joe

Nieuwsbrief: Terugblik November

Welkom bij onze terugblik op de maand November. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.
GO TO

Bitcoin blijft veerkrachtig terwijl Binance schikt met Amerikaanse instanties

De eerste twee weken van november stonden in het teken van Blackrock’s aanvraag voor een Ethereum Exchange Traded Fund (ETF). Dit kwam tot stand toen de iShares Ethereum Trust plaatsvond. Ook zagen we in dezelfde periode een opmerkelijke toename in het aantal stablecoins, wat wijst op de komst van nieuwe investeerders en kapitaal. Afgezien van deze ontwikkelingen, bleven de eerste weken van november relatief rustig. U kunt meer lezen over deze gebeurtenissen in onze marktupdate.

Deze kalmte werd gevolgd door een veelbewogen tweede helft van november. Het grootste verhaal was de schikking tussen cryptocurrency beurs Binance en het Department of Justice, waarmee er een einde komt aan het vierjarig onderzoek naar het bedrijf. CEO Changpeng Zhao (CZ) was persoonlijk ook betrokken bij de schikking. Op het gebied van regulatie zagen we de Securities and Exchange Commission (SEC) haar juridische aanval voortzetten door de beurs Kraken aan te klagen voor het opereren als een niet geregistreerde effectenbeurs, broker, dealer en clearinginstelling. Desalniettemin zagen we de adoptie onder traditionele financiële instellingen onverminderd doorgaan met de aankondiging van Banco Santander en Commerzbank om handels- en bewaardiensten aan te gaan bieden.

Binance schikt voor $4 miljard met Department of Justice

Op 21 november maakten het Department of Justice en het Amerikaanse ministerie van Financiën bekend een schikking te hebben getroffen met Binance. Binance, nog altijd de grootste cryptobeurs, werd al enkele jaren onderzocht in de zaak. Deze erkent nu dat het niet heeft voldaan aan de antiwitwaswetgeving en dat er ongeautoriseerde geldtransacties en schendingen van sancties hebben plaatsgevonden. Changpeng Zhao (CZ), CEO en oprichter van Binance, pleitte schuldig aan het niet handhaven van een effectief anti-witwas programma bij de cryptobeurs en het overtreden van de Bank Secrecy Act. In de schikking betaalde het bedrijf $4 miljard, terwijl CZ persoonlijk een boete van bijna $50 miljoen opliep. Daarnaast zal Binance de komende drie jaar onder toezicht opereren en riskeert CZ een mogelijke gevangenisstraf van 18 maanden. De uitspraak hiervan zal plaatsvinden in februari 2024.

Binance schikt strafzaak

De reactie van de crypto gemeenschap op deze schikking was overwegend positief, aangezien hiermee een vierjarig onderzoek naar 's werelds grootste beurs werd afgerond. Gedurende het onderzoek heerste er aanzienlijke onzekerheid, waarbij sommigen vreesden voor de mogelijke sluiting van het bedrijf. Ondanks de forse boete behoudt Binance de mogelijkheid om haar activiteiten voort te zetten. Het moederbedrijf is verplicht de Amerikaanse markt te verlaten, terwijl haar onafhankelijke dochteronderneming, Binance US, haar operationele status behoudt.

Het opereren onder toezicht en de schikking liggen in lijn van de ambities van Binance om internationaal en volgens de regels te blijven opereren. Ondanks de gemiddelde positieve reacties, waren er ook enkele negatieve. Zo was CZ altijd een prominent figuur binnen de markt, die nu langzaam meer naar de achtergrond zal treden. Ook buiten de cryptomarkt werd het nieuws groot uitgelicht in de media.

Kraken aangeklaagd door de SEC

Op 20 november diende de SEC meerdere aanklachten in tegen cryptobeurs Kraken, waarbijwerd beweerd dat het opereerde als een niet-geregistreerde effectenbeurs, makelaar, dealer en clearinginstelling. Deze aanklachten liggen in lijn van eerdere zaken tegen Binance en Coinbase. Volgens de SEC heeft Kraken sinds 2018 op onrechtmatige wijze de koop en verkoop van cryptoeffecten gefaciliteerd, hetgeen hun honderden miljoenen dollars heeft opgeleverd. Na de aankondiging van de SEC heeft Kraken een verklaring afgegeven waaruit blijkt dat de aanklachten werden tegengesproken. Ook werd er verwezen naar argumenten die recentelijk in de juridische strijd van Coinbase tegen de SEC werden gebruikt.

SEC klaagt Kraken aan

Ondanks de verschillende aanklachten die de SEC dit jaar deed, bleef de prijs van Bitcoin relatief stabiel. De SEC lijkt dan ook niet altijd even sterk in de schoenen te staan. Het kan de beschuldigingen omtrent de verkoop van niet-geregistreerde effecten en het opereren als een niet-geregistreerde beurs namelijk niet onderbouwen met sterke argumenten. Eerdere vragen van beurzen om opheldering omtrent wat wel of niet effecten zijn, leverden dan ook geen wederhoor op. Opmerkelijk is dat de beurs eerder dit jaar een schikking van $30 miljoen met het agentschap trof met betrekking tot staking terwijl tegelijkertijd naar aanvullende juridische verduidelijking werd gezocht.

Banco Santander en Commerzbank betreden de sector

Gedurende 2023 heeft de industrie een toename gezien van de integratie van cryptocurrencies en blockchaintechnologie binnen traditionele financiële instellingen. In november voegde Santander Private Banking, een vermogensbeheerdivisie van Banco Santander, zich bij deze trend door Bitcoin en Ethereum handels- en bewaardiensten te introduceren voor hun vermogende klanten in Zwitserland. De vermogensbeheerder heeft daarnaast plannen om het productaanbod mogelijk nog verder uit te breiden. De exacte startdatum voor de nieuwe diensten van de private bank blijft echter nog onbekend.

Tegelijkertijd zette Commerzbank, de vierde grootste bank van Duitsland, een belangrijke stap door op 15 november een licentie voor een crypto bewaardienst te verkrijgen in Duitsland. Met deze nieuw verworven licentie kan de bank een uitgebreide reeks diensten voor cryptocurrencies lanceren. We verwachten dat we de aankomende periode alleen maar meer instellingen de markt zien betreden. De aankomende ETFdeadlines, de Bitcoin halving en de verwachte bull markt zorgen voor meer vraag onder beleggers. Hier proberen vermogensbeheerders, banken en andere financiële instellingen uiteraard hun slaatje uit te slaan.

2024 nadert

In 2024 staan er twee cruciale gebeurtenissen op het programma: de mogelijke goedkeuring van de Bitcoin spot ETF en de Bitcoin Halving.

Analisten van Bloomberg schatten de kans op 90% dat de spot ETF wordt goedgekeurd tussen 5 en 10 januari 2024. De goedkeuring van de ETF geeft institutionele investeerders toegang tot de markt, wat kan leiden tot een grotere toestroom van kapitaal.
Historisch gezien heeft de Bitcoin Halving, gepland voor april 2024, geleid tot aanzienlijke opwaartse marktbewegingen. De afname van inflatie en een gelijkwaardige of stijgende vraag resulteert meestal in een prijsstijging. Elke voorgaande editie resulteerde dit in een rendement van ruim 200% binnen 365 dagen na de Halving.

Bitcoin Halving tijdlijn
Bron: tradingview.com

Hoewel er nooit garanties zijn in beleggen, bieden deze ontwikkelingen een veelbelovend toekomstperspectief. Is uw portefeuille goed gepositioneerd voor het aankomende jaar? Of overweegt u (verder) te diversifiëren met cryptocurrency? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs voor een persoonlijk advies voor uw beleggingsportefeuille.

Maak een afspraak

Hodl Funds - European Blockchain Convention

In november hebben verschillende teamleden van Hodl deelgenomen aan en gesproken tijdens panels op het toonaangevende evenement over cryptocurrency in Europa, de European Blockchain Convention. Een van de sprekers in het panel was onze CEO, Maurice Mureau, waarin hij inging op de laatste ontwikkelingen rond de Bitcoin spot ETF en de mogelijke impact ervan. U kunt de opname van het panel hieronder bekijken.

De Hodl Fondsen

De maand november leidde tot een stijging van de Hodl fondsen. Zo eindigden Hodl Gib Fund, Hodl Numeri Fund, Hodl Algo Fund, Hodl.nl Genesis Fund, Hodl.nl Consensus Fund, Hodl.nl Oracle Fund en Hodl Artemis op een NAV van respectievelijk €1,223.95, €31,861.60, €1,262.82, €3.81, €3.65, € 0.42 en €1,199.15.

Resultaten van Hodl Fondsen in november

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE