joe

Nieuwsbrief: Terugblik Mei

Welkom bij onze terugblik op de maand Mei. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.
GO TO

Bitcoin ondergaat kleine correctie

De maand mei werd gekenmerkt door een langzame daling van de markt. Deze daling werd afgelopen maand ingezet toen Bitcoin zijn hoogtepunt van 31.000 dollar behaalde. Voor de cryptocurrency markt is deze daling echter relatief mild te noemen. Een van de factoren die invloed uitoefende op de koersen was het besluit van de Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank om de rente met 0,25% te verhogen. Daarmee kwam de rente in de Verenigde Staten op het verwachte hoogste tarief van 2023. Als de inflatie voldoende afkoelt, kan de Fed mogelijk gaan kijken naar een versoepeling van haar beleid. Vooralsnog zette het dus de renteverhoging door. wat leidde tot een korte rally in de koers van Bitcoin, die tot net boven de 29.500 dollar steeg. De opwaartse beweging was echter van korte duur, aangezien het Bitcoin niet lukte om de weerstand van 30.000 dollar te doorbreken.

Verder zorgde het laatste inflatiecijfer van de VS, de Consumer Price Index (CPI), voor gemengde signalen. Zo zette de algemene CPI zijn daling door, maar bleef het kerncijfer, de Core CPI, vrij hoog met 0,4%. Meer informatie over de gebeurtenissen in de eerste helft van de maand vindt u in de marktupdate van mei.

In de tweede helft van de maand kondigden de uitgever en organisatie achter de stablecoin Tether (USDT) aan dat zij Bitcoin gaan aankopen met hun bedrijfswinsten. Daarnaast gaat de juridische strijd tussen Gemini en Digital Currency Group (DCG) door, omdat DCG verzuimd heeft een betaling te doen. Ander opmerkelijk nieuws was de onrust die werd veroorzaakt door de nieuwe private key recovery-functie die Ledger introduceerde.

Tether kondigt Bitcoin investering aan

Op 17 mei kondigde stablecoin-uitgever Tether aan structureel een deel van hun winsten te gaan investeren in Bitcoin. De organisatie verklaarde dat het tot 15% van haar winst zal besteden aan de aankoop van de digitale activa. Deze verklaring volgde kort na de publicatie van de kwartaalcijfers waarin terug te vinden was dat de organisatie in het eerste kwartaal van 2023 een winst boekte van maar liefst 1,5 miljard dollar.

Een van de kerntaken van een stablecoin-uitgever is het onderhoud en waarborgen van de onderliggende reserves van de stablecoin. De reserves van Tether bestaan voornamelijk uit contanten, cashequivalenten en andere kortetermijndeposito's (ongeveer 85%) en 2% in Bitcoin. De bitcoins die worden aangeschaft worden echter niet gebruikt als garantstelling voor de reserves van de stablecoin, maar worden toegevoegd aan de reserves op de balans van de organisatie. Tether ziet dit dan ook als investering ten behoeve van de gezondheid van de organisatie.

Tether zal 15% van de winst investeren in Bitcoin

De afgelopen jaren is er altijd wat commotie geweest rondom Tether. De organisatie heeft tot op heden nooit 100% transparantie geboden over de aangehouden reserves. Wel laat de organisatie keer op keer zien tegen alle marktomstandigheden bestendig te zijn. Langzaam wordt er steeds meer inzicht gegeven in de reserves welke tevens worden onderworpen aan diverse audits. Dat Tether zich ertoe verbindt Bitcoin te kopen met maandelijkse inkomsten, biedt de organisatie de kans om zichzelf in een beter daglicht te stellen. Voor marktdeelnemers betekent het dat een grotere kapitaalstroom de sector zal beïnvloeden, wat extra koopdruk oplevert.

Crypto bedrijven nog steeds in het nauw

In de afgelopen weken hebben we nog twee organisaties in de problemen zien komen als gevolg van de bear market. De afgelopen twee jaar was een zware periode voor zowel gevestigde als nieuwe partijen. Helaas hebben de Nederlandse cryptocurrency broker LiteBit en de in Hong Kong gevestigde exchange Hotbit aangekondigd noodgedwongen hun activiteiten te moeten staken. LiteBit verklaarde dat als gevolg van toenemende kosten en concurrentie de organisatie heeft besloten alle activiteiten stop te zetten. Soortgelijke redenen werden ook gezien door Hotbit welke verder verklaarde dat de implosie van FTX meer gebruikers naar gedecentraliseerde alternatieven zoals decentrale exchanges heeft geleid.

Het faillissement van FTX had verregaande gevolgen voor de sector, waardoor verschillende toonaangevende spelers zoals Gemini, Digital Currency Group (DCG) en Genesis werden getroffen. Deze organisaties bevinden zich nu al maanden in een juridisch geschil, omdat Gemini gelden van de klanten op het Genesis-platform verloor. DCG werd vervolgens betrokken in dit geschil aangezien dit het moederbedrijf is van Genesis.

Op 20 januari 2023 werd Genesis gedwongen tot faillissement. Dit faillissement had een flinke impact op de klanten, aangezien de organisatie ruim 1,1 miljard dollar aan klantengelden in beheer had van Gemini. Gemini heeft zich inmiddels ook gekeerd tot DCG, het moederbedrijf van Genesis. Het moederbedrijf zou namelijk nog openstaande leningen moeten afbetalen aan Genesis.

Juridische strijd gaat door nadat DCG verzuimd $640 miljoen te betalen

Dit leidde tot een maandenlang juridisch geschil waarbij DCG zich ertoe verbond de uitstaande leningen aan Genesis te betalen, waardoor Genesis weer een deel van de schuld aan Gemini kon afbetalen. Op 21 mei volgde er echter een update vanuit Gemini waarin werd aangegeven dan DCG het heeft nagelaten om de lening van 640 miljoen dollar aan Genesis af te betalen. Het lijkt erop dat deze juridische kwestie nog lang niet voorbij is en dat het veel tijd gaat kosten om de zaken volledig uit te zoeken. In totaal is Genesis meer dan 3,5 miljard dollar verschuldigd aan haar top 50 schuldeisers.

Nieuw product Ledger zorgt voor commotie

Ledger, de marktleider op het gebied van crypto-beveiligingsoplossingen, werd overspoeld met kritiek toen het haar nieuwe service Ledger Recover introduceerde waarmee verloren private keys kunnen worden hersteld. Deze private keys waarborgen de toegang tot een cryptocurrency wallet en het beheer hiervan dient dan ook heel zorgvuldig te gebeuren. Na aanschaf à 9,99 dollar per maand worden de private keys versleuteld opgedeeld in drie verschillende delen, welke vervolgens weer worden verdeeld over drie servers van drie verschillende bedrijven. De nieuwe update zorgden voor veel commotie aangezien veel gebruikers het niet konden waarderen dat Ledger eenvoudig ingrijpende ‘software-updates’, zoals het mogelijk kunnen delen van een private key, kan doorvoeren.

Daarnaast vond de community het ook schadelijk dat de informatie over slechts 3 organisaties werden verspreid. Ondanks dat Ledger nog altijd de markleider is op het gebied van veilige oplossing, heeft de organisatie toch voor zekerheid gekozen en besloten de lancering van het product uit te stellen. Tevens zal het meer inzichten in de code gaan delen

Duitsland beland in recessie

Uit gepubliceerde cijfers over de Duitse economie blijkt dat voor het tweede kwartaal op rij de Duitse economie is gekrompen. In het laatste kwartaal van 2022 daalde het Bruto Binnenlands Product van Duitsland met 0,5% en in het eerste kwartaal van 2023 volgde een daling van 0,3%. Vanuit economisch oogpunt is Duitsland daardoor officieel in een recessie beland, wat kan duiden op negatieve tijden voor Europa. De Duitse economie kan worden gezien als een benchmark voor de Europese economie, omdat het de sterkste en grootste economie is. Het afgelopen jaar is het consumentenvertrouwen in Duitsland gedaald en de gevolgen daarvan zijn nu zichtbaar.

Groei van het Duitse BBP gedurende 2022 en 2023

Het consumentenvertrouwen in Nederland is ook gedaald, maar blijft boven het gemiddelde. Toch heeft de Nederlandse economie een daling doorgemaakt. Volgens macro-economen voelen consumenten langzaam de pijn van de inflatie en beginnen ze te bezuinigen. De kans dat Nederland de recessie van een Duitse recessie zal voelen is vrij groot, aangezien een kwart van de Nederlandse export naar Duitsland gaat.

De Hodl Fondsen

De maand mei resulteerde in een daling van de Hodl fondsen. Het Hodl.nl Genesis Fund, het Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund eindigden respectievelijk op een Net Asset Value (NAV) van €3,07, €2,98 en €0,34. Voor het True Asset Fund II komt de Net Asset Value uit op € 15.684,10. Klanten van True Asset Fund kunnen in hun vertrouwde portal terecht voor hun persoonlijke resultaten.

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten

De resultaten van de Hodl fondsen in mei

Hodl - The Dutch Blockchain Days

Op 14 juni zijn wij aanwezig bij de Dutch Blockchain Days (DBD) in De Meervaart in Amsterdam. De DBD is hét Nederlandse evenement op het gebied van blockchain, cryptocurrency en het Web3 ecosysteem, georganiseerd door de Blockchain Netherlands Foundation (BCNL). Samen met een brede samenstelling aan organisaties, zoals Bitget, Loyens & Loeff en Ernst & Young (EY), is Hodl een van de hoofdsponsors van het evenement. Tijdens het evenement zijn er onder meer sprekers van JP Morgan en Deloitte en onze Head of Ventures Anton Shakur.

Hodl spreekt en is sponsor bij de Dutch Blockchain Days

Aangezien bijna alles in het crypto-ecosysteem digitaal plaatsvindt, kan het soms moeilijk zijn om een helder beeld te schetsen van de ontwikkelingen en de markt. Wilt u hier een beter beeld van krijgen? Dan krijgt u met onze code ‘HODL20’ twintig procent korting op de aanschaf van uw ticket.

Tickets kunnen worden gekocht via onderstaande knop. Wij zien u graag op 14 juni!

Koop uw tickets hier


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE