joe

David vs Goliath: Bitcoin vs Goud

GO TO

Toen Bitcoin werd ontwikkeld, werd het geïntroduceerd als een peer-to-peer elektronisch geldsysteem. Hoewel Bitcoin inmiddels al een wettig betaalmiddel is in El Salvador en daarnaast door verschillende individuele bedrijven geaccepteerd wordt, zijn steeds meer beleggers de digitale munt gaan zien als een store-of-value. Door de vergelijkbare kenmerken wordt Bitcoin vaak gezien als digitaal goud. Maar, wat zijn de overeenkomsten én wat zijn de verschillen? In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen van de fysieke gevestigde keus versus het opkomende digitale alternatief.

Wat is Goud?

Goud is oorspronkelijk afkomstig uit de kern van sterren en is op aarde beland via meteorieten. Tot op heden is het nog niemand gelukt om het element na te maken tegen een relatief interessante prijs, waardoor de schaarste van het op aarde belandde goud hoog blijft. Hoewel de totale goudvoorraad onbekend is, wordt het al sinds oude beschavingen gebruikt vanwege zijn schaarste. Goud wordt gewonnen door middel van kostbare mijnbouw, waardoor het metaal een inherente waarde kent, net als andere waardevolle metalen die gedelft worden

In eerste instantie werd goud gewaardeerd vanwege zijn symboliek en esthetiek, maar het evolueerde later tot geld vanwege zijn schaarste en universele acceptatie, waardoor het geschikt werd voor transacties. Beperkingen zoals draagbaarheid en deelbaarheid belemmerden echter al snel de efficiëntie voor alledaagse transacties.

Ondanks dat goud niet langer een primair ruilmiddel is, wordt het nog steeds gebruikt in juwelen, elektronica en esthetische voorwerpen. Het voornaamste gebruik ervan blijft echter als store-of-value dat een toevluchtsoord biedt tijdens economische nood.=

Wat is Bitcoin?

In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto de whitepaper 'Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System', waarin hij een digitale munt introduceerde tijdens de financiële crisis. Het doel van Bitcoin was om financiële controle te decentraliseren en autonomie te bieden buiten de traditionele instellingen.

Het Bitcoin netwerk functioneert dankzij de blockchain, miners en cryptografie. Miners valideren transacties door wiskundige puzzels op te lossen. Met deze actie voegen zij nieuwe blokken toe aan de blockchain en hiervoor worden ze beloont met Bitcoin.

De integriteit van de blockchain wordt gewaarborgd door cryptografische hashes, waardoor elke wijziging van gegevens kan worden opgespoord. Deze veiligheidsmaatregel beschermt de blockchain tegen ongeautoriseerde wijzigingen.

Bitcoin werd oorspronkelijk ontworpen als gedecentraliseerd geld, maar wordt nu beschouwd als digitaal goud vanwege de beperkte voorraad van 21 miljoen, vergelijkbaar met de schaarste van goud. De evolutie van een speculatieve activa naar een volwaardige belegingsklasse met een omvang van één biljoen dollar onderstreept het groeiende belang van Bitcoin.

Welke asset is beter, Bitcoin of Goud?

Met het volwassen worden van Bitcoin zijn steeds meer beleggers de twee assets met elkaar gaan vergelijken. Hoewel er enkele overeenkomsten zijn, zijn er ook enkele fundamentele verschillen te definiëren. Bijvoorbeeld vanuit het perspectief van deelbaarheid, overdraagbaarheid, aanvaardbaarheid, schaarste, duurzaamheid en stabiliteit.

Deelbaarheid

In de categorie deelbaarheid is Bitcoin superieur. Eén enkele Bitcoin kan met één druk op de knop worden opgedeeld in 100 miljoen satoshi’s, de kleinste eenheid van Bitcoin. Goud is wel deelbaar, maar daarvoor moet je een smeltoven gebruiken en zelfs dan kun je het niet in 100 miljoen stukjes verdelen.

Draagbaarheid

Bitcoin wint ook in de categorie draagbaarheid, omdat het alleen in een digitale omgeving bestaat. Grote hoeveelheden Bitcoin kunnen over de hele wereld verstuurd worden met een simpele internetverbinding, terwijl de draagbaarheid van goud vrij beperkt is, vooral bij grote hoeveelheden, vanwege het gewicht en de veiligheid.

Acceptatie

Wanneer we spreken over acceptatie, kunnen we zeggen dat goud een voorsprong heeft op Bitcoin. Goud wordt al duizenden jaren beschouwd als een vorm van geld en waardeopslag en geniet universele erkenning. Hoewel steeds meer instellingen en mensen Bitcoin gebruiken, is goud meer geworteld en wordt het door een breder publiek geaccepteerd. In de loop der tijd kan de acceptatie van Bitcoin toenemen, maar het heeft nog een lange weg te gaan voordat het universeel geaccepteerd zal worden.

Karakteristieken van Goud en Bitcoin

Schaarste

Als het aankomt op schaarste, kunnen we zeggen dat de assets redelijk dicht bij elkaar liggen. Zoals eerder vermeld, komt goud van sterren en kan het niet worden nagemaakt op aarde. Hoewel we de maximale voorraad niet kennen, is deze eindig. Bitcoin heeft een maximale voorraad van 21 miljoen Bitcoins, maar bestaat digitaal. Technisch gezien kan het worden nagemaakt, maar als het alternatief voor Bitcoin niet veel waarde heeft vanwege een gebrek aan adoptie, zal niemand het accepteren. Dus, beide assets ontlenen hun waarde aan het feit dat ze schaars zijn. Bovendien ontlenen beide een deel van hun waarde aan een mijnproces, waarbij Bitcoin dit via computers doet en goud via een fysiek mijnproces.

Behoudbaarheid

Wat betreft behoudbaarheid zijn beide assets extreem duurzaam. Bitcoin zal blijven functioneren zolang het internet en de miners blijven opereren. Hoewel goud niet digitaal is, is het ongelooflijk duurzaam doordat het niet reageert op zuurstof en de meeste chemicaliën. Dit betekent dat het niet zal roesten of vergaan. Alleen wanneer mensen goud blootstellen aan sterke zuren, kan het worden vernietigd, maar dit zou het gevolg zijn van opzettelijke acties.

Stabiliteit

Vanuit het oogpunt van stabiliteit is goud de stabielere keuze. Bitcoin fluctueerde door de afgelopen jaren erg qua koers, maar laat hierin wel een continue opwaartse trend zien met een groter rendement. Bitcoin is echter niet uniek als store-of-value met forse dalingen, ook goud heeft deze bewegingen in bepaalde periodes laten zien. Zo bereikte het bijvoorbeeld een hoogtepunt van $875 per ounce in 1980, om vervolgens een neerwaartse trend te ondergaan en in juli 1999 een dieptepunt van $250 te bereiken. Pas in januari 2008 steeg de goudkoers het voorgaande hoogtepunt weer voorbij. Zelfs de zeldzaamste metalen kunnen niet altijd een stabiel rendement bieden, maar over lange perioden wel, net als Bitcoin. Hoewel het hoge volatiliteitsniveaus kent, kunnen we daaorm stellen dat Bitcoin over langere perioden fungeerd als store-of-value.

Zal Bitcoin Goud Overstijgen?

Op dit moment voert goud de lijst aan als het gaat om marktkapitalisatie, met een totale omvang van $13 biljoen. Apple is de op één na grootste asset met een waarde van $3 biljoen. Bitcoin staat momenteel op de tiende plaats met een marktkapitalisatie van ongeveer 850 miljard dollar. Om de marktkapitalisatie van goud te evenaren, moet Bitcoin een waarde van ruim 600.000 dollar per Bitcoin bereiken, ervan uitgaande dat de waarde van goud constant blijft. Wel wordt er verwacht dat de waarde van goud gestaag zal blijven stijgen, gezien zijn status als een van de zeldzaamste metalen op aarde.

Top tien assets met betrekking tot marktkapitalisatie
Bron: https://companiesmarketcap.com/assets-by-market-cap/

Bitcoin heeft een opmerkelijk voordeel: de hoge adoptiesnelheid en het potentieel tot integratie in het bredere financiële systeem, vooral met de verwachte goedkeuring van het Bitcoin spot exchange-traded fund (ETF). De lancering van een Bitcoin spot ETF biedt mogelijkheden voor institutioneel kapitaal, waaronder hedgefondsen en verzekeraars, wat een aanzienlijke prijsstijging teweeg kan brengen. De industrie heeft uit eerste hand ervaring met de impact die een spot ETF kan hebben op een asset, zoals blijkt uit de introductie van de goud ETF.

Impact van de Goud spot ETF
Bron: tradingview.com

Op 1 november 2004 werd de SPDR Gold Shares ETF gelanceerd op de New York Stock Exchange, welke het voor beleggers eenvoudiger maakte om goud te kopen. Sindsdien is er een significante opwaartse trend ingezet. Goud steeg van ongeveer $455 naar ongekende hoogten en bereikte een recordhoogte van ongeveer $1920. We zijn dieper ingegaan op de mogelijke impact van een Bitcoin spot ETF in een eerder artikel. Klik op de knop hieronder om het artikel te lezen.

Lees de Bitcoin spot ETF artikel

Zal Bitcoin goud inhalen als store-of-value? Op de lange termijn denken wij van wel. Naarmate we verdergaan naar een digitale omgeving, zal deze digitale asset een steeds crucialere rol gaan spelen. Terwijl goud zijn status als stabiele en veilige store-of-value zal behouden en tevens gebruikt zal blijven worden voor juwelen en luxeartikelen, heeft een digitale valuta die momenteel nog buiten het bredere financiële systeem valt, een aanzienlijke kans om te groeien wanneer deze geïntegreerd wordt.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE