joe

Marktupdate: December

GO TO

Tijdens de eerste twee weken van december kende Bitcoin een hoge mate van volatiliteit, met schommelingen tussen de 37.600 en 44.700 dollar. Desondanks bleef het op het gebied van nieuws relatief rustig. Wel stond er weer een vergadering gepland van het Federal Open Markets Committee (FOMC), waarin de Federal Reserve (Fed) besloot om de huidige rentestand te handhaven. Ook publiceerde het een nieuwe Dot Plot met de verwachtingen voor 2024 en de eerstvolgende jaren.

cryptocurrency marktupdate december 2023 Hodl Fondsen
Bron: tradingview.com

Op het gebied van adoptie werd er verder ontwikkeld met een euro-stablecoin en de eerste groene obligatie op Ethereum, geïnitieerd door de Franse bank Société Générale. Dit nieuws werd later gevolgd door de aankondiging van een tweede euro-stablecoin, voortkomend uit een samenwerking tussen DWS Group, Flow Traders en Galaxy Digital. Minder goed nieuws ontstond na een hack die de interface van veel crypto-projecten raakte. Desalniettemin bleef de schade beperkt tot zo’n 500.000 dollar.

Voorspellingen van de Federal Reserve voor renteverlagingen in 2024

Op 13 december besloot de Fed om het huidige rentepercentage van 5,50% te handhaven. Inmiddels is de rentestand al ruim zes maanden stabiel. Het goede nieuws is dat de nieuwste Dot Plot impliceert dat deelnemers van het FOMC in 2024 renteverlagingen verwachten. De mediane projectie suggereert meerdere verlagingen tot 4,75%, wat een daling van 75 basispunten inhoudt. Financiële markten reageerden positief op dit nieuws, met koersstijgingen van respectievelijk 1,37% en 1,23% voor de S&P 500 en Nasdaq. De Amerikaanse dollar index daalde daarentegen met 1,47% omdat het aanhouden van de dollar minder interessant wordt met een afnemende rente.

Recent gepubliceerde dot plot van de FOMC
Bron: https://www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

Op dit moment anticipeert de markt op een eerste verlaging van 25 basispunten op 20 maart, wat het einde inluidt van een van de meest agressieve rentecampagnes van de Fed. Dit betekent dat lenen voordeliger wordt en het aanhouden van deze gelden bij de bank minder interessant wordt. Hierdoor zullen beleggers zich opnieuw positioneren in financiële markten en een meer risicogerichte strategie kunnen aannemen. Als gevolg hiervan zal deze verlaging meer kapitaal en investeerders naar de cryptocurrency markt trekken. Dit effect werd onmiddellijk waargenomen toen Bitcoin na de aankondiging van de Fed met 4,26% steeg.

Nieuwe euro-stablecoins betreden de markt

Op 6 december lanceerde Société Générale, de op twee na grootste bank van Frankrijk, haar eerste euro-stablecoin EUR CoinVertible op de Luxemburgse beurs Bitstamp. De Franse bank maakt grote stappen in de sector, aangezien het bedrijf in december ook de eerste digitale groene obligatie op Ethereum uitgaf. Bovendien gebruikte de investeringsmaatschappij die de obligatie verwierf, Axa Investment Managers, de nieuwe op de euro gebaseerde stablecoin. Dit was dan ook direct de eerste institutionele transactie.

Op 13 december kondigde vermogensbeheerder DWS Group de oprichting van een nieuw bedrijf aan, genaamd AllUnity. Het gaat hierbij om een samenwerking met Flowtraders, een Nederlandse market maker, en Galaxy Digital, een investeringsmaatschappij voor cryptocurrencies. Het gezamenlijke doel is het uitbrengen van een euro-stablecoin. In de komende maanden zal AllUnity het proces starten om een E-money-licentie aan te vragen bij BaFin, de financiële toezichthouder van Duitsland. Volgens de betrokken partijen is het doel om de stablecoin binnen 12-18 maanden te lanceren.

Dominantie dollar in vergelijking met euro stablecoins

Momenteel is ongeveer 90% van alle stablecoins gekoppeld aan de dollar en worden ze voornamelijk uitgegeven door twee grote spelers, Tether (USDT) en Circle (USDC). Het opkomen van nieuwe spelers kan de gezonde concurrentie bevorderen, wat de vooruitgang in de industrie kan stimuleren en de risico's van een single-point-of-failure scenario kan verminderen.

Grootschalige hack

Op 14 december werd de markt opgeschud door het nieuws dat een veelgebruikte gedecentraliseerde applicatie (Dapp) connector, bekend als de Ledger Connector Kit, geïnfecteerd was met schadelijke code. De hacker bereikte dit door een voormalig medewerker van Ledger die nog toegang had tot een deel van het Ledger-systeem op te lichten. Vervolgens koppelde de hacker de wallet van een gebruiker aan een geïnfecteerde Dapp, waardoor het voor de hacker mogelijk was om de wallet te plunderen.

Hoewel het probleem binnen enkele uren kon worden opgelost, werden verschillende bekende Dapps, waaronder Sushiswap, getroffen. De hacker stal ongeveer 500.000 dollar aan cryptocurrency. Hoewel bovengenoemde uiteraard erg spijtig is voor de slachtoffers, bleef de schade relatief beperkt.

Graag benadrukken wij dat de Hodl fondsen niet werden beïnvloed door deze schadelijke code. Zoals eerder vermeld staat het grootste gedeelte van onze fondsgelden te allen tijde offline opgeslagen in de Ledger Vault. De Ledger Connector Kit en Ledger Vault zijn geen producten die inherent met elkaar zijn verbonden. Bovendien houdt ons team van analisten dit soort gebeurtenissen continu in de gaten en is daarmee snel op de hoogte van dergelijke situaties. Op de zeldzame momenten dat we gebruik maken van deze Dapps, gaan we hier vanzelfsprekend erg zorgvuldig mee om.

Hodl Ventures - European Blockchain Convention

In november waren verschillende teamleden van Hodl aanwezig bij het meest toonaangevende cryptocurrency event van Europa: de European Blockchain Convention. Hier sprak onze Head of Ventures, Anton Shakur, bij een panel dat dieper inging op de nieuwste ontwikkelingen in de venture capital sector voor cryptocurrency. Zo werd er onder andere besproken wanneer het kapitaal van VC’s weer de markt betreedt. U kunt de opname van het panel hieronder bekijken.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE