joe

Wat is Immutable X (IMX)?

GO TO

Introductie van Immutable X

In juli 2015 werd Ethereum gelanceerd als een open-source smart contract platform dat gebruikers de mogelijkheid biedt om met het netwerk te communiceren en oplossingen er bovenop te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van verschillende oplossingen, zoals Decentralized Applications (Dapps), Decentralized Finance (DeFi), and Non-Fungible Tokens (NFTs), waarbij die laatste snel aan populariteit wint. NFT's op Ethereum worden gemaakt om de eigendom van unieke cryptocurrency te verifiëren en over te dragen.

Als een van de meest gebruikte blockchains ondervindt Ethereum zowel de voordelen als de nadelen van zijn sterke adoptie. Een van de grootste nadelen is de huidige structuur van het netwerk. Deze is namelijk beperkt tot maximaal 15 tot 20 transacties per seconde, wat leidt tot een opstopping van het netwerk tijdens periodes van hoge transactievolumes.

Tijdens deze drukte ontstaat er een kettingreactie waarbij gebruikers hun gas fees (transactiekosten) verhogen om hun transacties voorrang te geven. Dit leidt op zijn beurt tot een stijging van de transactiekosten op het hele netwerk, omdat steeds meer gebruikers hun gas fees blijven verhogen om voorrang te krijgen. Op sommige momenten zijn de transactiekosten zelfs hoger dan de waarde van de cryptocurency die werd verhandeld.

Oplossing aangeboden door Immutable

Immutable X biedt een oplossing voor dit probleem door een Layer 2 schaalbaarheidsoplossing te bieden die zich uitsluitend richt op de NFT-markt. Deze oplossing maakt gebruik van zero-knowledge proofs die zijn gecreëerd door Starkware, beter bekend als ZK-STARK. In de onderliggende ZK-Rollup technologie worden meerdere transacties in één batch verwerkt op de Layer 2. Vervolgens wordt een samengevatte versie van deze transacties, samen met een cryptografisch bewijs van hun geldigheid naar het hoofdnetwerk (layer 1) van Ethereum gestuurd. Dit proces verhoogt aanzienlijk de transactiecapaciteit, omdat alleen de beknopte samenvatting en het bewijs op Ethereum hoeven te worden vastgelegd.

Gas fees op Ethereum vs Immutable X
Bron: https://www.immutable.com/

Dankzij Immutable X kunnen gebruikers nu gemakkelijker en goedkoper met het NFT-systeem werken, zonder dat dit ten koste gaat van de sterke beveiliging die het Ethereum netwerk biedt. Daarnaast draagt de ontwikkeling van de ZK-EVM door Immutable X bij aan verdere verbeteringen, waardoor schaalbaarheid verdfer wordt vergroot.

Immutable X Technologie

Immutable X maakt gebruik van verschillende technologieën, maar de belangrijkste onderliggende technologie is ZK-STARK. ZK-STARKs in Immutable X zorgen voor sterke privacy en beveiliging door transacties te bevestigen zonder gevoelige informatie over de transactie vrij te geven. Dit verbetert zowel de privacy als de schaalbaarheid in blockchain-toepassingen. In vergelijking met andere Zero-Knowledge Proofs zoals ZK-SNARKs, staan ZK-STARKs bekend om hun schaalbaarheid en het ontbreken van een vertrouwde opzet, wat de transparantie en beveiliging verbetert. ZK-STARKs bundelen veel transacties in Immutable X, dat wordt aangedreven door de StarkEx-engine van StarkWare en genereren een bewijs van authenticiteit voor elke batch transacties terwijl de privacy gewaarborgd blijft.

Dit belangrijke proces verlaagt kosten en verhoogt de transactiecapaciteit door de hoeveelheid verwerkte en opgeslagen gegevens op de Ethereum blockchain drastisch te verminderen. ZK-STARKs zijn vooral nuttig voor NFT-gerelateerde operaties op Immutable X, zoals het creëren en verhandelen van NFT's, omdat ze snellere en betaalbaardere operaties mogelijk maken, terwijl strenge beveiligings- en privacyvereisten behouden blijven.

Immutable X Ecosysteem

Immutable X heeft aanzienlijke stappen gezet in verschillende sectoren, waaronder collector items, gaming, marketplaces en DeFi. Hierin zijn ze waardevolle samenwerkingen aangegaan met grote namen uit de NFT- en blockchainwereld. Ook realiseerde het een samenwerking met Disney in 2021. In samenwerking met VeVe lanceerde Disney een NFT-set op het netwerk van Immutable X, waarmee een nieuwe dimensie van verzamelobjecten werd aangeboden aan fans.

Immutable X gaat samenwerkingsverband aan met Ubisoft

Het partnerschap van Immutable X met StarkWare blijft een hoeksteen van de technische strategie. Deze voortdurende samenwerking loopt al sinds 2021 en richt zich op het ontwikkelen en implementeren van schaalbaarheidsoplossingen. StarkEx, een technologie van StarkWare, staat centraal in het verbeteren van de schaalbaarheid van Immutable X en toont de blijvende relevantie van de samenwerking voor het stimuleren van het succes van Immutable X.

Immutable X Nieuws

Op 9 november kondigde Immutable een samenwerking aan met Ubisoft, een ontwerper en uitgever van videogames die bekend staat om spellen als Assassin's Creed en Avatar. De samenwerking heeft als doel een unieke game-ervaring te creëren met de mogelijkheden die web3 biedt. Immutable heeft als missie om gamers digitaal eigendomsrecht over items in games te geven, terwijl het Strategic Innovation Lab van Ubisoft de mogelijkheden van decentralisatie verder onderzoekt.

Op 14 december kondigde Immutable aan dat Immutable Passport de gasfees voor Immutable zkEVM, aangedreven door Polygon, zal kunnen elimineren. Zonder de gebruikerservaring te beïnvloeden, zullen alle games en marktplaatsen op Immutable zkEVM de transactiekosten voor houders van Immutable Passport kunnen dekken. Dit is een belangrijke stap om het gebruik van het platform toegankelijker en kostenefficiënter te maken voor gebruikers.

Immutable X Prijs

Na een flinke daling in de bear markt, is de prijs van IMX weer flink gestegen en vertoont het een sterke groei. Het herstelde van een dieptepunt van ongeveer $0,37, wat laat zien dat IMX veerkrachtig is en potentie biedt.

Technische analyse Immutable X (IMX)
Bron: tradingview.com

Op dit moment heeft IMX te maken met een belangrijke weerstand op ongeveer $2,60. Dit niveau is belangrijk, omdat het samenvalt met een speciaal punt in de prijsgeschiedenis. De combinatie van deze weerstand en dat speciale punt suggereert dat $2,60 een belangrijk punt is om in de gaten te houden. Hoewel we verwachten dat IMX blijft groeien in het komende jaar, kan de prijs mogelijk zijwaarts bewegen voordat het deze weerstand omzet in support.

Wilt u het volledige rapport doornemen? Ons rapport biedt diepgaande analyses in het team, tokenomics, technologie en meer. Wilt u direct toegang tot al onze onderzoeksrapporten? Maak dan een account aan in onze portal.

SHARE THIS ARTICLE