joe

Nieuwsbrief: Terugblik januari

Hodl Team
Hodl Team
3 februari 2022

Nieuwsbrief: Terugblik januari

Bij Hodl maken wij elke maand een overzicht met de resultaten van onze fondsen, de ontwikkelingen binnen Hodl en het laatste nieuws in de cryptocurrency markt.


Onstuimige markt

Waar de maand december nog werd gekenmerkt door een licht dalende marktbeweging, was dat in januari zeker niet het geval. Halverwege de maand werd de markt opgeschud door een forse correctie, waarvan de markt inmiddels nog steeds aan het herstellen is. De FOMC-meeting van de FED waarin zij het nieuwe rentebeleid aankondigde, en de speculatie in de aanloop naar deze meeting vormden de grondslag voor de correctie op de financiële markten. In onze vorige marktupdate zijn we dieper ingegaan op hoe dit negatieve nieuws resulteerde in een aaneenschakeling van geliquideerde posities en uiteindelijk een vrije val voor de koers van Bitcoin en altcoins.

De correctie was nog scherper voor de zogeheten altcoins, waar prijzen met maar liefst 30-50% daalden. Tijdens de FOMC-meeting maakte de FED bekend de rente nog niet direct te verhogen, wat enige opluchting en bewegingsruimte bood voor de crypto- en aandelenmarkt. De eerstvolgende FOMC-meeting staat gepland voor maart.


Adoptie van crypto infrastructuur

Los van de enorme speculatie rondom de waarde van Bitcoin, was januari een maand waarin de adoptie van cryptocurrency infrastructuur, een betere maatstaf voor de lange termijn, steeds frequenter in het nieuws voorbij kwam.

Visa maakte deze maand bekend dat zij in het vorige kwartaal 2.5 miljard dollar aan transacties hebben verwerkt voor zogeheten crypto cards. Crypto cards zijn prepaid creditcards waarbij er cryptocurrency gestort kan worden om het saldo aan te vullen. Door deze samenwerking kan er bij verkooppunten die Visa ondersteunen met crypto worden afgerekend. Visa kondigde aan dat zij al met 65 crypto platformen samenwerken om deze kaarten te ontwikkelen.

Ook Twitter werkt aan verdere implementatie van cryptocurrency infrastructuur in hun dienstverlening. De organisatie heeft deze maand de functie geïmplementeerd om NFT’s als profielfoto in te stellen. Andere social media platforms zoals Reddit, Facebook en Youtube volgden al snel met hun aankondiging over het implementeren van NFT’s binnen hun platform. Zoals eerder toegelicht in onze verwachting voor 2022, verwachten wij dat de infrastructuur rondom NFT’s een cruciale rol gaat spelen dit jaar.

In de maand januari was de performance van NFT’s voor de eerste keer niet direct gekoppeld aan die van cryptocurrencies. Waar we het totale handelsvolume van cryptocurrency in januari af zagen nemen, bereikte het NFT handelsvolume nieuwe hoogtepunten met een totaal volume van ruim 6 miljard dollar.


De Hodl fondsen

De enorme daling van de crypto markten die gedurende de maand januari werd ingezet is ook terug te zien in de resultaten van de fondsen. In de maand januari zag Bitcoin een daling van 21%, Ethereum een daling van 32% en andere cryptocurrencies zoals Polkadot en Avalanche dalingen van rond de 40%. Het Hodl.nl Genesis Fund, Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund lieten een daling zien wat overeenkomt met deze prijsvermindering.

Resultaten januari 2022:

Alle resultaten


Uitbreiding team

Wij mogen deze maand twee nieuwe aanwinsten verwelkomen bij Hodl. Casper gaat aan de slag als ICT manager en Tobias sluit zich aan bij het marketing team.

Casper Karreman is al 20 jaar werkzaam als software engineer. Met ruime ervaring in het ontwikkelen van complete software systemen en productontwikkeling wordt hij nu verantwoordelijk voor de ICT strategie van Hodl. Met oog op de groei die wij doormaken is het tijd om de automatisering van onze systemen in eigen handen te nemen.

“Na 16 jaar bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, waar ik veel groei heb meegemaakt, is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging. Bij Hodl krijg ik de kans om op de voorgrond van nieuwe ontwikkelingen te opereren, wat mij enorm uitdaagt. Met mijn kennis en ervaring ga ik het huidige team ondersteunen met het automatiseren van taken, zodat zij effectiever te werk kunnen gaan.”

Ook mogen wij deze maand Tobias officiëel welkom heten bij Hodl. Na een succesvolle stageperiode, gaat hij naast school part-time bij ons aan de slag.

“Na een leerzame stage hoop ik nu echt mee te draaien bij Hodl en meer te leren over deze interessante en steeds veranderende sector. Tijdens mijn stage heb ik onderzoek gedaan naar enkele interessante marketing mogelijkheden. Het aanblijven bij Hodl biedt mij nu ook de gelegenheid om deze ideeën verder uit te werken en uiteindelijk te implementeren.”

Wij heten Tobias en Casper hartelijk welkom en kijken uit naar een mooie samenwerking!


Nieuwsoverzicht januari


Nederlandse en Belgische spaargelden verdampen

De vergelijkingssite voor verzekeringen en financiële producten genaamd “Geld.nl” heeft berekend dat er zo’n 9 miljard euro aan Nederlands spaargeld is verdampt. Dit is het resultaat van de historische lage spaarrente standen en de oplopende inflatie. Voor de berekening heeft de site de totale waarde van de vrij openeembare spaartegoeden gebruikt op basis van data verkregen van De Nederlandsche Bank.

In Nederland was er gedurende 2021 een gemiddelde spaarrente van 0.05%, wat 170 miljoen aan rente heeft opgeleverd. Tegen een gemiddelde inflatie van 2,7% gedurende 2021 is het totale spaargeld met 9,18 miljard in waarde gedaald. In België was de reële rente (rente min inflatie) gedurende 2021 -5,7%, wat de koopkracht van Belgische spaargeld met 16,5 miljard euro heeft laten dalen.


BitMEX plant overname Duitse bank “Bankhaus von der Heydt”

Op 18 januari heeft cryptocurrency trading platform “BitMEX” aangekondigd om de 267 jaar oude Duitse bank “Bankhaus von der Heydt” over te nemen. BitMEX en Dietrich von Boetticher, de huidige eigenaar van de bank, hebben de koopovereenkomst van de bank al getekend. Echter werden de voorwaarden van de overneming nog niet bekendgemaakt. De overname is onderdeel van BitMEX zijn strategisch plan om een one-stop-shop te lanceren voor gereguleerde crypto producten in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Echter moet de overname nog wel goedgekeurd worden door de BaFin, de Duitse regulator voor bank- en financiële diensten.


Aandeel criminele activiteiten in crypto daalt

Uit het recente gepubliceerde rapport van Chainalysis, een organisatie die blockchain data verzamelt en rapporteert, blijkt dat het aandeel van cryptocurrency transacties gelinkt aan criminele activiteiten is gedaald. In 2020 werd nog 0.62% van alle transacties gelinkt aan criminele activiteiten zoals cybercrime, witwaspraktijken en terrorismefinanciering. In 2021 is dit percentage gedaald naar 0.15%. Wel is de absolute waarde aan criminele transacties nog nooit zo hoog geweest binnen het crypto ecosysteem.

Zowel het totale transactievolume als het transactievolume aan criminele activiteiten stijgt dus, maar de groei van het transactievolume in legale activiteiten is vele malen hoger.


NFT Marktplaats OpenSea kent tumultueuze maand

OpenSea, de toonaangevende NFT-marktplaats, heeft een tumultueuze maand achter de rug waarin het kampte met enkele zorgwekkende problemen. Het afgelopen jaar was OpenSea “de plek” om NFT’s te kopen en te verkopen. Vanwege het grote succes van OpenSea hoopten veel gebruikers dat de organisatie een token zou uitbrengen om de gebruikers van het platform te belonen. In plaats daarvan wezen OpenSea’s plannen naar een beursgang, wat leiden tot boosheid onder veel gebruikers.

Het recent opgerichte NFT platform “LooksRare ” maakte gebruik van de situatie. Het platform probeerde OpenSea gebruikers naar zich toe te trekken door hen de eigen token “LOOKS” uit te delen, de token wordt momenteel rond de $4 verhandeld. Het aantal gebruikers op LooksRare steeg explosief na de aankondiging dat gebruikers gratis tokens konden claimen.

De daling van het aantal gebruikers op OpenSea zette zich voort toen hackers een fout in de operationele systemen van OpenSea ontdekte. In het kort: de hackers konden de ingestelde prijs omzeilen en de NFTs tegen goedkopere prijzen kopen. Dit leidde tot repercussies tegen OpenSea, wat ervoor zorgden dat meer gebruikers naar andere NFT-platformen gingen. OpenSea heeft aangekondigd de slachtoffers van de systeemfout te vergoeden. Daarentegen is het zeer waarschijnlijk dat de originele NFT’s niet teruggegeven kunnen worden.

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE