joe

Marktupdate: Juni

GO TO

Turbulente markt zorgt voor volatiliteit

In de eerste twee weken van juni vonden er diverse opmerkelijke gebeurtenissen plaats, waarbij met name de ontwikkelingen in de regelgeving op de Amerikaanse markt de aandacht trokken. Zo heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) juridische stappen ondernomen tegen twee van de grootste cryptocurrency-exchanges, Binance en Coinbase. Deze acties hebben veel aandacht getrokken op de markt en hebben geresulteerd in een correctie. Aan het begin van de maand werd Bitcoin verhandeld voor een bedrag net boven de 27.000 dollar, maar gedurende juni is de waarde van Bitcoin gedaald tot ongeveer 25.600 dollar. De grootste impact was echter voor de altcoins, deze zijn in dezelfde periode een stuk forser gedaald dan Bitcoin.

Een andere gebeurtenis die invloed had op de markt, was de hack bij de wallet-provider Atomic. Er werd namelijk voor bijna $100 miljoen gestolen van Atomic's gebruikers. Net als in de voorgaande maanden, keek de markt met een schuin oog naar de publicatie van de meest recente cijfers van de Amerikaanse Consumer Price Index (CPI) en de aankondiging van de nieuwe rentetarieven.

Grafiek van de Bitcoin prijs en gebeurtenissen gedurende de maand juni

Atomic Wallet gehackt voor $100 miljoen

Op 3 juni bevestigde Atomic Wallet slachtoffer te zijn geworden van een hack, waarbij de gelden van klanten werden gestolen. Atomic Wallet verklaarde dat minder dan 1% van zijn maandelijkse actieve gebruikers werd getroffen, maar desondanks werd ongeveer $100 miljoen aan cryptocurrencies gestolen. Onder de getroffen gebruikers werd vastgesteld dat de vijf grootste wallets verantwoordelijk waren voor $17 miljoen van het totale verlies. Het onderzoek naar de oorzaak van de hack is nog steeds bezig. Atomic Wallet probeert te achterhalen hoe de hackers toegang hebben gekregen tot de wallets. Opvallend is dat het grootste deel van de gestolen fondsen kan worden herleid naar Sindbad.io, een cryptocurrency mixer die de transactiegeschiedenis van de cryptocurrencies verbergt en daarmee herstelpogingen bemoeilijkt.

In een blogpost heeft Elliptic, een bedrijf gespecialiseerd in blockchain-intelligentie, gesuggereerd dat de aanval hoogstwaarschijnlijk is uitgevoerd door de beruchte hackersgroep genaamd de Lazarus Group, die in verband wordt gebracht met Noord-Korea. De Lazarus Group staat bekend om hun betrokkenheid bij diverse opmerkelijke hacks, waaronder de Ronin hack in maart 2022, waarbij een ongelooflijk bedrag van meer dan $600 miljoen verloren ging. Het is belangrijk op te merken dat het beveiligingsauditbedrijf Least Authority vorig jaar kwetsbaarheden heeft ontdekt in Atomic Wallet, met name in de implementatie van cryptografie. Het is mogelijk dat deze beveiligingsproblemen hebben bijgedragen aan het succes van de hack.

SEC zet zijn aanval voort

Op 5 juni heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) dertien aanklachten ingediend tegen Binance, een cryptocurrency-beurs, en de oprichter Changpeng Zhao (CZ). De aanklachten omvatten onder andere het exploiteren van een niet-geregistreerde beurs, broker-dealers en clearing agencies. Vervolgens werd Coinbase op 6 juni geconfronteerd met een tweede aanklacht wegens het opereren als een niet-geregistreerde effectenbeurs, broker en clearing agency. Binnen de cryptocurrency markt hebben de aanklachten veel opschudding veroorzaakt, omdat zowel Binance als Coinbase al geruime tijd streven naar duidelijkheid in de regelgeving. Helaas heeft de SEC nog niet gereageerd op hun verzoeken. Als gevolg hiervan is het aantal cryptocurrencies dat door de SEC als effecten wordt beschouwd gestegen naar 68, waaronder opmerkelijke cryptocurrencies zoals Cardano (ADA), Polygon (MATIC) en Solana (SOL).

Coinbase en Binance aangeklaad door SEC

In 2023 heeft de SEC een krachtige aanpak gehanteerd ten opzichte van cryptocurrency organisaties. Echter is er geen duidelijkheid verschaft met betrekking tot regelgeving. Hoewel deze aanklachten negatieve gevoelens hebben opgeroepen bij investeerders, bieden ze ook mogelijkheden. Als de SEC en exchanges gedwongen worden om juridische stappen te ondernemen, kan dit een gelegenheid zijn om aan te tonen dat cryptocurrencies geen effecten zijn en dat er behoefte is aan nieuwe regelgeving.

Het proces van aanklachten indien en het bepalen van een rechtbank datum kan echter enkele maanden of zelfs jaren duren. Hoewel de kans op vertraging van de huidige aanpak van de SEC relatief klein lijkt, verwachten we toch dat Amerikaanse organisaties zullen overwegen om zich te vestigen in alternatieve rechtsgebieden. De Europese Unie biedt aantrekkelijke kansen met de introductie van de Verordening Markten in Crypto-activa (MiCA), die bedoeld is om regelgevende duidelijkheid te bieden. Ook de kansen in Azië groeien gestaag. Terwijl de Verenigde Staten cryptocurrency-organisaties onder druk zetten, hebben ze juist een ontmoedigend effect op hen. Om die reden verwachten we dat deze bedrijven in de toekomst zullen vertrekken en hun activiteiten zullen verplaatsen naar andere rechtsgebieden die meer duidelijkheid bieden op het gebied van regelgeving.

Er zijn steeds meer aanwijzingen voor een verschuiving in de durfkapitaal sector nu Andreessen Horowitz (a16z), een belangrijke speler in deze branche, heeft besloten om zijn eerste internationale kantoor in Londen te openen. De Britse regering heeft door het omarmen van een passende regelgeving ondernemers aangemoedigd om decentralisatie te verkennen, wat heeft bijgedragen aan het besluit van het bedrijf om een internationaal kantoor in Londen te openen. Het kantoor zal later dit jaar geopend worden en zal zich niet alleen richten op het Verenigd Koninkrijk, maar ook op het Europese cryptogeld- en startup-ecosysteem. Niettemin is het belangrijk op te merken dat het bedrijf zijn betrokkenheid bij investeringen in de Verenigde Staten behoudt en zich blijft inzetten voor meer duidelijkheid op het gebied van regelgeving.

Markt richt zich op CPI cijfers en rentestanden

Op 13 juni werden de nieuwste cijfers van de Consumer Price Index (CPI) bekendgemaakt. Hierin was een maandelijkse stijging van 0,1% en een jaarlijkse stijging van 4,0% te zien. De Core CPI, die voedsel- en energieprijzen niet meerekent, bleef stabiel op 0,4%. Opvallende stijgingen werden in mei waargenomen in de huizenmarkt, de prijzen van gebruikte auto's en vrachtwagens en persoonlijke verzorgingsproducten. Dit wijst erop dat de inflatie vertraagt, omdat deze cijfers overeenkomsten vertonen met die van april en maart.

Het is echter belangrijk op te merken dat de huidige inflatie wordt berekend ten opzichte van de hoge inflatieniveaus van vorig jaar en de voorgaande maanden. Hoewel dit positieve ontwikkelingen zijn, is een aanhoudende en consistente daling van de inflatie nodig om het vertrouwen van de Federal Reserve (Fed) te versterken. De financiële markten ervoeren enige opluchting toen de S&P 500 niveaus bereikte die sinds april 2022 niet meer waren gezien. Aan de andere kant heeft Bitcoin moeite om de prijs van $26.000 te doorbreken en bevindt deze zich momenteel rond $25.800.

U.S. CPI jaar over jaar gedurend 2023

Op 14 juni vond de vierde vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) plaats, waarbij werd besloten om de rente ongewijzigd te laten. Voor het Amerikaanse monetaire beleid heeft deze beslissing belangrijke gevolgen, omdat het zal bepalen of de inflatie blijft dalen of mogelijk een omslagpunt bereikt. In het laatste geval zou de Federal Reserve mogelijk gedwongen worden om de rente te verhogen. Het overschrijden van de verwachte uitkomst kan een neerwaartse trend veroorzaken op de financiële markten, aangezien het moeilijker kan worden om een soepele overgang te realiseren.

Maak kennis met het Hodl team

In de afgelopen drie jaar is Hodl uitgegroeid van een klein bedrijf tot een merk met een internationale aanwezigheid. Gedurende deze periode is het team van Hodl gegroeid tot een groep van meer dan 25 medewerkers. Wij zijn ontzettend trots op alle teamleden en in het bijzonder op degenen die Hodl tot het succes hebben gemaakt zoals we het vandaag de dag kennen. In de serie "Maak kennis met het Hodl team" gaan we verder in op hun drijfveren, hun blik op de huidige ontwikkelingen en hun kijk op de toekomst. De tweede in deze serie is onze medeoprichter en Chief Operating Officer, Nick Friedrich. Klik op de onderstaande knop om deze blog te lezen.

Naar het interview met Nick

Interview met onze COO, Nick Friedrich

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE