joe

Wat is Solana (SOL)?

GO TO

Introductie Solana (SOL)

Solana is een cryptocurrency project dat het probleem omtrent schaalbaarheid van decentrale netwerken wil oplossen. Eén van de grote discussiepunten over decentrale netwerken zoals die van Bitcoin en Ethereum is de schaalbaarheid, oftewel het aantal transacties per seconde wat het netwerk aan kan. Stel dat iedereen zijn boodschappen en alledaagse uitgaves wil betalen via de blockchain, dan moet het mogelijk zijn om betalingen snel en goedkoop af te handelen.

Op netwerken zoals die van Ethereum of Bitcoin is dit momenteel niet mogelijk door de hoge transactiekosten en lage transactie snelheid. Dit leidt ook tot lange wachttijden en/of hoge kosten voor transacties maar ook voor gebruikers van gedecentraliseerde apps (dApp) op deze netwerken. Hier wil Solana dus verandering in brengen.

Solana Technologie

Solana als blockchain wordt op het moment onderhouden door 200 nodes die meer dan 50.000 transacties per seconde aan kunnen. De schaalbaarheid en de goedkope transactie kosten van het Solana netwerk zijn te danken aan o.a. het Proof of History protocol wat gebruikt wordt. Dit houdt in dat er geen directe confirmatie plaats hoeft te vinden op het netwerk omdat transacties achteraf goedgekeurd kunnen worden.

Alle transacties worden namelijk van een extra tijd hash voorzien waardoor er een chronologische volgorde in transacties is te achterhalen. Hoe het verwerken van transacties op de Solana blockchain precies werkt is in figuur 1 weergegeven.

Proof of History Solana

Snelle transacties, Lage kosten

De taak van de ‘Leaders’ bestaat uit het ordenen van alle transacties zodat deze efficiënt geverifieerd kunnen worden. Met high-spec computers is een dergelijke operatie gemakkelijk en snel uit te voeren. Zodra de leider de transacties heeft geordend, zendt hij de transacties naar de verifiers. De verifiers checken dan of de transacties correct zijn en geven los van elkaar bevestiging dat deze klopt.

Zodra er genoeg verifiers dezelfde bevestiging hebben gegeven is de state van de blockchain vastgezet. Op deze manier kunnen er parallel heel veel berekeningen worden gedaan en maakt Solana de snelle en goedkope transacties mogelijk.

Solana Use Case

Solana is een open-source smart contract platform dat zich richt op de Decentralized Apps (DApps) en de Decentralized Finance (DeFi) markt. Het is dus een soort concurrent van protocollen zoals Ethereum, EOS, NEO en Tron. Solana heeft als doel om de schaalbaarheid te verbeteren, zodat gedecentraliseerde apps beter kunnen functioneren. Dit vooral om huidige DeFi protocollen beter te laten draaien en betaalbaarder te maken als momenteel mogelijk is op de andere netwerken.

Met de komst van DeFi is het aantal transacties wat gemaakt wordt op decentrale netwerken enorm toegenomen. Ethereum heeft zelfs transactiekosten gezien van meer dan 30 euro per stuk, in een wereld waar hele DeFi ecosystemen moeten draaien op dit soort blockchains is dat gewoon niet rendabel.

Het Solana platform wil daarom dat transacties op het netwerk een zeer korte verwerkingstijd hebben tegen enorm lage kosten en wil zo dit soort applicaties naar zich toe trekken. Deze propositie zorgt er niet alleen voor dat nieuwe projecten worden aangetrokken maar ook bestaande projecten maken de overstap. Onderstaand is het ecosysteem van Solana weergegeven.

Solana Ecosysteem

Zoals eerder beschreven focust Solana zich op DApps en DeFi projecten. Dit is ook te zien in de partners en teams die zij aantrekken in hun ecosysteem. Hieronder ziet u een aantal protocollen die al draaien op Solana.

Protocollen op Solana

Solana Nieuws

Sinds de lancering van het Beta-net van Solana in maart 2020 zijn de ontwikkelingen van het platform in een stroomversnelling terecht gekomen. Binnen het Solana ecosysteem zijn er sinds toen veel nieuwe en bestaande smart contract ontwikkelaars naar het netwerk toe getrokken.

Ondanks dat er al een flinke vaart in de ontwikkelingen van het Solana ecosysteem zit wil Solana Labs het ecosysteem een extra zetje geven om de groei te versnellen. In een privétokenverkoop is Solana Labs erin geslaagd om maar liefst $ 314,15 miljoen op te halen. Met deze financiering kan Solana Labs de juiste partners en kapitaal binnenhalen. Verder zorgt het er ook voor dat de ontwikkeling en lancering van nieuwe DeFi- of Web3-projecten versnelt kan worden binnen het hele ecosysteem.

Solana Koers

Prijs Solana

Wanneer er wordt gekeken naar de grafiek van SOL/USDT kunnen we een snelle en simpele conclusie trekken.

Na een lange opwaartse trend is de prijs van Solana in een consoliderende fase beland. Twee cruciale prijslevels om in de gaten te houden zijn $49,19 en $24,37. Zo lang de prijs tussen deze twee waardes beweegt is de consolidatie periode nog intact. Een uitbreker van één van de twee zal bepalen welke trend Solana de komende periode in zal gaan.

Voor nu is het belangrijk om te concluderen dat een consoliderende fase na een opwaartse trend duidt op krachtverzameling voordat de trend zich voort kan zetten. Dit is geen garantie dus is het verstandig om zowel de opwaartse waarde van $49,19 als de neerwaartse waarde van $24,37 in de gaten te houden.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE