joe

Wat is Ocean Protocol (OCEAN)?

GO TO

Introductie Ocean Protocol (OCEAN)

De overgang van analoog naar digitaal heeft geleid tot een exponentiële groei van data. Hierdoor is het van een eenvoudig bijproduct gegroeid naar een waardevolle bron van informatie voor consumenten, bedrijven en overheden. Met name met de recente opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is er een toenemende vraag naar hoogwaardige data. Een goed voorbeeld is de komst van Chat-GPT en de aanzienlijke voordelen die het kan bieden.

Een goedwerkend AI-programma is echter afhankelijk van twee componenten: diepgaande kennis van AI en toegang tot hoogwaardige data. Vaak gaan deze echter niet optimaal samen. AI-bedrijven excelleren in AI-expertise, maar hebben beperkt toegang tot de juiste data. Aan de andere kant hebben tech-bedrijven en multinationals overvloedige data, maar weer beperkte kennis van AI. Veel data wordt echter beheerd door centrale partijen als Google en Meta, terwijl andere gegevens beperkt blijven binnen geïsoleerde ecosystemen.

De missie van Ocean Protocol is om AI te democratiseren door de toegang tot het speelveld en het monetariseren van data gelijk te trekken. Dit wil het realiseren door een gedecentraliseerde gegevensuitwisseling op te zetten om AI startups te verbinden aan bedrijven met datasets. Binnen deze gedecentraliseerde marktplaats heeft Ocean data NFT's geïntroduceerd om het eigendom van gegevens vast te stellen, samen met data tokens om transacties tussen aanbieders en consumenten te vereenvoudigen.

De oplossing van Ocean

Ocean Protocol heeft de infrastructuur en tools gebouwd waarmee gebruikers op een gedecentraliseerde manier gegevens kunnen aanbieden en verwerven. Om dit te realiseren, implementeerde Ocean data NFT's, die het eigendom van gegevens registeren. Daarnaast heeft het data tokens die dienen als medium voor uitwisseling en een Compute-to-Data-functie, waarmee gebruikers modellen kunnen uitvoeren op privé of gevoelige gegevens die anders niet beschikbaar zouden zijn.

Solution provided by OCEAN
bron: Oceanprotocol.com

De onderliggende blockchaintechnologie zorgt ervoor dat data-aanbieders worden verbonden met data-afnemers, zonder dat er een gecentraliseerde speler tussen zit. Hierdoor wordt de openheid, vertrouwen en de traceerbaarheid voor alle betrokken partijen gegarandeerd.

Technologie van Ocean

In de kern van Ocean Protocol bevinden zich twee cruciale componenten: Data Tokens en Data NFT's.

Data Tokens dienen als een brug tussen data sets en blockchain/DeFi. Deze tokens bieden toegang tot specifieke datasets en vereenvoudigen de monetarisering van gegevens. Zo kan iemand die een dataset aanbiedt, deze tokens minten. Degene die de data vervolgens wil inzien of wil gebruiken voor het trainen van AI-modellen, kan deze datatokens aankopen. Deze tokens zijn gebaseerd op ERC-20 en kunnen worden opgeslagen in Ethereum wallets zoals MetaMask. Toekomstige specifieke Datatoken-portefeuilles kunnen de bruikbaarheid verbeteren.

In de nieuwste versie van Ocean (v4) zijn ook data NFT's geïntroduceerd. Dit zijn verhandelbare ERC-721 tokens die gegevens op het Ocean platform vertegenwoordigen. Deze kunnen in combinatie met de datatokens in worden gezet om de toegang tot datasets te beperken. Ocean biedt een proces voor het publiceren van datasets en biedt flexibiliteit in de prijsstelling van de datasets voor eerlijke transacties. Hiermee krijgen aanbieders meer controle en toegang tot een wereldwijde markt, terwijl de betrouwbaarheid, authenticiteit en traceerbaarheid van hun gegevens worden gewaarborgd.

Ocean Ecosysteem

Ocean Protocol heeft een uniek ecosysteem gecreëerd, doordat de waardepropositie aanzienlijk verschilt van andere partijen in de cryptocurrency sector. Ocean Protocol dient als een data marktplaats, een meerderheid van haar partners opereert dan ook in vergelijkbare sectoren. Sommige projecten zijn boven op de software van Ocean gebouwd, zoals Acentrik, dat een datamarktplaats is voor grote bedrijven in verschillende sectoren, gebouwd door Mercedes-Benz Singapore.

Ocean Protocol Ecosysteem

Brainstem gebruikt de Ocean technologie voor de realisatie van een schaalbaar en gedecentraliseerd systeem voor het verzamelen en gebruiken van gegevens van/voor draagbare gezondheidsapparaten. Ook heeft Ocean samenwerkingen met partners die actief bijdragen aan een betere data-economie voor iedereen, zoals de Web3-dienstverlener KryptonLabs.

Nieuws Ocean Protocol

We willen graag enkele van de ontwikkelingen benadrukken die Ocean Protocol de afgelopen maanden heeft doorgemaakt. In oktober maakte het Ocean-team de Ocean Document Uploader oplossing bekend. Voorafgaand aan de release van de Uploader sloegen gebruikers, wie werkten met de toolkit van Ocean, hun gegevens op bij een opslagplatform naar keuze. Vervolgens moesten gebruikers Ocean-componenten gebruiken om de referentiegegevens van de data te publiceren en te versleutelen tot een Data NFT. Vanaf oktober kunnen gebruikers deze platforms eenvoudig verbinden binnen het Ocean Protocol ecosysteem.

Ocean Predictoor
Bron: https://blog.oceanprotocol.com/meet-predictoor-accountable-accurate-prediction-feeds-8b104d26a5d9

In oktober introduceerde Ocean, in samenwerking met Oasis Network en Celer, de Ocean Predictor op het Sapphire-mainnet van Oasis Network. De Ocean Predictor fungeert zowel als een stack en een dApp voor voorspellingsfeeds waarmee prijsbewegingen van digitale activa worden voorspeld. Het waarborgt de nauwkeurigheid van de voorspellingen door middel van staking. Gebruikers moeten OCEAN-tokens inzetten op hun voorspelde prijsbeweging. Als ze het fout hebben, zullen ze een deel van het bedrag verliezen; bij een juiste voorspelling verdienen ze extra tokens. Hierdoor zullen alleen professionele traders hun voorspellingen doen. Het team verwacht dat de precisie in de loop van de tijd zal verbeteren, dankzij de onderliggende structuur. Aanvankelijk zal het worden toegepast op DeFi-tokens, waardoor gebruikers snel de cyclus van waardecreatie van gegevens kunnen voltooien en tastbare winsten kunnen behalen.

Ocean Protocol Koers

Na een neerwaartse trend vorig jaar is de OCEAN prijs weer teruggekeerd binnen het eerdere prijsbereik. Momenteel vertoont de prijs een opwaartse trend en stabiliseert zich in het halverwege het kanaal. Het nadert langzaam het weerstandsniveau van ongeveer 65 cent. De 50-week Exponential Moving Average (EMA) geeft inzicht in de langetermijntrend en benadrukt een verschuiving van een langdurig bearish sentiment dat aanhield tot februari van dit jaar.

Ocean Protocol Technical Analysis

Wilt u het volledige rapport doornemen? Ons rapport biedt diepgaande analyses in het team, tokenomics, technologie en meer. Wilt u direct toegang tot al onze onderzoeksrapporten? Maak dan een account aan in onze portal.

SHARE THIS ARTICLE