joe

De snelle ontwikkelingen en het anonieme karakter maken de cryptocurrency markt uitdagend om zelf in te beleggen. Daarom heeft veilig en vertrouwd beleggen bij ons de hoogste prioriteit.

Het belang van veiligheid

De komst van de cryptocurrency markt heeft de financiële wereld op zijn kop gezet. De explosieve groei van cryptocurrencies kent veel drijfveren, maar een van de belangrijkste is de razendsnelle innovatie in de markt. Hoewel de snelle groei beleggers interessante investeringsmogelijkheden biedt, creëert het ook veel uitdagingen en risico's. Zo zijn de nieuwe methoden en technologieën vrij complex, waardoor een fout snel gemaakt is. Daarnaast is door het digitale karakter de mate van veiligheid dan ook vaak enkel gewaarborgd door geprogrammeerde code. De combinatie van deze factoren maakt het een interessante aangelegenheid voor mensen met verkeerde bedoelingen. Deze zorgen kunnen uit handen worden genomen door te vertrouwen op een gespecialiseerde en ervaren partij.

Bij Hodl staat veiligheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel. De veiligheid van de gelden van onze participanten hebben voor ons topprioriteit, daarom hanteren onze fondsen de hoogste standaarden op het gebied van veiligheid en voldoen wij aan de laatste wet- en regelgeving.

Onze veiligheidsmaatregelen

Cold storage

De veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren is door deze op te slaan in cold storage. Doordat wij een langetermijnvisie hanteren, wordt het grootste gedeelte van onze fondsen in cold storage opgeslagen. Cold storage houdt in dat de cryptocurrencies worden beveiligd in een digitale, maar offline omgeving. De veiligheid wordt hierdoor gewaarborgd, omdat de wallet niet verbonden is met het internet. Hierdoor worden de cryptocurrencies beschermd tegen hackers, doordat het voor hen onmogelijk is om via het internet bij deze fondsen te geraken. 

Voor onze opslag maken wij gebruik van Ledger Vault, de marktleider op het gebied van cold storage. Naast de opslag in een offline-omgeving brengt Ledger Vault enkele aanvullende veiligheidsmaatregelen. Zo kennen onze wallets een multi-signature beveiliging, dit houdt in dat een transactie vanaf deze wallet altijd moet worden goedgekeurd door meerdere mensen. Hierdoor wordt er een aanvullende beveiligingslaag aangebracht door de uitschakeling van een single-point of failure.

Decentralized Exchanges

Cryptocurrencies zijn ontwikkeld vanuit het idee om zelf de bewaring over uw eigen middelen te behouden en tegelijkertijd financiële diensten te decentraliseren. Momenteel vindt het grootste deel van het handelen plaats op gecentraliseerde beurzen, omdat zij lage kosten hanteren en een groot aanbod van cryptocurrencies bieden. Het nadeel is dat eigen beheer moet worden overgedragen en opnames moeten worden goedgekeurd. Dit staat haaks op de ideologie van cryptocurrencies. 

Om het eigendom over de cryptocurrencies van onze klanten te houden, maakt Hodl gebruik van gedecentraliseerde beurzen met een bewezen staat van dienst, zoals Uniswap. Hierdoor is het mogelijk om te handelen in cryptocurrencies zonder het beheer hiervan op te geven.

Centralized Exchanges

Er zijn gevallen waarin we gecentraliseerde beurzen moeten gebruiken, bijvoorbeeld wanneer we met grotere volumes handelen en de gedecentraliseerde beurs niet voldoende liquiditeit heeft. Voor deze trades gebruiken de Hodl-fondsen hoofdzakelijk Binance, omdat deze een bewezen staat van dienst heeft en onlangs bijvoorbeeld ook haar Proof-of-Reserves heeft gepubliceerd. Dit is een bewijs dat de beurs over voldoende middelen beschikt om te functioneren en alle gedeponeerde gelden te kunnen dekken.

In enkele gevallen maken we gebruik van kleinere beurzen, zoals bijvoorbeeld bij het verhandelen van een cryptocurrency met een kleinere marktkapitalisatie welke nog niet op Binance is genoteerd. In alle gevallen worden, indien de cryptocurrency dit ondersteund, deze direct weer in cold storage opgeslagen.

Volgens de laatste richtlijnen

AFM-registratie

Omdat de cryptocurrency-markt nog grotendeels ongereguleerd is, weerhoudt dat sommige beleggers ervan te investeren. Wij geloven dat regulering de groei van de markt kan bevorderen en uiteindelijk kan bijdragen tot een grootschalige adoptie door het brede publiek en financiële instellingen. Om deze ontwikkeling te ondersteunen is Hodl geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder op de Nederlandse financiële markt. Om die reden moeten we voldoen aan de huidige en aankomende Nederlandse en Europese regelgeving.

Gescheiden gelden

Om de beschikbaarheid van de gelden van de klant te waarborgen, worden de tegoeden van de Hodl-fondsen opgeslagen in een afzonderlijke entiteit. De gelden zijn derhalve niet betrokken bij de dagelijkse operationele kosten en zijn beschikbaar voor opname door de participant. Dankzij deze juridische structuur zijn de digitale tegoeden gescheiden van alle juridische en operationele kwesties die verband houden met Hodl.nl en de Hodl Group in zijn geheel. Alle Hodl-fondsen volgen een soortgelijke structuur om het tegoed van onze participanten te beschermen.

AML en Wwft

Om de integriteit en continuïteit van de Hodl-fondsen te waarborgen, volgen wij de nodige stappen om onze participanten te identificeren. Dit is ook wel bekend als Know-Your-Customer (KYC) processen. Daarnaast moeten wij ons houden aan de Anti-Money-Laundering (AML) wetgeving en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrrisme (Wwft). Dit doen wij door de herkomst van de tegoeden van participanten te controleren.

Onze beleggingsstrategie

Naast de geïntegreerde veiligheidsmaatregelen hebben wij in de beleggingsstrategie van de fondsen verschillende risicomijdende procedures ingevoerd. Wij geloven in de toekomst van cryptocurrency, daarom zijn al onze posities long-only met een beleggingshorizon van vijf jaar. Naast de long-only strategie zijn de Hodl-fondsen gestructureerd via een bottom-up strategie. Onze fondsen zijn verdeeld in drie categorieën: de foundation met gerenommeerde cryptocurrencies, de floor met cryptocurrencies met praktische toepassingsmogelijkheden en de top bevat speculatieve cryptocurrencies.

Vanwege het risico dat verbonden is volatiele karakter van de cryptocurrency-markt, zijn onze fondsen uitgesloten van leverage trading, short-positions en andere derivaten. Om extra rendement te genereren, maken de Hodl-fondsen gebruik van specifieke DeFi-diensten die de veiligheid van onze fondsen garanderen. Hodl doet niet aan lenen, uitlenen of liquiditeitsverschaffing, omdat dit kan leiden tot (tijdelijk) verlies van fondsen. De Hodl-fondsen zetten alleen in op platforms met een goede reputatie en in relatief kleine bedragen.