joe

Weekly Update: 15 Mei

Hodl Team
Hodl Team
15 mei 2024
Welkom bij onze wekelijkse update waarin wij u op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

Wat gebeurde er tussen 8 en 15 mei?

  • ARK en 21Shares lieten het staking-onderdeel uit hun aanvraag voor een Ether spot ETF vallen, terwijl Grayscale zijn aanvraag voor een Ether futures ETF introk. Lees meer

  • De Europese Unie overweegt de integratie van cryptocurrency in de beleggingsmarkt voor beleggingsfondsen van 13 biljoen dollar. Lees meer

  • In april daalde het maandelijkse handelsvolume in de cryptocurrency markt voor het eerst in zeven maanden, met 28%. Lees meer

  • De ingestorte beurs FTX stelt een compensatieplan van 16,3 miljard dollar voor om schuldeisers terug te betalen. Lees meer

Vermogensbeheerders passen plannen voor Ether ETF's aan

Op 10 mei diende vermogensbeheerder 21Shares haar Ether spot ETF aanvraag opnieuw in. Reden hiervoor was het staking-component via een extern platform dat uit de aanvraag werd verwijderd. Hoewel er geen officiële verklaringen zijn afgelegd, meent Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas dat dit een wijziging is in reactie op verwachte feedback van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De uiterlijke deadline voor de goedkeuring van deze aanvraag? is 24 mei. Binnen de markt wordt momenteel verwacht dat de SEC alle aanvragen (voorlopig) zal afwijzen. Daarnaast heeft vermogensbeheerder Grayscale op 8 mei zijn aanvraag voor een Ether futures ETF ingetrokken, slechts drie dagen voordat de SEC hierover een definitief besluit zou nemen, wat tot verwarring leidde onder analisten.

De EU overweegt cryptocurrency op te nemen in het framework voor beleggingsfondsen

De EU overweegt om cryptovaluta op te nemen in haar kader voor beleggingsfondsen, bekend als "Instellingen voor Collectieve Belegging in Verhandelbare Effecten (ICBE)", met een waarde van 12,88 biljoen dollar. De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) is begonnen met het herzien van deze regels, waarbij ze zich specifiek richten op cryptocurrency. Ook wordt er gevraagd om meningen van mensen uit de sector om de voor- en nadelen te begrijpen. In tegenstelling tot Amerikaanse ETF's, die goedkeuring nodig hebben voor specifieke activa, kunnen ICBE-fondsen verschillende cryptovaluta omvatten zonder extra goedkeuringen. Hoewel dit een belangrijke stap kan zijn, staat de EU bekend om haar langzame besluitvorming. Het kan dus nog jaren duren voordat er een definitieve beslissing volgt.

Het maandelijkse handelsvolume daalde voor het eerst in zeven maanden

In april zag de sector het maandelijkse handelsvolume voor het eerst in zeven maanden dalen; er was een afname van 28% vergeleken met maart. Hiermee kwam er een einde aan de zeven maanden durende groei. Hoewel dit zorgelijk lijkt, was er van februari tot en met maart een totale toename van ruim 90%, voornamelijk dankzij de sterke groei van de Bitcoin ETF's. Nu de vraag naar ETF's wat afkoelt en de geopolitieke spanningen toenemen, normaliseert het volume weer. Ondanks deze terugval is het totale maandelijkse handelsvolume nog steeds hoog, ongeveer $6,6 biljoen. Dit is nog altijd een verdubbeling van het gemiddelde in 2023. Hoewel het een krimp is, verwachten we dat de stijgende trend voortzet naarmate het jaar vordert.

Ingestorte FTX stelt een compensatieplan van 16,3 miljard dollar voor om schuldeisers terug te betalen

Op 7 mei heeft FTX een voorstel gepubliceerd voor een compensatieplan van 16,3 miljard dollar voor de schuldeisers. Dit plan moet nog worden afgerond en goedgekeurd door de faillissementsrechtbank in het District Delaware in de Verenigde Staten. Het voorgestelde bedrag is twee keer zo hoog als het tekort dat FTX achterliet, ongeveer 8 miljard dollar. Het plan bepaalt dat schuldeisers met claims onder de 50.000 dollar in aanmerking komen voor een vergoeding van 118% van hun vordering, wat neerkomt op 98% van alle schuldeisers. Bovendien zal FTX schuldeisers compenseren op basis van de waarde van hun bezittingen ten tijde van het faillissement en niet volgens de huidige marktprijzen.

Dit ondanks de vele verzoeken van schuldeisers voor een vergoeding tegen de huidige marktprijzen; Bitcoin alleen al steeg met ongeveer 280%. Na goedkeuring zal de terugbetaling binnen 60 dagen plaatsvinden. Veel marktdeelnemers speculeren momenteel dan ook dat deze middelen zullen terugvloeien naar de sector aangezien de betalingen in dollars worden uitgevoerd. Dit zou kunnen betekenen dat er de komende maanden nieuwe liquiditeit naar de markt stroomt.

Ander cryptocurrency nieuws

  • Een plotselinge stijging van de meme-stock Gamestop heeft cryptocurrency investeerders aangezet om hun kansen te grijpen in memecoins, wat resulteerde in een sterke opwaartse beweging voor deze zeer speculatieve activa.

  • Wells Fargo, een Amerikaans multinationaal financieel dienstverlenend bedrijf, heeft bekendgemaakt aandelen te bezitten in de ProShares Bitcoin ETF, Grayscale Bitcoin Trust en Bitcoin Depot, een aanbieder van crypto-geldautomaten.

  • De State of Wisconsin Investment Board (SWIB), dat het staatspensioenfonds beheert, heeft bericht dat het voor 100 miljoen dollar aan BlackRock's IBIT ETF en $63 miljoen in Grayscale's GBTC ETF heeft verworven.


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE