Op 31 juli kondigde de Federal Reserve aan dat de huidige rentestand van 5,50% gehandhaafd zou blijven, terwijl andere centrale banken, zoals de Bank of England en de Europese Centrale Bank, startten met de eerste renteverlagingen. Aanvankelijk bleven de financiële markten stabiel, maar dit veranderde met de publicatie van economische cijfers op 1 en 2 augustus. Indicatoren zoals het werkloosheidspercentage, de ISM Manufacturing PMI en de niet-agrarische werkgelegenheid wezen erop dat de VS mogelijk afstevent op een recessie. Dit leidde tot bezorgdheid dat de Federal Reserve te langzaam handelt met het verlagen van de rente. Hierdoor daalden de wereldwijde financiële markten en verloor de cryptomarkt ruim 25% van zijn marktkapitalisatie sinds 1 augustus. Hoewel de markten op 6 augustus tekenen van herstel begonnen te vertonen, blijft het onzeker of het ergste voorbij is of dat dit slechts een tijdelijke opleving is. Wilt u meer lezen over deze ontwikkelingen, bekijk dan onze uitgebreide marktanalyse via deze link.
In januari werden er negen Bitcoin spot ETF's op de markt geïntroduceerd, waarbij Grayscale opviel vanwege zijn bezit van meer dan 600.000 Bitcoins bij de lancering. Dit was het resultaat van het omzetten van hun trust in een ETF. Helaas trok Grayscale ook negatieve aandacht vanwege de hoge beheerkosten van 1,50%, wat zeven keer hoger was dan het gemiddelde van zijn concurrenten. Hierdoor verloor Grayscale in slechts zeven maanden het beheer van 55% van de Bitcoins in de ETF. Om concurrerender te worden, lanceerde Grayscale op 31 juli de Grayscale Bitcoin Mini Trust (BTC) met beheerkosten van slechts 0,15%, de laagste onder alle Amerikaanse Bitcoin ETF's. De nieuwe ETF werd gelanceerd met een aanzienlijk startkapitaal, omdat 10% van de GBTC werd toegewezen aan het fonds, wat ten goede kwam aan GBTC-investeerders. De resultaten zijn positief: er is geen netto-uitstroom en er is ruim $241 miljoen de ETF’s ingestroomd.
Op 23 juli werd een tweede crypto geïntroduceerd op de Amerikaanse financiële markt met de lancering van negen Ether spot-ETF's. De markt keek vol verwachting uit naar de eerste handelsdag, die met een netto-instroom van ongeveer $106 miljoen een belovende start kende met een netto-instroom van ongeveer $106 miljoen. In de daaropvolgende negen handelsdagen hadden de ETF's echter slechts drie dagen met een netto-instroom, wat resulteerde in een totale uitstroom van ongeveer $462 miljoen. Deze tegenvallende prestaties zijn grotendeels te wijten aan de risicomijdende houding van beleggers vanwege de verslechterende marktomstandigheden en de hoge kosten van Grayscale, de grootste Ether-ETF. De markt had meer verwacht, hoewel ook de Bitcoin-ETF's een trage start kenden. Als de marktomstandigheden verbeteren of stabiel blijven, verwachten we dat deze instrumenten geleidelijk aan meer momentum zullen winnen.
Volgens een rapport van CNBC kunnen vermogensbeheerders van Morgan Stanley vanaf 7 augustus beginnen met het adviseren van geschikte klanten over twee Bitcoin spot-ETF’s: BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) en Fidelity's Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC). Dit is een historisch moment, aangezien financiële advieskantoren meestal terughoudend zijn om advies te geven over nieuwe financiële instrumenten en de lat voor goedkeuring erg hoog ligt. Voorlopig zullen deze vermogensbeheerders zich richten op de ETF's van BlackRock en Fidelity, die bekend staan als de "blue-chip" instrumenten. Beide ETF's hebben sinds hun lancering de meeste netto-instroom ervaren en genieten al een uitstekende reputatie. Nu deze vermogensbeheerders de mogelijkheid hebben om deze ETF’s aan te bevelen, zou de markt mogelijk een toename van de instroom in deze instrumenten kunnen zien.
Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.