joe

Marktupdate: Juli

Hodl Team
Hodl Team
22 juli 2022

Marktupdate: Juli

Cryptocurrency markt toont eerste tekenen van herstel

De eerste helft van de maand juli liet zich kenmerken door de tekenen van een voorzichtig herstel. Aanvankelijk was er nog aardig wat onrust op de markt door de eerder behandelde zaken van Three Arrows Capital en Celsius, maar in de afgelopen week zagen we de koers van Bitcoin langzaam opklimmen van zo’n 19 duizend dollar naar ruim 24 duizend dollar.

De Bitcoinkoers kende een eerste opwaartse beweging kort na de aankondiging van Binance op 6 juli, waarin het bekendmaakte niet langer handelskosten in rekening te zullen gaan brengen voor het verhandelen van Bitcoin. Dit vuurtje werd verder aangewakkerd toen Fed-official Christoffer Waller, bekend om zijn strikte visie, in een toespraak aangaf een ‘zachte landing’ van de economie nog steeds mogelijk te achtten. Deze eerste opwaartse beweging was echter van korte duur, enkele dagen later vroeg Celsius officieel haar faillissement aan. In de marktupdate van juni schetsten we het lastige scenario van Celsius al, maar inmiddels is er dus daadwerkelijk een eind gekomen aan het gecentraliseerde crypto leen- en stakingsplatform. Toen de markt eenmaal weer gekalmeerd was, zette het koers richting de 24 duizend dollar.

Cryptocurrency marktupdate juli

Euro bereikt pariteit met de Dollar

In de huidige markt maakt het vrijwel niet uit of de huidige koers wordt uitgedrukt in Dollars of Euro’s, voor het eerst sinds 2002 naderden de valuta’s namelijk pariteit, waarbij de Euro kortstondig zelfs even onder de Dollar dook. De daling van de waarde is met name te wijten aan de sterk toegenomen inflatie, de afhankelijkheid van Rusland en het achterblijvende monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Waar de Fed in maart al begon met een eerste renteverhoging en inmiddels een rente hanteert van 1,75%, hanteerde de ECB gedurende deze periode een negatieve rente van -0,5%. Met andere woorden: het aanhouden van Dollars loont. Om dit gat te verkleinen voerde de ECB gisteren, 21 juli, dan ook eindelijk officieel een eerste renteverhoging door. Waar de markt eerst rekening hield met een verhoging van 0,25%, koos het uiteindelijk voor een stevigere aanpak met een verhoging van 0,5%. De Euro zette kort een herstel in, maar deze werd snel afgeremd toen de ECB ook haar nieuwe Transmission Protection Instrument (TPI) introduceerde. Dit instrument maakt het mogelijk om staatsobligaties van specifieke lidstaten op te kopen om de renteverschillen tussen de landen te beperken. Echter zijn de specifieke implementatie en de limieten hiervan nog onbekend.

Deze maand kwamen ook de inflatiecijfers weer binnen. De inflatie in de VS kwam uit op 9,1%, wederom hoger dan voorspeld. Voor de Eurozone bedroeg deze voor de tweede maand op rij 8,6%. Twee derde van de markt verwacht dan ook dat de Fed de rente aankomende week nogmaals met 0,75% verhoogt, een derde houdt zelfs rekening met een verhoging van 1%. Als we deze gebeurtenissen doortrekken naar de cryptocurrency markt, zien we ook dat daar de zwakke positie van de Euro ten opzichte van de Dollar zich goed laat kenmerken. Hoewel Euro-stablecoins al niet veel populariteit genoten, zagen we deze verder aan marktaandeel verliezen. Het verleden laat ook zien dat een sterke Dollarkoers vaak gepaard gaat met een negatieve beweging op de cryptocurrency markt, al is dit vaak te verklaren als een gevolg van negatieve economische omstandigheden en/of een bearmarkt waarin mensen hun beleggingen inwisselen voor ‘veilige’ Dollars.

Europees parlement tekent voorlopig akkoord MiCAR

EU werkt aan implementatie MiCAR

In navolging van de financiële problemen en het faillissement van verschillende grote spelers in de cryptocurrency markt, zien we dat wetgevers een extra stap bijzetten in de ontwikkeling van geschikte wet- en regelgeving. In Europa wordt er al een tijd gewerkt aan de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR). Op 30 juni kondigde de Europese Raad in een persverklaring aan dat het Europese Parlement en verschillende wetgevers een voorlopig akkoord hebben bereikt over de inhoud van de nieuwe regulatie.

Het nieuwe raamwerk van wetgeving moet zorgen voor een strikter en duidelijker beleid binnen de cryptocurrency sector. Zo komen onder andere exchanges en partijen aan bod die stablecoins aanbieden. Een van de risico's in het raamwerk is de mogelijkheid om stablecoins een maximaal dagelijks handelsvolume van 200 miljoen euro op te leggen, dat terwijl er dagelijks zo'n 40 miljard euro in verhandeld wordt. Wel was er ook goed nieuws, daar het niet langer een verbod op het consensus mechanisme Proof-of-Work bevatte, het mechanisme waar Bitcoin ook op functioneert. MiCAR zal vanaf 2023 geïmplementeerd gaan worden, waarbij er aanvankelijk nog een transitieperiode van 18 maanden plaatsvindt alvorens er op gehandhaafd zal worden.


Uitbreiding Hodl team

Deze maand verwelkomen we twee nieuwe leden tot het Hodl team. Dirk-Jan (DJ) Schuld is gestart als Chief Performance Officer en Roos Verhulst komt ons versterken als Customer Success Manager.

DJ Schuld & Roos verhulst hodl

Dirk-Jan: “Gedurende mijn carrière ben ik werkzaam geweest als Director of Technology en Strategy Advisor bij verschillende internationale partijen. Ik zie voor Hodl grote kansen in de sterk opkomende cryptocurrency markt en ik kijk er dan ook naar uit om de structuur binnen de organisatie verder te optimaliseren. Hodl heeft grote stappen gemaakt in de afgelopen periode en het is daarom erg belangrijk om een goed overzicht te ontwikkelen van alle activiteiten en te evalueren waar we deze kunnen verbeteren."

Roos: ”Ik ben erg enthousiast om mijn avontuur als Customer Success Manager bij Hodl te mogen starten. In de aankomende maanden zal ik aan de slag gaan als contactpersoon voor onze investeerders. Waar de afgelopen periode sterk in het teken stond van groei, willen we in de aankomende maanden een even grote nadruk leggen op onze participanten. Door deze actief te benaderen kunnen we onze dienstverlening verder verbeteren. Daarnaast zal ik ook de Board van Hodl verder ondersteunen in de dagelijkse activiteiten. Ik kijk er naar uit om onze participanten beter te leren kennen en onze dienstverlening te optimaliseren."

Internationale stappen

Aan het begin van het jaar deelden we al de interesse die we hebben ontvangen vanuit verschillende internationale partijen. Hoewel de cryptocurrency markt zich de afgelopen periode in een neerwaartse trend begaf, zijn we op de achtergrond druk bezig geweest om onze horizon te verbreden. Zo is het board erg druk geweest met het verkennen van de internationale markt, waarbij er significante stappen zijn gezet richting de uitrol van de Hodl formule in Europa en Azië. We kijken er dan ook naar uit om in de aankomende periode hier meer informatie met u over te kunnen delen. Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen door ons te volgen op LinkedIn en Twitter.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE