joe

Maak kennis met het Hodl Team: Nick Friedrich

GO TO

De afgelopen drie jaar is Hodl niet alleen als bedrijf aanzienlijk gegroeid, maar ook het team is beduidend uitgebreid. Inmiddels bestaat het team van Hodl uit meer dan 25 leden met ieder zijn eigen kennis en specialisme. In deze serie nemen wij u graag mee in het team dat Hodl heeft gemaakt tot hoe we Hodl vandaag de dag kennen. De tweede persoon in deze serie is een van onze oprichters en onze huidige Chief Operating Officer: Nick Friedrich.

Nick is al een lange tijd actief in de cryptocurrency markt en heeft de markt zien groeien van een kleine onbekende activa naar een geheel nieuwe activaklasse. Bij Hodl zijn we erg blij dat Nick deel uitmaakt van ons team vanwege zijn waardevolle inzichten en ervaring.

Voordat hij de cryptocurrency markt betrad, handelde Nick in verschillende valuta's als forex-handelaar. Nick handelde naast zijn reguliere baan, waardoor het steeds lastiger werd om op de hoogte te blijven van markten die sterk beïnvloed worden door economische kalenders. In 2012 ontdekte Nick de cryptocurrency-markt, die destijds nog in een heel vroeg stadium was. Op dat moment werd de markt niet beïnvloed door de economische kalender of een macro-economische factor, wat het voor hem perfect maakte om in te handelen.

In het begin werd Nick vooral aangetrokken door de potentiële winstgevendheid van de markt. Door de schommelingen waren er wel honderden kansen om per dag te handelen. Na verloop van tijd groeide ook zijn passie voor de technologie, de waardepropositie en de filosofie achter cryptocurrency. Door de jaren heen is Nick een pionier geworden in de markt en gelooft hij sterk in de toekomst van cryptocurrency.

Interview met onze COO, Nick Friedrich

Je bent al sinds 2012 actief in de cryptocurrency markt. Wat zijn sindsdien de grootste veranderingen?

In het beginstadium waren cryptocurrency en blockchaintechnologie natuurlijk nog niet zo ver ontwikkeld als dat ze nu zijn. Toen ik begon duurde het bijvoorbeeld ongeveer 2-3 weken voordat een wallet gesynchroniseerd was. Dit kwam doordat de wallet de volledige geschiedenis van de blockchain moest downloaden om goed te kunnen werken. Nu zijn wallets eenvoudig toegankelijk en kunnen ze worden gesynchroniseerd vanaf elk apparaat dat verbonden is met het internet.

Tegenwoordig hebben we bekende, gerespecteerde en vooral gereguleerde beurzen. Veel van de beurzen waar ik in het begin op handelde zijn er inmiddels niet meer. Destijds waren de betaalopties die bij deze beurzen werden gebruikt niet zo veilig als nu. Veel betalingen moesten bijvoorbeeld via PayPal worden gedaan, zonder zekerheid dat de transactie zou worden nagekomen.

Ook werd de methode van Over-The-Counter (OTC) transacties veel gebruikt. Als er een nieuw coin of token werd geïntroduceerd welke nog niet op beurzen beschikbaar was, moesten er OTC-transacties worden uitgevoerd met andere gebruikers op verschillende forums. Omdat je niet wist met wie je zaken deed, was het gebruikelijk om te vragen de transactie op te splitsen in meerdere betalingen om het risico op oplichting te verminderen. Gelukkig is de situatie nu verbeterd en is het gemakkelijker gemaakt voor iedereen. Beurzen zijn nu veiliger en het is mogelijk om handige en snelle betalingsmethoden zoals iDeal te gebruiken. Dus ik zou zeggen dat het verlagen van de drempel om mee te doen een van de grootste veranderingen is sindsdien.

Wat denk je dat de grootste uitdagingen zijn voor crypto?

Er zijn verschillende uitdagingen voor cryptocurrency, maar ik zal er twee toelichten: één gerelateerd aan gebruikers en één gerelateerd aan de blockchain. De belangrijkste uitdaging voor gebruikers, en met name nieuwe gebruikers, is dat het eerste gebruik van cryptocurrency complex blijft. Partijen zoals beurzen en brokers hebben de drempel voor gebruikers om cryptocurrency te kopen verlaagd, maar om écht op de blockchain zelf aan de slag te gaan moet er worden gewerkt met een gedecentraliseerde wallet.

Het probleem is dat veel nieuwe gebruikers niet goed begrijpen hoe deze wallets werken en hoe je deze correct én met de juiste websites verbindt. Hierdoor kunnen kwaadwillende websites hun wallets volledig plunderen. Door het decentrale karakter van de websites, is de kans om het verloren geld terug te krijgen zeer laag. Voor volledige adoptie is er dan ook een gebruiksvriendelijkere interface en technologie noodzakelijk.

Quote Nick Friedrich: Probleem van interoperabiliteit

Een andere belangrijke uitdaging in de cryptocurrency markt is de verbinding tussen verschillende blockchaintechnologieën, ook wel bekend als interoperabiliteit. Dit is te vergelijken met het internet. Het succes van het internet komt voort uit het feit dat alle verschillende browsers, mobiele apparaten en computers met elkaar kunnen verbinden dankzij het gebruik van een standaardprotocol. Helaas ontbreekt een dergelijke standaard in de cryptocurrency-markt, omdat alle blockchains onafhankelijk van elkaar zijn ontwikkeld.

Hierdoor hebben we op dit moment verschillende netwerken die niet effectief met elkaar kunnen communiceren. Dit heeft tot gevolg dat gebruikers verschillende wallets moeten gebruiken voor verschillende netwerken en andere methoden moeten toepassen om hun assets van het ene naar het andere netwerk te verplaatsen.

Om meer gebruikers en professionele instellingen naar de cryptocurrency markt te trekken, is een makkelijke en efficiënte interoperabiliteit tussen blockchains essentieel. Om die reden is een van mijn favoriete cryptocurrencies Quant Network, dat richt zich op het oplossen van dit interoperabiliteitsprobleem.

Over welke kansen ben je het meest enthousiast, kijkend naar de toekomst van crypto?

Het feit dat cryptocurrencies 24/7 verhandeld kunnen worden, is een van de grootste voordelen. Echter, kijk ik uit naar het moment waarop het mogelijk zal zijn om 24/7 goederen en activa te kopen met cryptocurrency-betaalmethoden, zoals een Crypto.com kaart. Met de opgelopen inflatie en de negatieve rentes van de afgelopen jaren verliezen mensen geld met het aanhouden van traditionele valuta’s zoals de Euro. Het gebruik van Bitcoin en andere cryptocurrencies als betaalmiddel zou een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden openen. Ook andere activa kunnen profiteren van blockchaintechnologie, bijvoorbeeld door het kopen van goederen met getokeniseerde aandelen.

Quote Nick Friedrich: De kansen voor blockchain en cryptocurrency

Daarnaast geloof ik dat NFT’s en Gaming interessante perspectieven kunnen bieden voor de markt. Zo kunnen mensen geld verdienen met gamen, iets wat ik ontzettend gaaf en waardevol vind. Op dit moment kunnen alleen professionele gamers en streamers geld verdienen met gamen via sponsoring en streaming. Echter zijn deze inkomstenstromen moeilijk te realiseren en vereisen specifieke vaardigheden. Dankzij cryptocurrency en blockchain kunnen gamers nu echt eigenaar worden van hun in-game items. Dit betekent dat ze deze items kunnen verkopen en er winst mee kunnen maken.

En voor Hodl?

Met de opening van nieuwe fondsen in Gibraltar, Luxemburg en Spanje willen we de grootste cryptocurrency-fondsbeheerder van Europa worden. Op dit moment is de grootste fondsbeheerder ter wereld het in de VS gevestigde Grayscale. Bij Hodl hebben wij als doel om de leidende fondsbeheerder te worden in Europa, het Midden-Oosten en Azië. Wij geloven dat deze markten het meeste groeipotentieel hebben voor het gebruik en de regulering van cryptocurrencies. We geloven dat we de perfecte mix hebben om de internationale scène te betreden, omdat we een veilige, toegankelijke en gereguleerde investering bieden in de opkomende markt van cryptocurrencies.

Wij geloven dat de cryptocurrency markt momenteel ondergewaardeerd is. De uitbreiding naar deze landen vormt de basis die we aan het leggen zijn voor het moment waarop de cryptocurrency markt weer aantrekt. Laten we Bitcoin als voorbeeld nemen, de benchmark van de cryptocurrency markt. In zijn gehele bestaan zullen er slechts 21 miljoen bitcoins beschikbaar zijn. Op een bepaald moment zal er een keerpunt komen waarop financiële instellingen, miljonairs en miljardairs de schaarste ervan begrijpen. Uiteindelijk komt dit neer op simpele wiskunde: de vraag zal in de loop der tijd toenemen terwijl het aanbod hetzelfde blijft. Het gevolg is dat de prijs en de marktwaarde hierdoor zullen stijgen.

Kan je als Chief Operating Officer iets vertellen over de algoritmische trading bots en hoe deze werden ontwikkeld?

In 2019 ging ik naar Turkije om een cryptocurrency exchange op te zetten. We hadden algoritmes nodig om de liquiditeit op het platform te regelen. Helaas is de beurs niet van start gegaan vanwege lokale regelgeving. Desalniettemin geloofden we sterk in het potentieel van de algoritmes en gingen we door met de ontwikkeling met ons oorspronkelijke team.

In de loop der jaren hebben we onze algoritmes geoptimaliseerd en gebruikt voor de Hodl fondsen. Naast voortdurende verbeteringen aan het platform en de algoritmes, is het team ook blijven groeien. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van Growity, dat de exclusieve dienstverlener is geworden van de algoritmische handelsbots voor de Hodl fondsen. Dankzij ons team van ontwikkelaars en kwantitatieve analisten zijn we in staat om een breed scala aan algoritmes, tradingstrategieën en bovenal indrukwekkende prestaties te leveren.

De start van Growity en Hodl

Na jaren van ontwikkeling hebben we een snel tradingbotplatform ontwikkeld dat in staat is tot market making en het verschaffen van liquiditeit. Dankzij de solide basis van ons platform kunnen we moeiteloos nieuwe algoritmes creëren en implementeren. Momenteel breiden we ons team uit en streven we ernaar om binnenkort naar 20 medewerkers te groeien.

Ik voel een sterke band met Growity, omdat handelen mijn passie is. Het is geweldig om naast onze long-only investeringsstrategie een algoritmisch tradingscomponent te hebben. Algoritmes voeren altijd de gepredefinieerde strategie uit, terwijl mensen soms twijfelen voordat ze handelen. Dit zorgt ervoor dat onze gekozen strategie op een nauwkeurige manier wordt uitgevoerd. Ik kijk ernaar uit om zowel aan Hodl als aan Growity te blijven werken en ben nieuwsgierig naar wat de toekomst in petto heeft.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in Hodl en het team.

SHARE THIS ARTICLE