joe

Nieuwsbrief: Terugblik Augustus

Welkom bij onze terugblik op de maand augustus. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.
GO TO

SEC onder druk na tweede nederlaag in de rechtbank

De maand augustus werd opnieuw gekenmerkt door ontwikkelingen in de aanvragen voor exchange-traded funds (ETF's). In de eerste twee weken van augustus kondigde de Securities and Exchange Commission (SEC) aan de beslissing over de aanvraag van Ark Invest uit te stellen. In Europa werd daarentegen een belangrijke mijlpaal bereikt door de livegang van de eerste Europese Bitcoin Spot ETF op Euronext Amsterdam. De opmars van de Bitcoin Spot ETF wakkerde ook het vuurtje bij vermogensbeheerders aan om andere beleggingsproducten te lanceren, zo volgden er diverse aanvragen voor Ethereum Futures ETF’s. Opmerkelijk in het eerste deel van de maand was ook de lancering van PayPal’s eigen stablecoin op het Ethereum-netwerk. U kunt meer lezen over de gebeurtenissen in de eerste helft van de maand in onze marktupdate van augustus.

Nadat Bitcoin op 17 augustus een correctie onderging, schommelde de prijs tussen de 25.300 en 26.800 dollar. Deze range werd verstoord toen het nieuws naar buiten kwam dat Grayscale met succes in beroep was gegaan tegen de SEC om hun Bitcoin Trust om te zetten in een ETF. Dit positieve nieuws resulteerde in een stijging van de Bitcoinkoers naar net iets meer dan 28.000 dollar. Door de afwezigheid van kopers in de markt, daalde deze snel weer naar het voorgaande niveau van 26.000 dollar.

Een andere belangrijke gebeurtenis was de strategische investering van Coinbase in Circle, het bedrijf achter de stablecoin USD Coin (USDC). Tegelijkertijd bevestigde Hongkong zijn positie als een wereldwijd centrum voor digitale activa door te onderzoeken hoe de obligatiemarkt kan worden getokeniseerd.

Grayscale wint beroep tegen de SEC

Al zeven jaar lang probeert vermogensbeheerder Grayscale zijn Bitcoin Trust om te zetten in een spot ETF. De SEC heeft de aanvraag echter herhaaldelijk afgewezen uit bezorgdheid over prijsmanipulatie van de cryptocurrency. In juni 2022 startte Grayscale een rechtszaak tegen de toezichthouder, omdat het van mening was dat deze beslissingen gebaseerd waren op ongegronde argumenten.

Op 29 augustus oordeelde het District of Columbia Court of Appeals in het voordeel van Grayscale. De rechtbank achtte de argumenten van de SEC niet in lijn met eerdere uitspraken over verschillende Bitcoin Futures ETF’s, die wel werden goedgekeurd. Beide zouden een evenredig effect kunnen ondergaan van prijsmanipulatie

De kans op goedkeuring voor een Bitcoin spot ETF is aanzienlijk gestegen volgens Bloomberg analisten

Als gevolg van de uitspraak moet de SEC de aanvraag binnen 45 dagen opnieuw beoordelen of in beroep gaan, wat het juridische geschil mogelijk naar het Amerikaanse Hooggerechtshof brengt. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de uitspraak van de rechtbank geen garantie is dat de ETF wordt goedgekeurd. De SEC kan de aanvraag nog steeds afwijzen, maar dit zal dan op andere gronden moeten zijn dan prijsmanipulatie. Toch versterkt dit juridische besluit de positie van alle andere ETF-aanvragen, omdat een van de belangrijkste tegenargumenten nu is ontkracht.

De beslissing van de rechtbank zorgde voor veel optimisme, wat resulteerde in een snelle stijging van de Bitcoinkoers met 5%. Kortstondig bereikte deze zelfs de 28.000 dollar, maar niet veel later daalde deze weer terug naar 26.000. Verschillende analisten zijn van mening dat de SEC bijna niet kan ontkomen aan de goedkeuring van een Spot Bitcoin ETF. Deze positieve stemming wordt gedeeld door de ETF-analisten van Bloomberg, die voorspellen dat er een kans van 75% is dat een Spot Bitcoin ETF tegen het einde van het jaar wordt goedgekeurd. In 2024 stijgt dit percentage zelfs naar 95%.

Coinbase verwerft belang in Circle

Op 21 augustus kondigden cryptocurrencybeurs Coinbase en betalingstechnologiebedrijf Circle gezamenlijk aan dat Coinbase een investering heeft gedaan in Circle. Volgens Coinbase werd deze strategische zet gedreven door de intentie om zijn ondersteuning van stablecoins te verbeteren. In 2018 werkten de twee entiteiten samen om de dollar-gekoppelde stablecoin USDC te lanceren. Sindsdien is USDC uitgegroeid tot de op een na grootste stablecoin op basis van marktkapitalisatie, met een waarde van ongeveer 25 miljard dollar. Veel instellingen en bedrijven vertrouwen op USDC vanwege de duidelijkheid over de reserves, iets waar verschillende andere stablecoinaanbieders nalatig in zijn.

Beide bedrijven geloven dat stablecoins een belangrijk onderdeel zullen worden van het nieuwe financiële systeem. Dit komt doordat ze toegang bieden tot Amerikaanse dollars, met de voordelen van cryptocurrency.

Coinbase investeert in verdere groei van stablecoins, met name USDC

Om het gebruik van USDC te bevorderen, zal deze stablecoin binnenkort beschikbaar zijn op zes nieuwe blockchains. Dit laat zien dat Coinbase steeds belangrijker wordt in de wereld van betalingsdiensten. Net als Coinbase en Circle geloven wij dat stablecoins een essentiële rol zullen spelen in hoe ons financiële systeem er in de toekomst uitziet. Het stelt gebruikers in staat om snel en wereldwijd toegang te krijgen tot het financiële systeem.

Nederland belandt in een recessie

Op 16 augustus werden de nieuwste economische gegevens voor de Nederlandse economie gepubliceerd, waaruit bleek dat de economie voor het tweede kwartaal op rij is gekrompen. Dit betekent dat er officieel kan worden gesproken van een recessie, al is deze vrij mild. In het eerste kwartaal van 2023 kromp de Nederlandse economie met 0,4%, gevolgd door een krimp van 0,3% in het tweede kwartaal.

In de Eurozone slinken meerdere economieën nu door verschillende redenen, waaronder het strengere monetaire beleid. Dit heeft geleid tot een matige groei van slechts 1,3% in de leningen aan huishoudens in de Eurozone, de laagste groei sinds 2015. Dezelfde vertraging is te zien in de bredere particuliere sector, inclusief huishoudens en niet-financiële bedrijven, waar de groei is afgenomen tot 1,6%, het laagste niveau sinds 2016.

Groei kreditverlening aan huishoudens in de Eurozone
Bron: Tradingeconomics.com | Europese Centrale Bank

We verwachten dat de Eurozone de komende tijd een periode van economische recessie zal blijven doormaken. De aanscherping van het monetaire beleid begint langzaamaan effect te hebben, al blijft de inflatie relatief hoog in de hele Eurozone. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank verdere krimp zal toestaan gedurende de rest van 2023. Dit beleid past goed bij het positieve werkloosheidscijfer, wat betekent dat ondanks de economische krimp, de algehele economische gezondheid sterk blijft.

Hongkong ziet tokenisatie als een verbetering van de obligatiemarkt

Op 25 augustus publiceerde de Hong Kong Monetary Authority (HKMA) een rapport waarin de resultaten van hun onderzoek 'Project Evergreen' werden beschreven. Het rapport ging dieper in op gebruiksscenario's, de voordelen en de uitdagingen die de tokenisatie met zich meebrengt. Over het algemeen kan er geconcludeerd worden dat de tokenisatie van de obligatiemarkt verschillende voordelen als gevolg heeft.

De tokenisatie van obligaties levert aanzienlijke efficiëntievoordelen op, waarvan de belangrijkste het elimineren van op papier gebaseerde processen en het verwijderen van fysieke wereldwijde certificaten zijn. Daarnaast kan de transparantie van een blockchain het financiële landschap verder verrijken en inzichtelijk maken.

Hodl Research - Perpetual Protocol

Decentralized Finance (DeFi) is een belangrijk onderdeel van de digitale activa-industrie. Een groeiende categorie hierin is perpetual futures. Futures zijn financiële derivaten die gebruikers verplichten om een effect te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs en datum. Soms past de vastgestelde vervaldatum echter niet goed bij de behoeften van de gebruiker, waardoor kansen op winst worden gemist.

Hodl Research - Perpetual Protocol

Perpetual futures daarentegen hebben geen einddatum, wat betekent dat gebruikers hun positie kunnen behouden zolang ze voldoende marge op hun rekening hebben. Het enige nadeel is dat de meeste futures worden verhandeld op gecentraliseerde platforms zoals beurzen. Om een gedecentraliseerde oplossing te bieden, heeft Perpetual Protocol een decentrale beurs ontwikkeld waar perpetual futures kunnen worden verhandeld. Via de onderstaande knop leert u meer over de Perpetual Protocol-Exchange, de bijbehorende token, het team, de coin-statistieken en nog veel meer.

De Hodl Fondsen

De gebeurtenissen in de maand augustus resulteerden in een daling van de Hodl fondsen. Het Hodl GIB Fund, het Hodl Numeri Fund, het Hodl Algorithmic Fund, het Hodl.nl Genesis Fund, het Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund sloten af met een NAV van respectievelijk €844,42, €21,975,00, €903,46, €2,60, €2,50 en €0,30. True Asset Fund II eindigde de maand met een NAV van €14.075,02. Klanten van True Asset Fund kunnen hun persoonlijke prestaties bekijken in het IQ-EQ portaal.

Resultaten Hodl Fondsen augustus

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE