joe

Wat is Bittensor (TAO)?

GO TO

Introductie Bittensor (TAO)

Sinds 2020 heeft de kunstmatige intelligentie (AI) industrie vooruitgang geboekt, waardoor honderden miljoenen individuen en bedrijven wereldwijd deze technologie in hun dagelijkse werkzaamheden zijn gaan integreren. ChatGPT, een door OpenAI ontwikkelde AI-chatbot, zag het aantal gebruikers in slechts 2 dagen groeien tot ruim 100 miljoen. Toch worstelt de industrie met inherente uitdagingen, die voornamelijk voortkomen uit de aanzienlijke centralisatie, waarbij een handvol giganten, zoals Google, OpenAI en Anthropic, de markt domineren.

Het probleem wat Bittensor streeft op te lossen
Bron: bittensor.org

De intense concurrentie tussen deze grote bedrijven leidt tot weinig samenwerking en een afzondering van hun eigen data, waardoor er barrières ontstaan voor nieuwe bedrijven om de markt te betreden. Het starten van een bedrijf in AI vereist veel kapitaal, data en expertise. Zelfs als een nieuwe organisatie slaagt in de ontwikkeling van een AI-model, is het moeilijk om te concurreren met deze grote spelers vanwege hun middelen en data. Deze situatie maakt het moeilijk voor nieuwe spelers om te slagen en houdt de grote bedrijven in controle.

Oplossing van Bittensor

Bittensor pakt deze uitdaging aan door een gedecentraliseerd intelligentie netwerk op te zetten, met de focus op machine learning.. Bittensor heeft een gedecentraliseerd peer-to-peer machine learning protocol voor AI-toepassingen ontwikkeld dat vergeleken kan worden met een neuraal netwerk. Dit wordt bereikt door het unieke ontwerp van het Bittensor netwerk, waar AI-systemen met blockchain integreren.

De blockchainlaag, gebouwd op Polkadot Substrate, dient als een fundamentele layer-0 blockchain onder de AI-layer. Deze is cruciaal voor het handhaven van het consensus mechanisme, het waarborgen van de identiteit van peers en het bieden van beloningen voor netwerk peers. Communicatie tussen deze lagen verloopt via inter-process communicatie.

De AI-layer speelt een sleutelrol bij het vereenvoudigen van de Bittensor kernel en zorgt ervoor dat het neurale netwerk van de ene node soepel kan communiceren met andere nodes in het netwerk. In het Bittensor Protocol bevat elke node slechts één neuraal netwerk.

Blockchain - AI systems Bittensor
Bron: twitter.com/Bittensor_FR/status/1717904701851590912/photo/1

Het Bittensor netwerk zorgt dat dit alles eerlijk verloopt door middel van een gewogen-vertrouwen-systeem waarbij peers elkaar beoordelen. Hoger beoordeelde peers ontvangen extra beloningen voor hun goede verdiensten. Doordat het een collectieve beoordeling is die vast wordt gelegd op de blockchain, verloopt dit proces zo eerlijk en veilig mogelijk. Peers registreren hun wallets en cryptografische sleutels voor identificatie, wat essentieel is het kunnen deelnemen aan de beoordelingen, transacties en onderlinge communicatie.

Bovendien bestrijdt de blockchainlaag samenzwering door "trusted" peers te belonen wanneer zij consensus in het netwerk bereiken. Hierdoor wordt de veiligheid en rechtvaardigheid van de beloningsstructuur van Bittensor versterkt.

Bittensor's Technologie

Een van de belangrijkste technologieën van Bittensor is het uniek ontwikkelde consensus algoritme genaamd Yuma, een speciaal systeem dat Bittensor gebruikt om zijn netwerk te beheren en te beveiligen. Het helpt bij het verspreiden van AI-verwerkingstaken over veel computers (nodes), waardoor het mogelijk is om grotere en complexere taken aan te pakken.

Dit systeem combineert twee methoden, proof-of-work en proof-of-stake, om transacties te valideren en nieuwe blokken in de blockchain te creëren. Nodes voltooien computationele taken en worden beloond met tokens voor hun werk. Yuma is uniek omdat het ook machine learning taken omvat. Nodes die hoogwaardige AI-modellen aandragen, worden beloond met TAO tokens, de eigen cryptocurrency van Bittensor.

Het systeem is ontworpen om eerlijk te zijn, met validators die ervoor zorgen dat beloningen correct worden uitgedeeld. Dit moedigt iedereen aan om samen te werken en houdt het netwerk veilig.

De implementatie van Yuma binnen Bittensor levert drie belangrijke voordelen op: het stimuleren van waardevolle bijdragen, het bevorderen van samenwerking en het verbeteren van de beveiliging van de blockchain.

Andere belangrijke aspecten van Bittensor zijn de Decentralized Mixture of Experts en Subnets, waar we in het volledige rapport verder op ingaan.

Bittensor's Ecosysteem

Gezien de aanwezigheid van Bittensor in een gespecialiseerde markt, zal het enige tijd vergen om een robuust ecosysteem op te bouwen. Momenteel bestaat het netwerk uit 32 subnets die zijn toegewezen voor specifieke AI-modellen, zoals aanvullingen van tekst prompts. Het team erkent dat het ecosysteem nog niet in volle bloei is, maar geeft daarbij ook aan dat dit met opzet is. Om de juiste functionaliteit van het netwerk te waarborgen, is het juiste aantal miners essentieel.

Als gevolg daarvan heeft het team prioriteit gegeven aan het aantrekken van miners om het netwerk te ondersteunen. Na een voldoende aantal miners die het netwerk valideren, omvat de volgende fase het aantrekken van AI-ontwikkelaars en AI-modellen. Hoewel groei wordt verwacht, suggereert de niche van de sector dat deze uitbreiding enige tijd kan duren. Het protocol ondersteund door brancheleiders zoals Digital Currency Group en Foundry, wat het potentieel van het project illustreert.

Bittensor Nieuws

In november onderging het Bittensor ecosysteem een versnelling van innovatie, gekenmerkt door de registratie van 26 nieuwe subnets. Onder deze subnets is een intrigerend voorbeeld BitAPAI Chat, dat vergelijkbaar functioneert met ChatGPT en gebruikers in staat stelt vragen te stellen en AI-genereerde antwoorden te ontvangen. Sommige projecten, zoals Corcel, bouwen echter bovenop het Bittensor netwerk en fungeren enkel als een interface. Onderstaand vindt u een voorbeeld van een prompt over Hodl.nl. De prompt stuurt Corcel naar het Bittensor Netwerk, waarna de beste output terug wordt gestuurd.

Antwoord gegenereerd door Corcel aan de hand van Bittensor
Bron: Corcel.io

Hoewel deze subnets bewonderenswaardig presteren, verwacht het Bittensor team dat dit nog slechts het topje van de ijsberg is. Hun volledige scala aan mogelijkheden blijft vooralsnog onbenut. Het is dan ook erg interessant hoe dit zich in de aankomende maanden zal ontwikkelen.

Bittensor Koers

Na een accumulatiefase van ongeveer 200 dagen, heeft TAO een uitzonderlijke opwaartse trend doorgemaakt ten opzichte van Bitcoin. Dit resulteerde in een rendement van maar liefst 500%. Deze snelle koersstijging heeft er dan ook toegeleid dat de Relative Strength Index (RSI) momenteel aangeeft dat TAO ‘overbought’ is. Dit kan mogelijk duiden op een (tijdelijke) correctie naar een supportniveau, wat een interessant aankoopmoment kan zijn voor de langetermijn investeerders.

Technische Analyse Bittensor (TAO)

Te midden van toenemende interesse in AI-gerelateerde cryptocurrencies en een stijgende marktvraag, heeft TAO aan bekendheid gewonnen, met een sterke technische prestatie ondanks marktvolatiliteit.

Wilt u het volledige rapport doornemen? Klik op de onderstaande knop om het rapport te downloaden

Download het TAO rapport

Wilt u direct toegang tot al onze onderzoeksrapporten? Maak dan een account aan in onze portal.

SHARE THIS ARTICLE