joe

Marktupdate: Oktober

GO TO

Valse Bitcoin ETF-goedkeuring zorgt voor volatiliteit

Gedurende de eerste helft van oktober zagen we de integratie van cryptocurrency en de traditionele financiële markten verder voortzetten. Maar liefst negen Ether futures ETF's maakten officieel hun intrede op de Amerikaanse markt. De ETF’s van VanEck en ProShares waren gezamenlijk goed voor 90% van het handelsvolume met zo’n 16 miljoen dollar in de eerste vier handelsdagen. Daarnaast zagen we de introductie van een obligatie-ETF op het Base netwerk door het tokenisatie protocol Backed Finance, wat een extra impuls gaf aan de adoptie van Real World Assets (RWA) op blockchain-infrastructuur. Een opvallende gebeurtenis op 16 oktober zorgde voor stevige volatiliteit. Er werd namelijk ten onrechte door Cointelegraph gepubliceerd dat de eerste Bitcoin spot ETF zou zijn goedgekeurd. Hierdoor steeg Bitcoin in slechts enkele minuten van 28.000 dollar naar 30.000 dollar. Toen niet veel later bekend werd dat de IShares Bitcoin spot ETF van Blackrock niet goedgekeurd was door de SEC, daalde de koers weer naar 28.000 dollar.

Hodl marktupdate cryptocurrency oktober 2023

De Amerikaanse crypto-beurzen Coinbase en Kraken maakten deze maand verdere stappen richting internationalisatie. Zo verkreeg Coinbase een betalingslicentie in Singapore en kondigde Kraken de overname van de Nederlandse crypto-beurs BCM aan. Op de Nederlandse markt was er verder ook een juridische overwinning in de zaak tegen de Nederlandsche Bank (DNB) vanwege de buitensporige toezichtkosten die het rekent aan crypto-partijen, die in strijd zijn met de EU-wetgeving.

Golf van liquidaties na foutief ETF-nieuws

Op 16 oktober meldde Cointelegraph, een van de grootste crypto-nieuwsplatformen, via een tweet dat de Security and Exchange Commission (SEC) de IShares Bitcoin spot ETF van BlackRock had goedgekeurd. De publicatie zorgde voor een explosieve koersstijging, de Bitcoinkoers steeg in minder dan 15 minuten van 28.000 dollar naar 30.000 dollar. Doordat een bron en verdere communicatie vanuit andere kanalen uitbleef, groeide de argwaan. Niet veel later werd bevestigd dat dit inderdaad om een onjuiste publicatie ging. Binnen 15 minuten daalde de koers dan ook weerl terug naar het oorspronkelijke niveau van 28.000 dollar.

Tijdens de explosieve stijging werd er maar liefst $81 miljoen aan short-posities geliquideerd. Op de weg terug was dit een aanvullende $31 miljoen aan long-posities. Cointelegraph maakte bekend dit incident te betreuren. Bepaalde protocollen zouden niet zijn gehanteerd en worden herzien. Mogelijk krijgt dit ook nog een staartje via toezichthouders die onderzoek willen doen naar marktmanipulatie. Vanuit een beleggersperspectief bood de gebeurtenis wel een eerste indicatie van wat er mogelijk staat te wachten tijdens de echte goedkeuring van een Bitcoin spot ETF.

Coinbase ontwikkelt volop door

Op 2 oktober onthulde Coinbase dat het een volledige betalingslicentie heeft verkregen van de centrale bank van Singapore. Deze licentie, bekend als een Major Payment Institution-licentie, stelt Coinbase in staat om digitale betalingsdiensten aan te bieden aan zowel particulieren als financiële instellingen in Singapore. Dit is een opvallende beweging, daar de centrale bank van Singapore eerder heeft benadrukt dat deze licentie enkel wordt toegekend aan entiteiten met sterke anti-witwascontroles. Het heeft tot op heden dan ook de meeste aanvragen afgewezen. Sinds 2020 hebben 180 bedrijven deze licentie aangevraagd, maar slechts 14 daarvan zijn erin geslaagd deze te verkrijgen.

Enkele dagen later kondigde Backed Finance met trots de succesvolle tokenisatie aan van BlackRock's iShares obligatie-ETF UCITS. Deze ETF volgt een scala aan kortlopende Amerikaanse Treasury Bills en is eenvoudig toegankelijk op het Base netwerk, het eigen layer-2 netwerk van Coinbase. In de afgelopen maanden heeft de integratie met Real World Assets (RWA) een indrukwekkende opmars gemaakt. Zo zien we steeds meer traditionele beleggingsproducten verweven raken met crypto. Andere protocollen zoals Aave en Maker zetten sinds kort bijvoorbeeld ook Amerikaanse korte termijn obligaties in om inkomsten te genereren.

Ontwikkelingen in het Nederlandse cryptocurrency-ecosysteem

Op 5 oktober besliste een rechtbank in Rotterdam in het voordeel van elf Nederlandse bedrijven. In mei 2023 klaagden deze bedrijven de DNB aan omdat ze van mening waren dat de toezichthouder meer kosten in rekening bracht dan noodzakelijk. Eerder werden de kosten die de DNB maakte voor het toezicht volledig doorbelast aan de cryptobedrijven, wat neerkwam op 1,7 miljoen euro in 2020. Sindsdien zijn deze kosten fors gestegen en komt het bedrag voor 2023 uit op 3,9 miljoen euro. De Nederlandse rechtbank stemde in met de branche-organizaties en oordeelde dat de DNB de kosten ten onrechte volledig doorbelastte. De DNB is hierdoor genoodzaakt de overtollige kosten uit 2020 en 2021 terug te betalen.

Op dezelfde dag maakte Kraken bekend uit te breiden naar de Nederlandse markt. Kraken doet dit met de overname van Coin Meester B.V., ook bekend als Bitcoinmeester (BCM). Deze strategische acquisitie is een cruciaal onderdeel van Krakens plan om zijn aanwezigheid op de Nederlandse markt te versterken en zijn activiteiten in heel Europa uit te breiden. Het bedrijf benadrukte dat deze versnelling van de Europese groei in de lijn ligt van de invoering van het wetgevingspakket Markets in Crypto-Assets (MiCA).

Teamuitbreiding

Deze maand verwelkomen we een nieuwe aanwinst in het Hodl team. Onze marketingafdeling wordt versterkt door stagiair Baz Satar Mahmod. Baz zal het marketingteam de komende vijf maanden assisteren en daarnaast werken aan zijn afstudeeropdracht.

Baz Satar Hodl fondsen

Baz: “Sinds 2018 ben ik actief op het gebied van financiële markten, beleggen en FinTech. Onlangs ben ik gestart met mijn stage en ik kon geen betere plek dan Hodl bedenken. Hodl's diepgaande expertise in de markt en de sector sprak me meteen aan. Ik ben gemotiveerd om mijn kennis en vaardigheden in te zetten om Hodl te ondersteunen met mijn stageopdracht en bij te dragen aan het succes van de organisatie. Samen met het Hodl-team kijk ik ernaar uit om nieuwe mogelijkheden en strategieën te verkennen in de wereld van digitale activa.”

Hodl is genomineerd voor de CashCow Awards 2023

Met trots kunnen we mededelen dat Hodl Group voor het derde jaar op rij is genomineerd voor de Cashcow Awards 2023 in de categorie Beste Nederlandse Crypto Fonds. De Cashcow Awards zijn een initiatief van Cash magazine, cashcow.nl en de beleggersclub Bull Up. Ieder jaar bekroont de commissie organisaties die uitblinken in hun vakgebied en na een bewogen jaar zijn we extra blij om weer genomineerd te zijn.

Om door te gaan naar de volgende ronde, kunnen wij uw stem gebruiken. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u de tijd neemt om op Hodl te stemmen. U vindt de nominatie van Hodl bij vraag 9. Indien u geen tijd of voorkeur heeft voor de overige vragen, kunt u deze eenvoudig overslaan door N.V.T. te selecteren. U kunt stemmen via de onderstaande knop. Wij danken u alvast voor uw stem!

Stemmen op Hodl

Hodl genomineerd voor cashcow awards en BCNL community award

Nominatie voor de BCNL Community Award

Naast de nominatie voor de CashCow Award, zijn we verheugd ook genomineerd te zijn voor de BCNL Community Award. De BCNL is een stichting die het Nederlandse blockchain-ecosysteem samenbrengt en het hele jaar door verschillende events organiseert, zoals bijeenkomsten in de grootste steden. Hier komen liefhebbers en ontwikkelaars bij elkaar om hun passie en kennis te delen. Met Hodl zijn we genomineerd voor de BCNL Community Award, die in het teken staat van de bijdrage die wordt geleverd aan het Nederlandse ecosysteem. Via de onderstaande knop kunt u uw stem uitbrengen. Ook voor deze award zouden wij uw stem erg waarderen.

Stemmen op Hodl

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE