joe

Wat is Immutable X?

Hodl Team
Hodl Team
26 november 2021

Immutable X (IMX)

Het Ethereum Netwerk heeft over de afgelopen jaren een exponentiële groei doorgemaakt. Door de sterke use case en het brede ecosysteem op het gebied van DeFi en NFT’s, heeft het netwerk miljoenen extra gebruikers mogen verwelkomen. Door de huidige structuur is het netwerk echter beperkt tot zo’n 13 transacties per seconde. In combinatie met de extreme groei heeft dit ertoe geleidt dat het netwerk verstopt raakt en de transacties sterk vertraagd worden.

Om transacties toch sneller verwerkt te krijgen, verhogen gebruikers de gas-fees (transactiekosten) waardoor hun transacties verder vooraan in de rij komt. De biedingsstrijd leidt tot alsmaar stijgende transactiekosten, die in sommige gevallen nog hoger zijn dan de waarde van de verhandelde NFT zelf. Dit gaat sterk ten koste van de gebruikerservaring van Ethereum, daar de gebruikers simpelweg de hoge transactiekosten niet kunnen óf willen betalen. De oprichters van online ruilkaartspel Gods unchained ervaarden ditzelfde probleem. Daarom creëerden zij Immutable X: een Layer 2 schaaloplossing gebouwd op Ethereum met als doel snelle en goedkope een-op-een transacties voor NFT’s mogelijk te maken.


Immutable X technologie

De oplossing van Immutable X is gebouwd op Starkware’s StarkEx engine. Dit maakt het mogelijk om de kosten voor het minten, handelen en versturen van NFT’s drastisch te verlagen. Door deze zk-STARK oplossing, kan tevens ook het aantal transacties per seconde erg sterk worden opgeschaald.


ZK Proof

Zero-Knowledge (ZK) Proofs and Zero-Knowledge Rollups vormen de basis van Immutable X. Zero-Knowledge Proof is een model dat gebruikt maakt van een zogenaamde ‘prover’ (bewijzer) en ‘verifier’ (controleur). Deze methode zorgt ervoor dat transacties kunnen worden goedgekeurd, zonder dat er daadwerkelijk informatie over de transactie zelf bekend hoeft te worden gemaakt. Door deze ZK Proofs blijft de veiligheid van deze gegevens dus gewaardborgd.


ZK Roll-ups

Voor het efficiënt afhandelen van de transacties, maakt Immutable X gebruik van ZK-Rollups. Een ZK-Rollup maakt het mogelijk om een transactie op het Ethereum Netwerk, buiten het Ethereum Netwerk (off-chain) te verwerken. Deze transactie wordt van het Ethereum Netwerk verzonden naar de Layer 2 van Immutable, waarna deze vrij verhandeld kan worden zonder de gas-fees van Ethereum. Uiteindelijk wordt deze asset via een Smart Contract weer teruggerold in de Layer 1 Ethereum. Hierdoor kunnen de hoge transactiekosten van Ethereum omzeild worden, waardoor tevens ook de druk op het netwerk afneemt.

Transactiekosten op Immutable X

Immutable X use-case

De belangrijkste toepassing van Immutable X is het toegankelijk en schaalbaar maken van NFT marketplaces op het Ethereum netwerk, waarbij de decentralisatie en veiligheid van het netwerk gewaardborgd blijft. Gebruikers van Immutable X kunnen profiteren van snelle peer-to-peer transacties tegen lage kosten. Doordat transacties vrijgesteld zijn van Ethereum’s gas-fees kunnen NFTs voordelig worden gemint én verhandeld.

Immutable X is de eerste Layer 2 die dit mogelijk maakt op het Ethereum netwerk. Deze oplossing vergroot de schaalbaarheid tot zo’n 9.000 transacties per seconde, waardoor het essentieel wordt voor de vele NFT projecten en marktplaatsen. Hoofdsegmenten voor de oplossing bevinden zich in de snelgroeiende (crypto) gamingindustrie, verzamelitems en marktplaatsen.

Gods Unchained

Gods Unchained, het project waar Immutable X uit ontstaan is, is de eerste die de technologie omarmd heeft. Gods Unchained is een blockchain game gebaseerd op het spelen en verhandelen van ruilkaarten. Deze kaarten bevinden zich op de blockchain, waardoor deze gekoppeld zijn aan een Non-Fungible Token (NFT). Deze erkend het eigendom van de kaart door degene die de token in bezit heeft. Door de naadloze samenwerking is Gods Unchained het eerste project dat de technologie van Immutable geïmplementeerd heeft. Na een succesvolle testfase kunnen de spelers van Gods Unchained inmiddels profiteren van de snelle en voordelige transacties, wat heeft geleid tot een verbetering van de gebruikerservaring.


Het Immutable X ecosysteem

In navolging van de succesvolle lancering van Immutable’s oplossing en haar IMX-token, breid het ecosysteem zich in rap tempo uit. Door de specifieke oplossing gericht op NFTs, bestaat het ecosysteem grotendeels uit partners die gebruik (gaan) maken van Immutable’s technologie. Deze zijn onderverdeeld in de segmenten Gaming, Collectibles, Marketplaces en DeFi. Een van deze partners is OpenSea. OpenSea is de grootste NFT marktplaats welke momenteel gewaardeerd wordt op zo’n 10 miljard US Dollar. Via deze peer-to-peer marktplaats kunnen mensen hun NFT’s kopen en verkopen. OpenSea draait grotendeels op NFT’s op het Ethereum netwerk en heeft eerder dit jaar aangekondigd de technologie van Immutable te gaan omarmen.

Partners van Immutable X

Een andere bekende partner in het ecosysteem is Guild of Guardians. Guild of Guardians is een online multiplayer role-playing game gebouwd op Ethereum. Dit spel wordt gekenmerkt door de mogelijkheid om daadwerkelijk geld te verdienen door het spelen van de game (Play2Earn) en het verhandelen van haar NFT’s. Door de oplossing van Immutable X kunnen de gebruikers van Guild of Guardians in de toekomst profiteren van gereduceerde transactiekosten. Door de onderliggende technologie biedt Immutable een oplossing voor een brede doelgroep, een uitbreiding van het ecosysteem is dan ook te verwachten.


Immutable X Nieuws

VeVe omarmt Immutable

De snelle ontwikkeling van de markt voor NFT’s heeft ook de aandacht getrokken van enterprise organisaties. Een van deze grote organisaties is Walt Disney. Op 12 november bracht Disney samen met collectables app VeVe een eigen NFT collectie uit met daarin iconische franchizes zoals Disney, Marvel, Star Wars en Pixar. De collectie werd aangekondigd in aanloop naar Disney+ Dag. Sinds de lancering van de initiele verkoop zijn er verschillende succesvolle collecties gelanceerd. Zo werd de Simpsons collectie bestaande uit 18.666 NFT’s volledig uitverkocht. VeVe is een van de partners die de technologie van Immutable X omarmt.

Disney gebruikt Immutable X technologie

Immutable assisteert met TikTok NFT collectie

Afgelopen maand heeft ook social media platform TikTok de NFT scene betreden. Het platform, met ruim 1 miljard actieve dagelijkse gebruikers, heeft in oktober haar eerste NFT veiling gelanceerd. De veiling werd gekenmerkt door NFT’s van bekende creators zoals Lil Nas X, Gary Vaynerchuk, Bella Poarch en vele andere. Door deze mogelijkheid hoopt TikTok de economie voor content creators te bevorderen. De verkoop van de NFT collectie wordt ondersteund door het Immutable X platform.


Immutable X Koers

IMX is een vrij nieuwe token, waardoor er nog niet veel data beschikbaar is. Wel is er genoeg data beschikbaar om af te gaan op de huidige trend. De token, gekenmerkt door sterke onderliggende fundamentele waarden, maakt sinds de lancering een opwaartse trend door.

Immutable X Prijs

De prijsbewegingen van de IMX-token zijn boven de 21-daagse (blauwe lijn) en 50-daagse (oranje lijn) Exponential Moving Average (EMA) gebleven. Deze staan ookwel bekend als het exponentiële voortschrijdend gemiddelde. Op het moment van schrijven vond IMX support op de 50-daagse EMA, waarna de koers verder opwaarts continueerde. In combinatie met de positieve signalen van de stochastic RSI, het repeterende volume en de opwaartse RSI zijn dit indicaties van een vervolg van de opwaartse trend.

Wilt u het volledige rapport doornemen? Ons rapport biedt diepgaande analyses in het team, tokenomics, technologie en meer. Wilt u direct toegang tot al onze onderzoeksrapporten? Maak dan een account aan in onze portal.

SHARE THIS ARTICLE