joe

Wat is Yearn Finance (YFI)?

GO TO

Introductie Yearn Finance (YFI)

Sinds de komst van de financiële dienstverlening hebben deze instanties het exclusieve recht toegeëigend voor het verlenen van alle financiële diensten. Zo zijn banken bijvoorbeeld één van de weinige die spaarrekeningen mogen aanbieden tegen een bepaalde rente. Gebruikers zijn vrij om gebruik te maken van de aangeboden financiële diensten, maar leveren hier wel bepaalde rechten voor in. Eén van deze rechten bevat het eigendom van de beschikbaar gestelde fondsen. De Financiële dienstverleners hebben de volledige controle over de tegoeden en kunnen deze bijvoorbeeld zonder toestemming laten bevriezen.

De opkomst van cryptocurrencies heeft het mogelijk gemaakt om een gedecentraliseerd financieel systeem te creëren met gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi). Zo zijn er gedecentraliseerde varianten ontstaan van het lenen en het verschaffen van liquiditeit. Wanneer iemand bijvoorbeeld zijn cryptocurrency beschikbaar stelt voor een lening, wordt deze beloont met een bepaald rentepercentage over het bedrag.

Met de komst van deze DeFi diensten ontstonden er verschillende manieren om rendement te genereren over beschikbare gelden. Al snel gingen gebruikers op zoek naar de beste en meest efficiëntste manieren om rendement te genereren. Dit wordt Yield Farming genoemd. Yield Farmers maken gebruik van verschillende DeFi platforms om een zo’n hoog mogelijk rendement te behalen over hun investering. Echter kunnen de rentetarieven op DeFi platforms per dag verschillen, mede door de veranderende omstandigheden binnen de sector. Dit maakt het lastig om de yield farming strategie volledig te optimaliseren, met name wanneer dit individueel wordt gedaan.

Yearn Finance biedt een DeFi platform waar verschillende yield farming strategieën worden aangeboden, zodat investeerders het maximale rendement op hun investering kunnen behalen. De genoemde strategieën worden ook wel “Vaults” genoemd. De vaults bestaan uit 1-2 cryptocurrencies die een vooraf bepaalde strategie volgen om het maximale rendement te behalen. Mensen die hun tegoeden in de vaults storten, behouden zelf de controle over hun fondsen en kunnen dit opnemen wanneer het hen uitkomt. Een deel van het behaalde rendement wordt gestort in de kasreserves van de Yearn Finance Decentralized Autonomous Organisation (DAO).

Yearn Finance Technologie

De geïmplementeerde technologie in Yearn Finance wordt het best geïllustreerd aan de hand van de werking van de vaults. De vaults zijn smart contracten die inkomende stortingen van de investeerders accepteren en vervolgens de voorgeprogrammeerde strategie uitvoert. De strategie kan bestaan uit verschillende combinaties van financiële diensten, zoals het verstrekken van liquiditeit.

Yearn Vaults

Over het algemeen zijn de vaults geprogrammeerd om over één specifieke cryptovaluta het maximale rendement te behalen. Als het tegoed in de vault is gestort dan behouden de investeerders de controle over de tegoeden. Investeerders kunnen dus zonder enige moeite hun storting weer opnemen. Daarnaast brengt het protocol geen kosten in rekening voor het opnemen en storten van tegoeden.

Yearn Finance Vaults

Om de continuïteit van het protocol te waarborgen, rekent Yearn een vergoeding van 20% op de winst van elke succesvolle strategie. De ontwikkelaars van de strategieën ontvangen 10% als beloning voor hun inzet en de resterende 10% gaat naar de kasreserves van de DAO voor de verdere ontwikkeling van het ecosysteem.

Yearn Finance Use Case

Yearn Finance biedt een reeks van yield farming vaults aan investeerders om het maximale rendement te behalen over hun investering. De vaults bevinden zich op het DeFi platform waar men een beschrijving kan vinden met de bijbehorende strategie. Op deze manier kunnen investeerders een strategie kiezen die het beste bij hen past. De technologie van Yearn helpt bij het maximaliseren van het rendement door verschuiving van tegoeden, auto-compounding, en het opnieuw balanceren van de fondsen in de vaults.

Ethereum Vault

Eén van grootste vaults van Yearn Finance is de Ethereum (ETH) vault. Om deel te nemen aan de vault, moeten investeerders ETH storten. De investeerders behouden hun eigendom in ETH, zodat de mechanismen van de vaults altijd in bezit blijven van de onderliggende asset. Investeerders kunnen zich informeren over de strategie die momenteel bestaat uit verschillende diensten, waaronder staking. Momenteel heeft het ongeveer $400M aan ETH in zijn bezit. De huidige strategie heeft in minder dan een jaar geresulteerd in een APY van 1,49%; totale inkomsten van $5M.

Yearn Finance strategie


Yearn Finance Ecosysteem

Yearn Finance is in een korte periode uitgegroeid tot één van de grootste rendement optimalisators binnen DeFi. Gedurende deze tijd heeft het protocol meerdere samenwerkingen opgezet. Onder deze samenwerkingsverbanden vallen protocollen zoals PowerPool, die vermogensbeheer strategieën leveren en Cover Protocol, dat functioneert als een peer-to-peer verzekeringsmarkt.

Yearn Finance ecosysteem

Yearn biedt klanten twee financiële bijdiensten die “Iron Banks” en “Labs” worden genoemd. Iron banks zijn leen-en uitleen instrumenten waarover de uitleners rendement kunnen verdienen over de uitgeleende cryptocurrencies. Labs zijn experimentele vaults die opkomende strategieën testen, dit beleggingsinstrument kan worden gecategoriseerd als “high-risk high-reward”.

Yearn Finance Nieuws

Oprichter kondigt vertrek aan

Andre Cronje, oprichter van Yearn Finance, heeft onlangs aangekondigd dat hij het DeFi ecosysteem gaat verlaten. Cronje is één van de meest actieve ontwikkelaars in DeFi en zijn vertrek liet de markt en zijn ondernemingen geschrokken achter. Het vertrek van Cronje is spijtig, maar er zijn nog steeds ongeveer 150 ontwikkelaars die het protocol van Yearn Finance onderhouden.

Samenwerking Shapeshift

Recentelijk kondigde Yearn Finance een samenwerkingsverband aan met ShapeShift. Dit is een crypto management platform dat onlangs is getransformeerd in een DAO. Het platform ondersteunt 750+ cryptocurrencies over 11 blockchains, die veilig verzonden kunnen worden, ontvangen, gekocht, verhandeld en opgeslagen. De samenwerking met Yearn zal gebruikers van ShapeShift in staat stellen om rendement te behalen over hun digitale assets zonder extra kosten.

Yearn Finance Koers

De prijsgrafiek van de YFI token laat een lange consolidatieperiode van bijna een jaar zien. Na de enthousiasme die loskwam bij de opkomst van DeFi en de mogelijkheden die het kan bieden ten opzichte van het traditionele financiële systeem, laat deze trend een langzame afname van het enthousiasme zien. De historische all-time high werd behaald in mei 2021, sindsdien bevindt de token zich in een neerwaartse trend. De meest recente snelle stijging leidde tot een toename van ruim 80%, echter werd deze weer snel afgeremd door de onzekere marktsituatie.

Yearn Finance Prijs

YFI token

Op dit moment schommelt de prijs rond de psychische grens van $20k. Mocht Yearn in staat zijn snelle stappen te ondernemen met betrekking tot de eerder aangekondigde roadmap van afgelopen jaar, dan kan dit een positief effect hebben op de koersontwikkeling van de YFI token. Onlangs kende de koers nog een val van 14.5% na de aankondiging van het vertrek door Yearn founder Andre Cronje. Hiervan lijkt de koers inmiddels hersteld te zijn.

Omdat toekomstige inflatie onwaarschijnlijk lijkt, is het een kwestie van het vergroten of verbeteren van de use-case van de YFI-token. Hierdoor zou het goede bedrijfsmodel van Yearn zichtbaar kunnen worden in een positieve prijsontwikkeling van de YFI-token.

Wilt u het volledige rapport doornemen? Ons rapport biedt diepgaande analyses in het team, tokenomics, technologie en meer. Wilt u direct toegang tot al onze onderzoeksrapporten? Maak dan een account aan in onze portal.

SHARE THIS ARTICLE