joe

Nieuwsbrief: Terugblik Oktober

Welkom bij onze terugblik op de maand Oktober. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.
GO TO

Bitcoin blijft stijgen in aanloop naar ETF-goedkeuring

In oktober zagen we de Bitcoinkoers fors oplopen in de aanloop naar een mogelijke goedkeuring van de Bitcoin spot ETF. Waar in de eerste helft van de maand nepnieuws zorgde voor een explosieve stijging van de koers, werd deze later voortgezet door speculatie omtrent de implicaties van een daadwerkelijke goedkeuring. De eerste helft van de maand stond daarnaast met name in het teken van ontwikkelingen bij Coinbase en succes voor Nederlandse cryptopartijen in een zaak tegen de DNB. U kunt meer lezen over deze gebeurtenissen in de marktupdate.

In de tweede helft van de maand waren de ogen met name gericht op de sterke opwaartse beweging van Bitcoin. De belangrijkste drijfveer voor deze beweging was de verdere ontwikkeling rondom de ETF-aanvraag van BlackRock. Bitcoin steeg in deze maand van zo’n 27.000 dollar tot ruim 35.000 dollar. Op de achtergrond ging de rechtszaak tegen FTX door, waarbij verschillende sleutelfiguren verantwoording moesten afleggen in de rechtbank.

Bitcoinkoers stijgt door

Vanaf het begin van oktober tot het hoogtepunt op 24 oktober zagen we de Bitcoinkoers met ruim 30% stijgen. Deze groei werd met name gedreven door de verdere voortgang richting de eerste Bitcoin spot ETF. Een initiële explosieve beweging werd veroorzaakt door valse berichtgeving door het crypto-platform Cointelegraph dat beweerde dat de eerste aanvraag zou zijn goedgekeurd. Het valse nieuws zorgde ervoor dat de koers dan ook weer snel op het oude niveau terugbelandde.

Niet veel later zagen we de koers echter alsnog oplopen. Deze verandering werd enerzijds gedreven doordat veel beleggers een eerste indruk kregen van wat er mogelijk gebeurt bij een daadwerkelijke goedkeuring. Later in de maand, op 24 oktober, werd de BlackRock iShares Bitcoin Trust genoteerd bij de DTCC. Hierdoor heeft de vermogensbeheerder inmiddels ook een tickersymbool beschikbaar voor haar aanvraag. Vaak gebeurt dit net voor de lancering, wat al snel zorgde voor een extra opleving in de koers.

Een leuk weetje daarnaast is dat Bitcoin inmiddels al een nieuwe all-time-high heeft behaald in Argentinië, Nigeria en Turkije. Door de aanhoudende inflatie wordt de eigen valuta in verhouding steeds minder waard, wat nogmaals de toegevoegde waarde van Bitcoin laat zien.

FTX moet verantwoording afleggen in rechtbank

Een onderwerp dat deze maand ook veel aandacht heeft, is de rechtszaak omtrent de val van FTX. De exchange die afgelopen najaar onderuit ging heeft een flinke indruk op de markt achter gelaten en de tijd voor rechtspraak is nu aangekomen. Door de omvang ging destijds de gehele markt onderuit. Inmiddels wordt er dan ook langzaam meer duidelijk wat er daadwerkelijk gebeurd is.

Wat we weten is dat de exchange vanaf de oprichting in 2019 tot 2021 normaal functioneerde, zonder aanwijzingen van criminele bedoelingen. Tot juni 2022 werd gedacht dat het de meest succesvolle cryptobeurs ter wereld was. Daarna begon de situatie rond FTX en de oprichter/CEO, Sam Bankman-Fried (SBF), te verslechteren door de aanhoudende crypto winter die vele projecten en organisaties trof met aanzienlijke verliezen, inclusief crypto hedge fund Alameda Research..

Sam Bankman Fried is schuldig bevonden aan alle zeven aanklachten

Hoewel Alameda Research in theorie geen directe link had met FTX, was de praktijk anders. Door de verliezen vroeg Alameda om hulp van SBF, die kapitaal uit FTX haalde en doorsluisde naar Alameda, wat later klantengelden bleken te zijn. In de herfst van 2022 dacht SBF aan een liquiditeitsprobleem in plaats van een solvabiliteitsprobleem voor FTX. Dit bleek echter wel het geval te zijn, en SBF geloofde het op te kunnen lossen. .

Op 1 september 2022 ontdekte SBF een tekort van $13,7 miljard in de balans. Ondanks deze conclusie bleef SBF kapitaal uit FTX halen, waaronder een transactie van $250 miljoen naar het hedgefund Modulo Capital. Uiteindelijk stortte de exchange in en werd SBF gearresteerd. Zijn proces begon in oktober. Na een maand van spanning, werd SBF op 2 november schuldig bevonden aan alle zeven aanklachten, waaronder digital fraude (wire fraud). De rechter zal het vonnis op 28 maart 2024 uitspreken, waarbij de straf kan oplopen tot maximaal 110 jaar cel.

Mastercard experimenteert met CBDC

De financiële dienstverlener Mastercard heeft de afgelopen jaren al verschillende keren interesse getoond in de crypto-industrie, met onder andere een crypto creditcard. In oktober voerde het bedrijf samen met de Reserve Bank of Australia (RBA) en het Digital Finance Cooperative Research Centre (DFCRC) een experiment uit om de mogelijke toepassingen van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) in Australië te onderzoeken.

Mastercard rondt pilot met CBDC af met de Australische centrale bank

Het experiment werd door alle betrokkenen als succesvol beschouwd, mede dankzij de capaciteiten van de nieuwe CDBC. Deze digitale valuta opereerde succesvol op verschillende blockchains en biedt consumenten een nieuwe mogelijkheid om veilig en gemakkelijk deel te nemen aan meerdere blockchains. Tijdens het experiment hebben gebruikers ook een NFT gekocht op het Ethereum netwerk. De CBDC kan alleen worden gebruikt door partijen en individuen die geverifieerd zijn op basis van het Know Your Customer (KYC)-proces.

De Hodl Fondsen

De maand oktober leidde tot een stijging van de Hodl fondsen. Zo eindigden Hodl Gib Fund, Hodl Numeri Fund, Hodl Algo Fund, Hodl.nl Genesis Fund, Hodl.nl Consensus Fund, Hodl.nl Oracle Fund en Hodl Artemis op een NAV van respectievelijk €1,023.17, €26,370.01, €1,118.42, €3.15, €3.02, € 0.38 en €933.37.

fondsresultaten_hodl_oktober_2023_

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten


Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE