joe

Nieuwsbrief: Terugblik 2022

Hodl Team
Hodl Team
20 januari 2023
Welkom bij onze terugblik op 2022. In deze nieuwsbrief blikken we terug op de cryptocurrency markt, de resultaten van de Hodl fondsen en de ontwikkelingen binnen Hodl. Ook kijken we vooruit naar de verwachtingen voor het aankomende jaar.

Een dynamisch jaar voor de cryptocurrency markt

Het jaar 2022 is officieel voorbij en daarom willen wij als Hodl graag terugblikken op het afgelopen jaar én alvast vooruitkijken naar de ontwikkelingen van het aankomende jaar. 2022 kan worden omschreven als een opmerkelijk jaar. Een jaar dat in het teken stond van de neerwaartse trend op de financiële markten en een aanzienlijke daling van de cryptocurrency markt. Ondanks de bearmarkt zien we nog altijd een toename in de belangstelling, zowel van particulieren als van grote organisaties. Zo zagen we de toetreding van partijen zoals Google en ‘s werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock.

Afgelopen jaar zagen we aan de andere kant ook verschillende grote spelers in de markt ten onder gaan. Bekende namen als Terra Luna, Celcius, Three Arrows Capital en de op een na grootste crypto beurs ter wereld, FTX. Dit leidde tot forse verliezen voor veel professionals, particulieren en blockchain projecten. In 2021 maakten deze bedrijven nog een snelle groei door, maar achteraf zag alles er toch niet zo rooskleurig uit. Bij de kentering van de markt bleek dat een deel van deze bedrijven grote schulden hadden opgebouwd en dat de interne processen waren opgezet door vaak nog onervaren teams. Er werd te vaak enkel rekening gehouden met een stijgende markt en niet met een kantelpunt of mogelijk langdurige mindere periode. Dit heeft dan ook geresulteerd in een bijzondere hoeveelheid aan ineenstortingen, zelfs in vergelijking met eerdere bearmarkten.

Aan de andere kant blijkt 2022 ook een perfect bouwjaar. Er werd veel geïnvesteerd en ontwikkeld in de blockchain technologie en dit heeft geleid tot het ontstaan van veelbelovende nieuwe oplossingen voor de toekomst. Kortom, het dynamische jaar heeft de cryptocurrency markt niet alleen negativiteit gebracht maar ook in fundamenteel opzicht sterker gemaakt en klaargestoomd voor een nieuw jaar vol innovatie.

De omslag van de markt stelde ook Hodl in staat om verder te ontwikkelen en op zoek te gaan naar nieuwe kansen in de markt. Met de groei en professionalisering van de organisatie, groeide ook onze identiteit en uitstraling. Zo onderging Hodl een rebranding, bouwden we een nieuwe website en optimaliseerde we bestaande processen. We openden een nieuw fonds in Luxemburg en ontwikkelden een nieuw investeringsproduct in Zwitserland. Met de groei van de producten en de merken binnen de Hodl-paraplu, verandert Hodl langzaam in de Hodl Group.

In deze nieuwsbrief kijken we terug op alle ontwikkelingen van het afgelopen jaar en blikken we alvast vooruit naar de verwachtingen van 2023.

De economische omslag

Voor vrijwel de gehele financiële sector was 2022 een uitdagend jaar. Over de gehele linie gekeken presteerden zowel obligaties, aandelen, vastgoed als cryptocurrencies negatief. De eerste signalen van een omslag in de markt werden waargenomen in het najaar van 2021. Dit was de periode waarin de inflatie in verschillende economische zones zoals de VS en Europa sterk op begon te lopen. Voor het eerst sinds maart 2020 stagneerde de ontwikkeling van de markt. Door de stijgende inflatie werden centrale banken wereldwijd gedwongen tot het nemen van strenge maatregelen, dit resulteerde al snel in een neerwaartse beweging van de gehele financiële markt.

De machtigste centrale bank ter wereld, de Federal Reserve (Fed) van de Verenigde Staten begon aan een van de meest agressieve verkrapping campagnes ooit en verhoogde de rente in slechts negen maanden tijd met 4,5%. Dit zorgde voor een versterkte positie van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere valuta’s. De agressieve renteverhoging en later ook de verkrapping van de balans had met name een stevige impact op risicovollere beleggingen zoals cryptocurrencies en tech-aandelen. We zagen dan ook een groot deel kiezen voor de dollar als veilige haven.

Inflatie vs rentepercentage Fed
Bron: fred.stlouisfed.org

Eind 2022 zagen we de inflatie enigszins beginnen te keren. Hoewel deze lijkt af te nemen, is deze nog altijd aan de hoge kant. De Fed heeft aangegeven alle data van maand-tot-maand te bekijken om zo te zien of er overgeschakeld kan worden naar een milder beleid. Vooralsnog zetten de renteverhogingen in 2023 door, al is dit wel in een lager tempo. Volgens de Dot Plot van de Fed kan er voor het eerst in 2024 worden gekeken naar een daling van de rentecurve. Als gevolg hiervan zal er ook in 2023 nog druk liggen op de financiële markt.

Bij Hodl verwachten we dat de financiële markten het in 2023 moeilijk zullen hebben om zich aan te passen aan de nieuwe economische omstandigheden. De inflatie zal wellicht langere tijd hoog blijven, omdat velen verwachten dat de energiecrisis en de voedselprijs inflatie zullen aanhouden. Beiden worden veroorzaakt door de stijgende grondstoffenprijzen en de oorlog in de Oekraïne. In 2023 zullen dit de grootste drijfveren van de inflatie zijn. Door de hogere inflatie, grondstoffenprijzen en rentes verwachten wij dat de overheidsbegrotingen en de economische groei zullen krimpen en dat een milde recessie in het verschiet ligt.

Als gevolg van de verslechterende marktomstandigheden en de toenemende operationele kosten van bedrijven zullen aandelen het moeilijk krijgen. Omzet en winsten zullen afnemen en dit zal resulteren in een daling van de aandelenkoersen. Obligaties zullen door hun defensieve karakter wellicht in mindere mate worden getroffen maar een verdere oplopende rente heeft wel een negatief effect op de koersen van de bestaande obligaties. De waarde van bestaande obligaties zal dalen, omdat het coupon rendement lager wordt ten opzichte van de actuele rente. Nieuw uitgegeven obligaties zullen een hogere rentevergoeding hebben bij aanvang, om het benodigde kapitaal aan te kunnen trekken. Dit zal de aandelenmarkt ook beïnvloeden, omdat de risico/rendement verhouding van obligaties wordt verbeterd ten opzichte van aandelen.

Wij verwachten dat cryptocurrencies tijdens de eerste maanden een zijwaartse beweging kunnen laten zien, omdat beleggers hun risk-off strategie handhaven. Pas als de grondstoffenprijzen beginnen te dalen en de energiecrisis afneemt, verwachten wij dat er meer kapitaal richting de cryptocurrency-markt zal verschuiven. Door de capitulatie van de markt in 2022 hebben instellingen en particulieren die de handdoek in de ring gegooid hebben, of zelfs gedwongen werden te verkopen, de sector verlaten en ontstaat er ruimte voor een opwaartse beweging omdat de verkoopdruk is weggevallen.

De ondergang van Terra

Een van de eerste grote gebeurtenissen van 2022 was de crash van Terra (LUNA) en de algoritmische stablecoin TerraUSD (UST). De ineenstorting van een crypto met een marktkapitalisatie van 60 miljard dollar leidde tot massale paniek onder beleggers. Vlak voor de ineenstorting stond Luna in de top 10 van cryptocurrencies qua marktkapitalisatie. UST groeide uit tot een van de grotere stablecoins met 17 miljard dollar in omloop.

De ondergang van Terra werd veroorzaakt door het falende onderliggende mechanisme van zijn algoritmische stablecoin UST. Normaliter is een stablecoin gekoppeld aan een valuta (Amerikaanse dollar) of een grondstof (goud), met onderliggend dollars, kortlopende staatsobligaties of de fysieke grondstof om zijn waarde te dekken. Terra's stablecoin was een algoritmische stablecoin, die niet gedekt werd door een onderliggende waarde, maar afhankelijk was van arbitraire koop- en verkoop mechanismen om de waarde stabiel te houden. Het mechanisme creëerde UST door Luna te verbranden en vice versa. Als de prijs van een Luna 100 dollar was, dan verbrandde het mechanisme Luna voor 100 UST. Om de koppeling te behouden werkte het ook de andere kant op. Zo kon 1 UST worden ingewisseld voor $1 aan Luna waarde.

De tweede factor was de aangeboden rente op het platform voor lenen en uitlenen "Anchor Protocol". Anchor bood een vaste jaarlijkse rente van 20% op UST-deposito's en in april-mei waren de totale deposito's ($14B) groter dan het geleende bedrag ($3B). Door deze hoge tarieven waren bijna alle uitgegeven UST bij Anchor ondergebracht.

De ondergang van Luna en UST

Op 7 mei werd voor 2 miljard dollar aan UST van het Anchor-platform gehaald; de meeste tegoeden werden kort daarna te gelde gemaakt. Door deze enorme uitverkoop van UST daalde de prijs tot $0,91, waardoor handelaren 91 cent aan UST omzetten voor $1 van Luna. In deze periode was er sprake van een aanzienlijke prijsdaling op de markt die de prijs van Terra sterk beïnvloedde. Uiteindelijk zorgde deze daling ervoor dat de marktkapitalisatie van Luna onder haar stablecoin zakte. Dit veroorzaakte een ontkoppeling van UST, omdat de hoeveelheid uitgegeven UST het bedrag van Luna niet kon dekken. Door de ontkoppeling gingen meer gebruikers UST verkopen, waardoor de prijs nog sneller daalde. De Luna Foundation probeerde de koppeling te herstellen door hun Bitcoin-reserves te verkopen voor UST, maar dat mocht niet baten. Naarmate meer beleggers UST verkochten, leidde dit tot het ontstaan van meer Luna vanwege de onderliggende mechanismen. De hoeveelheid Luna in omloop schoot omhoog, waardoor de prijs kelderde en uiteindelijk een fractie van de oorspronkelijke waarde overbleef.

Kredietinstellingen in problemen

De ineenstorting van Luna had een sneeuwbaleffect op de markt, die al te kampen had met grote volatiliteit. Als gevolg daalde de Bitcoinkoers van $36K naar $25K in slechts vier dagen tijd. Uiteindelijk stabiliseerde de koers zich op dat moment rond de $28K. Een van de belangrijkste oorzaken van de hoge verkoopdruk was het feit dat de Luna Foundation Guard zijn Bitcoin-reserves van 10 miljard dollar had verkocht in een poging om de peg tussen de dollar en UST te herstellen. Doordat veel organisaties en hun aangeboden diensten afhankelijk zijn van de waarde en activiteit van de cryptocurrency-markt, bracht dit verschillende partijen in de problemen. Met name kredietinstellingen in de cryptocurrency markt ondervonden als eerste liquiditeitsproblemen.

Zo werd het eerdergenoemde leen-platform Anchor niet alleen gebruikt door particuliere beleggers, maar ook door grotere organisaties. Aangezien een groot deel van de gedeponeerde gelden op het platform was vergrendeld, werden ze tijdens de val van Luna in feite nul waard. Partijen die hierdoor grote verliezen noteerden waren de crypto-uitleenbedrijven Celsius en Voyager en het crypto-hedgefonds Three Arrows Capital (3AC). Dit resulteerde in een verdere paniek onder gebruikers en investeerders van deze platformen. Celcius en Voyager beloofden hun klanten een positief rendement door kapitaal uit te lenen op DeFi-platforms. Hoe langer het vermogen vastligt of uitgeleend wordt, hoe hoger de hiervoor ontvangen rente is. De ‘bank-run’ door gebruikers resulteerde erin dat beide partijen niet meer konden voldoen aan de opnames.

3AC was een van de grootste hedgefondsen in de markt en beheerde op de top ruim $18 miljard aan cryptocurrency. Toch kwam deze organisatie ook in de problemen door het Terra debacle. Waar de enorme positie in Luna en UST voorheen ruim 560 miljoen dollar waard was, daalde deze na de val van het imperium in enkele dagen naar slechts 600 dollar. Het probleem werd groter toen bekend werd dat 3AC verschillende leningen uit had staan op DeFi-platforms die zelf in liquiditeitsproblemen waren gekomen. Ook kwamen verschillende handelsposities in het gedrang doordat 3AC niet in de gelegenheid was om het onderpand te verhogen. 3AC bleef in gebreke en de totale schuld liep op tot zo’n 3,5 miljard dollar. Op 29 juni oordeelde de rechtbank dat 3AC haar posities moest liquideren, waarna vervolgens het faillissement werd aangevraagd.

In die periode hebben uiteindelijk alle bovengenoemde instellingen faillissement aangevraagd. Dit zorgde voor veel commotie op de markt én problemen bij andere partijen en individuen.

De val van FTX

De belangrijkste gebeurtenis is misschien wel de ineenstorting van de cryptocurrency exchange FTX en de daaraan verbonden onderneming Alameda Research. De benarde situatie ontstond toen persbureau Coindesk een artikel publiceerde met daarin de mogelijke balans van Alameda. Verrassend genoeg bestond een groot deel van de balans uit FTT, de eigen cryptocurrency van FTX waarin gebruikers hun handelskosten betalen. Normaliter is dit geen probleem, maar de handelsfirma gebruikte dit kapitaal als onderpand voor hun leningen. Het risico zit dan in het volatiele karakter van een cryptocurrency zoals FTT. Bij een cryptocurrency-lening moet het onderpand een bepaalde waarde hebben om de lening te vertegenwoordigen. Als de waarde onder een bepaalde drempel komt, dan wordt het onderpand geliquideerd om de lening af te lossen. Het nieuws leidde tot een sell-off die op zijn beurt problemen veroorzaakte voor Alameda Research. Het negatieve nieuws begon al snel de beurs FTX te beïnvloeden, aangezien beiden organisaties sterk met elkaar verweven zijn. FTX was de volgende organisatie die te maken kreeg met grote opnames door gebruikers.


De situatie verslechterde significant toen de CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), aankondigde dat Binance zijn volledige FTT-holding ter waarde van 500 miljoen dollar ging verkopen. Dit nieuws veroorzaakte extra onrust en resulteerde in een bankrun. Kort daarna kondigde FTX aan dat ze verdere opnames gingen stoppen en het bleek een kwestie van tijd voordat ze het faillissement aankondigde. Op 13 november heeft FTX daadwerkelijk faillissement aangevraagd. Toen het nieuws van het faillissement bekend werd, kwam er vrijwel direct ook aan het licht dat er 10 miljard dollar aan middelen ontbrak waaronder klantentegoeden die op de beurs FTX werden aangehouden door beleggers. Over waar deze tegoeden gebleven zijn is nog veel onduidelijk, maar het vermoeden is dat Alameda deze middelen deels heeft gebruikt om te investeren in venture deals, seed-rounds en heeft gebruikt om verliezen af te dekken die ontstaan waren door verliesgevende handelstransacties. Een ongekend grote bedrijfsfraude met klantentegoeden. Naast het verlies aan kapitaal heeft de val van FTX ook traditionele institutionele beleggers getroffen, zoals Sequoia Capital, Softbank en zelfs het pensioenfonds Ontario Teachers Plan. De miljoenen die zij in het bedrijf hadden geïnvesteerd zijn verloren gegaan.

