joe

Nieuwsbrief: Terugblik Februari

Welkom bij onze terugblik op de maand Februari. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.
GO TO

In februari zette Bitcoin de opwaartse trend van januari voort met een rally richting de 25.000 dollar. Echter zorgt dit prijsniveau vooralsnog voor een stevige weerstand, waardoor de koers in het tweede gedeelte van de maand langzaam daalde. De sterke opwaartse koers van Bitcoin zorgde voor een positief sentiment onder handelaren en investeerders die hogere prijsniveaus in de gaten houden. Naarmate de maand vorderde, kwam er zowel positief als negatief nieuws naar buiten.

Binance wederom het middelpunt van de belangstelling

Eerder deze maand stond Binance al in het middelpunt van de belangstelling toen stablecoin-uitgever Paxos in opspraak raakte doordat het onderzocht wordt door het New York State Department of Financial Services. Paxos is de uitgever van onder andere de stablecoins Binance USD (BUSD) en Pax Dollar (USDP). Vanwege dit voorval heeft Paxos de uitgifte van nieuwe stablecoins stopgezet. Het inwisselen is nog mogelijk tot ten minste februari 2024. Naarmate de maand februari vorderde, kwam aan het licht dat de SEC voornemens is Paxos aan te klagen wegens het schenden van wetten ter bescherming van beleggers. Belangrijk om te weten is dus dat Binance zelf niet de eigenaar is van de stablecoin BUSD, maar Paxos.

Toch veroorzaakt het onderzoek naar BUSD problemen voor Binance, omdat de stablecoin op grote schaal wordt gebruikt voor de handelsparen op de exchange. Dit heeft erin geresulteerd dat BUSD is gegroeid tot de derde grootste stablecoin met een totale marktkapitalisatie van $16 miljard. Naarmate het onderzoek vordert, zal Binance nieuwe opties moeten verkennen voor haar BUSD-trading pairs en financiële reserves. In onze marktupdate van februari kunt u meer lezen over deze gebeurtenissen in de eerste helft van de maand.

Naast het onderzoek naar hun meest gebruikte stablecoin, Binance.us, is een onafhankelijke partner van Binance ook onderzocht, omdat er $400 miljoen werd overgemaakt van de onafhankelijke partner naar een handelsfirma die gerelateerd is aan Changpeng Zhao (CZ), de CEO en oprichter van Binance.

Op 16 februari publiceerde nieuwsbron Reuters een artikel waarin werd besproken dat Binance meer dan $400 miljoen van Binance.us naar handelsfirma Merit Peak had overgemaakt. Dit leidde tot enkele vragen, aangezien documenten van Merit Peak vermelden dat CZ manager is bij het bedrijf. Het artikel van Reuters bespreekt dat Binance geheime toegang had tot een bankrekening die toebehoorde aan haar onafhankelijke Amerikaanse partner en grote bedragen kapitaal heeft overgemaakt naar de handelsfirma. De kapitaaloverdracht vond plaats tijdens de eerste drie maanden van 2021. Het is nog onduidelijk of klantfondsen zijn overgedragen met deze financiële transacties. Het onderzoek naar Binance.us moet ophelderen of de transacties klantfondsen bevatten.

China leidt de markt

Na drie jaar van moeizame lockdowns heeft China zijn economie weer volledig heropend en pompt het miljarden dollars in het herstel van de economie. De economie van China heeft de afgelopen jaren een tol geëist doordat de vastgoedsector het moeilijk had en de export sterk terugliep. Door de heropening van het land gingen bedrijven en consumenten op zoek naar nieuwe leningen. De toegenomen vraag naar leningen creëerde een liquiditeitstekort. Om dit op te lossen is de People’s Bank of China (PBoC), de centrale bank van China, miljarden in de Chinese economie gaan pompen via kwantitatieve verruiming (QE). QE is een vorm van monetair beleid waarbij een centrale bank effecten opkoopt om de economie te stimuleren. Op vrijdag 17 februari investeerde de PBoC 632 miljard yuan, het equivalent van 93 miljard dollar, in de economie met behulp van reverse repos. In de onderstaande grafiek worden de liquiditeitsinjecties van de PBOC en de prijs van Bitcoin weergegeven. Met de laatste injecties is er begint er een correlatie te vormen met de prijs van Bitcoin, wat mogelijk betekent dat de Aziatische markt een grotere rol gaat spelen in de toekomst.

De PBOC stimulansen tegen de prijs van Bitcoin

Een dag eerder, op 16 februari volgde er ander nieuws uit Azië. In Hongkong werd namelijk een nieuwe regeling voorgesteld die de handel in cryptocurrency vanaf juli 2023 moet legaliseren. De cryptocurrency markt reageerde positief op het nieuws, omdat het een signaal kan zijn voor een aanzienlijke kapitaalinstroom. De bekendmaking van de legalisatie maakt deel uit van een groter plan voor de stad Hongkong, die ernaar streeft de Aziatische crypto-hub te worden.

In 1997 ontving Hongkong een speciale onafhankelijke status van het Verenigd Koninkrijk, waarin is afgesproken dat China zich de eerste 50 jaar niet zou mengen in de politiek binnen het land. Echter probeert China sindsdien de politiek te beïnvloeden. De afgelopen jaren is de Chinese invloed steeds duidelijker geworden, maar Hongkong heeft nog steeds autonomie behouden met betrekking tot aspecten zoals immigratie en belastingen. Dankzij deze autonomie kon Hongkong ook de handel in cryptocurrency legaliseren.

Momenteel lijkt het erop dat China bereid is de handel in cryptocurrencies in Hongkong toe te staan, zodat het als een proeftuin kan fungeren. De legalisering van de handel in cryptocurrencies zal het ook voor Chinese bedrijven mogelijk maken om de cryptocurrency markt te betreden via de jurisdictie van Hongkong.

Op dit moment is er in China zelf nog steeds een verbod op de het verhandelen en minen van cryptocurrencies. Inmiddels is het meerdere keren voorgekomen dat China cryptocurrencies heeft verboden, waarna het deze later weer heeft toegestaan. In september 2021 ging het laatste en huidige verbod op cryptocurrency in China van kracht.

Hong Kong oogt om Aziatische crypto hub te worden

Nu er miljarden dollars in de economie stromen en Hongkong de mogelijkheid onderzoekt om de handel in cryptocurrencies te legaliseren, geloven velen dat China en de Aziatische markt het voortouw nemen in de verdere groei van de markt. Waar de rest van de wereld de rente verhoogt en zijn economie probeert af te koelen, is China juist aan het investeren en probeert het de economie weer aan te wakkeren. De toename in kapitaal op de financiële markt kan er voor zorgen dat er mogelijk ook weer meer geld richting de cryptocurrency markt vloeit.

Mastercard gaat Web3-partnerschap aan

Op 21 februari zijn betalingsprovider Mastercard en Web3-betalingsprotocol Immersve een partnerschap aangegaan waardoor gebruikers cryptocurrency betalingen kunnen verrichten via het Mastercard-netwerk. De in Nieuw-Zeeland gevestigde onderneming Immersve maakt gebruik van smart contracts om Web3-betalingen te koppelen aan andere digitale platforms. Gebruikers kunnen hun cryptocurrency-wallet integreren met Immersve en hierna betalingen doen bij webshops die Mastercard accepteren.Gebruikers kunnen hun betalingen doen met USD Coin (USDC), welke vervolgens wordt gebruikt om de transactie te settelen op het netwerk van Mastercard.

De afgelopen jaren is Mastercard verschillende samenwerkingen aangegaan om grip te krijgen op de cryptocurrency markt. Een van deze samenwerkingenwas met de toonaangevende cryptocurrency exchange Binance, waarbij een prepaid creditcard in Latijns-Amerika werd gelanceerd. Gaandeweg zien wij voortdurend dat betalingsproviders zoals Mastercard en Visa hun mogelijkheden in de opkomende sector verkennen. Wij geloven dat deze belangstelling zal blijven groeien, omdat cryptocurrencies en met name stablecoins voordelige transacties kunnen bieden.

Bosch partners in Web3 ontwikkelingsfonds

Internationaal technologiebedrijf Bosch is een samenwerking aangegaan met cryptocurrency protocol Fetch.ai om zo samen de Fetch.ai Foundation op te richten. De Foundation zal fungeren als een subsidieprogramma voor de verdere ontwikkeling van Web3, kunstmatige intelligentie (AI) en andere gedecentraliseerde technologieën. In totaal is 100 miljoen dollar uitgetrokken voor het subsidieprogramma. Gedurende een periode van drie jaar zal er met dit programma geïnvesteerd worden in geselecteerde ondernemingen en partners.

Het bestuur van de Fetch.ai Foundation zal bestaan uit leden van beide organisaties en zal zich voornamelijk richten op de industriële AI-sector. Dit is niet de eerste keer dat Fetch.ai en Bosch een samenwerking aangaan. In februari 2021 lanceerden ze namelijk een multifunctioneel blockchainnetwerk dat zich richtte op de integratie van AI en het Internet of Things. Naarmate meer traditionele organisaties de verschillende sectoren verkennen, geloven wij dat deze organisaties de markt zullen betreden via deze partnerschappen. Cryptocurrency-protocollen zijn al getest en bieden een snelle manier om de markt te betreden en te profiteren van de opkomende sector.

De Hodl Fondsen

De maand februari resulteerde in een lichte stijging van de Hodl fondsen. Het Hodl.nl Genesis Fund, het Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund eindigden respectievelijk op een Net Asset Value (NAV) van € 3,18, € 3,15 en € 0,31. Voor het True Asset Fund II komt de Net Asset Value uit op € 15.399,40. Klanten van True Asset Fund kunnen in hun vertrouwde portal terecht voor hun persoonlijke resultaten.

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten

NAV februari 2023 hodl fondsen

Hodl - European Blockchain Convention

Van 14 tot 17 februari hebben verschillende leden van het Hodl-team en onze CEO Maurice Mureau deelgenomen aan de European Blockchain Convention (EBC) in Barcelona. De EBC is een van de grootste en meest invloedrijke Europese conventies op het gebied van digitale activa en trekt zowel bezoekers van cryptocurrency projecten als traditionele instellingen. Na een succesvolle editie in 2022, was het een genoegen om opnieuw aanwezig te zijn op het EBC. Ondanks de vele uitdagingen waar de sector het afgelopen jaar voor stond, is het indrukwekkend om het evenement bijna in grootte te zien verdubbelen. Vanuit de cryptocurrency markt waren grote namen aanwezig zoals Galaxy Digital en Coinbase, vanuit de traditionele markt zagen we nieuwe partijen instromen zoals Capgemini, Deloitte en JP Morgan. Ook banken die op de Nederlandse markt actief zijn waren aanwezig, zoals ABN AMRO en ING.

Maurice Mureau in een panel bij EBC

Op de openingsdag nam onze CEO Maurice Mureau deel aan een paneldiscussie over de adoptie van cryptocurrency onder traditionele instellingen. De kernboodschap is dat het geen kwestie is van OF, maar wanneer deze instellingen de cryptocurrency markt volledig zullen omarmen. Vorig jaar zagen we verschillende internationale spelers zoals BlackRock de markt betreden en de verwachting is dat dit zal toenemen nu er regelgeving komt. Hierboven vindt u de volledige opname van het panel.


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE