joe

Nieuwsbrief: Terugblik Oktober

Hodl Team
Hodl Team
3 november 2022
Welkom bij onze terugblik op de maand oktober. Wij maken elke maand een overzicht met het laatste nieuws in de cryptocurrency markt en informeren u verder over de ontwikkelingen binnen Hodl en de resultaten van de Hodl fondsen.

Een rustige cryptocurrency markt

De cryptocurrency markt onderging de eerste twee weken van oktober een periode van consolidatie. Bitcoin’s prijs fluctueerde tussen de $19K - $20K en de markt kende dan ook weinig forse bewegingen. De enige noemenswaardige volatiliteit deze maand vond plaats rondom de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers. De Consumer Price Index (CPI) viel wederom hoger uit dan verwacht en dit resulteerde dan ook in een snelle daling van de financiële markten. Deze terugval werd echter snel ingelopen, waarna Bitcoin terugviel in een zijwaarts kanaal. Naast de publicatie van de CPI cijfers vonden er in de eerste helft van de maand ook een aantal hacks plaats bij exchanges waar enkele honderden miljoenen aan cryptocurrencies werden buitgemaakt. U kunt meer lezen over de gebeurtenissen van de eerste helft van de maand in onze marktupdate van oktober.

Na de lange zijwaartse beweging tussen de $19K en $20K, zagen we Bitcoin op 25 oktober eindelijk de weerstand van $20K doorbreken. Ook deze beweging werd echter al snel weer gevolgd door een langzame zijwaartse beweging. De markt toont een nog sterk afwachtende houding in de aanloop naar de Federal Open Markets Committee (FOMC) meeting van 2 november. Tijdens deze meeting maakt de FOMC haar nieuwe rentebeleid bekend, welke een directe invloed heeft op de financiële markten. Ondanks de sterke volatiliteit tijdens en kort na deze meetings, zien we de impact van deze meetings de afgelopen keren sterk afnemen. Op het moment van schrijven verwacht 91% van de markt een rentestijging van 0,75%.

De Eurozone heeft gedurende het afgelopen jaar te maken gehad met hoge inflatie, zo steeg de inflatie in Nederland in oktober zelfs naar een recordhoogte van 14,5%. In tegenstelling tot de Federal Reserve was de Europese Centrale Bank (ECB) voorzichtiger met het verhogen van de rente. Doordat de inflatie nog altijd op blijft lopen, is de ECB inmiddels wél genoodzaakt drastische maatregelen te nemen. Op 27 oktober kwam de ECB in Frankfurt bijeen voor hun vergadering over het monetaire beleid. Tijdens deze meeting is de ECB tot het besluit gekomen de rente met een aanvullende 0,75% te verhogen, wat de rentestand op laat lopen tot 2%. Nog altijd nadrukkelijk minder dan de rentestand van de Verenigde Staten, deze loopt inmiddels op richting de 4%. De ECB lijkt hier met name voorzichtiger te zijn door de onderlinge verschillen in de lidstaten en de nog altijd hoge energieprijzen.

Cryptocurrency adoptie in de financiële wereld

De Basel committee, een internationaal comité voor toezichthouders op banken, publiceerde in september een rapport dat de blootstelling van banken aan crypto assets uitlicht. In totaal rapporteerden 19 banken bezit of blootstelling aan crypto assets met een totale omvang van 9,4 miljard dollar. Hiervan bedroeg het grootste gedeelte de cryptocurrencies Bitcoin en Ethereum met respectievelijk 31% en 22%. Beleggingsinstrumenten met daarin Bitcoin of Ethereum volgden deze op met respectievelijk 25% en 10%. Het merendeel van de banken (zeven) verkrijgt hun blootstelling door het aanbieden van bewaar- en wallet diensten. De desbetreffende sector staat de laatste tijd steeds meer in de belangstelling van diverse institutionele organisaties. De blootstelling aan cryptocurrency is een interessante ontwikkeling daar banken cryptocurrency lange tijd als een bedreiging hebben gezien.

Cryptocurrency adoptie in de financiële wereld
De groeiende adoptie van cryptocurrency door banken werd deze maand ook verder opgevolgd door de verdere integratie van cryptocurrency in de diensten van de wereldwijde creditcard aanbieder Visa. Op 27 oktober kondigde Visa aan twee aanvragen voor handelsmerken te hebben ingediend voor een breed scala aan crypto-producten en services. De aanvragen omvatten onder andere het verwerken van cryptocurrency transacties, het aanbieden van wallet diensten en de integratie van NFT's. Visa is gedurende de afgelopen twee jaar steeds actiever geworden in de crypto markt. De creditcardmaatschappij maakte het eerder al mogelijk om bij 80 miljoen verkooppunten met cryptocurrency te betalen. Daarnaast ging het bedrijf ook verschillende samenwerkingen aan met cryptocurrency exchanges en wallet diensten. Visa is niet de enige organisatie die aanvragen heeft ingediend voor crypto producten en services. Het afgelopen jaar dienden Paypal, Western Union, Formula One, Ford, Ebay, Meta en Mastercard ook al aanvragen in, waaruit blijkt dat er nog steeds een groeiende interesse is in de sector.

Waar gespecialiseerde crypto beurzen en partijen zoals Gemini, Coinbase en BlockFi de afgelopen maanden afscheid namen van een deel van de werknemers, zien we partijen uit de traditionele financiële industrie juist vol inzetten op cryptocurrency. Zo kondigde vermogensbeheerder Fidelity aan om 100 extra mensen aan te nemen voor hun digital asset afdeling, waardoor het aantal werknemers tot 500 zal toenemen. De digital asset afdeling van Fidelity focust vooral op grotere instituties die cryptocurrencies kunnen handelen en bewaren via hun platform. Naast de uitbreiding van het personeel kondigde Fidelity ook de notering van Ethereum aan, waar tot op heden Bitcoin de enige verhandelbare asset op het platform was.


Elon Musk neemt Twitter officieel over

Elon Musk kocht op 27 oktober officieel het social media platform Twitter voor $44 miljard. Musk legde in April al een voorstel neer om Twitter te kopen, echter was dit het begin van een lang juridisch getouwtrek. Inmiddels is de deal officieel rond en is Twitter officieel een privaat bedrijf. Het nieuws van de overname werd door de cryptocurrency markt goed ontvangen aangezien Musk in het verleden meervoudig heeft aangegeven een voorstander te zijn van blockchain en cryptocurrency. Als gevolg hiervan wordt er dan ook veel gespeculeerd over de implementatie van blockchaintechnologie in Twitter, iets dat ook voortkomt uit het juridische gevecht. Hierin zijn teksten opgenomen waarin Musk zijn plannen met Twitter deelt. Uit andere vrijgegeven teksten blijkt ook dat Musk en Twitter oprichter Jack Dorsey het platform bespraken en dat het nooit van protocol naar bedrijf bedrijf had mogen veranderen.

Een deel van de markt gelooft dat de implementatie van blockchain technologie het probleem van bots en oplichters op Twitter kan oplossen. Gebruikers betalen dan een klein bedrag aan cryptocurrency om te tweeten, reageren of retweeten. Dit maakt het ontzettend moeilijk voor oplichters om massacommunicatie in te zetten. De geruchten werden sterker toen er bevestigd werd dat cryptocurrency exchange Binance $500M had geïnvesteerd in de overname, wat de exchange een stakeholder maakt van Twitter. Hoewel Twitter reeds bekend is met crypto door de implementatie van het Bitcoin Lightning netwerk in het fooien-systeem, blijft het vooralsnog bij speculatie.

De Hodl fondsen

De rust op de cryptocurrency markt van oktober heeft geleid tot een kleine stijging van de Hodl fondsen. Het Hodl.nl Genesis Fund, het Hodl.nl Consensus Fund en het Hodl.nl Oracle Fund eindigden respectievelijk op een intrinsieke waarde (NAV) van €3,24, €3,28 en €0,36.

Bekijk hier uw persoonlijke resultaten

Resultaten hodl fondsen nav oktober 2022

Lancering van Hodl Numeri

Eerder dit jaar vermeldden we al de internationale interesse in de Hodl formule en na maanden van voorbereiding zijn we dan ook verheugd te mogen delen dat de eerste internationale uitbreiding is gerealiseerd. In nauwe samenwerking met Carré de Finance, een gerenommeerde financiële dienstverlener in Zwitserland en Luxemburg, lanceren wij het Hodl Numeri fonds in Luxemburg. Met Hodl Numeri streven we ernaar professionele beleggers in Luxemburg een hoogwaardige en toegankelijke wijze van beleggen in cryptocurrency te bieden. Het nieuwe fonds zal een vergelijkbare structuur en strategie hanteren als de Hodl.nl fondsen, zo wordt de fundamentele research gedaan door gespecialiseerde analisten en wordt er tevens gebruik gemaakt van onze algoritmische trading software. Met Numeri is de eerste stap naar internationalisering gezet. In de komende maanden verwachten we nog meerdere ontwikkelingen op dit gebied met u te delen.

Bitcoin Amsterdam

Een deel van het Hodl team was van 12 tot 14 oktober aanwezig bij Bitcoin Amsterdam, het grootste Bitcoin-evenement in Europa. Onze analisten en sales vertegenwoordigers hebben tijdens het event lezingen gevolgd van verschillende leiders uit de sector, zoals Adam Back die sprak over de huidige status en de ontwikkelingen in de markt. Het sentiment onder de aanwezigen is relatief hetzelfde gebleven, ondanks dat de markt een neerwaartse periode heeft gekend. De geïmplementeerde technologie blijft nog altijd revolutionair en de adoptie neemt nog altijd sterk toe. Met de huidige status van de markt insinueert dit nogmaals dat de getoonde interesse van instituten niet kortetermijndoelstellingen zijn.

Tijdens het evenement was een van de meest besproken onderwerpen de implementatie van Decentralized Finance (DeFi) in het Bitcoin netwerk. Momenteel bevinden de meeste DeFi protocollen van Bitcoin op de sidechain “RSK”, maar ook dit omvat slechts zo’n 3.200 BTC. Om meer gebruikers en kapitaal naar het netwerk toe te trekken, onderzoeken meer ontwikkelaars de mogelijkheden voor DeFi oplossingen. Dit is een interessante ontwikkeling aangezien de meeste DeFi-protocollen zich op Proof-of-Stake netwerken als Ethereum bevinden. Als Bitcoin erin slaagt om kwalitatieve oplossingen aan te bieden dan kan dit goede concurrentie bieden voor de huidige DeFi spelers.

 

Ontvang onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de cryptocurrency markt.

SHARE THIS ARTICLE