joe

Weekly Update: 12 Juni

Hodl Team
Hodl Team
12 juni 2024
Welkom bij onze wekelijkse update waarin wij u op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

Wat gebeurde er tussen 5 en 12 juni?

  • Vanwege de Markets in Crypto Assets Regulation van de Europese Unie (EU) wordt de industrie getuige van een mogelijk verbod op verschillende stablecoins binnen de EU, waaronder de stablecoin USDT van marktleider Tether. Lees meer

  • De Europese Centrale Bank heeft haar rente verlaagd met 25 basispunten; dit is de eerste renteverlaging door de centrale bank sinds 2019. Lees meer

  • Bitcoin en Ether zagen aanzienlijke instromen van institutioneel kapitaal waardoor de beleggingsproducten binnen één week bijna $2 miljard en $70 miljoen aantrokken. Lees meer

  • Fidelity International, een in Londen gevestigde fondsbeheerder én onderdeel van Fidelity Investments, heeft een deel van haar Money Market Fund getokeniseerd met behulp van J.P. Morgan's private blockchain Onyx Digital Assets. Lees meer

Verschillende stablecoins worden mogelijk verboden in de EU

In mei 2023 heeft de Europese Raad de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCAR) goedgekeurd. Dit markeert het eerste uitgebreide regelgevingskader voor cryptocurrency. MiCAR is bedoeld om de handel in cryptocurrency binnen de EU-lidstaten te reguleren, te vereenvoudigen en te beveiligen. Enkele cruciale stablecoins zullen eind juni de Europese cryptomarkt verlaten, omdat ze niet voldoen aan de nieuwe kapitaal- en transactieverplichtingen. Eén van deze stablecoins is Tether, dat in de meeste handelsparen op beurzen wordt gebruikt en bijna 50% van het handelsvolume van alle cryptocurrencies vertegenwoordigt.

Dit is een grote klap voor de Europese cryptomarkt en kan mogelijk leiden tot isolatie van andere sectoren, aangezien de meeste stablecoins moeite hebben om aan de nieuwe vereisten te voldoen. De hoop is nu deels gevestigd op USDC, de op één na grootste stablecoin qua marktkapitalisatie, welke mogelijk wel aan de vereisten voldoet. Ook is de verwachting dat dit meer ruimte zal bieden aan euro-stablecoins, doordat deze makkelijker aan de EU-normen kunnen voldoen. Voor Hodl-beleggers willen we benadrukken dat de Hodl-fondsen niet worden beïnvloed door het vertrek van deze stablecoins en dat onze activiteiten zonder problemen zullen doorgaan.

De Europese Centrale Bank verlaagt de rente

Op 6 juni heeft de Europese Centrale Bank (ECB) haar rente met 25 basispunten verlaagd, waardoor de depositorente op 3,75% komt te liggen. Voorheen stond de rente in de Europese Unie op een recordhoogte van 4%, waardoor deze verlaging de eerste is sinds 2019. Met deze stap sluit de ECB zich aan bij andere centrale banken, zoals die in Canada, Zweden en Zwitserland, die hun rentes ook recent hebben verlaagd. Hoewel dit enige verlichting bood voor de financiële markten, ligt de grootste focus op de Federal Reserve en haar nieuwe dot plot.

Veel analisten verwachten dat er dit jaar slechts één of twee renteverlagingen zullen plaatsvinden in plaats van de eerder verwachte drie. Daarentegen heeft senator Elizabeth Warren een brief geschreven waarin ze de Federal Reserve aanspoort om het voorbeeld van de ECB te volgen, met het argument dat hoge rentes de economie schaden. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat deze brief invloed zal hebben op de beslissingen van de onafhankelijke Federal Reserve.

Bitcoin en Ether zien aanzienlijke instroom via beleggingsproducten

In een rapport dat op 10 juni werd gepubliceerd door vermogensbeheerder CoinShares, hebben crypto beleggingsproducten in de eerste week van juni meer dan $2 miljard aan instroom gegenereerd. Bitcoin en Ethereum leidden de weg met respectievelijk $1.973 miljoen en $68,9 miljoen van het totaal van $2.038 miljoen. Daarnaast stegen de handelsvolumes naar $12,8 miljard, wat 55% hoger is dan de voorgaande week. Voor Ether was dit de beste week sinds maart, voornamelijk dankzij de verrassende goedkeuring van de verhandeling van de spot ETF door de Securities and Exchange Commission. Terwijl de interesse in crypto beleggingsproducten in april en begin mei daalde, nam deze halverwege mei weer toe, waarbij de producten in vijf weken tijd meer dan $4,3 miljard aantrokken.

Fidelity International lanceert getokeniseerd fonds op de blockchain van J.P. Morgan

Fidelity International, een in Londen gevestigde fondsbeheerder en onderdeel van Fidelity Investments, heeft aandelen van zijn geldmarktfonds getokeniseerd met behulp van J.P. Morgan's op Ethereum gebouwde private blockchain Onyx Digital Assets. Dit is niet de eerste keer dat ze experimenteren met cryptocurrency; recentelijk werkten ze samen met de Zwitserse bank Sygnum aan een tokenisatieproject.

Steeds meer traditionele financiële instellingen verkennen de mogelijkheden van cryptocurrency. In oktober 2023 voerde J.P. Morgan zijn eerste blockchain transactie uit met getokeniseerde aandelen in een BlackRock-geldmarktfonds. Onlangs heeft BlackRock verdere stappen gezet in tokenisatie door zijn eerste getokeniseerde investeringsfonds ‘BUIDL’ te lanceren op Ethereum.

Ander cryptocurrency nieuws

  • Het aantal dagelijkse actieve gebruikers op Ethereum en zijn layer 2-netwerken is sinds 2020 vernegenvoudigd. Het merendeel van de transacties vond echter plaats op L2's vanwege de lagere kosten en snellere transacties.

  • Voor het eerst in 15 maanden steeg de totale waarde in de DeFi-sector naar $192 miljard. Deze stijging wordt toegeschreven aan de koersstijging van Ether, die de rest van het ecosysteem meeneemt in deze beweging.


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE