joe

Marktupdate: December

Hodl Team
Hodl Team
16 december 2022

Markt beweegt zijwaarts na onrustige novembermaand

Bitcoin onderging de eerste twee weken van december een consolidatiefase waarin de prijs fluctueerde tussen de $16.5 en $18K. Waar de impact van FTX zorgde voor een bewogen novembermaand, lijkt de rust langzaam terug te keren. De eerdere onrust heeft echter wel geleid tot voorzichtigheid onder beleggers, waardoor een groot deel een afwachtende houding had in de aanloop naar de publicatie van de inflatiecijfers en het daarop voortbordurende monetaire beleid van de Federal Reserve (Fed).

Nieuwsbrief cryptocurrency marktupdate december 2022

De Amerikaanse inflatiecijfers werden op 13 december bekend gemaakt en verrassend genoeg viel deze dit keer lager uit dan verwacht. Het jaar-op-jaar inflatiecijfer kwam uit op 7,1% en dat is 0,2% lager dan door de meeste economen werd verwacht. Het lager uitvallen van inflatiecijfers kan impliceren dat het beleid van de Fed zijn vruchten afwerpt en er mogelijk in de nabije toekomst kan worden gekeken naar een versoepeling van het beleid. Dit zorgde dan ook voor enige opluchting op de markt. De risk-on marktbeweging die volgde zorgde voor een prijsstijging van de Bitcoinkoers van zo’n $17K naar $18K. Doordat een dag later de FOMC-meeting op de planning stond, stabiliseerde de koers al snel in de voorbereiding hierop.

Streng monetair beleid zet door

Op 14 december publiceerde de FOMC haar economische prognoses en de nieuwe rentestanden. Na verschillende verhogingen van 0,75% sinds juli, maakte de FOMC bekend dat de laatste renteverhoging van het jaar 0,5% bedraagt. Hierdoor komt de rentestand in totaal op 4,5%, iets wat we sinds 2005-2006 niet meer hebben gezien. De iets minder agressieve verhoging biedt perspectief, maar de strengere Dot-Plot die werd gepubliceerd gooide al snel roet in het eten. Zo zagen we ten opzichte van de Dot-Plot in september een strengere houding voor het aankomende jaar, met extra verhogingen die tevens langer aan zullen blijven. Dit resulteerde in een koersdaling van $18,4K naar $17,6K. Uiteindelijk stabiliseerde de prijs weer rond de koers van het begin van de maand.

Dot-Plot Fed december vs september

De Europese Centrale Bank (ECB) publiceerde op 15 december ook haar monetaire beleid en de daarbij behorende nieuwe rentestand. De ECB heeft aangekondigd de rente te verhogen naar 2%, een verhoging van 0,5%. Dit is de vierde opeenvolgende renteverhoging die de ECB doorvoert. In de aankomende periode wordt het aankijken welke impact het beleid op de economie zal hebben, zo wordt op 16 december weer het Europese inflatiecijfer gedeeld. Verder werd bekend gemaakt dat de ECB haar opgebouwde balans van 5 biljoen dollar langzaam gaat aflossen. Het nieuws over het Europese monetaire beleid had geringe invloed op de prijs van Bitcoin, investeerders achten het belang van de Amerikaanse economie en de dollar nog altijd vele malen hoger.

Binance wordt onderzocht

Nieuwsdienst Reuters publiceerde op 12 december een artikel waarin werd besproken dat sommige aanklagers van de Department of Justice (DoJ) geloven dat er voldoende bewijs is om een aanklacht in te dienen tegen directieleden van Binance, waaronder de CEO Changpeng Zhoa. Momenteel heeft de DoJ heeft nog geen officiële aanklachten aangekondigd; wel heeft het eerder al gedeeld dat de inhoud in het verlengde ligt van witwaspraktijken en het overtreden van sancties.

Binance in opspraak door onderzoek department of justice

Door de onrust in de markt krijgt bovengenoemde veel aandacht, echter loopt het onderzoek naar Binance al sinds 2018. Bij het onderzoek zijn 3 verschillende instanties gemoeid, waaronder de Money Laundering and Asset Recovery Section. De onderzoekers zijn het echter nog niet helemaal met elkaar eens. Zo is een deel van mening dat er voldoende bewijs is, terwijl een ander deel hier tegenin gaat.

Door de bewogen maand van november heerst er veel angst in de markt, waardoor beleggers extra sceptisch en terughoudend zijn geworden. Zo wordt er ook veel gespeculeerd over de financiële gezondheid van de exchange. Voorlopig zijn de twijfels enkel gebaseerd op geruchten en een onderzoek dat niet tot juridische stappen heeft geleid. Binance is een belangrijke speler van de markt en daarom volgen wij het laatste nieuws en de ontwikkelingen op de voet.

Geforceerde adoptie van Central Bank Digital Currencies

Central Bank Digital Currencies (CBDC) is een vorm van digitaal geld dat uitgeven en beheerd wordt door de centrale bank van de desbetreffende economische zone. Waar we afgelopen maand al spraken over het debat in Nederland rondom de invoering van CBDC’s, is een land als Nigeria al vele malen verder. Hier is deze inmiddels in gebruik genomen, al blijft de adoptie ervan nog ver achter. Opvallend is dan ook om te zien welke middelen worden ingezet om het gebruik hiervan te forceren.

De centrale bank van Nigeria heeft op 6 december een limiet ingesteld op opnames van contante gelden bij geldautomaten. Individuen en bedrijven hebben een limiet opgelegd gekregen van een equivalent van $45 per dag en $225 per week. Wanneer de drempel wordt overschreden, dan geldt er een heffing voor individuen en particulieren, respectievelijk 5% en 10%. Deze nieuwe richtlijn is ingevoerd om het "cash-less Nigeria" beleid te bevorderen en het gebruik van de eNaira, de CBDC, te stimuleren. Een toename in het gebruik van de eNaira zal de centrale bank meer financieel toezicht en controle over de geldstromen van het land verschaffen.

De eNaira kent sinds de lancering op 25 oktober 2021 weinig adoptie: slechts 0,5% van de bevolking heeft gebruikt gemaakt van de CBDC. Dit soort financiële richtlijnen zijn verregaande methoden die we in de toekomst waarschijnlijk vaker zullen zien. Elf landen hebben momenteel hun CBDC gelanceerd en vijftien landen voeren experimenten uit. Wanneer deze CBDC's lage adoptie kennen, zullen en kunnen de centrale banken richtlijnen implementeren om de adoptie te bevorderen.

Andere landen die experimenteren met het idee van CBDC's, zijn Spanje en Engeland. Spanje onderzoekt het gebruik en de financiële stromen van een CBDC bij winkeltransacties en de Bank of England is op zoek naar een "proof of concept" voor een wallet die een CBDC kan bewaren. In totaal zijn honderd landen een CBDC aan het onderzoeken, ontwikkelen of al aan het implementeren. De vraag is echter op welke termijn deze ingevoerd zullen worden. Zoals we in eerdere nieuwsbrieven hebben aangegeven, kunnen CBDC's enkele financiële voordelen opleveren wanneer zij correct worden geïmplementeerd. De adoptie moet echter niet geforceerd worden. Deze richtlijnen zijn tegen de financiële vrijheid van individuen. De eerste verhalen over de implementatie ervan kunnen ons dan ook een goede inkijk geven in de mogelijke implementatie van een CBDC door een centrale bank in Europa.

 

Sign up for our newsletter to stay on top of the crypto market.Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE