joe

Nieuwsbrief: Terugblik December

Hodl Team
Hodl Team
4 januari 2023
Welkom bij onze terugblik op de maand December. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.

Rustige zijwaartse decembermaand

Tijdens de eerste twee weken van december was de markt voornamelijk in de ban van de publicatie van het nieuwe Amerikaanse inflatiecijfer en het hierop aansluitende rentebeleid. Voor de tweede keer dit jaar zagen we het inflatiecijfer enigszins afnemen, maar deze blijft met 7,1% op jaarbasis nog altijd erg hoog. Zowel de Federal Reserve (Fed) als het Federal Open Markets Committee (FOMC) zetten de havikistische houding voort, nu de rente met 0,5% is verhoogd naar 4,5%. Uit de recent gepubliceerde Dot-Plot van de Fed blijkt dat de financiële markten verdere renteverhogingen kunnen verwachten in 2023. Momenteel staat de modus van de 19 stemgerechtigde leden op 5,125%. Geen van de leden verwacht een daling in 2023, wel vlakt de stijgende lijn van het afgelopen jaar af. Waar het lagere inflatiecijfer initieel zorgde voor een opwaartse koersbeweging, werd deze al snel teniet gedaan door de aangescherpte houding van de Fed. De prijs daalde namelijk in twee dagen tijd weer van $18K naar $16,5K. In onze marktupdate van december kunt u meer lezen over de gebeurtenissen in de eerste helft van de maand.

Door de rust op zowel de financiële als de cyptocurrency markt, zagen we op wat kleine schommelingen na de Bitcoinkoers de rest van de maand grotendeels zijwaarts bewegen. Eind december is vaak een relatief rustige periode. Financiële instellingen nemen namelijk zelden nieuwe posities in en sluiten gewoonlijk oude posities in verband met de verschillende bankvakanties en de afsluiting van het jaar. Een meerderheid van de markt heeft zijn ogen gericht op begin 2023. Dit kan leiden tot enige volatiliteit omdat beleggers nieuwe posities innemen of de markt verlaten.

Bitvavo geraakt door problemen FTX

De val van FTX heeft ook de Nederlandse cryptocurrency markt weten te bereiken. Op 15 december publiceerde nieuwsoutlet Protos een artikel waarin bekend werd gemaakt dat Bitvavo, de grootste Nederlandse cryptocurrency exchange, deel uitmaakt van de crediteurencommissie van Genesis trading. Sinds de val van FTX dreigt er een faillissement voor Genesis. De organisatie zag namelijk honderden miljoenen aan cryptovaluta op het platform bevroren raken, waaronder de fondsen van andere organisaties. De drie grootste schuldeisers van Genesis en haar moedermaatschappij Digital Currency Group (DCG) zijn exchange Gemini, investeringsmaatschappij Eldridge en Bitvavo. Om de fondsen terug te betalen hebben zij een schuldeiserscomité gevormd.

Bitvavo maakte gebruik van Genesis voor haar staking-programma, waarbij cryptocurrencies aan de blockchain werden gecommitteerd voor extra rendement. Bitvavo maakte in een statement zelf bekend dat het zo’n $280 miljoen had ondergebracht bij Genesis, een aanzienlijke hoeveelheid van het totaal beheerd vermogen van ruim $1,6 miljard. De exchange gaf daarnaast aan dat alle fondsen van klanten 1:1 worden gedekt en dat alle opnames zullen worden terugbetaald. De exchange verwacht dat het merendeel van de uitstaande gelden zal worden terugbetaald. Mocht Genesis hier niet in slagen, dan zal Bitvavo alle crypto-activa die momenteel bevroren zijn uit eigen reserves terugbetalen.

MetaMask integreert PayPal

Op 14 december kondigde wallet provider Metamask aan dat zij hun diensten hebben geïntegreerd met online payment provider PayPal. Door de integratie kunnen Amerikaanse gebruikers Ethereum rechtstreeks vanuit de MetaMask-app kopen. De nieuwe functie zal initieel alleen beschikbaar zijn voor Amerikaanse gebruikers van de mobiele app van MetaMask. Naar verwachting zal de integratie in het volgende kwartaal ook beschikbaar zijn in de desktop browserextensie. Het doel van de integratie is om de aankoop van cryptocurrency toegankelijker en efficiënter te maken, maar ook om mobiele gebruikers een gemakkelijkere kans te bieden om het crypto-ecosysteem te verkennen.

MetaMask integreert met PayPal

PayPal is de afgelopen twee jaar steeds actiever geworden in het crypto-ecosysteem. In 2020 kondigde de online betaalprovider al aan dat gebruikers verschillende cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum konden gaan kopen en verkopen. Dankzij deze nieuwe integratie is het voor gebruikers ook mogelijk om hun digitale activa op te nemen en toe te voegen aan een persoonlijke wallet. Door de vele partners van PayPal biedt dit andere aanbieders van online betalingen ook de mogelijkheid om het gebruik en betalingen met cryptocurrencies verder te onderzoeken.

Binance US neemt assets Voyager Digital over

Op 19 december kondigde cryptocurrency exchange Binance US aan dat ze de assets van crypto lending firm Voyager Digital zullen overnemen. In juli vroeg Voyager faillissement aan nadat het enorme verliezen leed. Deze ontstonden door een deelname van 650 miljoen dollar in het failliete crypto hedgefonds Three Arrows Capital. Eerder dit jaar ontving het failliete Voyager nog een bod van $1,4 miljard van FTX US, maar na de ineenstorting van FTX was Voyager gedwongen een nieuwe koper te zoeken. Hierna bleek Binance US het hoogste en beste bod te hebben met circa $1.02 miljard.

Momenteel is alleen het gewonnen bod nog officieel. De faillissementsrechtbank moet het verzoek van Voyager nog goedkeuren, dit staat gepland op 5 januari a.s. Als de rechtbank het verzoek goedkeurt, dan zal de deal worden afgerond op 18 april 2023. Als teken van goed vertrouwen en om betrokkenheid bij de deal te tonen, heeft Binance reeds een storting van $10 miljoen gedaan. Wanneer de deal is afgerond, zullen gebruikers van Voyager toegang krijgen tot hun fondsen via het Binance US platform. Niet alleen de gebruikers profiteren van deze deal, ook Binance houdt hier mogelijk een voordeel aan over. Zo kan het platform mogelijk ruim 100.000 nieuwe gebruikers toeschrijven. Uiteraard kunnen de gebruikers zelf beslissen of zij hun gelden opnemen of besluiten het platform te gebruiken.

Instituties vragen handelsmerken aan

In december zagen we ook verschillende institutionele partijen hun interesse in de cryptocurrency markt voortzetten. Fidelity Investments openbaarde eerder al plannen om pensioenplannen in cryptocurrency te laten beleggen; ditmaal volgde het met de registratie van verschillende handelsmerken. De registratie van deze handelsmerken zou ten goede moeten komen aan een breed scala van crypto diensten, waaronder het aanbieden van hun huidige diensten in de metaverse. Zo zou het gaan om de registratie voor NFT’s en NFT marktplaatsen, beleggingen in digitaal vastgoed en het verhandelen van cryptocurrency.

De bankgigant HSBC kwam enkele dagen eerder met een soortgelijke aankondiging. Zo werd er een tweetal handelsmerken geregistreerd. Zowel de naam als het logo komen hierdoor vast te liggen. De aanvraag omving onder andere specificaties omtrent het gebruik van NFT’s, het aanbieden van financiële en adviserende dienstverlening en het inzetten van een digitale omgeving in de vorm van een metaverse.

Doordat de registraties op dit moment nog niet zijn gevolgd door concrete aankondigingen vanuit de partijen zelf, leidt dit vooralsnog tot speculatie op de markt. Het is dan ook wachten tot deze aankondigingen volgen, al kunnen de registraties uiteraard ook ingezet zijn om voorlopig de handelsnamen en handelsmerken zeker te stellen.

De Hodl fondsen

Door de onrust die nog altijd heerst op de cryptocurrency markt, zagen we een deel van de beleggers verder omschakelen naar veiligere cryptocurrencies zoals Bitcoin en stablecoins. Hierdoor hadden altcoins het in december een stuk zwaarder, dit heeft dan ook geleid tot een daling van de Hodl fondsen. Het Hodl.nl Genesis Fund, het Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund eindigden respectievelijk op een intrinsieke waarde (NAV) van €2,15, €2,15 en €0,20.

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten

Resultaten Hodl fondsen december 2023

Maurice Mureau spreker bij Salt iConnections Asia

Onlangs had onze CEO Maurice Mureau het genoegen te spreken op Salt iConnections in Singapore. Salt is een wereldwijd netwerk forum dat zich richt op de gedachtegangen van de marktleiders in finance en technologie. Bijeenkomsten worden dan ook bijgewoond door leiders van SkyBridge, J.P. Morgan, BlackRock en meer. Het panel waar Maurice aan deelnam, ging dieper in op de laatste ontwikkelingen in de markt, de macro-economische omstandigheden en de aankomende regulatie. Onderstaand kunt u de opname van het panel terugkijken.


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE