joe

Wat is Maple Finance (MPL)?

GO TO

Introductie Maple Finance (MPL)

Na de komst van Decentralized Finance (DeFi) in de cryptocurrency sector, was het eerste financiële instrument dat ontwikkeld werd het lenen en uitlenen van cryptocurrencies. De mogelijkheid om kapitaal te lenen zonder een gecentraliseerde entiteit was revolutionair en opende de weg voor andere gedecentraliseerde financiële instrumenten. Cryptocurrency leningen hebben echter wel een nadeel. Omdat de leningen gedecentraliseerd zijn, moet de lener onderpand verstrekken dat gelijk is aan of groter is dan het geleende bedrag, wat het moeilijk maakt voor gebruikers om te lenen wanneer de liquiditeit laag is. Andere partijen die hierdoor negatieve effecten ondervinden, zijn instituties en organisaties.

Deze entiteiten zoeken leningen om hun operationele en financiële activiteiten te verbeteren, wat op de lange termijn meer inkomsten en winst oplevert. Het verstrekken van onderpand dat gelijk is aan of groter is dan het geleende bedrag zou dus niet geschikt zijn voor de door hen gestelde doelen.

Maple Finance streeft ernaar dit probleem op te lossen door een kapitaalmarkt te bieden voor traditionele instellingen, waarmee ze ongedekte en deels gedekte leningen kunnen verkrijgen. Het Maple Finance platform heeft duizenden gebruikers aangetrokken en inmiddels bijna $2 miljard aan leningen uitgegeven. Naarmate de cryptocurrency markt blijft groeien in gebruikers, zullen traditionele instellingen een kapitaalmarkt nodig hebben die hen leningen verstrekt voor hun specifieke behoeften.

Maple Finance Use Case

De use-cases van Maple Finance zijn nauw verbonden met de werking van de kapitaalmarkt. Een van de toepassingen van Maple is de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen via hun lending pools. Als instellingen kapitaal willen lenen van Maple, moet er liquiditeit worden geleverd aan het platform. Gebruikers kunnen de vereiste cryptocurrency storten in de pool van hun keuze en als beloning verdienen ze extra cryptocurrency via een vooraf bepaalde Annual Percentage Yield (APY). Bijvoorbeeld, de M11 Credit - USDC lending pool biedt een APY van 7,96% op een gemiddelde van 30 dagen.

De use-case van de Maple Finance platform

Het andere belangrijke onderdeel van Maple Finance zijn de institutionele lending pools. Maple Finance heeft ongeveer $2 miljard uitgeleend via verschillende lending pools. Voordat een organisatie een lening kan ontvangen, moet het een grondig Know-Your-Customer (KYC) proces voltooien. Wanneer de verificatie is voltooid, kan de instelling een leningsaanvraag indienen. Als deze wordt geaccepteerd, wordt er een contract opgesteld welke vervolgens wordt omgezet in een smart contract.

Maple Finance Ecosysteem

Sinds de lancering van het platform heeft Maple Finance een betrouwbaar en uitgebreid ecosysteem bijeengebracht. De meerderheid van de vertrouwde partners zijn nauw verbonden met de cryptocurrency leen- en uitleenmarkt, zoals Maven 11, een Nederlandse Durfkapitalist die in het platform heeft geïnvesteerd. Bovendien treedt Maven 11 op als Pool Delegate, een entiteit in het Maple Finance platform die leningaanvragen controleert en verantwoordelijk is voor de goedkeuring ervan.

Naast een uitgebreid netwerk van vertrouwde partners heeft het platform een betrouwbare gemeenschap opgebouwd op zijn sociale mediakanalen. Twitter is hun grootste sociale kanaal, aangezien Maple ongeveer 22K volgers heeft. Naast de sociale volgers is de Maple community nauw betrokken bij de toekomst van het project, aangezien het platform opereert als een Decentrale Autonome Organisatie (DAO). Gebruikers die hun MPL tokens staken, ontvangen de xMPL token: een representatieve activa voor de gestakede MPL tokens waarmee gebruikers kunnen stemmen tijdens stemrondes. Deze rondes kunnen variëren van inkomstendistributie tot verbetering van de tokenomics, wat de community aanzienlijke inspraak geeft in de toekomst van het platform.

Maple Finance Nieuws

Onlangs heeft Maven 11 Credit, een tak van Maven 11 die zich richt op leningen, een nieuwe lending pool geopend op het Maple Finance platform welke zich richt op handelsbedrijven met een defensieve beleggingsstrategie. De nieuwe pool is een Permissioned Pool, wat betekent dat gebruikers geverifieerd moeten zijn om liquiditeit te verstrekken, en accepteert de stablecoin USD Coin (USDC). Momenteel heeft de Pool één lening van $3,5M uitgegeven aan Flow Traders, een market maker, die binnen 60 dagen moet worden terugbetaald tegen 12,5% rente.

Maven 11 lanceert nieuw leeninstrument op Maple

Een andere gebeurtenis op het Maple Finance-platform is het stopzetten van de samenwerking met Orthogonal Trading, een handelsplatform dat zich richt op arbitrage. Het bedrijf was een pool delegate op het platform en had een bewezen staat van dienst. Echter, in december 2022 lukte het de organisatie niet om te voldoen aan haar uitstaande leningen van $36M. Het handelsbedrijf had aanzienlijke blootstelling aan de implosie van FTX en heeft opzettelijk de blootstelling verkeerd voorgesteld om leningen van de uitleenpool te krijgen. Als gevolg daarvan heeft Maple de banden met de organisatie verbroken.

Maple Finance Koers

De marktkapitalisatie van Maple bevindt zich momenteel op een historisch lage waardering van ongeveer $30M. De tokenhouders van Maple Finance hebben sinds de lancering van de token in mei 2021 te maken gehad met zeer volatiele prijsbewegingen. Na de Initital Public Offering (IPO) onderging de prijs een steile correctie van $21,98 tot $6, welke samenviel met de lokale bodem van Bitcoin in juli 2021.

Toen Bitcoin begon te stijgen, eisten marktdeelnemers meer leverage om hun activiteiten uit te breiden, wat een markt was waar Maple Finance zwaar op leunde wat betreft de marktmakers waar het aan uit leende. Dit leidde tot miljoenen aan leningen die in korte tijd werden verstrekt, wat de aandacht op het bedrijfsmodel vestigde.

Dit resulteerde in een snelle koersstijging van de MPL-token en de koers vertienvoudigde tot $60 binnen één jaar. Na een hoogtepunt te hebben bereikt in april 2022, verloor de prijs snel de support van zijn 200-daags voortschrijdend gemiddelde in mei van datzelfde jaar. Sindsdien is de koers sterk aan het dalen in eenzelfde verhouding als de rest van de markt.

Technische Analyse van de MPL token

Ondanks dat het protocol de meeste gebeurtenissen van de huidige bear market heeft overleefd, raakte het wel betrokken bij zijn eerste grote in gebreke stelling van $36 miljoen van Orthogonal Trading, waarvan de nasleep gerelateerd was aan de ineenstorting van FTX. Dit resulteerde in een prijsdaling van 50% gedurende de nacht tot een nieuw historisch dieptepunt net onder de $3.

Sindsdien is de prijs aanzienlijk hersteld met de release van Maple 2.0, waarbij de opgedane kennis gedurende het afgelopen jaar in actie werd omgezet. Bovendien is AQRU Receivables toegevoegd als Pool Delegate en zijn verdere afgevaardigden een strategische focus voor het team in 2023, om de leenmogelijkheden op het Maple Finance platform te diversifiëren.

Dit maakt de huidige prijs van MPL extreem aantrekkelijk gezien de historische niveaus, terwijl de prijs momenteel consolideert. Dit impliceert doorgaans een overdracht van tokens van houders die meer op korte termijn gericht zijn, naar spelers die meer op lange termijn gericht zijn. Er is altijd een mogelijkheid om terug te gaan naar de historische dieptepunten rond $3, maar het is waarschijnlijker dat de huidige prijsconsolidatie naar boven uitbreekt, richting het 200-daags voortschrijdende gemiddelde dat momenteel rond $8 ligt.

Wilt u het volledige rapport doornemen? Ons rapport biedt diepgaande analyses in het team, tokenomics, technologie en meer. Wilt u direct toegang tot al onze onderzoeksrapporten? Maak dan een account aan in onze portal.

SHARE THIS ARTICLE