Sam Bankman-Fried (SBF), oprichter van FTX werd op 12 december officieel gearresteerd door de Bahamaanse politie nadat Amerikaanse aanklagers een strafrechtelijke aanklacht hadden ingediend. Momenteel zijn er acht aanklachten tegen SBF ingediend, waaronder samenzwering tot het plegen van fraude met geldtransacties, fraude met handelsgoederen, beveiligingsfraude en het witwassen van geld. SBF kan tot 165 jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

De groei van NFT’s

Naast de algemene adoptie van cryptocurrencies, zien we een enorm tempo in de adoptie van Non-Fungible-Tokens (NFT’s). In 2021 werd de groei van NFT’s grotendeels gedragen door de populariteit van de Play-to-Earn-industrie. Deze spellen geven de spelers in-game verdiende tegoeden of objecten in de vorm van een NFT. Hierdoor is het mogelijk deze tegoeden te verkopen of te verhuren en de speeltijd om te zetten in een geldelijke beloning. Dankzij deze spelletjes werd een hele nieuwe doelgroep tot de markt aangetrokken.

Total nft wallets owners on ethereum
Bron: Dune Analytics

In 2022 is het handelsvolume van NFT’s afgenomen, maar de invoering en toepassing van NFT’s is juist gestegen. In Amerika is het NFT-bezit bijna verdubbeld van 4,6M in 2021 tot 9,3M in 2022. Zo zagen we de interesse voor NFT’s in de mode-industrie groeien toen Dolce & Gabbana hun negendelige NFT-collectie verkochten voor 5,65 miljoen dollar. Ook in de mode zien we de toepassing van NFT’s in toeleveringsketens, bij onder andere Prada en Cartier die NFT’s toepassen om hun waardevolle producten te traceren. Dergelijke oplossingen gaan de handel in namaakgoederen tegen en helpen de consumenten ervoor te zorgen dat zij een authentiek product in handen krijgen. Volgens geruchten onderzoekt de spelconsole gigant Playstation de toepassing van NFT’s. Playstation heeft namelijk een patent aangevraagd waarmee gebruikers "unieke digitale activa" kunnen verwerven en verhandelen. De aanhoudende belangstelling wijst erop dat ondernemingen en investeerders het niet alleen als een speculatieve belegging zien, maar ook het nut van toekomstige toepassingen van NFT’s beginnen in te zien.

Momenteel staat de NFT-markt nog in het beginstadium en kunnen we het vergelijken met de cryptocurrency-markt in 2015: sommigen hebben er gebruik van gemaakt, maar het is nog niet doorgedrongen tot de massa. De crypto-sector experimenteert ook met de toepassingen van NFT’s, zoals het uitkeren van dividenden aan NFT-houders van het project. Wij denken dat de groei van toepassing van NFT’s zowel in de crypto-sector als in de traditionele markten zal aanhouden. Ook de verdere ontwikkeling van de metaverse zal een belangrijke drijfveer zijn voor NFT’s in de digitale wereld. Net als andere onderdelen van de crypto-sector hebben de metaverse-projecten een behoorlijke klap gekregen. Ons leven evolueert echter naar een meer digitale omgeving en de metaverse krijgt daar steeds meer plaats in. Om echt eigenaar te zijn van digitale activa bieden NFT’s (momenteel) de beste oplossing, met name door de mogelijkheid het in eigen beheer te houden.

The Merge

Op 15 september werd na jaren van voorbereiding de Ethereum Merge eindelijk voltooid. Het doel van de Merge was om het consensus algoritme van Ethereum te veranderen van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Belangrijk onderdeel daarvan is de impact van het nieuwe consensusalgoritme op het milieu, aangezien de omschakeling het Ethereum-ecosysteem 99,95% energie-efficiënter heeft gemaakt. Naast de energie-efficiëntie is de inflatie van Ethereum sterk gedaald door het nieuwe consensus algoritme. Voor de Merge verdeelde Ethereum mining-rewards, maar dit is vervangen door staking-rewards die 90% minder uitgeven. De totale voorraad Ether is sinds de Merge slechts met ongeveer 2000 Ethereum toegenomen. In het vorige mechanisme zouden er in diezelfde periode circa 1 miljoen nieuwe Ethereum zijn uitgegeven. De afname van de uitgifte is ook deels te danken aan het verbrandingsmechanisme van Ethereum. Als de gas fee een bepaalde drempel overschrijdt, dan wordt er meer Ether verbrand dan uitgegeven. De beperkte uitgifte zal een deflatoir protocol creëren wanneer de transactie activiteit op Ethereum de drempel overschrijdt.

De Merge is ook gunstig geweest voor de hele cryptomarkt. De afgelopen jaren kreeg de sector kritiek dat de sector niet energiezuinig was. Nieuwere blockchains met andere onderliggende technologieën zoals Avalanche, Cardano en Fantom zijn in hun energiegebruik een stuk efficiënter. Bitcoin en Ethereum zijn de oudste in de sector en hebben meer gebruikers, maar beschikken over een relatief oude technologie en zijn daardoor minder energie-efficiënt. Hoewel deze wijziging door de toepassing van Bitcoin onwenselijk is voor het Bitcoin-netwerk, is de verandering van het Ethereum Netwerk positief. Dit laat dan ook de bereidheid van de markt zien om mee te denken aan toekomstbestendige oplossingen waar dit mogelijk is.

Layer 2’s worden verder omarmd

Bij Hodl geloven we dat de verschillende Layer 2-oplossingen op Ethereum in de loop van 2023 een significante adoptie zullen ondervinden. Hoewel de activiteit op het Ethereum Netwerk aanzienlijk is afgenomen sinds de neerwaartse trend van de markt, zijn er nog steeds regelmatig pieken geweest die hebben geleid tot forse stijgingen van de gas(transactie)fees. Layer 2-oplossingen zijn schaalbare omgevingen die bovenop Ethereum zijn gebouwd. Gebruikers kunnen in deze omgevingen lage transactiekosten en hoge transactiesnelheden ervaren. Ondanks de verminderde activiteit op de markt hebben wij een voortdurende belangstelling gezien voor verschillende layer 2-oplossingen. Inmiddels is het meerdere malen voorgekomen dat het totaal aantal transacties op Optimism en Arbitrum, de twee grootste Layer 2-oplossingen, samen het totaal aantal transacties op Ethereum overtroffen. Momenteel gaat dit om zo’n 1 miljoen transacties per dag. In 2023 verwachten wij dat deze groei zal aanhouden wanneer de transactiekosten weer stijgen en de snelheid van het Ethereum-netwerk afneemt.

Aantal transacties arbitrum en optimism overtreft ethereum
Bron: Delphi Digital

In het afgelopen jaar hebben we gezien dat twee Layer 2's succes hebben geboekt in een neerwaartse markt: de Optimistic Rollups "Optimism" en "Arbitrum". Langzamerhand stappen meer gebruikers van Ethereum over op deze optimistische rollups, omdat ze goedkopere en snellere transacties bieden. Dit levert meer rendement op voor gebruikers en protocollen, omdat de operationele kosten worden verlaagd. Door de verplaatsing van gebruikers verhuist ook het kapitaal mee. Wij voorzien dat de markt in 2023 een verdere verschuiving van kapitaal naar Layer 2's zal meemaken en dat meer DeFi projecten in deze omgevingen gebouwd zullen worden. Hierdoor zal een tweede en efficiëntere DeFi-laag ontstaan die nieuwe investeringsmogelijkheden in de markt zal bieden.

Er zijn al enkele cryptocurrency-protocollen die Layer 2's verkiezen boven Layer 1's, zoals Treasure, een Play-to-Earn (P2E) gaming-gedreven protocol. Zo is de infrastructuur van Treasure gebouwd op Arbitrum, waardoor de operationele kosten dalen en de gebruikerservaring toeneemt. Het grootste deel van de P2E gebruikt NFT's in hun spellen en gebruikers zijn verplicht deze te verwerven. Op Arbitrum kunnen deze NFT's tegen lagere kosten worden gekocht en verkocht vanwege de lagere vergoedingen. Verder denken wij dat Gaming en vooral P2E een interessante sector in het crypto-ecosysteem zal blijven. Momenteel is blockchain technologie en cryptocurrencies de enige optie voor gamers om echt eigenaar te zijn van hun digitale tegoeden. Tevens kunnen zij geld verdienen door gewoon spelletjes te spelen, zonder een professionele gamer te zijn. De game-industrie in de cryptocurrency markt is relatief jong en moet nog worden bijgeschaafd. Toch verwachten wij dat de spelervaring zal toenemen en dat meer gamers tot de sector zullen worden aangetrokken.

Naast optimistische rollups verwachten wij dat de schaaloplossing Zero Knowledge EVM (ZK-EVM) het volgend jaar erg goed zal doen. ZK-EVM zijn schaalbare omgevingen waar Ethereum-ontwikkelaars eenvoudig hun smart contracts kunnen overzetten, omdat de programmeertaal hetzelfde blijft. Het unieke van ZK-EVM's zijn de cryptografische bewijzen die bij transacties worden geleverd (ZK-bewijzen), waardoor de validiteit van de transacties wordt gewaarborgd. ZK-proofs zorgen niet alleen voor snellere transacties en lage gas fees, maar bieden gebruikers ook meer privacy. Zo kunnen ZK proofs bewijzen dat zij in het bezit zijn van bepaalde gegevens zonder de gegevens te verstrekken en wordt gerealiseerd door verbeterde cryptografie. Het resultaat is dat ZK-bewijsstukken bepaalde transactie-informatie, zoals transactiebedrag, ontvanger of afzender, kunnen verwijderen. Op die manier wordt meer privacy geboden binnen de geschaalde omgeving. Op dit moment bevinden de meeste van deze ZK-EVM zich in hun testfase, maar de belangrijkste netwerken zullen in 2023 worden gelanceerd.

Naast layer-2 oplossingen op Ethereum verwacht Hodl ook een sterke toename van het gebruik van de belangrijkste layer-2 op de Bitcoin blockchain, Lightning. Lightning is een snelle betaaloplossing voor kleinere bedragen die betalingen salderen en het saldo op de Bitcoin blockchain hashen (vastleggen). Hierdoor kan er razendsnel en zeer goedkoop betalingen worden verricht.

Regulatie zet door

De regulering binnen de cryptocurrency sector is altijd een onderwerp van discussie geweest. Sommige deelnemers van de markt zijn van mening dat regulering onmogelijk is of de sector de das om zal doen, omdat het de decentralisatie in de weg staat. Anderen zien het juist als iets dat gedaan moet worden om een beter resultaat te kunnen bereiken. Naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden zien we echter dat meer mensen pleiten voor de juiste regelgeving. Vooral voor institutionele adoptie is er behoefte aan regelgeving. In het afgelopen jaar hebben verschillende regelgevers gediscussieerd over de regulering van de cryptocurrency-markt. Daaruit blijkt ook dat de volwassenheid van cryptocurrency in het afgelopen jaar in een stroomversnelling is geraakt.

Micar gaat van kracht in 2023

In 2023 wordt een van de grootste crypto-regelgevingskaders tot nu toe gelanceerd. De Market in Crypto Assets (MiCA) gecreëerd door de Europese Unie (EU) zal instellingen, organisaties en individuen meer bescherming bieden terwijl de EU meer toezicht houdt. De MiCA richt zich onder meer op het gebruik en de definitie van stablecoins en op de vraag of het transactievolume van deze cryptocurrencies moet worden beperkt. Naast de MiCA-verordening verwachten wij dat de regelgevers zullen aandringen op meer regelgeving voor instellingen. Diverse bedrijven hebben immers het faillissement aangevraagd en daardoor honderden miljoenen dollars verlies geleden. Het faillissement van FTX, Celsius, BlockFi en Voyager in 2022 blijft een belangrijk gespreksonderwerp onder toezichthouders. Het is van belang dat de opgestelde en toegepaste regelgeving het tempo van het creëren van nieuwe technologieën niet mag beperken, want crypto gedijt bij deze snelheid. Mocht de vooruitgang in de sector stagneren als gevolg van de toenemende regelgeving, dan kan de sector moeite hebben om het huidige tempo van invoering en innovatie aan te houden.

In tegenstelling tot de toename van de regulering verwachten wij ook een toenemende belangstelling voor privacy coins en andere privacy verbeterde technologieën, in tegenstelling tot de centrale overheden die met hun Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) het tegenovergestelde proberen te bereiken. Eerder dit jaar arresteerde de Nederlandse politie een ontwikkelaar van Tornado Cash, een cryptocurrency mixer, nadat de Amerikaanse toezichthouders het protocol hadden gesanctioneerd. Waarschijnlijk is dit de eerste van vele stappen, aangezien toezichthouders en banken volledige transparantie eisen bij de hantering van financiële diensten. Alle maatregelen die deze transparantie schaden, kunnen te maken krijgen met regelgeving of kritiek van regelgevers. Het blijft onduidelijk hoe deze regelgeving vorm zal krijgen, maar hoe meer de overheid inbreuk maakt op privacy, hoe meer vraag er zal ontstaan naar decentrale alternatieven.

Bitcoin Spot ETF

In 2021 zagen we de introductie van het eerste Amerikaanse Bitcoin Futures Exchange Traded Fund (ETF). Dit was een grote stap voor de markt. Hoewel beleggers hiermee kunnen speculeren op de prijs van Bitcoin, betekent dit niet de ETF daadwerkelijk Bitcoin als onderliggende waarde heeft. Het betreft hier een synthetisch product. Marktpartijen geven de voorkeur aan de invoering van een Spot ETF, omdat dit financiële instrument beleggers in staat stelt daadwerkelijk Bitcoin te kopen via traditionele beurzen en beleggingsinstrumenten. In 2022 dachten verschillende belanghebbenden in de markt dat de eerste Amerikaanse Bitcoin Spot ETF zou worden gelanceerd, maar helaas moeten we nog even wachten. Veel instellingen dienden een aanvraag in voor een mogelijke Spot ETF, zoals vermogensbeheerders Grayscale en VanEck. Tot op heden zijn de aanvragen echter afgewezen door de Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC is er op dit moment niet van overtuigd dat een ETF zonder de nodige regelgeving naar behoren kan functioneren en te maken kan krijgen met marktmanipulatie.

In de VS en de Europese Unie wordt zoals gezegd inmiddels gewerkt aan verschillende regelgevingskaders en Hodl verwacht dat dit het verbreden van het productpalet binnen de sector zal ondersteunen. De regulering schetst het kader, waardoor het voor traditionele financiële instellingen gemakkelijker wordt in de sector te integreren en producten te lanceren. De afwachtende houding van de Fed kan wel eens sneller draaien dan verwacht op het moment dat andere landen dankzij regelgeving producten uitrollen zoals ETF’s. Inmiddels zijn er al Spot ETF’s gelanceerd in een aantal landen waaronder Australië.

Instellingen blijven custodial solutions onderzoeken

Door de jaren heen hebben traditionele financiële instellingen zich uitgesproken over cryptocurrencies, waarbij de meerderheid in het verleden zacht uitgedrukt niet positief was. In 2017 noemde de CEO van J.P. Morgan Bitcoin bijvoorbeeld een zwendel die gedoemd was te mislukken. Inmiddels is de markt in gebruikers blijven groeien en is de technologie door velen omarmd. Financiële instellingen veranderen langzaam hun houding en onderzoeken de mogelijkheden van cryptocurrency, ook J.P. Morgan. Een van de eerste stappen die door velen wordt gezet is het aanbod van een oplossing voor de veilige bewaring van cryptocurrency, zogenaamde custodial services.

Een aantal banken waaronder BNY Mellon, Citibank en US-bank, hebben al aangekondigd cryptocurrencies te gaan bewaren en wij geloven dat meer financiële aanbieders deze trend zullen volgen. Custodial services zijn een relatief veilige manier om blootstelling aan cryptocurrency te creëren, omdat een bank de kans krijgt deze indirect te houden. De aanpak van elke bank verschilt. Sommige banken staan handel in cryptocurrency toe met de opgeslagen cryptocurrencies, terwijl anderen zich uitsluitend richten op het bewaren van de cryptocurrencies zelf. In november heeft de Amerikaanse investeringsbank J.P. Morgan een aanvraag ingediend voor een handelsmerk voor een Bitcoin-portemonnee. Daarmee sluit het zich aan bij een lange lijst van leveranciers die eerst kritiek hadden op Bitcoin en het later hebben geïmplementeerd.

Wij zijn van mening dat deze custodial services de eerste van vele stappen zijn om de twee financiële sectoren te integreren. Wij verwachten dat er in 2023 een golf van traditionele financiële instellingen zal zijn die de bewaring van digitale activa zullen aanbieden. Echte blootstelling zal eerst als te riskant worden beschouwd. Dit is tevens een interessant moment om de markt te betreden aangezien de sector dringend behoefte heeft aan betrouwbare gecentraliseerde entiteiten. Namen als J.P. Morgan hebben in het verleden hun problemen gekend, maar het zijn giganten in de financiële dienstverlening die de markt een nieuw perspectief kunnen bieden. Voorlopig zullen de banken zich richten op bewaardiensten, maar naarmate de markt volwassener wordt, zullen er investeringsmogelijkheden ontstaan. Het zal dan voor banken echt moeilijk worden om directe blootstelling te negeren.

Het jaar van Hodl

2022 was een lastig jaar voor de cryptocurrency markt. Aanvankelijk kende de markt een sterk neerwaarts traject, gevolgd door lange een periode van zijwaartse beweging. Het einde van het jaar stond in het teken van de val van FTX en leidde tot nog lagere koersen. Hodl heeft de neerwaartse periode en lastige marktomstandigheden vooral gebruikt om verder aan de organisatie te bouwen. Ook dit jaar bleef ons team groeien door het aannemen van verschillende specialisten, vertegenwoordigers en partners. Vanuit het buitenland is er veel belangstelling voor de unieke selectiemethode die Hodl hanteert bij de het bepalen welke cryptocurrency posities in de fondsen worden opgenomen. Door de internationale belangstelling die we in deze formule ervaren, hebben we onze ogen ook gericht op internationale expansie. Een interessante weg met veelbelovende ontwikkelingen voor Hodl.

Eind 2022 konden we eindelijk onze eerste stap in de internationale expansie delen. We lanceerden het fonds Hodl Numeri in Luxemburg, de eerste toevoeging aan de Hodl Group. In samenwerking met Carré de Finance, een bekende financiële dienstverlener in Zwitserland en Luxemburg, hebben wij dit kunnen realiseren. Hodl Numeri biedt beleggers een professionele en toegankelijke benadering van beleggen in deze nieuwe beleggingscategorie. Het nieuwe fonds heeft een vergelijkbare structuur en strategie als de Hodl.nl fondsen. Het fonds wordt beheerd door ervaren analisten en profiteert van onze algoritmische trading software.

Kort daarna volgde de tweede toevoeging aan de Hodl Group met de introductie van Hodl Artemis, ons eerste Actively Managed Certificate (AMC). Artemis is gelanceerd in samenwerking met GenTwo, specialist op het gebied van gestructureerde producten. Artemis biedt beleggers blootstelling aan een mandje van tien cryptocurrencies die zorgvuldig zijn geselecteerd door onze onderzoeksanalisten. De cryptocurrencies worden structureel geherbalanceerd en gewogen op basis van technische analyse, fundamentele analyse en markttrends. Het product heeft een ISIN-code en kan opgenomen worden in een bestaande effectenportefeuille. Traditionele banken zijn echter nog huiverig met het opnemen van crypto producten in het beleggingsuniversum waardoor Hodl momenteel met 2 Zwitserse banken in gesprek is om de aankoop van het product te vereenvoudigen.

De resultaten van de Hodl fondsen

In de neerwaartse trend van de markt zagen we ook de Hodl fondsen eenzelfde trend ondergaan. Het Hodl.nl Genesis Fund en het Hodl.nl Consensus Fund daalden met respectievelijk 67,5% en 68,3%. Hierdoor presteerde Genesis zo’n 2,3% beter dan de benchmark - Bitcoin. Consensus eindigde op 0,3% boven Bitcoin. Gezien het feit dat meer dan 70% van de fondsen portefeuilles uit altcoins bestaan die nog harder daalden dan de Bitcoin is het in relatieve termen een goede prestatie. In absolute termen is het natuurlijk een zeer tegenvallend jaar, mede door de eerder in deze nieuwsbrief genoemde gebeurtenissen.

Het Hodl.nl Oracle Fund presteerde met een daling van 77,6% duidelijk een stuk slechter. Dit zit hem met name in het grote verschil in altcoins ten opzichte van het Hodl Genesis en Consensus fund. Binnen Oracle is de weging van de altcoins meer evenredig verdeeld over de verschillende coins. Daarnaast heeft het fonds ook een grotere exposure aan altcoins. We verwachten dat bij een herstel van de markten Oracle ook in positieve zin kan gaan presteren ten opzichte van de andere fondsen.

Wanneer we onze long-only fondsen afzetten tegen het gemiddelde van alle Nederlandse long-only fondsen zien we dat onze performance structureel aan de bovenkant van de markt zit. Zo zien we dat onze fondsen de meeste maanden het best presteren, waardoor we ver boven het gemiddelde van de markt zitten. In de onderstaande tabel vindt u de resultaten van de Hodl fondsen ten opzichte van het gemiddelde.

Resultaten van Hodl vs andere long-only nederlandse fondsen

Hoewel het jaar werd gekenmerkt door een negatieve trend, zijn we blij dat we met het Genesis en Consensus fonds beter hebben gepresteerd dan Bitcoin. Wanneer we dit afzetten tegen onze sterke performance in een opwaartse markt, zorgt dit voor een interessant gemiddeld rendement. Door de sterke druk op de traditionele markten daalde de markt verder dan we voorheen verwacht hadden. Hierdoor hebben we gedurende het jaar onze strategieën en fondsen continu bijgesteld en verder geoptimaliseerd. Voor de Hodl fondsen was dit de eerste echte bearmarkt, hier hebben we dan ook veel learnings uit kunnen halen die we in de toekomst ten goede in kunnen zetten.

Het Hodl.nl Genesis Fund, het Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund eindigden respectievelijk op een intrinsieke waarde (NAV) van €2,15, €2,15 en €0,20. Via de onderstaande link bekijkt u uw persoonlijke resultaten in de client portal. Onder 'Mijn Documenten' vindt u tevens uw fiscale rapport(en) voor het kalenderjaar 2022.

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten

De ontwikkeling van de Hodl bots

De sterke afname van het handelsvolume op de markt bood ons ook de perfecte gelegenheid voor de verdere ontwikkeling van onze algoritmische trading bots. In het afgelopen jaar zijn er veelvuldig verbeteringen doorgevoerd op ons bot-platform. Een deel hiervan zal op kote termijn worden geactiveerd. Zo zijn we tussentijds gewisseld van bot-platform, zijn onze nieuwe strategieën getoetst en zijn de bots vele malen efficiënter geworden. Hierdoor brengen we de (transactie)kosten omlaag, terwijl we de opbrengsten tevens vergroten.

In de aankomende maand gaat onze laatste update live waarmee we een sterke verbetering verwachten van onze prestaties. Dit zal er tevens voor zorgen dat we betere rapportages kunnen draaien op de resultaten om deze vervolgens te kunnen delen met onze participanten. Wij kijken er dan ook erg naar uit om op korte termijn de laatste grote update door te voeren op het botplatform.

Plannen 2023

Voor het aankomende jaar kijken we uit naar de verdere ontwikkeling van de Hodl Group, de verdere professionalisering van de organisatie en de ontwikkeling van Hodl Ventures en Hodl Research. Met de uitbreiding van de Hodl fondsen hopen wij ons aanbod te verbreden en zo meer beleggers te ondersteunen bij de diversificatie van hun beleggingsportefeuille. In het aankomende jaar gaan we ook door met het verbeteren van onze dienstverlening. Zo hebben we voor ogen onze clientportal een stuk gebruiksvriendelijker te maken, hierin meer inzichten te bieden en aanvullende functies aan toe te voegen. 2023 zal ook het jaar zijn waarin we Hodl Ventures en Hodl Research verder uitrollen. Hodl Ventures zal dit jaar geld ophalen voor de verdere investering in blockchain start-ups.Hodl Research zal daarnaast worden geïntroduceerd als bron van informatie over alle technische- en marktontwikkelingen in de cryptocurrency markt. Door deze multidisciplinaire aanpak hopen we bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de gehele sector.


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE