joe

Marktupdate: November

GO TO

Bitcoin zet opwaartse beweging voort

In november zagen we dat het positieve sentiment van oktober verder doorzetten/versterken. Vorige maand leidden de ontwikkelingen van BlackRock's ETF aanvraag nog tot een koersstijging tot 30.000 dollar. In de eerste twee weken van november zagen we de koers verder versnellen naar bijna 38.000 dollar. Tijdens deze opwaartse trend zien we voor het eerst sinds april 2022 ook weer een toename in het aantal stablecoins in omloop. Dit impliceert dat de markt eindelijk weer een forse toestroom van nieuwe beleggers ervaart.

Grafiek Bitcoin prijs in November plus gebeurtenissen
Bron: tradingview.com

Naast de huidige aanvraag voor een Bitcoin spot ETF, zagen we BlackRock deze maand ook de eerste stappen zetten richting een Ether spot ETF. Ook aan de andere kant van de wereld zien we soortgelijke ontwikkelingen, daar Hongkong overweegt retailbeleggers toegang te geven tot soortgelijke spot ETF’s.

BlackRock bereidt zich voor op een Ether spot ETF

Op 9 november werd bekend dat BlackRock de eerste stappen heeft gezet richting de aanvraag van een Ether spot ETF Dit werd duidelijk toen er een iShares Ethereum Trust werd geregistreerd bij de Division of Corporations in Delaware. Deze registratie is aangevraagd door Daniel Schweiger, een managing director bij BlackRock’s vestiging in Wilmington. Eerder dit jaar registreerde BlackRock op dezelfde manier een Bitcoin trust en een week later vroeg het de SEC om een Bitcoin spot ETF te lanceren.

Als deze initiële stappen daadwerkelijk worden geïmplementeerd in de komende maanden, staat de cryptocurrency markt op het punt om een nieuwe fase van versnelling in te gaan. Na de eerdere aanvraag van de Bitcoin spot ETF zagen we al snel tal van andere vermogensbeheerders volgen.In combinatie met de eerste harde deadline van 10 januari voor de Bitcoin spot ETF van Ark 21Shares kan dit in de aankomende periode leiden tot aardig wat volatiliteit.

Hongkongse regelgevers bespreken de blootstelling van retailbeleggers

De afgelopen twee jaar heeft Hongkong cryptocurrency-bedrijven actief omarmd en zichzelf gepositioneerd als een potentiële hub in Azië. Dit jaar kende de markt de introductie van Bitcoin en Ethereum futures ETF's, evenals de oprichting van de eerste digitale activa beurzen. Met de recente versnelling van cryptocurrency spot ETF's in de VS, is Hongkong vastbesloten om voorop te blijven lopen. Waar het zich oorspronkelijk richtte op het aanbod voor instellingen en professionele beleggers, overweegt de regulator in Hongkong nu ook om retailbeleggers toegang te verlenen tot de markt met spot ETF's.

Hongkongse toezichthouders overwegen retailbeleggers toegang tot digitale activa ETFs

Julia Leung, CEO van de Securities and Futures Commission, onthulde deze ontwikkeling op 6 november en gaf hierbij aan dat de toezichthouder open staat voor innovatieve voorstellen die de efficiëntie en de klantbeleving verbeteren. Dit is een opmerkelijke verandering aangezien de toezichthouder in januari de regels voor retailbeleggers juist nog aanscherpte.

On-chain data toont tekenen van markt heropleving

In oktober en november beleefde de cryptocurrency markt een opleving van het sentiment, wat leidde tot het herstel van verloren terrein door Bitcoin. Bij het analyseren van on-chain data is een interessante ontwikkeling zichtbaar: het aantal stablecoins in omloop breidt zich voor het eerst sinds april '22 uit . Dit duidt erop dat er na een periode van anderhalf jaar meer kapitaal de markt binnenkomt dan verlaat, wat de algehele koopkracht van gebruikers versterkt. De inwisseling en uitgifte van stablecoins dienen als cruciale indicatoren voor de gezondheid van de markt. Een toename van de uitgifte duidt op een groeiend vertrouwen en het aantal gebruikers dat zich positioneert op de markt. Een grotere hoeveelheid inwisselingen geeft aan dat gebruikers activa omzetten in fiat geld (euro’s of dollars) en de markt verlaten, wat resulteert in een afname van het algehele sentiment.

Omloop in stablecoin breidt zich uit
bron: glassnode.com

Zoals te zien is in de bovenstaande illustratie, is de dalende trend van stablecoins verzwakt en is deze sinds kort overgegaan in expansie. Het is dan ook erg aannemelijk dat de markt nieuwe beleggers heeft aangetrokken met de mogelijke komst van de Bitcoin spot ETF. Een andere factor kan ook zijn dat men na de opwaartse koersen van mening is dat de bodem is bereikt en de toekomstverwachtingen weer goed zijn. U kunt meer lezen over deze ontwikkelingen via de onderstaande link.

Team uitbreiding - Rémond Timmerman

Deze maand hebben we wederom een nieuwe aanwinst voor het Hodl team. Graag verwelkomen wij Rémond Timmerman als Head of Investor Relations. Rémond werkte eerder bij ABN-AMRO en ING voordat hij zich aansloot bij de cryptocurrency broker BTC Direct als Senior Business Developer. Met zijn ervaring in zowel digitale activa als traditionele financiën is hij een waardevolle toevoeging aan ons team.

Meet out Head of Investor Relations, Rémond Timmerman

Rémond: "Sinds 2005 ben ik actief in de financiële sector, onder andere als trader, broker en portfolio manager voor vermogende relaties bij onder meer ABN AMRO en ING. Daarnaast heb ik ook uitgiftes en listings van aandelen en obligaties begeleid. Na zelf al de nodige jaren in crypto te hebben belegt, ben ik ruim 2 jaar geleden gestart als senior business developer voor een Nederlandse crypto broker, waar ik verantwoordelijk was voor het sluiten van partnerships met de grootste crypto exchanges en wallets wereldwijd.

Ik ben niet alleen overtuigd dat crypto de opportunity of a life time is, maar ook van de toegevoegde waarde van digital assets in de asset allocatie van vermogensportefeuilles op de langere termijn. Het is mijn ambitie om meer mensen hiervan te overtuigen en samen met het Hodl team het klantenbestand verder uit te bouwen en mee te helpen de klantervaring te verbeteren".

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE