joe

Marktupdate: April

GO TO

Bitcoin zet zijn stijgende koers voort

Gedurende de eerste twee weken van april kende Bitcoin een periode van consolidatie die werd gevolgd door een sterke opwaartse beweging, waarbij de koers dit jaar een nieuwe top van 31.000 dollar wist te bereiken. Het bereiken van dit nieuwe hoogtepunt werd gevolgd door een snelle correctie naar 28.000 dollar waarop de koers zich momenteel aan het stabiliseren is.

De continuering van de opwaartse trend zorgde voor een positief sentiment in de markt, al werd deze in de eerste twee weken met name gedreven door de dominante stijging van Bitcoin. Altcoins hadden het gedurende deze periode wat lastiger en kwamen wat later op gang. De markt houdt een voorzichtige houding aan na de laatste inflatiecijfers en met de (mogelijk laatste) aanstaande renteverhoging in gedachten.

Grafiek van Bitcoin's prijs plus de gebeurtenissen gedurende de maand april

Meevallende inflatiecijfers

Op 12 april zijn de maandelijkse inflatiecijfers van de Verenigde Staten opnieuw gepubliceerd, wat leidde tot enige volatiliteit in de markt in de aanloop naar de publicatie van de CPI. Dit was met name het geval omdat de Fed langzaam dichterbij haar prognose van de rentestand voor 2023 komt. Na een relatief gunstige publicatie van het maand-op-maand en jaar-op-jaar inflatiecijfer, (respectievelijk 0,1% en 0,5%), was de markt enigszins opgelucht. Dit resulteerde in een stijging van de prijs van Bitcoin, die steeg tot boven 31.000 dollar.

Verwachting voor de aankomende Fed vergadering in Mei
Bron: cmegroup.com

Hoewel de financiële sector te maken heeft met problemen, lijkt de inflatie momenteel af te nemen. Dit kan erop wijzen dat het beleid van de Fed eindelijk zijn vruchten begint af te werpen. Op 3 mei staat de volgende vergadering van de FOMC gepland waarin zij haar besluit over de rentestand zal delen. Momenteel wordt verwacht dat de rente met 0,25% zal worden verhoogd, waardoor deze op 5,25% uit zal komen. Eerder dit jaar was er reeds consensus dat dit de maximale rentestand van het jaar zou worden in de Verenigde Staten. In de komende maanden zullen we erachter komen of dit inderdaad het geval blijkt te zijn.

Shanghai Upgrade succesvol afgerond

Sinds de upgrade van het Ethereum netwerk naar Proof-of-Stake (PoS) is er hard gewerkt aan de volgende ugrade, namelijk de Shanghai Upgrade. Door de implementatie van PoS is het nu mogelijk voor gebruikers om hun Ether te staken, waardoor het netwerk beter functioneert. Inmiddels zijn er vele miljoenen aan Ether gestaked. Echter was het voorheen niet mogelijk om deze Ethereum te un-staken, maar de Shanghai Upgrade heeft dit veranderd. De upgrade stond gepland voor 12 april, en de aanloop ernaar zorgde al voor behoorlijk wat speculatie op de markt.

Er werd gevreesd dat het vrijgeven van de Ether zou leiden tot een negatieve druk op de koers van Ethereum. Om deze koersdruk te beperken is er een dagelijkse limiet van 40.000 Ether op opnames ingevoerd. Dit lijkt een fors aantal, maar de verwachting is dat de markt deze verkoopdruk kan opvangen. Dit wordt mede bevorderd doordat het staken van Ether wordt beloond, en het feit dat een groot deel van de beleggingen nog steeds onderwater staat.

Na de succesvolle Shanghai upgrade kan 40.000 ETH per dag un-staked worden

De speculatie heeft voor aardig wat volatiliteit gezorgd, maar uiteindelijk is de impact van de upgrade erg meegevallen. Het heeft er zelfs toe geleid dat andere beleggers meer zijn gaan staken, nu het mogelijk is om deze op een later tijdstip relatief eenvoudig te un-staken. Dit heeft geleid tot een koersstijging van Ethereum richting de 2100 dollar. Momenteel is de prijs van Ethereum stabiel gebleven. Deze consolideert tussen de prijsniveaus van $1900 en $2000 dollar.

De rol van Bitcoin Dominance

Een veelgebruikte indicator om de richting van de cryptocurrency markt te bepalen is de Bitcoin Dominance Chart. Deze grafiek toont het percentage van de marktkapitalisatie van Bitcoin in verhouding tot de totale cryptocurrency markt. In de begindagen van de cryptocurrency was de dominantie van Bitcoin vrij hoog, soms wel rond de 80%. Naarmate de cryptocurrency markt meer adoptie ondervond en er meer cryptocurrencies werden geïntroduceerd, begon de dominance van Bitcoin af te nemen.

Bitcoin Dominance in % gedurende de laatste vijf jaar

Een hoge BTC Dominance laat zien dat de markt over het algemeen kiest voor een defensieve aanpak, omdat Bitcoin over het algemeen stabieler beweegt dan de tienduizenden andere cryptocurrencies. Wanneer handelaren en beleggers meer risico nemen en rendement zoeken in andere cryptocurrencies, neemt de dominance weer af. Momenteel bedraagt de dominance van Bitcoin ongeveer 47%, en er zijn tekenen van een mogelijke neerwaartse trend.

Het niveau van 47% - 49% heeft zich ontwikkeld als een sterke psychologische barrière, en BTC heeft dit niveau bijna twee jaar niet kunnen doorbreken. Dit kan duiden op een interessante periode voor altcoins, maar het is nog relatief vroeg om deze conclusie definitief te trekken. Het is ook belangrijk om tegelijkertijd naar andere factoren te kijken, zoals de macro-economie, de dominance van stablecoins en het aantal beleggers dat de markt verlaat.

Getouwtrek in de wereld van regulatie

In de eerste vier maanden van 2023 hebben we verschillende regulatoire acties gezien tegen cryptocurrency organisaties, zoals Binance en Coinbase. Deze trend heeft zich opnieuw voortgezet. Op 17 april heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) Bittrex aangeklaagd voor het opereren als een niet geregistreerde effectenbeurs en makelaar. Eerder deze maand kondigde Bittrex aan dat ze hun Amerikaanse activiteiten zouden stopzetten, omdat de onzekerheid over de regelgeving het onmogelijk maakte om concurrerend te blijven. Op 14 april heeft Bittrex de dienstverlening aan Amerikaanse inwoners gestaakt. Deze Amerikaans cliënten kunnen nog tot 29 april hun geld opnemen. Bittrex heeft in een statement laten weten dat het de aanklachten van de SEC gaat aanvechten, omdat de exchange veelvuldig aan de SEC heeft gevraagd of het binnen de huidige kaders opereert, maar daar nooit antwoord op heeft mogen ontvangen. In hetzelfde statement gaf Bittrex aan altijd te hebben voldaan aan de opgelegde wet- en regelgeving, en droeg derhalve de boodschap uit dat de SEC met het huidige beleid innovatieve bedrijven uit de Amerikaans markt drijft.

SEC vervolgt haar aanval op de sector

Terwijl toezichthouders in de Verenigde Staten forse druk uitoefenen op de cryptocurrency markt, onstaan in andere delen van de wereld juist interessante kansen. Zo wordt er in Azië hard gewerkt om koploper te worden binnen de cryptomarkt en voornoemde partijen aan te trekken. Hongkong wil haar status als financieel centrum versterken en is van mening dat cryptocurrencies een belangrijke rol zullen spelen bij het bereiken van dat doel. In april heeft Hongkong meer dan 100 cryptogerelateerde conferenties en bijeenkomsten gepland, wat hun interesse in deze markt aantoont. Singapore heeft ook zijn zinnen gezet op het worden van een cryptocurrency hub. Nu de regelgeving inzake cryptocurrency in de VS wordt aangescherpt, verwachten wij dat deze financiële hubs in Azië in de toekomst een cruciale rol zullen spelen, en dat meer organisaties naar deze jurisdicties zullen verhuizen.

Deze beweging is ook opgemerkt door het Huis van Republikeinen in de VS en kwam duidelijk naar voren tijdens een hoorzitting met Gary Gensler, voorzitter van de SEC. Verschillende Republikeinen stelden dat de huidige aanpak van de SEC innovatie naar het buitenland drijft, wat het toekomstige concurrentievermogen van Amerika in gevaar brengt. Daarnaast werd de onduidelijkheid van de regelgeving aangehaald. Zo worden momenteel ondernemingen in de markt bestraft voor het overtreden van de wet, terwijl het onduidelijk is of de bestaande wet op hen van toepassing is, of dat er nog geen geschreven wet over het onderwerp bestaat. Ondanks de kritiek op het beleid van Gensler, is het geen garantie dat de ‘aanval’ op cryptocurrencybedrijven op korte termijn zal stoppen.

Hodl Nieuws

We zijn verheugd aan te kondigen dat we weer een nieuw teamlid aan ons groeiende Hodl team hebben kunnen toevoegen. Deze maand introduceren we namelijk Martijn Bakker als Business Controller binnen het administratieve team van Hodl. Voordat hij bij Hodl kwam, startte Martijn verschillende bedrijven en hij kijkt ernaar uit om meer te leren over de wereld van cryptocurrencies.

Martijn Bakker sluit zich aan bij het Hodl team

Martijn: ‘Ik ben een ervaren controller met een achtergrond in bedrijfskunde en heb meer dan 20 jaar ervaring als ondernemer in de internetindustrie. Mijn expertise op het gebied van financiële controle en analyse stelt me in staat om snel te integreren in nieuwe organisaties zoals Hodl. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn ervaring en expertise kan bijdragen aan verdere groei en ontwikkeling van de organisatie.’

Hodl Research - Maple Finance

Graag introduceren wij Hodl Research. Dit is een platform waarop we onze inzichten en kennis over de cryptocurrency markt zullen delen. In de komende maanden zullen we werken aan een professionele omgeving waar zowel nieuwe als ervaren marktdeelnemers meer te weten kunnen komen over de ontwikkelingen in de cryptomarkt. Eén van de kernelementen van ons platform zijn de coinreports, die dieper zullen ingaan op specifieke cryptocurrencies. Deze maand lanceren we ons eerste rapport waarin we de Maple Finance token (MPL) toelichten.

Hodl Research publiceert eerste rapport

Maple Finance heeft als doel om de brug te slaan tussen het lenen en uitlenen van cryptocurrency voor traditionele instellingen. Wanneer een gebruiker normaal gesproken cryptocurrency wil lenen, is een groot onderpand vereist als vangnet voor het geval dat de lener niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen. Voor traditionele instellingen vormt dit echter een obstakel, omdat zij het kapitaal gebruiken om hun operationele activiteiten te verbeteren en te laten groeien. Aangezien het kapitaal wat nodig is voor het onderpand daarvoor niet gebruikt kan worden, is het inefficiënt om beschikbare middelen daarvoor in te zetten. Maple Finance biedt hiervoor een oplossing door een financieringsmogelijkheid aan te bieden waar organisaties toegang hebben tot leningen zonder, of met minder, onderpand. Klik op de onderstaande link om meer te lezen over het Maple Finance platform en de MPL-token.

Lees het Maple Finance rapport

De komende maanden werken we verder aan het Hodl Research platform en starten we met het delen van rapporten, artikelen en andere cryptogerelateerde inzichten. Wilt u hiervan op de hoogte blijven, volg dan de kanalen van Hodl Research.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE