joe

Maak kennis met het Hodl Team: Axel Macro

GO TO

De afgelopen drie jaar is Hodl niet alleen als bedrijf aanzienlijk gegroeid, maar ook het team is beduidend uitgebreid. Inmiddels bestaat het team van Hodl uit meer dan 25 leden met ieder zijn eigen kennis en specialisme. In deze serie nemen wij u graag mee in het team dat Hodl heeft gemaakt tot hoe we Hodl vandaag de dag kennen. De zesde persoon in deze serie is onze Chief Legal Officer (CLO): Axel Macro.

In de eerste jaren van zijn carrière heeft Axel verschillende banen en bedrijven verkend voordat hij besloot zijn rechtenstudie in Leiden te beginnen. Nadat hij met succes zijn rechtenstudie had afgerond, begon hij in 1990 als advocaat bij Pels Rijcken en Droogleever Fortuyn. Naast advocaat te zijn geweest gedurende de afgelopen 33 jaar, is hij ook docent geweest bij de Orde van Advocaten en heeft hij verschillende juridische boeken gepubliceerd.

In 2019 kwam Axel voor het eerst in contact met de oprichters van Hodl. In 2020 vroegen Maurice (CEO) en Nick (COO) Axel om advies. "We beginnen Hodl, een investeringsfonds. Zou je ons daarbij willen helpen?", zo begon het, zegt Axel. Wat begon als een incidentele samenwerking, groeide uit tot een gezamenlijke en langdurige band. Niet veel later werd Axel dan ook gevraagd om als bestuurslid toe te treden tot Hodl.

Interview met onze CLO Axel Macro

Voordat we beginnen, kun je ons iets vertellen over jezelf en in welke rechtsgebieden je als advocaat hebt gewerkt?

In meer dan drie decennia als advocaat ben ik meer een generalist geworden nadat ik verschillende rechtsgebieden heb verkend. Naarmate je meer ervaring opdoet als advocaat, wordt je expertise belangrijker dan diepgaande kennis. Tegenwoordig fungeer ik meer als een ervaren generalist en adviseur. Toen ik voor het eerst begon bij Pels Rijcken, werd ik een specialist in zaken met betrekking tot bodemverontreiniging. En met name zaken die verband hielden met artikel 21 IBS, wat incidenten bij partijen als Shell Lekkerkerk en Gouderak omvatte.

In de vijf daaropvolgende jaren breidde ik mijn werk uit naar andere gebieden, zoals defensie, vrijwel alle ministeries en verschillende rechtsgebieden zoals straf en familierecht om er een paar te noemen. Het was pas na deze periode dat ik meer interesse kreeg in het ondernemingsrecht. In de loop der jaren heb ik veel bedrijven, waaronder start-ups, bijgestaan en hen geholpen de juiste structuren te vinden. Ik geniet er met name van om bedrijven te helpen in hun opstartfase vanwege de snelle dynamiek en de groei die ze kunnen doormaken. Zo begon ook het avontuur bij Hodl.

Als CLO moet je omgaan met gecompliceerde zaken. Wat waren jouw persoonlijke uitdagingen en wat denk je dat de grootste uitdagingen voor Hodl zullen zijn?

In het begin was het een uitdaging om geen ervaring te hebben met cryptocurrency. Het was een volledig nieuwe en fascinerende wereld voor mij. Ik moet zeggen dat ik er goed voor was uitgerust; advocaten excelleren in het vergaren van kennis! Hoe meer tijd ik bij Hodl doorbracht, hoe sneller ik de industrie omarmde. Een van de allereerste uitdagingen die ik had, was het opstellen van arbeidsovereenkomsten voor werknemers, het regelen van huurovereenkomsten en het opzetten van de benodigde besloten vennootschappen. Een van de grootste uitdagingen was echter de actieve betrokkenheid bij de uitbreiding naar nieuwe markten. Sinds de bullmarkt hebben we een toestroom van internationale investeerders gezien die resoneren met de strategie en prestaties van Hodl, dus we concludeerden dat een internationale uitbreiding de volgende logische stap was. Dus begonnen we onze mogelijkheden te evalueren waar we konden uitbreiden. Dit leidde ertoe dat we verschillende cryptocurrency fondsen hebben opgericht in Luxemburg, Spanje en uiteindelijk Gibraltar.

Quote van Axel Macro, CLO Hodl Group

In het geval van Hodl denk ik dat de veilige opslag van digitale activa een van de belangrijkste uitdagingen is. Zoals we hebben gezien bij FTX, kunnen beurzen en andere instellingen van de ene op de andere dag ophouden te bestaan. Cryptocurrency legt de verantwoordelijkheid terug bij de eigenaar, wat ik fantastisch vind om veel redenen, zoals bijvoorbeeld het elimineren van de tussenpersoon. Deze verantwoordelijkheid en het eigendom brengen wel enkele implicaties met zich mee. Het is niet ongebruikelijk dat mensen de toegang tot hun portefeuilles verliezen of te maken krijgen met een cyberaanval. Op dit punt biedt Hodl de beste oplossingen. We werken samen met marktleiders op het gebied van veilige oplossingen, waarmee we onze participanten volledig ontzorgen.

Als we kijken naar de regelgeving toen en nu, hoe is deze veranderd?

De regelgeving in de digitale activa-industrie is naar mijn mening behoorlijk fascinerend. Als advocaat is het onwijs interessant om met eigen ogen te zien hoe snel het speelveld veranderd én dat er nog zo weinig gereed is op dit gebied. Hoewel ik ervoor zorg dat Hodl voldoet aan de huidige regelgeving, probeer ik ook de richting van toekomstige regelgeving in acht te houden. Op deze manier kunnen we met Hodl voorop blijven lopen. Om dit te kunnen realiseren, voeren we voortdurend gesprekken met de AFM (Autoriteit Financiële Markten). De open houding van de organisatie en de dialoog met autoriteiten stelt ons in staat om hier snel op te anticiperen.

Quote Axel Macro, CLO Hodl Group

Ik hoop dat er in de aankomende periode dan ook verder ontwikkeld wordt aan regelgeving en steeds meer ervaren figuren de markt betreden. Toen ik met collega-advocaten sprak over juridische entiteiten zoals een DAO (Decentralized Autonomous Organization), hadden ze vaak geen idee hoe deze functioneren. Maar ze bestaan wel, en ik vind het fascinerend dat alles nog zo onbekend is. Hetzelfde zou ik kunnen zeggen voor institutionele partijen. Soms is er een discrepantie tussen de kennis van spelers in de branche en regelgevers. Ik denk dat het nog nooit eerder is gebeurt dan een dergelijke markt zo lang buiten het oog van regulatie is gevallen.

Aangezien de regelgeving in de branche nog niet is vastgesteld, hoe voldoet Hodl hieraan?

De locatie van fondsen creëert een belangrijk verschil wat betreft regelgeving. Bijvoorbeeld, in Nederland zijn we geregistreerd bij de AFM, de Autoriteit Financiële Markten, en wat van toepassing is in Nederland en over het algemeen in de Europese Unie, verschilt van wat wordt toegepast in Gibraltar. Bovendien handhaaft Gibraltar geen Europese Unie-wetgeving. Gibraltar loopt wat dat betreft nu nog voorop, waardoor we na een uitgebreid proces kunnen zeggen dat de Hodl fondsen in Gibraltar volledig gereguleerd zijn. Zoals ik eerder al zei, is dit een branche die voortdurend evolueert.

Het beheer van risico's is vrij eenvoudig omdat we dit uitbesteden aan echte specialisten. Op deze manier zorg ik ervoor dat mijn kennis wordt aangevuld door experts op dit gebied. We zijn een relatief jonge organisatie en ik heb niet de ambitie om diepgaande kennis van naleving zelf te verwerven als er geweldige professionals zijn die dat als hun beroep doen. Voor de uitbreiding naar Gibraltar hebben we top advocatenkantoren en accountantskantoren ingeschakeld om ons te helpen. Dit biedt tevens een extra stok achter de deur, aangezien deze partijen onafhankelijk opereren.


Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in Hodl en het team.

SHARE THIS ARTICLE