joe

Marktupdate: Januari

GO TO

In de eerste twee weken van januari beleefde Bitcoin een dynamische periode door verschillende ontwikkelingen. De maand begon met een scherpe correctie waarin er in enkele uren ruim $400 miljoen aan kapitaal werd geliquideerd, waardoor de Bitcoinkoers daalde van 45.500 naar 40.750 dollar. Bitcoin herstelde zich echter snel naarmate de deadline voor de uitspraak over de Bitcoin spot Exchange Traded Funds (ETF's) naderde.

Grafiek Bitcoin prijs gedurende de eerste twee weken van januari
Bron: tradingview.com

Op 9 januari publiceerde het SEC X-account een post waarin het bekendmaakte dat alle Bitcoin spot ETF's waren goedgekeurd. Echter werd dit nieuws snel ongedaan gemaakt, de SEC maakte namelijk bekend dat het account was gehackt. Dit zorgde dan ook voor veel volatiliteit. De volgende dag kwam dan eindelijk de officiële verlossing, de SEC gaf goedkeuring aan maar liefst elf spot ETF's. Kort hierna steeg de Bitcoinkoers richting 49.000 dollar om daarna rond de 42.000 dollar te stabiliseren doordat winsten werden genomen en de hype afnam.

Bitcoin ETF goedgekeurd en verhandeld

Op 1 juli 2013 dienden de oprichters van de Gemini-beurs, Cameron en Tyler Winklevoss, een aanvraag in voor de eerste Bitcoin spot ETF. Het heeft dan ook ruim 10 jaar geduurd voor dit beleggingsinstrument werkelijkheid werd. Gedurende die tien jaar hebben verschillende vermogensbeheerders zoals Skybridge, Fidelity, Bitwise en Grayscale geprobeerd een ETF te lanceren, maar de SEC wees alle aanvragen tot op heden af. Ark Investments was in 2023 de eerste vermogensbeheerder die het opnieuw probeerde, echter werd er een kleine kans van slagen afgegeven. Deze situatie veranderde toen BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, zich in de strijd mengde. Dit zorgde voor een stormvloed van nieuwe aanvragen van andere vermogensbeheerders en veel speculatie omtrent de goedkeuring.

Desalniettemin heeft de SEC voor een lange periode voet bij stuk gehouden, daar het beweerde dat de markt vatbaar is voor prijsmanipulatie. Dit veranderde echter toen vermogensbeheerder Grayscale in augustus een juridisch geschil met de SEC won. De Amerikaanse rechtbank oordeelde dat de toezichthouder de aanvragen van Grayscale op verkeerde gronden had afgewezen, wat de kans op goedkeuring van de lopende aanvragen vergrootte.

Tijdlijn van de Bitcoin spot ETF
Bron: https://www.thehindubusinessline.com/money-and-banking/cryptocurrency/the-decade-long-journey-to-a-us-spot-bitcoin-etf/article67729315.ece

Gedurende het jaar schoof de SEC de beslissing uit tot de uiterste deadline op 10 januari 2024. Naarmate de datum naderde, gaven onder andere Bloomberg ETF-analisten een kans van slagen van 90% af.

Met de start van het nieuwe jaar waren alle ogen gericht op de SEC. Op 9 januari publiceerde het X-account van de SEC dat alle aanvragen waren goedgekeurd. Dit zorgde ervoor dat de prijs van Bitcoin steeg naar 47.900 dollar. Echterzo’n 15 minuten na de publicatie verklaarde Gary Gensler, voorzitter van de SEC, op X dat het SEC-account was gehackt en dat er nog geen ETF's waren goedgekeurd. Dit zorgde ervoor dat de prijs van Bitcoin corrigeerde tot net onder de 45.000 dollar, en daarna opnieuw consolideerde.

Op de dag van de deadline, woensdag 10 januari, publiceerde de SEC elf Bitcoin spot ETF's te hebben goedgekeurd, die de dag erna direct verhandeld zouden kunnen worden. Tien jaar na de eerste aanvraag zal Bitcoin worden verhandeld op traditionele beurzen, waardoor retail en institutionele beleggers toegang tot Bitcoin krijgen via reguliere beleggingsmethoden.

Dagelijkse handelsvolumes Bitcoin spot ETF's, meer dan $10B in drie dagen
Bron: https://www.theblock.co/data/crypto-markets/structured-products/bitcoin-spot-etf-volumes

Beleggers en traders hielden de ETF's nauwlettend in de gaten op de dag van lancering. Ondanks de relatief vlakke koers, blikt een groot deel van de analisteren terug op een groot succes. De ETF's genereerden een totaal handelsvolume van meer dan $4,5 miljard met ruim 700.000 transacties. Grayscale's ETF (GBTC) nam de leiding met een volume van meer dan $2,3 miljard. Dit is het hoogste volume ooit gemeten op de eerste handelsdag van een ETF. BlackRock volgde de lijst met hun IBIT ETF met meer dan $1 miljard volume. Het succes zette zich de tweede dag voort met een totaal handelsvolume van $3,15 miljard voor alle ETF’s.

Dit is een van de grootste momenten in de historie van Bitcoin. De komst van de ETF en de ingang voor een nieuwe groep van beleggers van retail tot pensioenfondsen zal een significante impact op de lange termijn hebben. Hoewel de assets under management in deze ETF's vooralsnog niet beduidend zijn, verwachten we dat dit met de tijd gradueel zal toenemen. Daarnaast biedt dit ook een ingang voor aanvullende beleggingsproducten, zoals een spot ETF voor Ethereum, waar inmiddels de eerste aanvragen voor ingediend zijn.

Liquidatiegolf treft de markt

Op 3 januari kende de markt een scherpe correctie waarin er voor $400 miljoen aan posities werd geliquideerd. Hierin daalde de Bitcoinkoers in een vlugge beweging naar 40.750 dollar. Hoewel het moeilijk is om de exacte reden voor de liquidatiegolf aan te wijzen, denken velen dat een artikel gepubliceerd door Matrixport de oorzaak was, een van 's werelds grootste kennisplatforms voor cryptocurrencies. In het rapport stelde een analist van Matrixport dat hij verwachtte dat alle aanvragen voor Bitcoin spot ETF's zouden worden afgewezen en pas in de tweede helft van 2024 worden goedgekeurd.


Op het moment van de negatieve publicatie was er erg veel spanning op de markt. Door de snelle circulatie van het rapport zorgden de verkopen voor een sneeuwbaleffect. Altcoins werden het hardst getroffen, waarin sommige cryptocurrencies zoals Arbitrum binnen enkele uren met 30% daalden.

Na de initiële golf van liquidaties werden deze coins voor goedkope prijzen weer opgekocht, doordat er nog altijd een grote kans van slagen was voor de goedkeuring van de ETF. De meeste altcoins hebben zich echter nog niet volledig hersteld naar hun waarde voor de crash.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE