verwacht dat de volatiliteit zou terugkeren, en helaas bleek deze neerwaarts. Indicatoren voor hogere tijdframes gaven aan dat dit zou kunnen gebeuren. We wachten nu op bevestiging om dienovereenkomstig te handelen en het fonds te herpositioneren. We belichten de ontwikkelingen die deze daling hebben veroorzaakt en delen onze vooruitzichten voor de komende maanden.

Angst domineert de markt

In de afgelopen twee maanden is er langzaam angst de markt binnengedrongen toen de Amerikaanse economische cijfers bleven tegenvallen. Dit suggereerde dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de rente waarschijnlijk slechts twee keer zou verlagen in plaats van drie keer. Dit had een negatief effect op risicovolle assets en crypto vanwege hun opkomende aard. Hierdoor kozen beleggers voor een meer risk-off benadering, wat leidde tot een daling van de markt in juni.

Deze angst werd versterkt door het nieuws dat de ingestorte cryptocurrency exchange Mt. Gox in juli zou beginnen met het terugbetalen van 140.000 Bitcoin aan zijn schuldeisers. De exchange stortte in na een hack in 2014, waardoor deze schuldeisers tien jaar hebben moeten wachten op hun geld. Omdat 140.000 Bitcoin 0,7% van het circulerende aanbod vertegenwoordigt, verwachtten velen een verhoogde verkoopdruk.

Op 4 juli begon een digitale wallet die gelinkt was aan de Duitse overheid meerdere grote transacties te versturen naar exchanges en andere portemonnees, met een waarde van meer dan $172 miljoen. In de afgelopen tien jaar heeft de Duitse overheid Bitcoin in beslag genomen die gerelateerd is aan criminele activiteiten, die later worden verkocht. Omdat deze transacties openbaar waren, vreesden velen dat de verkoopdruk nog verder zou toenemen.

Liquidatiegolf

Terwijl deze ontwikkelingen zich ontvouwden, begonnen traders en beleggers hun holdings te verkopen om de verkoopdruk en potentiële prijsdaling voor te zijn. Dit veroorzaakte een sneeuwbaleffect, waardoor de prijs snel daalde en nog meer verkopen uitlokte. Meer dan $222 miljoen aan longposities in Bitcoin werden binnen 24 uur geliquideerd, met een totaal van meer dan $580 miljoen aan posities die werden geliquideerd toen de prijs van Bitcoin daalde. Dit liquidatie-evenement is erg gezond voor de markt, omdat het fungeert als een reset waarbij leveraged bets nu worden opgeruimd. De markt volgde de daling van Bitcoin, waarbij sommige cryptomunten binnen een week meer dan 25% daalden.

Wat volgt er?

Bitcoin stabiliseert zich momenteel rond $54.500, een niveau dat we verwachten vast te houden voordat het zijn opwaartse trend weer voortzet. Hoewel het vervelend is, is het niet ongewoon voor Bitcoin en andere crypto’s om correcties tot 20% te ervaren, zelfs in een bullmarkt. We zagen dit in de cycli van 2017 en 2021. Deze recente retracement werd veroorzaakt door angst en het daaropvolgende sneeuwbaleffect, maar de fundamentals zijn hetzelfde gebleven. Bovendienkijkt de markt nog steeds reikhalzend uit naar de Ether ETF, waarvan velen een succesvolle lancering verwachten.

Hoewel juli een moeilijke tijd voor de markt kan zijn door aanhoudende verkoopdruk, kan het marktsentiment snel omslaan van angst naar hebzucht. We hebben al gezien dat prijzen snel kunnen stijgen bij positief nieuws, zoals de aanvraag voor de Solana ETF. Ondanks de huidige uitdagingen, verwachten we dat deze beweging een korte retracement zal zijn en dat we snel een opwaartse trend zullen zien.


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE